Απόσταση προβολέα - οθόνης!

stalpico

New member
13 April 2008
12
Γειά σας. Έχω μια απορία. Έχω τον Sony VW-40 και μια οθόνη ηλεκτρική 107''.
Θέλω να μου πείτε σε πια απόσταση απο την οθόνη να βάλω το προβολέα για να χω την καλύτερη απόδοση. (τώρα που κάνω γυψοσανίδες γιατι μετα θα ναι βασανιστήριο το γκρέμισμα και το ξαναφτιάξιμο) Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Όταν ολοκληρώσω το έργο θα ανεβάσω και φωτογραφίες.

Η απόσταση δεν νομίζω να έχει σχέση στην απόδοση. Απλά δες στα πόσα μέτρα πρέπει να είσαι για να σου δώσει αυτές τις ίντσες ο προβολέας που έχεις. Πρέπει να γράφει το Manual

Γειά σας. Έχω μια απορία. Έχω τον Sony VW-40 και μια οθόνη ηλεκτρική 107''.
Θέλω να μου πείτε σε πια απόσταση απο την οθόνη να βάλω το προβολέα για να χω την καλύτερη απόδοση. (τώρα που κάνω γυψοσανίδες γιατι μετα θα ναι βασανιστήριο το γκρέμισμα και το ξαναφτιάξιμο) Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Όταν ολοκληρώσω το έργο θα ανεβάσω και φωτογραφίες.
3,7μ απόσταση θέασης από το πανί και όσο πιο κοντά γίνεται απόσταση προβολέα από το πανί για να έχεις τη μέγιστη φωτεινότητα.
http://myhometheater.homestead.com/viewingdistancecalculator.html
To θέμα έχει πολυσυζητηθεί και σε άλλα ανοικτά threads.

Όσο απομακρύνεται ο προβολέας από την επιφάνεια προβολής του τόσο εξασθενεί η φωτεινότητα της αποδιδόμενης εικόνας και για να αντισταθμιστεί αυτό αυξάνουμε δυναμικά την ένταση της φωτεινότητας προβολής πράγμα που σημαίνει κάπως πιο κακά μαντάτα για τη λάμπα του και την γενικότερη θερμοκρασία του.
Όλα αυτά βέβαια μέσα σε λογικά πλαίσια αποστάσεων δεν είναι και τραγικά σημαντικά.
Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να επιβεβαιώσεις, όπως λέει και ο φίλος πριν, είναι το αν θα μπορεί να σε καλύψει στο πλήρες μέγεθος της οθόνης σου συγκεκριμένα ο προβολέας σου, από την επιθυμητή & δυνατή απόσταση τοποθέτησης του μακρυά από την οθόνη.

Αυτό που είναι σημαντικότερο στη φάση που βρίσκεσαι, είναι να τον κεντράρεις σα θέση, όσο γίνεται καλύτερα απέναντι από το κέντρο της οθόνης σου, παίρνοντας βέβαια υπόψιν σου και τις όποιες τεχνικές και λειτουργικές δυσκολίες σε πραγματική χρήση π.χ. να μην ενοχλούν την προβολή εύκολα οι θεατές κ.λ.π.. καθώς και το από που θα περνούν, πόσα και ποια καλώδια.

Καλές δουλειές πάντως!

Άφησε και λίγο μπόσικο στην απόσταση γιατί οι 107 μπορεί σε λίγο καιρό να θες να γίνουν 120 κλπ... Για μισό μέτρο παραπάνω δεν νομίζω να χάσεις κάτι ιδιαίτερο σε εικόνα...

Έχεις δυο επιλογές.

1) Μπορείς να τον βάλεις στην κοντινότερη δυνατή απόσταση που επιτρέπει ο φακός σου και να κερδίσεις σε φωτεινότητα.

2) Μπορείς να τον βάλεις στην μακρινότερη δυνατή απόσταση που επιτρέπει ο φακός σου και να πάρεις το καλύτερο δυνατό μαύρο.

Παίζει βέβαια ρόλο και το πόσο φωτεινός είναι ο προβολέας σου, καθώς και το αν σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζεις τη φωτεινότητα της λάμπας (μέσω επιλογής high/low ή/και βηματικής (όχι αυτόματης) ίριδας).

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αφήσεις και λίγο περιθώριο (αρκετά εκατοστά) διότι πολλές φορές τα online projector calculators δεν πέφτουν 100% μέσα στους υπολογισμούς τους. Πιο αξιόπιστο είναι το manual του προβολέα.

Ακριβώς.
Αν τον τοποθετήσεις κοντά ο φακός θα είναι ανοιχτός και θα έχεις τη μέγιστη φωτεινότητα.
Αν τον τοποθετήσεις σε μεγάλη απόσταση θα χάσεις λίγο σε φωτεινότητα αλλά θα κερδίσεις σε κοντραστ.
Όταν ήταν να αγοράσω τον JVC η εταιρία είχε ένα πίνακα που έδειχνε ακριβώς πόσο μειώνονταν η φωτεινότητα όταν τοποθετηθεί ο προβολέας μακριά από την οθόνη αλλά ανέβαινε η αντίθεση.
Κατα τη γνώμη μου η καλύτερη επιλογή είναι κάπου στη μέση.

Ευχαριστό πολύ για τις απαντήσεις ! Θα το κοιτάξω, θα δω και τις τεχνικες δυσκολιες και θα τα ξαναπουμε σχολιαζοντας το αποτέλεσμα στις φωτο :)