Απορροφητήρας....

PETRAN

AVClub Fanatic
20 June 2006
11,063
in orbit
Εχμμ....:o

Ψάχνω απορροφητήρα!
Καλό, δυνατό και όσο το δυνατό πιο αθόρυβο.....

Καμιά ιδέα κανείς?
Για ρωτήστε τις κυράδες:grinning-smiley-043 μπάς και βοηθήσουν...

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.:smileJap:

μια καλή σκέψη είναι να κοιτάξεις στους καταλόγους μιας εξειδικευμένης στο αντικείμενο εταιρείας όπως πχ teka

παρά να πάρεις κάτι από τις "εμπορικές" μάρκες λευκών ειδων και να το πληρώσεις ακριβότερα

Αυτό ακριβώς σκέφτομαι να κάνω κ.κ Γενικέ...

Απλά είμαι άσχετος και ρωτάω να μάθω για εταιρίες που ασχολούνται με το είδος...

Η teka στα υπόψιν λοιπόν...
ευχαριστώ!

Έχω ΤΕΚΑ τύπου καμινάδα, ωραίο design με ατσάλι και γυαλί, ωστόσο είναι ακριβοί και δεν έχω πάθει και την πλάκα μου από την απόδοση (όπως θα περίμενα από τις προδιαγραφές του. Μάλιστα θέλει τακτικά reset (με 'ρίξιμο' της ασφάλειας) γιατί ''κολλάει''.

Μεγαλύτερο ρόλο βέβαια παίζει ο τύπος που ψάχνεις. Οι τύπου 'συρτάρι' για τοποθέτηση κάτω από ντουλάπι κουζίνας είναι πολύ φθηνότεροι.

Και ο Φουρλής ξεκίνησε από απορροφητήρες και είδαμε όλοι που έχει φθάσει, άρα ρίξε και καμμιά ματιά σε Φουρλή.

Εκτός από την επιλογή του αποροφητήρ, καλό είναι να προσέξουμε και την εγκατάσταση.
Είναι προτιμότερο να βάλουμε εύκαμπτο αεραγωγό και να του δώσουμε "γλυκές" γωνίες όπου χρειάζεται παρά να βάλουμε PVC που βάζουν μερικοί με γωνίες 90 μοιρών (!!!!!).

Re: Απάντηση: Απορροφητήρας....

Εχω εναν Franke τυπου καμιναδας και εχει πολυ καλη αποδοση αν και σαν ποιοτητα κατασκευης ειναι σχετικα μετριος.

Πολύ πρόσφατα (πριν 10-11μήνες) είχα ασχοληθεί λεπτομερώς με το θέμα λόγω αγοράς καινουριου σπιτιού. Είχα δει όλους τους απορροφητήρες και ειχα όλων τα specs. Την μεγαλύτερη απορροφητική ικανότητα την είχαν οι TEKA, ιδιαίτερα βεβαια τα 2-3 κορυφαία μοντέλα και μάλιστα αυτοί που ήταν τύπου τζακιού (αυτό ισχύει για όλες τις μάρκες). Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό που με απασχολούσε πολύ περισσότερο απο το θόρυβο, αφού λόγου ενιαιου χωρου κουζινας-σαλονιου-καθιστικού θέλαμε οσο το δυαντον λιγότερες μυρωδιες παντού. Αγόρασα λοιπόν ενα απο τα 2-3 αυτά μοντέλα TEKA που εμφάνιζαν στα χαρτιά τη μεγαλύτρη απορροφητική ικανότητα. Ποτέ βεβαια δεν θα δω αν όλα τα θεωρητικώς αναφερόμενα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού δεν εχω 2-3 απορροφητήρες διπλα διπλα για να διαπιστώσω ποιος κάνει καλύτερη δουλειά. Αυτός που αγόρασα λοιπόν δεν με έχει δυσαρεστήσει, δεν λεω οτι δεν μυριζει τιποτα οταν γινεται χαμός απο μαγειρεμα στην κουζίνα, αλλά πιστευω οτι τα καταφερνει σχετικά καλά. Ο Θόρυβος όμως είναι μεγάλος (πάλι δεν μπορώ να συγκρινω με τη συμπεριφορά καποιου άλλου στον ιδιο χωρο) όταν δουλευει στη μεγάλη σκάλα (3), μειώνεται πολύ στην 2, και δεν καταλαβαινεις οτι λειτουργεί αν δεν στησεις αυτί στην 1.Η καλή δουλειά βέβαια γίνεται στο 3 όταν τα πράγματα είναι ζόρικα...
Αυτά εν πολλοίς απο τη δικιά μου εμπειρία.

Συμπληρωματικά, λόγω της αναφοράς καποιου άλλου φίλου για προβλήματα και ανάγκη για συχνό reset.... δεν έχει χρειαστεί να το κάνω αυτό ποτέ. Όσο για την τιμή τους, ναι , ήταν όντως οι ακριβότεροι. Ιδιαίτερα οι τύπου τζακιού...το ίδιο ισχύει επίσης για όλες τις μάρκες.

Εκτός από την επιλογή του αποροφητήρ, καλό είναι να προσέξουμε και την εγκατάσταση.
Είναι προτιμότερο να βάλουμε εύκαμπτο αεραγωγό και να του δώσουμε "γλυκές" γωνίες όπου χρειάζεται παρά να βάλουμε PVC που βάζουν μερικοί με γωνίες 90 μοιρών (!!!!!).

Επειδή το είχα ψάξει αρκετά πριν 2 χρόνια τότε οι μόνοι που έδιναν στάθμες θορύβου (εκτός από την απορροφητικότητα) στα specs τους ήταν οι Bosch Siemens Teka. Παίζει ρόλο ο τύπος του απορροφητήρα που θες. Οι καμινάδες έχουν γενικότερα καλύτερες επιδόσεις. Ειδικότερα για το θόρυβο το Α και το Ω είναι η εγκατάσταση. Πρέπει η διατομή του αεραγωγού να είναι η μεγαλύτερη δυνατή που υποστηρίζει ο απορροφητήρας (αν όχι και μεγαλύτερη και να μπουν οι σχετικές χοάνες) και τα τοιχώματα του αεραγωγού να είναι λεια. Έτσι δυστυχώς η εύκολη λύση του ευκαμπτου σωλήνα δεν είναι και τόσο καλή γιατί στις αυλακώσεις του δημιουργείται τίρβη η οποία αυξάνει το θόρυβο κατακόρυφα και μειώνει την απορροφητικότητα.

Franke καμινάδα (σε inox) , με μοτέρ σαλίγκαρο και ημιαυτόματο κλαπέτο
Μεγάλη σημασία έχει αυτό που είπε ο Στέργιος , δηλαδή μαλακές γωνίες σε εύκαμπτη σωλήνα (τήν σωστή σε διατομή ) και πολύ καλή εφαρμογή σωλήνα -ακροφυσιου -εξόδου κλπ (ακόμα και με κάποια ειδικά στεγανωτικά αν χρειαστεί
H στήριξή του σε μένα είναι σε ένα κομμάτι μελαμίνη που αποτελεί συνέχεια τών ντουλαπιών τής κουζίνας , αλλά μεταξύ ξύλου και σκελετού στήριξης έχει ελαστικά παρεμβύσματα -κραδασμοί μηδέν )
(...στήν πρώτη σκάλα , ρουφάει ατμό/ καπνό έως και 40 πόντους έκκεντρα )
..στήν τρίτη σκάλα έχει θόρυβο , αλλά ρουφάει τα παντα - καμμιά σχέση με τούς κλασσικούς/ακριβούς συρταρωτούς

Απάντηση: Re: Απορροφητήρας....

Franke καμινάδα (σε inox) , με μοτέρ σαλίγκαρο και ημιαυτόματο κλαπέτο
Μεγάλη σημασία έχει αυτό που είπε ο Στέργιος , δηλαδή μαλακές γωνίες σε εύκαμπτη σωλήνα (τήν σωστή σε διατομή ) και πολύ καλή εφαρμογή σωλήνα -ακροφυσιου -εξόδου κλπ (ακόμα και με κάποια ειδικά στεγανωτικά αν χρειαστεί
H στήριξή του σε μένα είναι σε ένα κομμάτι μελαμίνη που αποτελεί συνέχεια τών ντουλαπιών τής κουζίνας , αλλά μεταξύ ξύλου και σκελετού στήριξης έχει ελαστικά παρεμβύσματα -κραδασμοί μηδέν )
(...στήν πρώτη σκάλα , ρουφάει ατμό/ καπνό έως και 40 πόντους έκκεντρα )
..στήν τρίτη σκάλα έχει θόρυβο , αλλά ρουφάει τα παντα - καμμιά σχέση με τούς κλασσικούς/ακριβούς συρταρωτούς

οντως .... καμιναδα με μοτέρ σαλίγκαρο ειναι οτι καλυτερο απο αποδοση .:grandpa:

Δηλαδή εγώ που σε λίγο θα ψάχνομαι για τον ίδιο λόγο, λέτε ότι θα έχω πρόβλημα?
Ο χώρος μου, ενώ παίρνει καμινάδα, δεν πρόκειται να φαίνεται, οπότε σκεφτόμουν να μην την πληρώσω, αφού έτσι κι αλλιώς δε θα τη βλέπω...