Αρχαία ελληνική μουσική...Ενα δείγμα...

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261

newego_LARGE_t_1101_54264379_type12713.jpg

Ο καθηγητής Αρμάν Ντ' Ανγκούρ, μιλώντας στο BBC, μας καλεί να φανταστούμε πως θα ήταν αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ξανά την μουσική της αρχαίας Ελλάδας, να ανακαλύψουμε εκ νέου τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν τότε, να ακούσουμε ξανά τους στίχους.«Συχνά ξεχνάμε ότι τα γραπτά κείμενα που αποτελούν τις ρίζες της δυτικής λογοτεχνίας, τα έπη του Ομήρου, τα ερωτικά ποιήματα της Σαπφούς, οι τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, αρχικά ήταν όλα... μουσική. Χρονολογούνται περίπου από το 750-400 πΧ και συνετέθησαν για να τραγουδηθούν εξ ολοκλήρου ή μερικώς, με την συνοδεία λύρας, πνευστών και κρουστών» επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η μουσική των αρχαίων Ελλήνων δεν έχει χαθεί για πάντα.«Οι ρυθμοί -που είναι ίσως το πιο σημαντική πλευρά της μουσικής- διατηρούνται εντός των ίδιων των λέξεων, στις βραχείες και μακρές συλλαβές...Τα όργανα μας είναι γνωστά από περιγραφές και απεικονίσεις... Τώρα νέες αποκαλύψεις για την αρχαία ελληνική μουσική έχουν προκύψει από αρχαία κείμενα του 450 πΧ περίπου που περιέχουν φωνητική σημειογραφία», υπογραμμίζει ο καθηγητής.Ο τελευταίος, εξέτασε το πως θα ηχούσαν στίχοι που είχαν γραφτεί σε επιγραφές από το 200 μ.Χ, ενώ ο δρ. Ντέιβιντ Κριζ του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ κατασκεύασε ένα όργανο οκτώ χορδών για να παίξει αυτές τις μελωδίες.Το δείγμα που παρουσιάζεται στο σάιτ του βρετανικού δικτύου, αφορά σε έναν επιτάφιο που καλεί τον ακροατή να χαρεί την ζωή πριν αυτή εξαφανιστεί.

Εδώ το δέιγμα του BBC.
http://www.bbc.co.uk/news/business-24625980

Here Dr Creese sings and plays a song from about 200 AD, an epitaph calling on the listener to enjoy life before it disappears
 
Last edited:
Πολύ ενδιαφέρον! Μπράβο για το θέμα!

Οι τέχνες ήταν πολύ ανεπτυγμένες στην αρχαία Ελλάδα και ήταν από τα βασικά στοιχεία της παιδείες των μακρινών προγόνων μας! Μακάρι κάποια στιγμή να ερευνηθεί περισσότερο η μουσική εκεόνης της εποχής. Σίγουρα οι πρόγωνοί μας θα μελοποιούσαν τα ποιήματα τους ή θα τα συνόδευαν με μουσική.
 
Last edited:
Μουσική που αποδίδεται στον Ευριπίδη - στάσιμο από τον Ορέστη. Πρόκειται για πολύ σοβαρή εργασία Ισπανών, που
από τα θραύσματα αρχαίας Ελληνικής μουσικής, που έχουν βρεθεί, προσπάθησαν να την αναπαράγουν. Το αποτέλεσμα συγκλονιστικό.
Εγώ όταν αγόρασα το cd ένιωθα ανατριχίλα για πολύ καιρό στην ιδεά και μόνο ότι ακούω μουσική του Ευριπίδη.
Ξεκινά στο 19ο δευτερόλεπτο.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Το ξερω οτι σας χαλαω την μαγεια αλλα η αποπειρα του τυπου θυμιζει εξαιρετικα την κινηματογραφικη αποδοση του γαλατη Κακοφωνιξ .
 
Δεν είναι αυτό το ζητούμενο του καθηγητή...Δεν είναι τραγουδιστής.

Αυτός μπορούσε να κατανοήσει το πώς και προσπάθησε να το αποδώσει.


Περισσότερα...
http://www.bbc.co.uk/news/business-24611454
 
Last edited:
Εντάξει,απλώς έκαναν 1 προσπάθεια....δεν μπορούν να προσωμοιώσουν ακριβώς εκείνη την εποχή...δεν γίνεται! Είναι πολλοί οι παράγοντες που το καθρίζουν.
 
Σε εμένα θύμισε μεσαιωνική ή αναγεννησιακή μουσική.

Επειδή κάποια εποχή ασχολήθηκα ιδιαίτερα με το θέμα και άκουσα οτιδήποτε υπάρχει (είτε πραγματικά αρχαία μουσική, αν και δυστυχώς οι πάπυροι που ανακαλύπτονται παρουσιάζουν κενά, τα οποία μάλλον ανεπιτυχώς συμπληρώνονται από τους ερευνητές, είτε αρχαιότροπη μουσική, δηλαδή μουσική που βασίζεται στις αρχαίες φόρμες και σημειολογία και αναπαράγεται με ανακατασκευασμένα όργανα), είχα και εγώ την ίδια εντύπωση, ή για να είμαι πιο σαφής, η γενικότερη αίσθηση ήταν ότι η δυτική μουσική δεν είναι καθόλου άσχετη με την αρχαία Ελληνική. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια γέφυρα, μέσω της παράδοσης (όπως υποθέτω) και δεν είμαι και ειδικός.
 
