Αποσβένοντας κραδασμούς στο CD ( Μεταφορά από το νήμα Χαλαρή Ακρόαση Sacd/CD)

Re: Αποσβένoντας κραδασμούς στο CD ( Μεταφορά από το νήμα Χαλαρή Ακρόαση Sacd/CD)

εγώ στο 5400 μου βάλει ένα μαύρο τι-σερτ μου και από πάνω δύο πλάκες γρανίτη που στην κάτω επιφάνεια έχουν κάποια αφροταινία ... από πάνω κλείνω το τι-σερτ και τέλος επικαλύπτω με ένα βαρύ και μεγάλων διαστάσεων βιβλίο για τον Μάλερ, για έξτρα μουσικότητα ... δεν έχω καθήσει να κάνω τεστ υπάρξεως τυχόν διαφορών ... οι γρανίτες υπάρχουν από χρόνια και τους έβαζα πάντα πάνω στα πλέυερς μου ... έτσι για ψυχολογικούς λόγους ...

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Αποσβένoντας κραδασμούς στο CD ( Μεταφορά από το νήμα Χαλαρή Ακρόαση Sacd/C

Απο τι υλικό είναι το τι-σερτ? :D

ps Oι φτερνοξύστες κάνουν επίσης καλή δουλειά Σπύρε (πάντα ψυχολογικά)

Λες να συνεχίσω και με τις αυγοθήκες?:p

:ernaehrung004:

Απάντηση: Αποσβένoντας κραδασμούς στο CD ( Μεταφορά από το νήμα Χαλαρή Ακρόαση Sacd/C

Κι εγώ συμφωνώ ότι από καθαρά τεχνικής απόψεως η σταθεροποίηση ενός περιστρεφόμενου μηχανισμού μόνο καλό μπορεί να κάνει. Ας σκεφτεί κανείς πώς τρέμει το τιμόνι του αυτοκινήτου όταν δεν είναι ζυγοσταθμισμένα τα λάστιχα. Όσο κι αν μας φαίνεται μακροσκοπικά εύκολο το laser παλεύει ανά πάσα στιγμή για να κάνει tracking στα pits του δίσκου. Δε βλάπτει να το βοηθήσουμε λιγάκι. Ακόμη και το error correction που ακολουθεί έχει τα όρια του, ειδικά σε προβληματικά δισκάκια. Προσωπικά έχω δισκάκια 20ετίας, τα οποία όταν αγοράστηκαν ήταν σούπερ, αλλά με τα χρόνια υπέστησαν φθορά. Κάποια χάσανε τη ζυγοστάθμιση, κάποια έχουν τινάξει την επικάλυψη της άνω όψης και έχουν τρύπες. Σε κάποια player παίζουν (Sony περιλαμβανομένου :award:) και σε κάποια όχι. Όταν τα πράγματα γίνονται οριακά μπορούμε να βοηθήσουμε.
Και δε τα κάνεις ένα καλό rip πριν να καταστούν μη αναγνώσιμα. Φυσικά για όποια έχουν εμφανείς τρύπες (εχω και εγώ) δε γίνονται και πολλά, αλλά τουλάχιστο τα άλλα να τα διασώσεις όσο προλαβαίνεις.

Επειδή κι' εγώ δεν χρησιμοποιώ rack, αλλά μια αυτοσχέδια κατασκευή, επάνω απο το cd player έχω έναν AV 7.1 και απο πάνω το πικάπ. Επίσης επάνω και κάτω απο το cd έχω βάλει απο ένα φύλλο φελλού 6mm, τον οποίο φελλό έχω χρησιμοποιήσει και στα ποδαράκια του προενισχυτή βλέποντας σημαντική βελτίωση στον ήχο μου...

Re: Απάντηση: Αποσβένοντας κραδασμούς στο CD ( Μεταφορά από το νήμα Χαλαρή Ακρόαση Sa

Φίλε εννοείς ότι έχεις τοποθετήσει φελλό-CDp-φελλό-ΑV Receiver-πικάπ?

Ναι, ακριβώς έτσι..!!

Re: Απάντηση: Αποσβένοντας κραδασμούς στο CD ( Μεταφορά από το νήμα Χαλαρή Ακρόαση Sa

Να προσέχεις τον ΑV σου για θερμοκρασίες και δοκίμασε το πικάπ κάπου πιο σταθερά, imo.

