Aποριες κ ρυθμισεις σχετικα με αναπαραγωγη

soulkeeper

AVClub Addicted Member
5 October 2006
1,992
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Πριν απο κανα χρονο,ακολουθωντας τους οδηγους στην αναλογη κατηγορια,καταφερα να παιζω sd-dvd κ 720p αρχεια(να σημειωσω οτι μεχρι τοτε ημουν ασχετος με htpc κ ολα τα προγραμματα που χρειαζονται για την αναπαραγωγη,παρολα αυτα με τους εξαιρετικου οδηγους τα καταφερα!!:worshippy:)
Μιας κ ο καιρος πλεον(το καλοκαιρι μας αφησε οριστικα)προσφερεται για μαζωξη φιλων κ θεαση ταινιων(στον 700αρι πλεον sth θεση της για lg37'),τις τελευταιες μερες προσπαθω να παρακολουθησω τις εξελιξεις(1080p,powerdvd ultra κ τυχον αναβαθμισεις στα προγραμματα που υπαρχουν στον οδηγο)...
Μαζευτηκαν,λοιπον καποιες αποριες οσον αφορα τα προγραμματα που χρησιμοποιω(κ για τις ρυθμισεις του epson βεβαια,αλλα θα τις αναφερω στο καταλληλο thread..)

Το συστημα μου αποτελειται:1)opteron 148 sta 2.9ghz,2gb μνημη,x1900xt(sta ρολογια της xtx) κ προβολεας επσον 700(dvi->hdmi),αναλογικες εξοδους απο Onboard καρτα ηχου(dfi ultra-d),XP sp2

1)Για αναπαραγωγη sd-dvd χρησιμοποιω:1)dscaller video decoder,2)ffdshow post processing(resize k ενιοτε sharpen k denoise),3)ac3 filter,4)mpc
(τα αποτελεσματα ειναι εξαιρετικα κ μαλιστα σε συγκριση με το ιδιο υλικο αλλα σε 720p δεν μπορω να διακρινω διαφορες,ειδικα οταν δεν ειναι πολυ καλο το encode)

-οσον αφορα αναβαθμισεις των παραπανω προγραμματων κατεβασα μονο το τελευταιο ac3...Oπως διαβασα σε διαφορα ποστ του κ.Δεβελεκου κ αλλων χρηστων,επιμενουν να χρησιμοποιουμε τις εκδοσεις των οδηγων(για ffdshow k dscaller),ως δοκιμασμενες κ απολυτως συμβατες-λειτουργικες..
Απο τη στιγμη που μου λειτοργουν ολα αψογα,κ οι καινουργιες εκδοσεις δεν προσφερουν καλυτερη ποιοτητα παραμενω με αυτες...

Η πρωτη ερωτηση ειναι για το mpc home cinema....Eιδα σε διαφορα ποστ οτι γινεται λογος για το evr(μεχρι τωρα χρησιμοποιω vmr9).Αξιζει να τον εγκαταστησω?Κανει τι διαφορα στην ποιοτητα το evr?
(Θα μου πειτε δοκιμασε το κ αναλογως κρινεις...απλα ξερουμε οτι για τους υπολογιστες ισχυει οτι οταν κατι δουλευει ΜΗΝ το πειραζεις....Γιαυτο λοιπον,καποιοι που ισως το "ρισκαραν"να μπορουν να βοηθησουν)

Συνεχιζεται.......

To evr είναι διαθέσιμο μονο στα Vista για καλύτερη κίνηση (υποτίθεται ότι αντικαθιστά κατα κάποιο τρόπο το reclock)

Ειμαι σχεδον σιγουρος,οτι σε καποιο ποστ,αναφερει καποιος οτι το χρησιμοποιει σε xp,αλλα δεν το βρισκω...αλλα βρηκα αυτο..
"EVR is a new video renderer available with Windows Vista. It could be used on Windows XP if .Net Framework 3.0 is installed. MPC support two type of EVR "
Τα υπολοιπα χαρακτηριστικα του mpc home cinema ειναι εδω http://tibrium.neuf.fr/
Αυτο α)Anti tearing option (mode " Direct3D fullscreen ") κ αυτο β)Subtiles synchronisation φαινονται ενδιαφεροντα.

Αν υποθεσουμε οτι παιζει κ σε xp προσφερει κατι παραπανω απο το vmr9 renderless?

Συνεχεια.....

2)Στα options->output toy mpc to vmr9 mixer mode ειναι τικαρισμενο?

Αυτα για τον mpc.....

Oσον αφορα στο ffdshow..
1)Aν θυμαμαι πριν κανα χρονο οταν "εστηνα"τα προγραμματα,προτεινοταν το resize sto ffdshow να ειναι πολλαπλασιο του 720*576 που ειναι η αναλυση του dvd(1440*1152 ή 2160*1728) γιατι πιθανον να ειχε καποιο bug με αλλες αναλυσεις..
Το resize εχει αμεση σχεση με την αναλυση που δηλωνουμε στην εξοδο της καρτας γραφικων κ την αναλυση του προβολικου μεσου(στην δικια μου περιπτωση 720p κ για καρτα κ για προβολικο)?
Δηλ.κανοντας resize στην αναλυση του προβολεα-tv μας,γλιτωνουμε κατι απο Upscalling ή downscalling ή ισχυει οτι οσο μεγαλυτερο resize τοσο καλυτερη ποιοτητα παιρνουμε?

***Προσοχη με το resize if(αυτο χρησιμποιω συμφωνα με τον οδηγο για να μην επεμβαινει το ffdshow σε hd αρχεια),οπου σε ενα αρχειο 720p αναλυσης 1280*544(μαλλον επειδη ηταν 2,35:1),"λειτοyργουσε" το resize με αποτελεσμα να μου ψιλοκολλαει,αλλαγες στο AR κ.τ.λ....

Eπισης,για sddvd,παιζει ρολο η σειρα των φιλτρων στο ffdshow,σε περιπτωση που χρησιμοποιουμε sharpen k blue& nr για παραδειγμα,στην τελικη ποιοτητα με αναλογη επιβαρυνση της cpu....Aλλαζουμε τη σειρα που επεμβαινουν τα φιλτρα,με τα βελακια αριστερα..

.............

Attachments

• ffdshow.jpg
    ffdshow.jpg
    54.6 KB · Views: 16
  • untitled.jpg
    untitled.jpg
    57.4 KB · Views: 9
Last edited:
.............

2)Δεν εχω καταλαβει αν γινεται να χρησιμοποιουμε nv12,στα outputs toy dscaller ή toy coreavc(αν προκειται για 720p αρχεια) k ffdshow και αν ναι ποια πλεονεκτηματα/μειονεκτηματα?
Αν καταλαβα καλα,απο οτι διαβασα,ειναι πιθανον με αυτο να δουλεψει το hardware acceleration της καρτας....:confused:
Εχει σχεση με το renderer που χρησιμοποιουμε(vmr9-overlay)?

MΙας κ ανεφερα vmr9/overlay,εχω καταλαβει σωστα οτι χρησιμοπουμε vmr9 για sd-dvd k 720p.mkv(mpc-zoom κ.τ.λ) και overlay για 1080p(ριπαρισμενα)me power dvd?

Aν εναλλασουμε overlay-vmr9,δεν εχουμε κ αλλαγες στα levels(0-255,16-235)που μεταφερονται στον προβολεα(αρα θα πρεπει να αλλαζουμε κ τις ρυθμισεις που εχουμε κανει σε brightness-contrast)?

..............
Οσον αφορα στα hd αρχεια.....

Eβαλα τον coreavc 1.5.0.0(απο 1.0.0.5 που ειχα)

Δεν ειδα καποια διαφορα σε χρηση cpu..
Στο changelog,αναφερει μεταξυ αλλων,α)καλυτερo de-interlacing κατα την χρηση vmr9(συγκεκριμενα (interlaced YV12 output does not work properly with VMR9, we now use YUY2 in that case),β)Input and output YUV Levels can now be specified separately ,γ)
Deblocking with extreme settings fixed....

