αποσταση και οξυτητα

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,716
Ειχα μια συζητηση με μια φιλη προσφατα και μου ελεγε οτι ο 50/1.8 στην 5Δμκ2 σε μεγαλες αποστασεις απο το θεμα ειναι λιγοτερο οξυς αποτι σε πιο κοντηνες αποστασεις σε ανοιχτα διαφραγματα, υσχει αυτο γενικα στους φακους, ξερει κανεις?

Δεν καταλαβαινω ακριβως τι ρωτας αλλα ειναι λογικο οταν κανεις κροπ και μεγεθυνση ενα προσωπο που ηταν πχ. σε αποσταση 5 μετρα να δειχνει λιγοτερο οξυ απο οτι αν γεμισεις το καδρο σου με αυτο... στην πρωτη περιπτωση σπαταλας πιξελ για το υπολοιπο καδρο ενω στην δευτερη χρησιμοποιεις περισσοτερα για το θεμα σου, αρα καλυτερη λεπτομερεια...

Ή αλλοιως, αν τραβηξεις ενα τοπιο και κανεις ζουμ σε κλαδια καπου στην ακρη του καδρου δεν μπορει να ειναι τοσο καθαρα, οσο αν τραβηξεις τα κλαδια αυτα καθ εαυτα...

Το ειχα διαβασει στον φιλο μου τον Ken...

Η οξύτητα ενός φακού δεν είναι ίδια σε όλο το φάσμα των αποστάσεων απο όσο ξέρω. Νομίζω έχει να κάνει με το οτι τα οπτικά μέρη κινούνται κατα την εστίαση με αποτέλεσμα την διακύμανση της οξύτητας (μεταξύ άλλων). Γενικά την καλύτερη συμπεριφορά την έχουν στις μέσες "working" αποστάσεις, και προβλήματα κοντά στο άπειρο. Οι ευρυγώνιοι και στα πολύ κοντά.

Αυτό εκτός απο αυτό που λέει ο Ηλίας που προφανώς ισχύει αλλα δεν νομίζω οτι ήταν αυτό που ρώτησες!

απλα μου λεει οτι οταν τραβαει ολοσωμα πορτρετα με τον 50/1.8 στο φ1.8-φ2 χανει σε οξυτητα σε συγκριση με τα headshots ας πουμε, αλλα καταλαβενω τι λες, σαν crop ειναι

Όχι δεν είναι σαν κροπ αυτό που λέω. Είναι οτι ο φακός όταν εστιάζει σε μεγαλύτερες αποστάσεις έχει μικρότερη οξύτητα απο ότι όταν εστιάζει σε κοντινές. Αν τον βάλεις δλδ σε ένα τρίποδο και αρχίσεις με σταθερό διάφραγμα να κάνεις τεστ οξύτητας αλλάζοντας μόνο την εστίαση θα δείς μια διακύμανση που φαντάζομαι θα έχει μορφή καμπάνας στην οξύτητα.
Ας μας το επιβεβαιώσει και κάποιος πιο σχετικός, αλλά λογικά έτσι είναι. Η εστίαση αλλάζει την απόσταση μεταξύ των οπτικών στοιχείων μεσα στον φακό οπότε λογικό είναι να αλλάζουν και κάποια χαρακτηριστικά. Γιαυτό πχ η Νικον είχε δυνατό χαρτί στους ευρυγώνιους της τότε το Close Focus Correction (στον 20αρη και τον 24αρη).

Ισχύει αυτό, ότι δεν έχουν οι φακοί την ίδια απόδοση σε όλες τις αποστάσεις. Συνήθως τα δύσκολα τα έχουν στο άπειρο. Πέραν της συνήθους αδυναμίας, υπάρχουν φακοί βελτιστοποιημένοι για τα κοντινά (πχ κάποιοι πορτραίτου) που τα βρίσκουν πολύ σκούρα όσο μεγαλώνει η απόσταση και πρέπει να κλείσεις αρκετά το διάφραγμα για να τους φέρεις στα ίσα (πχ ο ρωσικός 85ρης 1.4 που είχες Αλέξη). Αλλά μιλάμε για τα άκρα του εστιακού τους εύρους, όχι για διαφορές σε απόσταση 1 μέτρου σε σχέση με τα 3 μέτρα πχ.

εγω το εχω παρατηρισει στο σιγμα 105/2.8 οταν τραβαω στο απειρο μονο...
Οποτε στη φιλη μου θα γινεται αυτο που λεει ο Ηλιας, απλα εχει λιγοτερα pixel για το ιδιο θεμα

Last edited:
Οποτε στη φιλη μου θα γινεται αυτο που λεει ο Ηλιας, απλα εχει λιγοτερα pixel για το ιδιο θεμα

Kαι αυτο αλλα και η αποσταση που αναφερει ο Αλεξης... γιατι για να βγαλει το ολοσωμο πορτραιτο με τον 50ρη πρεπει να παει πιο μακρια απο οτι για να βγαλει σκετο προσωπο... δηλαδη συμβαινουν και τα δυο ταυτοχρονα, κατι σαν το μπερδεμα με την προοπτικη ενα πραμα...

Καπου αλλου διαβαζα οτι σωστη αποσταση για να τεσταρεις την οξυτητα ενος φακου, ειναι περιπου το 50χ του εστιακου μηκους, δηλαδη για τον 50ρη στα 2,5 μετρα...

Αν θελει να κανει τεστ θα πρεπει να φωτογραφισει σε διαφορετικες αποστασεις (μεγαλες μεταξυ τους οπως λεει και ο Τασος) με θεμα ομως που να γεμιζει το καδρο και στις δυο περιπτωσεις οσο το δυνατον ομοιομορφα... πχ. μια καλυβα στα 10 μετρα και ενα κουκλοσπιτο στα 3 και εκει να δει αν μπορει να διακρινει σημαντικες διαφορες (καλυτερα ομως καποιο θεμα με texture, ενα σεντονι η μια κουβερτα).

Το έχω παρατηρήσει και εγώ αυτό με τον 35άρη... Ενώ μέχρι τα 3-4 μέτρα ξυρίζει, όταν το θέμα είναι τοπίο ακόμα και στο f/8 είναι χειρότερος από τον tamron ...

Υπόψιν ότι σε τοπίο πρέπει να έχουμε συνθήκες πολύ καθαρής ατμόσφαιρας για να είναι δίκαιη η σύγκριση με τα κοντινά.