Υπάρχει και ένα CD με αιγυπτιακή, βαβυλωνιακή και αρχαία ελληνική μουσική. Και εκεί φαίνεται συσχέτιση.
 
Είχαν δηλαδή κάποια μουσική σημειογραφία οι αρχαίοι? Πέρα από το ρυθμό των λέξεων και των μέτρων των στίχων.
 
Και βέβαια είχαν. Κατά βάση χρησιμοποιούσαν το αλφάβητο. Δεν έχω χρόνο να βρω καλά λινκς, αλλά θα επανέλθω.
 
MunroNotationOrestes.jpg

δείγμα σημειογραφίας

Ancient Greek musical notation was capable of representing pitch and note-duration, and to a limited extent, harmony.[citation needed] It was in use from at least the 6th century BC until approximately the 4th century AD; several complete compositions and fragments of compositions using this notation survive. The notation consists of symbols placed above text syllables. An example of a complete composition is the Seikilos epitaph, which has been variously dated between the 2nd century BC to the 1st century AD. Three hymns by Mesomedes of Crete exist in manuscript. The Delphic Hymns, dated to the 2nd century BC, also use this notation, but they are not completely preserved. Ancient Greek notation appears to have fallen out of use around the time of the Decline of the Roman Empire. (wikipedia)
 
Προσωπικα θρεφω αμφιβολιες για την ορθοτητα των μεταγραφων .Εχω την αισθηση οτι η αρχαιοι θα πρεπει ηταν αρκετα πιο μελωδικοι .Το συγκεκριμενο κομματι αλλωστε μαλλον αφορα επνδυση θεατρικου ( εχει κυκλοφορησει αλλη μια συλογη αλλα δεν την εχω προχειρη ) .Η μουσικη της κατω Ιταλιας αλλα και οι ελληνικες παραδοσιακες μουσικες και οι αραβικες ισως πρεπει να ειναι πιο κοντα στα τεκταινομενα του τοτε .Αλλα αυτο ειναι μια αισθηση και χρειαζεται αποδειξη .
 
Last edited:
Όλη η προκλασσική μουσική ήταν πιό μελωδική από αυτό που έχει καταγραφεί με νότες. Πριν τον 19ο αιώνα οι συνθέτες, είτε λαϊκής είτε λόγιας μουσικής, υπέθεταν πάντα ότι ο ερμηνευτής θα προσθέσει και κάτι δικό του στη μουσική, παίρνοντας την παρτιτούρα (όταν αυτή υπήρχε) ως σημείο εκκίνησης και όχι ως προορισμό. Η εμμονή στην παρτιτούρα ως απόλυτης έκφρασης των επιθυμιών του δημιουργού είναι κάτι που ξεκίνησε από τον Beethoven, αν δεν κάνω λάθος.
 
Δυστυχώς τα δείγματα αρχαίας Ελληνικής μουσικής, που σώζονται (γραπτώς εννοώ) είναι τόσο λίγα, που το να βγάλει κανείς συμπεράσματα μόνο από αυτά είναι παράδοξο. Επίσης συνήθως είναι ελλιπή και συμπληρώνονται από τους ερευνητές.
Ψάχνοντας κατά καιρούς έχει τύχει να ακούσω πολύ κακόηχες απόπειρες, που αν μη τη άλλο έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την εικόνα της κλασικής αρχαιότητας. Υπάρχει έντονη αισθητική διάσταση.
Αν 2.500 χρόνια μετά την εποχή μας κάποιοι ανακάλυπταν 2-3 γραμμές με νότες ενός οποιουδήποτε μουσικού, τι συμπεράσματα θα μπορύσαν να εξάγουν; Αν μάλιστα έβρισκαν 4-5 δείγματα που χρονικά θα απείχαν μεταξύ τους 100-500 χρόνια, πώς θα μπορούσαν να γενικεύσουν;

Ένα άλλο σημείο που δείχνει έμμεσα ότι δεν γνωρίζουμε και πολλά είναι η μουσικότητα της αρχαίας γλώσσας. Τα χορικά των τραγωδιών , ο χορός τα τραγουδούσε (Μέλος).
Αν διαβάσει κανείς τα κέιμενα στο πρωτότυπο και προσπαθήσει να τα τραγουδήσει, διαπιστώνει ότι παρόλο που οι στίχοι δεν είναι ομοιοκατάληκτοι (!) είναι ιδιαίτερα μουσικοί και ρυθμικοί και εύκολα μπορούν να τραγουδηθούν.
Μάλιστα πατάνε τόσο καλά μουσικά, που δεν σου λέιπει η ομοιοκαταληξία. Αυτό και μόνο το παράδειγμα με υποψιάζει πως η μουσική τους ήταν πολύ πιο ιδιαίτερη και σαφώς μελωδικότερη από όσο φανταζόμαστε.
 
Επίσης δεν είχαν μόνο απλοϊκά όργανα, αλλά και άλλα προχωρημένης τεχνολογίας, όπως η Ϋδραυλις

1101.w.600.jpg


http://www.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p315.html

http://documentarygr.blogspot.gr/2010/11/blog-post_17.html

http://nikisforos.blogspot.gr/2013/03/300.html

http://www.kotsanas.com/exh.php?exhibit=2101001

Ydra1.jpg


Πολύ παλιά είχα διαβάσει ολόκληρο πουσέλιδο άρθρο για την ύδραυλις. Όντως είχαν εξαιρετική τεχνολογία για την εποχή αλλά καιαντίληψη βαθιά για την μουσική την οποία θεωρούσαν ότι πηγάζει από την αρμονία της φύσης και του σύμπαντος. Και έτσι είναι.