Απορίες σχετικά με αγορά συστήματος προβολής

juststarter

New member
26 July 2011
51
Καλημέρα παιδιά,
λοιπόν, για να μπω άμεσα στο θέμα, έχω αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά την αγορά προβολέα και όπως θα καταλάβατε χρειάζομαι την βοήθειά σας.
Ψάχνοντας σε διάφορα sites, ρωτώντας κανά δύο φίλους και κοιτώντας και τον χώρο μου έχουμε φτάσει στα παρακάτω δεδομένα και στις παρακάτω ερωτήσεις

χρηματικό διαθέσιμο : 1500 - 2000 ευρώ

προβολέας : (μάλλον) EPSON TW3200. Δεν τον έχω δει ακόμη να παίζει, αλλά σκοπεύω να το κάνω άμεσα. Πλεονέκτημά του, εκτός από τις πολύ καλές κριτικές για την κατηγορίας τιμής, ότι σε σχέση με DLP είναι πιο εύκολος στο στήσιμο. Όχι ότι δεν είμαι ανοικτός σε προτάσεις (benq w1200 ? benq6000 ? θα μου πειτε με τον τελευταίο ανεβαίνω πολύ...αλλά είδα στο amazon.de 1400ευρώ )

καλώδιο HDMI : έχω διαβάσει ότι αυτά ειναι τίμια για την τιμή τους (http://www.bluejeanscable.co.uk/stor...bles/index.htm ) και χρειάζομαι κάτι σε 15 - 18 μέτρα. Στα 15μ κοστίζουν γύρω στα 180 ευρώ. Αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο, feel free to do so
107.gif
Συνήθως οι προβολείς έχουν 2 hdmi θύρες. Πιστεύετε ότι χρειάζεται να πάρω 2 καλώδια ή πως όποια συσκευή hdmi έχω να την στείλω στον ραδιοενισχυτή (DENON -1909) και από εκεί μόνο ένα καλώδιο στον projector; Με 15 μέτρα κάνω την δουλειά μου αλλά θα φαίνεται ένα μεγάλο μέρος του καναλιού, με 18 μέτρα προφανώς μπορώ να "κρύψω" περισσότερο κανάλι

οθόνη προβολής : Δεν έχω ιδέα , το σίγουρο είναι ότι το μήκος (του κομματιού) της πλευράς του τοίχου που μπορεί να την φιλοξενήσει είναι 340cm και ότι πάω για οθόνη 16 x 9. Επίσης, προτιμώ να μπορεί να μαζευτεί - να είναι ηλεκτρική

Τοποθέτηση : υποψιάζομαι ( = είμαι σίγουρος ) ότι θα πρέπει να την κάνει κάποιος πεπειραμένος, κάποια εταιρεία άρα έχει και εκεί κάποιο κόστος αλλά δεν ξέρω πόσο

Τώρα, να τι άλλο έχω να πω για τον χώρο (εκτελεί χρέη σαλονιού)
α) είναι περίπου τετράγωνος : 400 x 440 cm. Συνεπώς η απόσταση του προβολέα από το πανί θα είναι περίπου 360 cm, όσο δηλαδή και η απόσταση θέασης
β) έχει ταβάνι στα 340 cm.
γ) έχει σε όλες τς πλευρές πόρτες !!! (εκτός απο εκεί που θα μπεί η οθόνη). Τώρα τι μας νοιάζει αυτό; τίποτε εκτός ότι δικαιολογεί γιατί χρειάζομαι μεγάλο μήκος καλωδίου

Ερωτήσεις (σημ : Ο προβολέας θα κρεμαστεί στο ταβάνι (το οποίο είναι ψηλό) ένω η οθόνη θα στηριχθεί στον τοίχο)

α) Θα πρέπει ο προβολέας να είναι κεντραρισμένος σε σχέση με το που έχει στηθεί η οθόνη ή μπορεί να είναι ας πούμε δεξιά της σε μια αναλογία 30-70 του μήκους της; Ρωτάω ,γιατί αυτό που είναι αυτή την στιγμή στις συντεταγμένες κεντραρίσματος είναι το φωτιστικό (και αν με ρωτήσετε δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμο να αλλάξει θέση!! )
Από την άλλη, εάν υποθέσουμε ότι ο φακός κάνει shift προς τα αριστερά (;;; αν είναι αυτή η λειτουργία του shift, να κεντράρει την οθόνη ενώ δεν είναι ο προβολέας στο κέντρο) τότε δεν υπάρχει περίπτωση η δέσμη προβολής να πέφτει πάνω στο φωτιστικό ;; Να υποθέσω ότι με εναν LCD έχω περισσότερες δυνατότητες τοποθέτησης ενώ με έναν DLP μπορεί να βρω τον μπελά μου και να πρέπει να πείσω το φωτιστικό να αλλάξει θέση ;
107.gif

