Απορίες πριν την αγορά ηχείων

Βασικά όχι σαν το μπουκάλι,αλλά το νόημα το έχεις πάνω κάτω.

Για το reflex,πάλι ξαναγυρνάμε στο ότι εξαρτάται με τον οδηγό,δηλαδή αν έχει σχεδιαστεί για να μπει σε καμπίνα reflex,τότε με reflex θα ακούς το ηχείο να "αναπναίει" και να αναπαράγει με ευκολία τις χαμηλές με χαμηλότερη απόκριση συχνότητας,πράμα που με κλειστό κουτί δεν θα μπορούσε.

Το ίδιο και με τους οδηγούς που έχουν σχεδιαστεί για κλειστές καμπίνες.
Το αποτέλεσμα σε reflex καμπίνα είναι ηχητικώς ανώμαλο,με πλαδαρό μπάσο,και να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν αναπαράγει σωστά τις συχνότητες.

Βέβαια μιλάμε θεωρητικά εδώ,γιατί θα μπορούσε ένα φτηνό μεγάφωνο να παίζει το ίδιο χάλια και σε reflex και σε sealed καμπίνα... Ή ακόμα το αποτέλεσμα με μεγάφωνο για κλειστή καμπίνα,σε ανοιχτή,να αρέσε σε κάποιους σε σύγκριση το αποτέλεσμα σε κλειστή!

.....Για να απαντήσω γενικώς,σε πολλές περιπτώσεις δίδρομων ηχείων τα woofer αναπαράγουν και μεσαίες μέχρι ένα σημείο,και μετά εκεί που κόβεται το woofer απ'το φίλτρο αρχίζει και παίζει το tweeter.

Οπότε ναι,με τον κατάλληλο οδηγό μπορεί σε ένα ηχείο ένα woofer να αναπαράγει και μεσαίες συχνότητες,δηλαδή να παίξει το ρόλο του midrange.

Σε πολλά τρίδρομα ηχεία ας πούμε τα πολλά της Magnat,βάζουν τρεις ίδιους οδηγούς (μεγάφωνο-woofer) μόνο που ο ένας αναπαράγει μόνο μεσαίες και η καμπίνα έχει χώρισμα μέσα που αποκλειει το μεγάφωνο που παίζει μεσαίες,απ'το μεγάφωνο που παίζει χαμηλές.

Όμως συνήθως τα κανονικά midrange και όχι τα woofer που μπορούν να αναπαράγουν μεσαίες,δεν μπορούν να αναπαράγουν χαμηλές,αν μπορούν,τότε είναι woofer-midrange ή midbass,ένα είδος οδηγών με απόκριση στις χαμηλομεσαίες μόνο,και όχι midrange σκέτο.

Αυταααα... Και ρώτα ότι θες,δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω!:ernaehrung004:

Πω πω...
Και πάλι σε ευχαριστώ που με βοηθάς να κατατοπιστώ στο αντικείμενο διότι μέχρι χτες νόμιζα ότι χωρίς mid range δεν μπορείς να έχεις ηχείο... Για να καταλάβεις πίστευα ότι ένα ηχείο με woofer-twitter αποκλειστικά πάνω του μπορούσε μόνο να μπουμπουνίζει και να τσιρίζει!!!:flipout::flipout::flipout:

Να ρωτήσω και κάτι ακόμα...
Σε ηχεία με πολλά μεγάφωνα πάνω τους (2 δρόμων όμως...) το κάθε woofer παίζει το ίδιο φάσμα ή έχει ανατεθεί μέσω του crossover ένα εύρος συχνοτήτων που θα καλύπτει το καθένα προκειμένου σε πηγή με έντονες διακυμάνσεις να μην ζορίζεται το ηχείο;
:tee:

Ευχαρίστηση μου να απαντάω. :ernaehrung004:

Στα δίδρομα όταν έχουν διπλά-τριπλά woofer παίζουν όλα ίδια και στην ίδια καμπίνα δηλαδή χωρίς χώρισμα,εκτός φυσικά αν το ένα είναι χωριστό για να παίζει μεσαίες οπότε είναι τρίδρομο.-bye-

Όταν δηλαδή το κάθε woofer έχει το δικό του θάλαμο και παίζει δικό του σήμα θεωρείται τρίδρομο (με 2 woofer και twitter). Το midrange όμως είναι μεταλλική κατασκευή και αναπαράγει και αυτό μεσαίες, σωστά; Το λέω γιατί με μπερδεύει η εικόνα από ένα site που εξηγεί τα components ενος ηχείου.
Απλώς σε αυτή τη μορφή τρίδρομου (με τις 3 καμπίνες) έχουμε woofer για τις μεσαίες...

Κάτι άσχετο, άκουσα και τα roister status και emphasis. Μπορώ να πω ότι απογοητεύτηκα από τα status μιας και ούτε αρκετό μπάσο διέθεταν αλλά και ο ήχος στις μεσαίες-ψηλές, ακουγόταν σαν να βρισκόμουν μπροστά στην είσοδο ενός τούνελ και η μουσική του να παίζει από το άλλο άκρο. Αντιθετα τα emphasis μου φάνηκαν πιο δυναμικά με περισσότερη αν θέλετε προσωπικότητα...
Ίσως να παίζει το θέμα στρώσιμο και λίγο ρόλο. Τι να πω...

Ωστόσο από καθαρότητα μου άρεσαν τα dali αν και αισθανόσουν ότι τσίριζαν λίγο...
Να πάρει, όπως πάω δεν θα πάρω ποτέ ηχεία γιατί το ένα μου βρωμά και το άλλο μου ξινίζει. Δύσκολο να βρεις ένα ηχείο που να σε καλύπτει πλήρως...:confused:

Ναι,εκτός αν ναι μεν έχει χώρισμα,αλλά παίζει τις ίδιες συχνότητες.

Το midrange βγαίνει σε πολλά είδη.
Ας πούμε Dome,Cone το οποίο μοιάζει με woofer,και Sealed Cone δηλαδή είναι "κανονικό" αλλά παίζει και εκτός καμπίνας διότι είναι φτιαχμένο με κλείσιμο έτσι ώστε να μην πάει ήχος στην καμπίνα και γενικώς να λειτουργεί όπου και να το βάλεις.

:ernaehrung004: