απόσταση προβολέα-πανιού HELP

gmask

Senior Member
30 January 2008
302
η απόσταση είναι φιξαρισμένη στα 4,5 μέτρα ενώ το πανί είναι 120 ίντσες. Και τα 2 είναι ήδη τοποθετημένα. Ετοιμάζομαι για αγορά προβολικού full HD. Τι θα μου προτείνατε?

Δες εδώ έχει σχεδόν όλους τους home cinema και όχι μόνο προβολείς για να υπολογίσεις
http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm
Τώρα όσο αναφορά το ποιόν να αγοράσεις υπάρχουν πολλοι παράγοντες και κυρίως το οικονομικό
σκέλος αλλά και διάφορα αλλά όπως συνθήκες προβολής(πλήρης συσκότηση ή όχι κ.τ.λ)
Αν θέλεις δώσε μας κάποιες από αυτές τις πληροφορίες και τα λέμε.

Last edited:
η απόσταση είναι φιξαρισμένη στα 4,5 μέτρα ενώ το πανί είναι 120 ίντσες. Και τα 2 είναι ήδη τοποθετημένα. Ετοιμάζομαι για αγορά προβολικού full HD. Τι θα μου προτείνατε?

1. Ποσό διάθεσης?
2. Απόσταση οθόνης από το πάτωμα?
3. Τύπος οθόνης (σταθερή, ηλεκτρική, χειροκίνητη)?
4. Ο προβολέας θα στηθεί στο ταβάνι ή κάπου αλλού? Εάν b, που θα βρίσκεται καθ' ύψος σε σχέση με την οθόνη?
5. Ενοχλείσαι από τους DLP?
6. Θα είναι ο πρώτος σου προβολέας?
7. Είσαι ''φανατικός'' του πολύ καλού μαύρου στην εικόνα ή συμβιβάζεσαι και με κάτι λιγότερο?
8. Ποιές είναι οι προτεραιότητές σου στην εικόνα και ποιά θέματα σε ενοχλούν?

Ξεκίνα με αυτά......-bye--bye-

κατ' αρχήν ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.
Απαντώ άμεσα στα ερωτήματα
1) έως 3000 ευρώ
2) η οθόνη είναι η grandview Tab-T120 και είναι ήδη στημένη σε ένα δοκάρι. Απέχει από το έδαφος 2.80, έχει ωφέλιμο μήκος 2,43 και ύψος 1,82 και το άσπρο του πανιού ουσιαστικά ξεκινάει από απόσταση 2,50 από το έδαφος.
3) η οθόνη είναι ηλεκτρική
4) η βάση για τον προβολέα είναι omnimount, έχει ήδη στηθεί στο ταβάνι σε απόσταση ακριβώς 4,50μ από την οθόνη και υπολογίζω ότι ο προβολέας θα απέχει περίπου 2,35 μέτρα από το έδαφος.
5-8) θα είναι ο πρώτος μου προβολέας, ο χώρος δεν θα έχει απόλυτη συσκότιση και θα παίζει κυρίως high definition ντοκυμαντέρ. Έχει ήδη προβλεφθεί 10μετρο καλώδιο HDMI και θα συνδεθεί με ενισχυτή AV που θα αγοραστεί κι αυτός (αλήθεια. τι προτείνετε?-πάμε σε άλλο θέμα τώρα). Υπάρχει σκέψη για HTPC αλλά προς το παρόν θα αρκεστώ σε ένα WD TV.

Περιμένω εναγωνίως τις προτάσεις σας.