β) Υπάρχει πρόβλημα που ο προβολέας θα είναι πιο αρκετά ψηλά από το πανί ή θα πρέπει να κοιτάψω για βάση στήριξης η οποία θα τον "κατεβάζει" πιο χαμηλά ;
γ) Η οφέλιμη περιοχή της οθόνης (εκεί που θα προβάλεται η ταινία) σε τι ύψος από το έδαφος συνιστάται να βρίσκεται; Εγώ απότι είδα, στην καλύτερη περίπτωση μπορώ να φτάσω το κάτω μέρος της οθόνης 75cm από το πάτωμα (που μου φαίνεται ότι βοηθάει στην ευχάριστη θέαση), θα με βόλευε όμως πιο πολύ (σε σχέση με τα άλλα αντικείμενα του χώρου, δηλαδή δύο ηχεία B&W -310 τα οποία είναι πάνω σε βάσεις) το 110cm αλλά νομίζω ότι θα μου πέφτει ψηλά όταν θα το κοιτάζω
γ) Στον τοίχο που θα τοποθετηθεί η οθόνη υπάρχει αυτή την στιγμή ένας πίνακας (ζωγραφικής, όχι ηλεκτρολογικός :D) , τον οποίο φαντάζομαι ότι όταν κατεβαίνει η οθόνη θα κρύβει ενώ όταν είναι μαζεμένη θα τον βλέπω κανονικά. Ο πίνακας προεξέχει από τον τοίχο περίπου 7cm άρα θα πρέπει το πανί να προεξέχει τουλάχιστον 8 cm από τον τοίχο. Τι πρέπει να προσέξω για αυτό (κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της οθόνης);

(σίγουρα με τον καιρό θα σκεφτώ και άλλες ερωτήσεις, be prepared !
107.gif
)

Να σημειώσω ότι ο projector θα χρησιμοποιείται για (σε ποσοστό)
α) Τηλεοπτικές σειρές σε .mkv, .avi (45%)
β) Ταινίες σε .mkv, .avi ( 30% )
γ) Αθλητικά (από τηλεοπτικό δέκτη -mpeg4) ( 15%)
δ) Η/Υ , παιχνίδια (10% , τώρα δεν παίζω καθόλου, δεν έχω ούτε παιχνιδομηχανή, αν μετά την αγορά υπάρξει μεταστροφή, αυτό είναι άλλο θέμα!)

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Γενικά καλες είναι οι σκέψεις και οι επιλογές σου.
Προβολέα πάρε τον benq w6000 απο Γερμανία.2 κλασεις πανω απο τον 3200.
Ο προβολέας θα μπορει να ειναι ελαφρως παράκεντρος απο το κεντρο του πανιού εφοσον έχει lens shift οι ακραιες θεσεις του οποιου καλο είναι να αποφευγονται.
Στην απόσταση σου ενα πανί 86-92" θα ήταν σοφη επιλογή.Οχι πάνω απο 100ιντσες (αποψη μου).
Το hdmi καλωδιο που βρηκες ειναι καλό.
Αν θες το πανί να εξέχει λιγο παραπάνω , βαλε ενα μικρο κομμάτι ξύλου απο πίσω, δεν θα φαινεται αν πραγματικα σου λειπουν μονο 2-3 εκκατοστά.

Προβολέα πάρε τον benq w6000 απο Γερμανία.2 κλασεις πανω απο τον 3200.
Πολλοί μου τον λένε - και διαβάζω πολύ καλές κριτικές - για τον W6000 και αρχίζω να κοιτάζω προς τα εκεί..... Θα πρέπει όμως να σκεφτώ διαφορετική διάταξη ώστε να αξιοποιήσω την πλευρά (του σπιτιού) που έχει μήκος 4.40m ... άσε που μπορώ να πάω και λίγο πιο πίσω γιατί υπάρχει πόρτα και ο προβολέας μπορεί να μπει στο πίσω δωμάτιο (με κάποιο σύστημα όμως που θα τον κατεβάσζει γύρω στα 20 εκατοστά για χρήση

Στην απόσταση σου ενα πανί 86-92" θα ήταν σοφη επιλογή.Οχι πάνω απο 100ιντσες (αποψη μου).

Στην περίπτωση αυτή, αν μπορώ να πάω και λίγο πάνω από τις 100'' , θα το παλέψω :)

Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις

Καλησπέρα και απο εμένα και καλωςήρθες.