Ο AV είναι οκ, δεν έχει κανένα πρόβλημα θερμοκρασίας, δοκιμασμένα. Το πικάπ απο τον AV απέχει 2,5 εκατοστά, οπότε υπάρχει διαφυγή της θερμότητας, συν το ότι απο τα πλαινά είναι ανοιχτός ο AV. Για την στήριξη του πικάπ το σκέφτομαι, αν και δεν έχω κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή... Πάντως, ειδικά στον προενισχυτή, που είναι τοποθετημένος σε ένα έπιπλο της πλάκας, είδα ουσιαστική διαφορά στον ήχο βάζοντας στα ποδαράκια του πιατάκια (των ακίδων), στα οποία έχω κολήσει στην κάτω πλευρά τους φελλό... Το ίδιο ακριβώς έχω κάνει και στο πικάπ.

Eντάξει, εφόσον δεν ζεσταίνεται είσαι οκ.
Απλά αν προσέξεις τις οδηγίες του κατασκευαστή, θα δεις ότι συνήθως προτείνουν ελεύθερο χώρο πάνω απο 10 πόντους πάνω από τον ενισχυτή.
Είναι καλό που στο πλάι είναι ελεύθερος, αλλά φαντάζομαι ότι οι γρίλιες του είναι επάνω έτσι δεν είναι?

Για το πικαπ ας πουν τη γνώμη τους τα άλλα παιδιά. Πάντως όταν εγώ χρησιμοποιούσα ένα ωραιότατο technics (πάει δεκαετία απο τότε...) ακόμα και αν το ακουμπούσα το άκουγα.
Φαντάζομαι ότι οι μικροδονήσεις του ενισχυτή θα περνάνε και στη βελόνα, αλλά όπως προείπα ας μιλήσει κάποιος πιο έμπειρος.

Eντάξει, εφόσον δεν ζεσταίνεται είσαι οκ.
Απλά αν προσέξεις τις οδηγίες του κατασκευαστή, θα δεις ότι συνήθως προτείνουν ελεύθερο χώρο πάνω απο 10 πόντους πάνω από τον ενισχυτή.
Είναι καλό που στο πλάι είναι ελεύθερος, αλλά φαντάζομαι ότι οι γρίλιες του είναι επάνω έτσι δεν είναι?

Για το πικαπ ας πουν τη γνώμη τους τα άλλα παιδιά. Πάντως όταν εγώ χρησιμοποιούσα ένα ωραιότατο technics (πάει δεκαετία απο τότε...) ακόμα και αν το ακουμπούσα το άκουγα.
Φαντάζομαι ότι οι μικροδονήσεις του ενισχυτή θα περνάνε και στη βελόνα, αλλά όπως προείπα ας μιλήσει κάποιος πιο έμπειρος.

Ο AV έχει γρίλιες και απο τα πλαινά, όπου μπαίνει ο κρύος αέρας, οπότε παραμένει πάντα χλιαρός..!!! Όσο για το πικάπ δεν περνάνε κραδασμοί απο τον AV, διότι απλούστατα δεν παίζει με τον AV, άλλα με δικάναλο ενισχυτή που βρίσκεται αλλού, ο AV είναι σβηστός και παίζει με το 5.1 μόνο..!! Δικό μου λάθος, δεν στο διευκρίνησα απο την αρχή..!!!! :ernaehrung004:

Αν είναι σβηστός ο ΑV όντως αλλάζει το πράγμα!

Για την οροφή του ΑV... o κρύος αέρας μπορεί να μπαίνει από τα πλάγια αλλά από κάπου πρέπει να βγαίνει... λόγω υψηλότερης θερμοκρασίας ο ζεστός αέρας κατευθύνεται πάντα προς τα πάνω.
Προσωπικά θα προτιμούσα να έχει περισσότερο "αέρα" ο ενισχυτής... αλλά περί ορέξεως... Όπως νομίζεις καλύτερα.
Αν παραμένει το καπάκι του AV warm και όχι hot, μετά από τη χρήση, φαντάζομαι όλα καλά!

:a0210:

Αν είναι σβηστός ο ΑV όντως αλλάζει το πράγμα!