Αν και μαλλον απο εδω κ περα θα χρησιμοποιω ffdshow για decoder x264,μιας κ ειναι καλυτερο,οπως αναφερεται σε αλλο thread..... και δεν εχω επιβαρυνση σε cpu(εχω μονοπυρηνο)

Επισης,κατεβασα κ εβαλα τον τελευταιο haali media splitter,χωρις να αλλαξω κατι στις ρυθμισεις του...

Tωρα μενει να δοκιμασω το reclock,με βαση τον οδηγο του κ.Σωτηροπουλου......

Για audio decoder χρησιμοποιουσα τον ενσωματωμενο του mpc αλλα τωρα κατεβασα το ac3filter,το οποιο απο οσο ειδα εχει περισσοτερες επιλογες για ρυθμισεις....

Με hddvd/bluray δεν εχω ασχοληθει ακομα......
Περιμενω τον σκληρο....:cool::D

Ουφφφφ..Αυτα......

Ευχαριστω οσους εχουν την διαθεση κ το χρονο να απαντησουν..:smile:

Μιας κ τα ποστ μου ειναι μακροσκελη,με αποτελεσμα να χανονται οι αποριες μεσα στο μπλα μπλα,να τις συγκεντρωσω εδω...

1)Η πρωτη ερωτηση ειναι για το mpc home cinema....Eιδα σε διαφορα ποστ οτι γινεται λογος για το evr(μεχρι τωρα χρησιμοποιω vmr9).Αξιζει να τον εγκαταστησω?Κανει τι διαφορα στην ποιοτητα το evr?Αν υποθεσουμε οτι παιζει κ σε xp(με το .netframework 3.0 εγκατεστημενο) προσφερει κατι παραπανω απο το vmr9 renderless?

2)Στα options->output toy mpc to vmr9 mixer mode ειναι τικαρισμενο?

3)Aν θυμαμαι πριν κανα χρονο οταν "εστηνα"τα προγραμματα,προτεινοταν το resize sto ffdshow να ειναι πολλαπλασιο του 720*576 που ειναι η αναλυση του dvd(1440*1152 ή 2160*1728) γιατι πιθανον να ειχε καποιο bug με αλλες αναλυσεις..
Το resize εχει αμεση σχεση με την αναλυση που δηλωνουμε στην εξοδο της καρτας γραφικων κ την αναλυση του προβολικου μεσου(στην δικια μου περιπτωση 720p κ για καρτα κ για προβολικο)?
Δηλ.κανοντας resize στην αναλυση του προβολεα-tv μας,γλιτωνουμε κατι απο Upscalling ή downscalling ή ισχυει οτι οσο μεγαλυτερο resize τοσο καλυτερη ποιοτητα παιρνουμε?

4)Δεν εχω καταλαβει αν γινεται να χρησιμοποιουμε nv12,στα outputs toy dscaller ή toy coreavc(αν προκειται για 720p αρχεια) k ffdshow και αν ναι ποια πλεονεκτηματα/μειονεκτηματα?
Αν καταλαβα καλα,απο οτι διαβασα,ειναι πιθανον με αυτο να δουλεψει το hardware acceleration της καρτας....
Εχει σχεση με το renderer που χρησιμοποιουμε(vmr9-overlay)?

MΙας κ ανεφερα vmr9/overlay,εχω καταλαβει σωστα οτι χρησιμοπουμε vmr9 για sd-dvd k 720p.mkv(mpc-zoom κ.τ.λ) και overlay για 1080p(ριπαρισμενα)me power dvd?

Aν εναλλασουμε overlay-vmr9,δεν εχουμε κ αλλαγες στα levels(0-255,16-235)που μεταφερονται στον προβολεα(αρα θα πρεπει να αλλαζουμε κ τις ρυθμισεις που εχουμε κανει σε brightness-contrast)?

Last edited:
1. Δε βρήκα κάποια ιδαίτερη διαφορά με το EVR σε XP. Δοκίμασέ το, δε χάνεις τίποτα, το MPC δε χρειάζεται εγκατάσταση, απλά το τρέχεις. Ίσως με το EVR να λειτουργεί καλύτερα το hardware video acceleration σε κάποιες vga cards.

2. Don't know.

3. Βάλε multiply by 2 και καθάρισες. Ισχύει ότι το resizing γίνεται καλύτερα όταν το κάνεις με ακέραιο αριθμό, κάτι που δε συμβαίνει όταν του λες να κάνει resize σε 1280x720.

4. Υποτίθεται το nv12 βοηθάει με τις νέες κάρτες τις ATI. Τώρα αν αυτό σημαίνει καλύτερη απεικόνιση, καλύτερο acceleration ή τίποτα από τα δύο, άγνωστο. Όσες φορές το έβαλα, δεν παρατήρησα κάτι. Για το dscaler πάντως, δηλ. mpeg-2 video, τα σύγχρονα pc τα καταφέρνουν μια χαρά και χωρίς hardware video acceleration. Στο CoreAVC (H264/AVC) σίγουρα το acceleration θα βοηθούσε.

Για τα υπόλοιπα θα σε γελάσω, τα έχω μπλέξει κι εγώ που δεν έχω καταλάβει πότε θέλουμε video levels και πότε pc.
Με Catalyst 7.9 και XP pro, έχω προσέξει ότι οι ρυθμίσεις που γίνονται στο Avivo video/basic color επηρεάζουν μόνο το overlay mode. Σε VMR/EVR (mpc home cinema) δεν κάνουν απολύτως τίποτα και μόνο το πρόγραμμα αναπαραγωγής μπορεί να κάνει κάτι. Το Theatertek πχ. έχει controls για brightness/contrast, στο mpc δε βρήκα κάτι.

edit: σε VMR/EVR η default εικόνα που βγαίνει (χωρίς δυνατότητα ρύθμισης από τα Catalyst/Avivo controls) είναι νομίζω αρκετά σκοτεινή.

Last edited:
Ευχαριστω..:Banane0:
Οσον αφορα το evr,θα περιμενω κ αλλες γνωμες,γιατι γενικοτερα το βαλε/βγαλε(εγκατασταση/απεγκατασταση)το φοβαμαι(με τοσα που διαβαζω για conflict κ.τ.λ....)

Αυτο με το resize το ψιλοθυμομουν(για το ακεραιο) αλλα βλεποντας(sto htpcnews νομιζω)κατι οδηγους,προτεινουν για το resize: 'match your display resolution',κ ελεγα μηπως εχει αλλαξει κατι.....

Για το nv12,νεες καρτες αναφερεσαι στην σειρα 2χ00?

Δεν εχω mpc στο laptop που γραφω τωρα,αλλα αν θυμαμαι καλα,εχει κατι ρυθμιστικα φωτεινοτητας κ.τ.λ αλλα μονο οταν χρησιμοποιεις το δικο filter για decoding(αρα μας ειναι αχρηστα..)

Ειχα διαβασει καπου οτι αλλα levels μεταφερει το overlay κ αλλα το vmr9(γιαυτο κ θεωρησα με βαση το παραπανω οτι ισως θα πρεπει να αλλαζουμε τις ρυθμισεις σε φωτειν/αντιθεση...οταν π.χ παιζουμε hddvd/br με overlay k power dvd)

Παντως μεχρι τωρα,για sd-dvd k 720p .mkv(με προγραμματα που αναφερω στο 1ο ποστ)χρησιμοποιω vmr9,me τις όποιες ρυθμισεις σε φωτειν/αντιθ. να τις κανω στον προβολεα.....

Υ.Γ Βλεπω οτι χρησιμοποιεις 7.9...αν δεις σε αλλα thread ολοι προτεινουν 7.2 γιατι οι επομενοι εχουν προβλημα με την btb πληροφορια...(μηπως γιαυτο εχεις σκοτεινη εικονα)

Last edited:
Ναι, εννοώ τις ATI 2x00, οι οποίες δεν υποστηρίζονται από τους 7.2...
Τώρα προσπαθώ να λύσω το θέμα του hardware acceleration. Παίζω αρχεία mkv/h264 και δε βλέπω να ενεργοποιείται στον cyberlink decoder... Σε αρχεία 720p δεν υπάρχει πρόβλημα (Core2Duo 6750) αλλά σε 1080p χτυπάει 70-80% η cpu.