Για οθόνη θα σου πρότεινα να κοίταζες και σε αυτή την μάρκα http://www.lumene-screens.com/en/index.html Εγώ έχω αυτήν http://www.ldlc.com/fiche/PB00074940.html και είμαι σε μεγάλο βαθμό ευχαριστημένος, μου προσφέρει και ίντσες (106'') αλλά είναι και αρκετά καλή για την τιμή της. Βέβαια αυτή είναι χειροκίνητη, εσύ θέλεις ηλεκτρική αλλά ρίξε μια ματιά και θα βρεις. Για να πας σε εξαιρετική οθόνη δυστυχώς θα πρέπει να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη..

Συμφωνώ για τον 6000 είναι απο τους κορυφαίους και σε εικόνα και σε φωτεινότητα. Γενικά μιλάμε για εταιρεία εγγύηση στο χώρο.Αν μπορείς πήγαινε προς τα εκεί. Πάντως σαν οπαδός της JVC θα σου πρότεινα και τον HD 350.http://www.ebay.co.uk/itm/JVC-DLA-H...cs_Video_Electronics&hash=item1e658c0bc4#shId Απ ότι βλέπω εκεί και κάνοντας τον υπολογισμό βγαίνει γύρω στα 1760 ευρώ περίπου μαζί με έξοδα αποστολής. Δεν ξέρω για τον Epson αλλά έχε υπόψιν ότι ο συγκεκριμένος έχει πολύ καλό lens shift περίπου 80% κάθετο οπότε πίστεψε η εγκατάστασή του θα σου είναι παιχνιδάκι. Kαι επειδή υπάρχει και θεματάκι χώρου απ ότι βλέπω , θα σου πρότεινα να το δεις πιο ζεστά. Κάνε μια ερώτηση πρώτα βέβαια και στον dealer για τα έξοδα.

Το ύψος της ωφέλιμης περιοχής της οθόνης, κατ'εμέ, δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 μετρο. Εμένα η προβολή ξεκινάει στα 97 εκατοστά και μου αρέσει, είμαι μια χαρά.Είναι ωραία να τα βλέπεις δλδ και λίγο πιο ψηλά αλλά να μην το παρακάνουμε μην τρέχουμε με αυχενικά..

Τέλος θα συμφωνήσω και επαναπροσδιορισμό μεγέθους οθόνης. Είμαι 1 μέτρο πιο πίσω απο εσένα, στα 4,5 μέτρα περίπου, και βλέπω σε 106'' και υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέμαι πως θα ήταν και σε 120''. Από την στιγμή που σε παίρνει και για μεγαλύτερη,για μένα, μην πας κάτω από 100''. Μην ξεχνάς ότι σε ταινίες με μαύρες μπάρες πάνω-κάτω, οι 106'' γίνονται - προς απογοήτευσή μου- αυτομάτως 100''.

Για καλώδια HDMI αυτή είναι η πρότασή μου. http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.752150. Έχω τα 10μετρα και είναι φοβερά. Εξαιρετική ποιότητα.

Αυτά και απο εμένα και καλές αγορές!

Last edited:
Τοποθέτηση : υποψιάζομαι ( = είμαι σίγουρος ) ότι θα πρέπει να την κάνει κάποιος πεπειραμένος, κάποια εταιρεία άρα έχει και εκεί κάποιο κόστος αλλά δεν ξέρω πόσο

Βασικα ενα αλφαδι χρειαζεσαι και ενα με δυο εργατικα χερια.... Στη περιπτωση μου το βαλαμε παρεα με τον ηλεκτρολογο αλλα τα χερια του επιαναν. Τι εννοω μη πα να φερεις κανα παππου λιγο πριν βγει στη συνταξη θα μαζευεις καρδιακα!!
Εγω το πανι το τοποθετησα στο ταβανι οποτε θελω να πιστευω ειναι λιγο περισσοτερο δυσκολη η τοποθετηση του απ οτι στο τοιχο.

Βασικα επειδη κ γω ειχα θεμα οταν θα κατεβαινε το πανι επρεπε να περναει μπροστα απτη πλασμα χωρις να βρισκει. Εκει χρειαζονται τα νιατα γιατι με το ενα χερι το κραταγαμε κ με το αλλο κατεβαζα το πανι για να δω οτι οντως οι υπολογισμοι μας ειχαν βγει.