Για την οροφή του ΑV... o κρύος αέρας μπορεί να μπαίνει από τα πλάγια αλλά από κάπου πρέπει να βγαίνει... λόγω υψηλότερης θερμοκρασίας ο ζεστός αέρας κατευθύνεται πάντα προς τα πάνω.
Προσωπικά θα προτιμούσα να έχει περισσότερο "αέρα" ο ενισχυτής... αλλά περί ορέξεως... Όπως νομίζεις καλύτερα.
Αν παραμένει το καπάκι του AV warm και όχι hot, μετά από τη χρήση, φαντάζομαι όλα καλά!

:a0210:

Το ξέρω Dalanik, κάτι θα σκεφτώ για να ανεβάσω λίγο ακόμη το πικάπ, χαχαχαχα...!!!!!! Τίποτα αυτοσχέδιους αποστάτες πχ... Απλά λέω ότι προς το παρόν δεν έχει ουσιαστικό πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι είναι και το ιδανικό..!!!:idea:

Επειδή κι' εγώ δεν χρησιμοποιώ rack, αλλά μια αυτοσχέδια κατασκευή, επάνω απο το cd player έχω έναν AV 7.1 και απο πάνω το πικάπ. Επίσης επάνω και κάτω απο το cd έχω βάλει απο ένα φύλλο φελλού 6mm, τον οποίο φελλό έχω χρησιμοποιήσει και στα ποδαράκια του προενισχυτή βλέποντας σημαντική βελτίωση στον ήχο μου...

Πάρε βρε συ ένα ρακ, δεν τα λυπάσαι τα μηχανάκια?

Δεν είναι μόνο οι δονήσεις, και η θερμοκρασία..Τόσοι μετασχηματιστές και κυκλώματα το ένα

δίπλα στο άλλο, δεν είναι ότι καλύτερο...

Δεν είναι μόνο οι δονήσεις, και η θερμοκρασία..Τόσοι μετασχηματιστές και κυκλώματα το ένα

Χαχαχα, που θα πάει, θα το πάρω κι' αυτό, όλο το παιδεύω κι' όλο το αναβάλλω....!!! Και ο κύριος λόγος ??? Τρελλαίνομαι στην σκέψη ότι πρέπει να λύσω όλο αυτό το καλωδιομάνι, να το τακτοποιήσω και να τα ξαναβάλω...!!!!:flipout:

Και ειδικοτερα για την καφαλη του πικαπ !!!!!

Re: Απάντηση: Αποσβένoντας κραδασμούς στο CD ( Μεταφορά από το νήμα Χαλαρή Ακρόαση Sa

Και δε τα κάνεις ένα καλό rip πριν να καταστούν μη αναγνώσιμα. Φυσικά για όποια έχουν εμφανείς τρύπες (εχω και εγώ) δε γίνονται και πολλά, αλλά τουλάχιστο τα άλλα να τα διασώσεις όσο προλαβαίνεις.

Αυτά που έχουν εμφανείς τρύπες τα παίζω στο Marantz CD73 του 1982-83, που είναι ίσως και το μόνο CD Player (μαζί με το αντίστοιχο της Philips και της Sony τότε) που τηρούσαν το Redbook κατά γράμμα και οφείλουν να παίζουν δισκάκια με οπή μέχρι και 1mm. Όσο για το ριπάρισμα, αυτά είναι πράγματα του διαβόλου... :smash:

Θα μου το εξηγήσεις αυτό ??

Πολλες κεφαλες πικαπ ειναι ευαισθητες οταν εκτιθενται κοντα σε μαγνητικα πεδια μετασχηματιστων κλπ με πιθανοτητα να εχουν θορυβο...

Πολλες κεφαλες πικαπ ειναι ευαισθητες οταν εκτιθενται κοντα σε μαγνητικα πεδια μετασχηματιστων κλπ με πιθανοτητα να εχουν θορυβο...

Πολύ σωστό κι αυτό μου έχει τύχει κιόλας... για καιρό η κεφαλή του πικάπ μου έκανε θόρυβο κι είχα φάει τον κόσμο να καταλάβω τι τρέχει μέχρι που -εντελώς τυχαία- ανακάλυψα πως έφταιγε ο μτχ ενός dvd player που ήταν κοντά του.

Σκέψου τώρα ότι μπροστά στον μτχ ενός dvd αυτός ενός ενισχυτή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος... οπότε...

Όσο για απόσβεση εναλλακτικά σκεφτείτε και το... σφήνωμα ανάμεσα σε δύο ράφια με ελαστομερή υλικά πάνω και κάτω από την πηγή σας.