Αν δεν έχεις πρόβλημα rainbow και μια και έχεις 120" οθόνη και θα χρειαστείς φωτεινότητα, εξαιρετική επιλογή φαίνεται να είναι ο Optoma HD82 που έχει και lens shift οπότε και δεν θα σε προβληματίσει στην εγκατάσταση. Η τιμή του είναι λίγο κάτω από τα 3000.Επίσης λίγο πιο φθηνοί είναι οι Benq w5000 & w20000 χωρίς το pure motion δηλ. την εξομάλυνση της κίνησης στα 1080p/24 του 82 που φαίνεται να κάνει πολύ καλή δουλειά αλλά και πιο δύσκολοι στην εγκατάσταση και πρέπει να το προσέξεις αυτό.
Αν αν τώρα βλέπεις rainbow "αναγκαστικά" θα πρέπει να πας σε sxrd-dila ή lcd με τους πρώτους να θεωρούνται καλύτεροι σαν τεχνολογία κατά γενική ομολογία. Μία επιλογή λίγο πάνω από τα 3000 (γύρω στα 3300-3400 αν δεν κάνω λάθος) είναι ο jvc hd350.Προς τα κάτω(σε τιμή) είναι ο Sony Hw10.
Με τα μάτια μου έχω δει τον Sony (πολύ καλός για τα λεφτα που ζητάει ) και επίσης περιμένω από μέρα σε μέρα τον Optoma που έχω παραγγείλει για να σου πω και την πλήρη άποψη μου (αν δεν έχεις αποφασίσει μέχρι τότε).Τον Jvc δεν τον έχω δει αλλά το θεωρούν πολύ καλό προβολέα (μάλλον καλύτερο του Sony ) .Ψάξε λίγο στο φόρουν αλλά αν έχεις δυνατότητα θα σου πρότεινα να τους δεις από κοντά και μετά να αποφασίσεις.Ελπίζω να βοήθησα και αν θέλεις κάτι άλλο εδώ είμαστε.Καλή επιλογή.

κατ' αρχήν ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.
Απαντώ άμεσα στα ερωτήματα
1) έως 3000 ευρώ
2) η οθόνη είναι η grandview Tab-T120 και είναι ήδη στημένη σε ένα δοκάρι. Απέχει από το έδαφος 2.80, έχει ωφέλιμο μήκος 2,43 και ύψος 1,82 και το άσπρο του πανιού ουσιαστικά ξεκινάει από απόσταση 2,50 από το έδαφος.
3) η οθόνη είναι ηλεκτρική
4) η βάση για τον προβολέα είναι omnimount, έχει ήδη στηθεί στο ταβάνι σε απόσταση ακριβώς 4,50μ από την οθόνη και υπολογίζω ότι ο προβολέας θα απέχει περίπου 2,35 μέτρα από το έδαφος.
5-8) θα είναι ο πρώτος μου προβολέας, ο χώρος δεν θα έχει απόλυτη συσκότιση και θα παίζει κυρίως high definition ντοκυμαντέρ. Έχει ήδη προβλεφθεί 10μετρο καλώδιο HDMI και θα συνδεθεί με ενισχυτή AV που θα αγοραστεί κι αυτός (αλήθεια. τι προτείνετε?-πάμε σε άλλο θέμα τώρα). Υπάρχει σκέψη για HTPC αλλά προς το παρόν θα αρκεστώ σε ένα WD TV.

Περιμένω εναγωνίως τις προτάσεις σας.

Ποσα χρηματα θα ηθελες να διαθεσεις ?

Φίλε gmask, από τα γραφόμενά σου, έχεις 2 βασικές απαιτήσεις. 1) Φως, μιας και προορίζεται το προβόλι για 120' και 2)lens shift, μιας απ' ότι κατάλαβα ο φακός του προβολέα, στο ύψος, θα είναι χαμηλότερα από το πάνω μέρος της οθόνης (οπότε αν δεν έχει αυτή τη λειτουργία ο προβολέας θα έχεις ένα ελαφρύ τραπέζιο στην εικόνα σου).

Από DLP προβολείς, ηλεκτρικό lens shift διαθέτουν οι Benq, που έγραψαν πιο πάνω τα παιδιά, όντας ταυτόχρονα και αρκετά φωτεινοί. Τον Optoma δεν τον έχω δει, αλλά έχουν ειπωθεί πολύ καλά λόγια, δεν ξέρω, όμως, αν διαθέτει ηλεκτρικό lens shift.

Από την άλλη μεριά, στους LCD-SXRD-DILA δεν έχεις τέτοιο θέμα τοποθέτησης, και ο μόνος προβληματισμός σου θα πρέπει να είναι κατά πόσο είναι ικανοί να φωτίσουν την 120άρα οθόνη σου. Προσοχή, δεν μιλάω μόνο για τις πρώτες 100 ώρες, αλλά και μετά. Σου μιλάω σαν κάτοχος ενός αρκετά φωτεινού προβολέα, με 1000 ώρες στο κοντέρ, που ''σημαδεύει'' μια 126άρα οθόνη.