Με λιγα λογια δεν ειναι κ πυρηνικη φυσικη απλα πριν αρχισεις πηγαινε κανα μισαωρο γυμναστηριο για δυο τρεις επαναληψεις.... :flipout:

στην περίπτωση μου ήθελα να βγαίνει αρκετά (12 πόντους) και το προσάρμοσα πάνω σε μεταλλικές γωνιές που βιδώθηκαν στον τοίχο. δεν είναι ότι καλύτερο οπτικά αλλά δεν υπήρχε δυνατότητα τοποθέτησης από το ταβάνι. το μόνο που χρειάζεται είναι να βιδωθούνε ακριβώς στο ίδιο ύψος. ακούμπησα το πανί πάνω στις γωνιές και τέλος. δεν είχα κάνει όμως επαναλήψεις όπως λέει και ο αλέφαντος και έφυγα με μια θλάση στους κοιλιακούς που στο βήχα με ταλαιπωρεί 2 μήνες μετά. την εγκατάσταση την έκανα μόνος μου.

τυγχάνει να έχω τον 3200. είναι καλούτσικος για τα χρήματα τα χρήματα που έδωσα (1080) - το lens shift όντως κάνει την εγκατάσταση παιχνίδι αλλά από μαύρο μην περιμένεις πολλά. μάλλον γκρι είναι. αν μπορείς καλύτερα στον benq 6000 ή jvc που προτάθηκε από τον teri.

τέλος να πώ ότι βλέπω από τα περίπου 3.5 μέτρα σε 107 ίντσες και σε ταινίες με μπάρες θα ήθελα και παραπάνω. στην αρχή μου φάνηκε τεράστια αλλά μετά το μάτι το άτιμο συνηθίζει και δεν χορταίνει.

Last edited:
Θα συμφωνήσω και 'γω με τα λεγόμενα των παιδιών.

Τώρα, αν πας στον Epson ή στον Benq, αυτό επαφίεται στα γούστα σου. Πάντως, και οι δύο διαθέτουν lens shift οπότε δεν θα δυσκολευτείς στην τοποθέτηση. Για τη θέαση από τα 4 κάτι μέτρα, προτείνω να πας άφοβα στις 120 ίντσες εφόσον χωράει ο τοίχος σου.

Καλησπέρα,

επειδή βλέπω ότι πολλοί (και στο forum, και σε αλλα fora και σε sites) είναι υπέρ του w6000 (σαν εικόνα) αλλά και επειδή κατάφερα να δω δίπλα δίπλα έναν epson 3200 και εναν optoma (νομίζω 200 ?, γύρω στα 800 ευρω έχει) και εντυπωσιάστηκα από τον optoma (DLP) σκέφτομαι πλεον τον w6000 (και ξέρω ότι θα ανέβω και στην συνολική τιμή).
Κάνω λοιπόν υπολογισμούς με βάση αυτόν (και ελπιζω να παρω και μια 2η ευκαιρία να δω δίπλα lcd dlp , μακάρι να καταφέρω να δω και τον w6000... ) και να γιατί :
για να έχω τις 120'' με τον w6000 θα πρεπει να κανω την τοποθέτηση του προβολέα στο πίσω δωμάτιο ! Υπάρχει μια πορτα μεγάλη (140 μήκος , 225 υψος) μεταξύ των δύο δωματίων. Απλώς ο προβολέας θα πρέπει να κοιτάζει "ανάποδα", δηλαδή προς τον τοίχο. ¨Όταν κατεβαίνει o προβολέας, ο φακός θα είναι κάτω από το κάσωμα της πόρτας, όταν ανεβαίνει θα είναι (ολος ο προβολέας) πάνω. Η μόνη βάση τοίχου που έχω βρει να κανει κάτι τέτοιο είναι η vogels EPW 6565 . Απλώς πρέπει να βεβαιωθώ οτι τελικά η δέσμη του φακού δεν θα ενοχλείται από το κάσωμα γιατι είναι ψιλοοριακη η κατασταση!!!

Όσον αφορά στο rainbow effect, παρακολουθώντας λιγο (για κανα 10 λεπτο) τον optoma δεν το παρατήρησα καθολου. Λέτε , αν πάω σε λύση DLP τελικά να το βλέπω ;;

Αν εννοεις τον optoma hd82, ειναι καλό σημάδι οτι δεν ειδες.Απο την αλλη ο συγκεκριμενος εχει πιο γρηγορο τροχο απο τον benq w6000

Καλημέρα και καλό μήνα...
επέστρεψα...
λοιπόν παρήγγειλα τον w6000 από amazon.de και περιμένω να έρθει (μάλλον στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας). τιμή 1459 (τελική)
Περνάμε -αισίως - στο θέμα οθόνη για τον w6000

Ευχαριστώ για όλα!