ΑΠΟΡΙΕΣ

Πετρος

Senior Member
19 March 2008
336
Λάρισα
1. Στο σπιτι μου οταν δεν εχω υψηλη ενταση δεν ακουω καποιες λεπτομεριες.
Αυτο οφειλεται στον ενισχυτη η στα ηχεια?
Ενισχυτης sony-strdb870
Hxeia WHARFEDALE valdus 400

2. Τι μπορω να κανω ωστε να ακουω τη μουσικη οπως οταν φοραω καλα ακουστικα?

3. Σε εναν τελικο επαγγελματικο ενισχυτη ισχυως 300 RMS πχ. μου ειπαν οτι εαν τον δουλευω σε χαμηλη ενταση (στο 10% πχ.) δεν θα ακουω τα παντα, καποιες φωνες πχ. Ισχυει η οχι?
 
Δηλαδή τι ακριβώς δεν ακούς? Είναι χαμηλές αυτές οι συχνότητες που χάνεις? Αν είναι χαμηλές είναι λογικό.

Στο παρακάτω link το διάγραμμα, λέει πόσο πρέπει να ανεβάσεις ή να κατεβάσεις την ένταση (σε db) μιας συχνότητας για να την ακούσεις στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες. Πάρε για παράδειγμα την κόκκινη γραμμή στα 20phon. Αν ακούς την συχνότητα των 1000Ηz σε επίπεδο 20phon για να ακούσεις τα 20Hz στο ίδιο επίπεδο, πρέπει να ανεβάσεις την έντασή τους στα 70db. Αυτό σημαίνει, ότι όσο κατεβάζεις την ένταση στον ενισχυτή σου, τόσο περισσότερες χαμηλές συχνότητες δεν ακούς. Και αυτό έχει να κάνει με την ακουστική αντίληψη.

http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contours

Είναι σχεδόν αδύνατο να ακούσεις με τα ηχεία σου όλα όσα ακούς με ένα ζευγάρι ακουστικά. Ένας λόγος είναι το γεγονός ότι σε ένα δωμάτιο υπάρχουν αντανακλάσεις με αποτέλεσμα κάποιες συχνότητες να διαρκούν περισσότερο απ' όσο πρέπει και να καλύπτουν κάποιες "λεπτομέριες". Πιστεύω ότι αυτή είναι μια καλή εξήγηση. Το link λέει και άλλα πράγματα.

Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να μην ακούς φωνές αν κατεβάσεις τον ήχο στο 10%. Όσο για τα υπόλοιπα.... Χαμηλές συχνότητες θα χάσεις μόνο. Κοίτα παρακάρω τις συχνότητες που παίζουν τα όργανα και οι ανθρώπηνες φωνές.

http://www.psbspeakers.com/Images/Audiotopics/fChart.gif
 
Last edited:
Φίλε μου καλησπέρα,

με πέτυχες στις κακίες μου οπότε μην με παρεξηγήσης. :grinning-smiley-043

1. Και στα δύο

2. Να αλλάξεις σύστημα, ξεκινώντας από τα ηχεία

3. Στον τελικό η ένταση κανονικά είναι πάντα στο τέρμα και αλλάζουμε τη στάθμη από τον προενισχυτή. Αυτό που σου είπαν ισχύει, ότι δηλαδή τα ποτενσιόμετρα ενός τελικού ενισχυτή δεν αντικαθιστούν την ανάγκη χρήσης ενός προενισχυτή.

Τώρα για να μιλήσουμε πιο σοβαρά και σε σχέση με το 2ο ερώτημα σου, για να ακούσεις τον ήχο από ένα ζευγάρι ακουστικά 150 € θέλεις ένα σύστημα 15000 €. Οπότε μην περιμένεις να ξεπεράσεις εύκολα αυτό που ακούς με τα ακουστικά.

Βέβαια κάθε τι έχει και τα ελλατώματα του, τα ακουστικά σε κουράζουν, σου βαραίνουν το κεφάλι σε περιορίζουν κινητικά κλπ κλπ
 
σαν πολύυυυ γενικευμένος κανόνας, τα χειρότερα ακουστικά θα παίξουν καλύτερα από τα καλύτερα ηχεία....

είναι πολύυυυυυυ γενικευμένος αλλά αντικατοπτρίζει αρκετά την αλήθεια
 
Οι συχνοτητες που δεν ακουω δεν ειναι χαμηλες, μεσαιες και ανω.
Οσο αναφορα τον τελικο η χρηση μιας κονσολας αντικαθιστα τη χρηση ενος προενισχυτη?
 
Θελω να μαθω τι συμβαινει με τους τελικους διοτι εχω σκοπο να βαλω επαγγελματικα νηχανηματα στο σπιτι τα οποια δεν θα μπορω να δουλευω παντα δυνατα.
 
Οι συχνοτητες που δεν ακουω δεν ειναι χαμηλες, μεσαιες και ανω.
Οσο αναφορα τον τελικο η χρηση μιας κονσολας αντικαθιστα τη χρηση ενος προενισχυτη?

Τότε πολύ πιθανό να φταίει το σύστημα σαν σύνολο ή κάποιο από τα επιμέρους κομμάτια.
 
Δηλαδη με την χρηση ενος προενισχυτη λεινετε το προβλημα τησ εντασης?

Αν εννοείς ότι το πρόβλημα της έντασης είναι ότι χάνεις μεσαίες και υψιλές συχνότητες δεν πιστεύω ότι το λύνει αν δεν είναι καλά τα κομμάτια. Εγω τουλάχιστον όταν κατεβάζω την ένταση στο δικό μου σύστημα δεν χάνω λεπτομέριες από την μεσαία περιοχή ούτε την υψηλή.
 
Θελω να μαθω τι συμβαινει με τους τελικους διοτι εχω σκοπο να βαλω επαγγελματικα νηχανηματα στο σπιτι τα οποια δεν θα μπορω να δουλευω παντα δυνατα.

Τι ακριβώς θέλεις να μάθεις?
 
Κι εγώ έχω τα Valdus 400 σε δευτερεύον σύστημα τα οποία δουλέυω με μικρότερο και παλιότερο ενισχυτή απ το δικό σου, σε χαμηλές πάντα εντάσεις. Ωστόσο δε μπορώ να πω ότι χάνονται στοιχεία απ τις μεσαίες και υψηλές.

Βέβαια αυτά τα ηχεία έχουν λίγο τονισμένα άκρα και επίσης σε χαμηλές εντάσεις, όπως προαναφέρθηκε, λόγω κατασκευής και του ανθρώπινου αυτιού, δε μπορείς να συλλάβεις τις λεπτομέρειες που θα άκουγες σε κανονική ένταση. Γιαυτό εξάλλου παλιότερα τουλάχιστον υπήρχε και το κουμπί Loudness επάνω στον ενισχυτή.

Πάντως τα ηχεία αυτά δεν είναι κι ό,τι πιο hi-fi και σε μια ενδεχόμενη αντικατάσταση, καλύτερα να ξεκινούσες απ αυτά, με βάση τη χρήση που τα θες κι έπειτα βέβαια διαλέγεις και τον ανάλογο ενισχυτή που φυσικά συνίσταται να είναι δικάναλος κι όχι AV.

Βεβαίως μπορείς να συνδέσεις κονσόλα ή μίκτη επάνω σε τελικό, αλλά γενικώς αυτή η λύση είναι για πιο επαγγελματικές και dj καταστάσεις κι όχι για οικιακές hi-fi.