Όπως και να έχει, μην αγοράσεις ''γουρούνι στο σακκί'', αλλά να δοκιμάσεις να δεις πρώτα μερικά μοντέλα........-bye--bye-

Φίλε gmask, από τα γραφόμενά σου, έχεις 2 βασικές απαιτήσεις. 1) Φως, μιας και προορίζεται το προβόλι για 120' και 2)lens shift, μιας απ' ότι κατάλαβα ο φακός του προβολέα, στο ύψος, θα είναι χαμηλότερα από το πάνω μέρος της οθόνης (οπότε αν δεν έχει αυτή τη λειτουργία ο προβολέας θα έχεις ένα ελαφρύ τραπέζιο στην εικόνα σου).

Από DLP προβολείς, ηλεκτρικό lens shift διαθέτουν οι Benq, που έγραψαν πιο πάνω τα παιδιά, όντας ταυτόχρονα και αρκετά φωτεινοί. Τον Optoma δεν τον έχω δει, αλλά έχουν ειπωθεί πολύ καλά λόγια, δεν ξέρω, όμως, αν διαθέτει ηλεκτρικό lens shift.

Από την άλλη μεριά, στους LCD-SXRD-DILA δεν έχεις τέτοιο θέμα τοποθέτησης, και ο μόνος προβληματισμός σου θα πρέπει να είναι κατά πόσο είναι ικανοί να φωτίσουν την 120άρα οθόνη σου. Προσοχή, δεν μιλάω μόνο για τις πρώτες 100 ώρες, αλλά και μετά. Σου μιλάω σαν κάτοχος ενός αρκετά φωτεινού προβολέα, με 1000 ώρες στο κοντέρ, που ''σημαδεύει'' μια 126άρα οθόνη.

Όπως και να έχει, μην αγοράσεις ''γουρούνι στο σακκί'', αλλά να δοκιμάσεις να δεις πρώτα μερικά μοντέλα........-bye--bye-

Δεν έχει ηλεκτρικο αλλά χειροκίνητο τόσο οριζόντιο 15% όσο και κάθετο 30% (+-) και είναι πολυ βολικός στην τοποθέτηση.

τον pana 3000 τον απορρίπτετε? τι μειονέκτημα έχει?
Ο προβληματισμός μου είναι μήπως έβαλα τον προβολέα πολύ μακριά από το πανί και η εικόνα είναι τεράστια για την οθόνη που διαθέτω?

Απάντηση: Re: απόσταση προβολέα-πανιού HELP

Ο προβληματισμός μου είναι μήπως έβαλα τον προβολέα πολύ μακριά από το πανί και η εικόνα είναι τεράστια για την οθόνη που διαθέτω?

Μπες και τσέκαρε το λινκ που έδωσε ο achilleas8095 στο ποστ #2. Αν και δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα...

μπήκα στο link αλλά μου φαίνεται ότι είμαι οριακά. Κάποιος να το διπλοτσεκάρει για να με βοηθήσει...?

pana 3000

Δεν είσαι απλώς καλά. Είσαι σχεδόν ΙΔΑΝΙΚΑ, με το ζουμ περίπου στη μέση. Τις 120' ο Πανα τις ''έχει'' από τα 3,6μ. με το ζουμ τέρμα ανοικτό και από τα 7,15μ με το ζουμ τελείως κλειστό. Μην ανησυχείς καθόλου για την τοποθέτηση. Αν έχει ηλεκτρικό lens shift, είσαι καβάλα στ' άλογο.

Πάντως, αν είναι σωστές οι μετρήσεις της φωτεινότητας, από την απόσταση που θα τον στήσεις παίρνεις 50 Nits. Δεν είναι και ότι καλύτερο σαν νούμερο αν συνυπολογίσεις και την γρήγορη σχετικά πτώση της φωτεινότητας της λάμπας.

Last edited:
ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ενναλακτικά, ποιόν άλλομ προβολέα θα πρότεινες, πιθανώς με καλύτερη φωτεινότητα?
Epson 5000, Optoma 82 ή κάτι που μου διαφεύγει τώρα?

ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ενναλακτικά, ποιόν άλλομ προβολέα θα πρότεινες, πιθανώς με καλύτερη φωτεινότητα?
Epson 5000, Optoma 82 ή κάτι που μου διαφεύγει τώρα?

Καλύτερη φωτεινότητα έχουν, κατά βάση, οι DLP προβολείς (Benq, Optoma, Infocus). Όμως έχε υπ' όψιν σου 2-3 πραγματάκια. Οι ονομαστικές φωτεινότητες των κατασκευαστών, δεν λένε τίποτα. Μάλλον 99 φορές στις 100 δεν λένε την αλήθεια. Αν δεις, λοιπόν, ένα προβολέα να βγάζει 1300 lumens και έναν άλλο να βγάζει 1000, θα υποθέσεις πως ο πρώτος είναι πιο φωτεινός. Συχνά-πυκνά, όμως, δεν είναι έτσι και τ' αποτελέσματα κατόπιν μετρήσεων αντιστρέφονται.

Αληθινά, φωτεινοί προβολείς, σύμφωνα και με τις ενδείξεις του εν λόγω σάιτ, είναι οι Infocus, αλλά στη δική σου περίπτωση αντεδείκνυνται διότι δεν έχουν lens shift για να χωρέσει η εικόνα στο κάδρο από την απόσταση που έχεις ορίσει. Χρειάζεται και πιο μακρινή απόσταση και 25 πόντους πιο ψηλά η τοποθέτησή τους από την οθόνη.

Βέβαια, υπάρχει μια πάγια αλήθεια στα προβολικά. Ότι το φως αποφεύγει το σκοτάδι όπως ο διάβολος το λιβάνι. Άρα, όσο πιο πολύ φως έχεις τόσο πάει ''περίπατο'' το κόντραστ διότι το μαύρο της εικόνας, ελαφρώς θα γκριζίζει. Στην αντίθετη περίπτωση έχεις καλύτερο κόντραστ αλλά θα σου λείπει, πιθανώς, και το φως μετά από κάποιες ώρες, αφού μιλάμε για οθόνη 120'. Προσπαθούμε, λοιπόν, να πετύχουμε έναν καλό συμβιβασμό.

Δοκιμάζοντας μερικά προβολικά από το εν λόγω site, οι Benq (5000, 20000) που ανέφεραν τα παιδιά πιο πάνω, είναι πολύ καλά μηχανάκια, αλλά δεν βγάζουν τις ίντσες που ζητάς από το σημείο που έχεις ορίσει. Επόμενως, πάμε γι' άλλα.....

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία 2 χρόνια, οι νέοι προβολείς να επικεντρώνονται στην απόδοση του καλύτερου μαύρου αυξάνοντας το κόντραστ και μειώνοντας κατ' ανάγκη τη φωτεινότητα. Απ' ότι είδα, και ο Optoma 82 και ο Pana3000 δίνουν τα ίδια nits από τα 4,5 μέτρα. Οπότε, αν ήμουν στη θέση σου, θα κοιτούσα αυτούς τους 2 + το Sony 10.....

Και μια τελευταία αλήθεια. Όσο νεότερο είναι το προβολικό, τόσο το καλύτερο. Καλό ''κυνήγι''......-bye--bye-

καλησπερα σε ολους!! βλεπω οτι ακομα και σημερα γινονται αναφορες στο Βenq 5000, αυτο αφενος ειναι καλο για οσους τον εχουν αλλα δεν ξερω αν αξιζει να αποκτιθει απο καποιον που δεν εχει κανει ακομα κινηση...και το λεω
γιατι παροτι ειναι dlp και απο μονο του ειναι αλλο πραγμα...δεν λεγεται κατι για epson π.χ. που ειναι πιο fresh, εγω ακομα αναζητω καποιον που να εχει εναν ετσι ωστε μετα απο τοσο καιρο και θα τον εχουν καλιμπραρει και τεσταρει. Sorry αλλα εχω κουραστει να διαβαζω για Sony και Βenq...τους εχω δει και ειναι οντως καλοι(δεν ειμαι εμπειρος). Με ενδιαφερει ο Εpson 5000 ... στα 4.μ αποσταση lens screen.. πως παζει στις 110 in?
ευχαριστω εκ' των προτερων!!!!

Last edited:

...Αν έχει ηλεκτρικό lens shift, είσαι καβάλα στ' άλογο.....

Ντεν έκει καρντιά μου, απ' το τελεκοντρόλι μόνο ζουμπατης και φοκουστης, το κλανς τσιφτ με το ντάκτυλο....-bye-