Αρχαριος,κατασκευή λαμπάτου ενισχυτή

Είναι αλλά το ίδιο ισχύει και για τις ανόδους. Ο λόγος τους (και το gain) είναι μικρός για ECC83 και τα mA ελάχιστα, τι να πω, αν παίζει...
 
να κάνω μια χαζή ερώτηση, καθ' ότι άσχετη παντελώς;
μπορεί κανείς να ιδιο-κατασκευάσει και κανονικό ενισχυτή; είμαι σίγουρη ότι το "κανονικός" δεν είναι ακριβώς η σωστή λέξη, πως να τον πω; τρανζιστοράτο; γιατί οι λαμπάτοι νομίζω δεν απευθύνονται σε αυτούς που έχουν την ελάχιστη οικολογική συνείδηση.
και, αν μπορεί, που θα βρει σχετικές οδηγίες αν είναι πρωτάρης;

:willy:
 
Καλωσηρθες στην diy!
Κ βεβαια γινεται να φτιαχτει κατι με τρανζιστορ.. Νομιζω μια καλη αρχη για αρχαριο ειναι καποιο κιτ με ολοκληρωμενο. Ισως απο ebay.
Υπαρχουν δω μεσα μπολικα threads.
 
ναι, αλλά εσείς είστε παραγωγικότατο τμήμα, κάθε δευτερόλεπτο κι ένα καινούργιο thread/ απάντηση, που να ψάχνω...θέλω οδηγίες για παντελώς αρχαρίους, step by step, αν και νομίζω πρέπει να αρχίσει κάποιος από τα ηχεία και εκει πάνω να δέσει τα υπόλοιπα, σωστά;
ελπίζω οι φίλοι που είπαν 'γιατί δεν περνάω κι απ την κατηγορία σας', να βοηθήσουν τώρα που έχω απορίες

-bye-
 
Και για να ακριβολογισω, ακομα κ για ιδιοκατασκευη χρησημοποιοντας καποιο ετοιμο κιτ, χρειαζονται καποιες βασικες γνωσεις, οπως πχ το να χρησημοποιεις κολητηρι, η η χρηση πχ δραπανου για τις τρυπες κτλ.. Τα υπολοιπα ειναι ευκολα με μια μικρη βοηθεια. Αν σε ενδιαφερει κατι , ανοιξε ενα thread κ θα σε βοηθησουμε ολοι να λυθουν οι αποριες σου.
 
Με προλαβες... Κοιτα τα ηχεια ειναι η αρχη! Αν δε εχεις ηχεια τοτε τι να τον κανεις τον ενυσχητακο... Οποτε παρε με σειρα προτεραιοτητας το θεμα ηχεια-μετα ενυσχητης κτλ.. Εδω. Ειμαστε να βοηθησουμε, εστω κ βημα βημα. Αρκει πχ να μη ρωτησεις κατι σαν τι ειναι το κολητηρι ε!!! Γιατι εκει πως να σου εξηγησω πχ πως κολαμε...
 
Καλημέρα Κάλη, και λαμπάτους και μη ενισχυτές θα βρεις όσο και πηγές και άλλα πολλά στην κατηγορία. Απλά μεράκι θέλει και πολύ όρεξη για διάβασμα.
 
Λοιπόν, κύριοι, κατ' αρχάς καλημέρα σας.
κατά δεύτερον, ξέρω τι είναι το κολλητήρι, ξέρω να χρησιμοποιώ κατσαβίδια, τα ξύλα θα μου τα κόψει κάποιος ξυλέμπορος (για να ξεκινήσουμε απ' τα self made ηχεία) θα τα βάψω μόνη μου γιατί είμαι πολύ καλή ΚΑΙ σε αυτό, τα υπόλοιπα τεχνικά; ποιός θα με βοηθήσει; δηλαδή, τι κρύβεται μέσα σε ένα ηχείο; και είναι καλύτερα τα ηχεία βάσης ή δαπέδου; και λοιπές πάμπολλε απορίες τεχνικές έχω. Υπομονή να έχετε να μου εξηγείτε και να ανέχεστε τις χαζές ερωτήσεις μου.
 
ΙΜΗΟ, πρώτα από όλα θα πρέπει να ρίξεις διάβασμα και να στοχεύσεις πιο συγκεκριμένα προς μια συγκεκριμένη κατασκευή.
Ξεκίνα βλέποντας το sticky κατασκευές μελών εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=14822
Και έχε υπόψη σου ότι θα πρέπει να προσέχεις: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=539

Διάβασε αναλυτικά και προσεκτικά όποιο θέμα σου φανεί ενδιαφέρον.
Και αποφάσισε εάν θές ενισχυτή ή ηχείο κ.ο.κ.

Εάν πάς προς ενισχυτή ή πηγές - Στην ουσία ως αρχάρια περισσότερο σε βλέπω να κατευθύνεσαι προς κάποιο έτοιμο kit, που θα έχει έτοιμη την πλακέτα / κολλήσεις / υλικά.

Εάν πάς για ηχείο όπως καταλαβαίνεις το όλο έργο θα είναι πολύ διαφορετικό.

Τέλος μην περιμένεις να απαντηθούν άμεσα όλες σου οι απορίες – του τύπου ποιό είναι το καλύτερο. Καμία φορά υπάρχουν τόσα υπέρ και κατά που θα πρέπει να κάνουμε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις για να καταφέρουμε να πάρουμε μια περιορισμένη απάντηση ;-)

Υπομονή διάβασμα κ μεράκι η συνταγή ΙΜΗΟ. Και εδώ είμαστε για κάθε απορία.
 
οι λαμπάτοι νομίζω δεν απευθύνονται σε αυτούς που έχουν την ελάχιστη οικολογική συνείδηση.
:willy:

Καλώς ήρθες κι από εμένα.
Οι πιο οικολογικοί είναι οι ψηφιακοί ενισχυτές με απόδοση (ισχύς εξόδου/κατανάλωση) γύρω στο 90%. Ακολουθούν οι ενισχυτές τάξης Β με απόδοση γύρω στο 70% και στη συνέχεια όσο πηγαίνουμε προς την τάξη Α μειώνεται και η απόδοση, ασχέτως αν θα χρησιμοποιήσουμε τρανζίστορ ή λυχνίες. Φυσικά, στην περίπτωση των λυχνιών έχουμε και τις απώλειες θέρμανσής τους. Πολλοί όμως ενισχυτές με τρανζίστορ πρέπει να μείνουν αναμμένοι κάποια ώρα για να "στρώσει" ο ήχος τους και να ακούγονται ευχάριστα (επίσης αντιοικολογικό). Αυτό που θέλω να πω είναι πως ένας ενισχυτής με λυχνίες τάξης ΑΒ μπορεί να είναι πιο οικολογικός από έναν τάξης Α με τρανζίστορ. Αν πρώτη προτεραιότητα είναι η οικολογική συνείδηση τότε ένα κιτ ψηφιακού ενισχυτή είναι μονόδρομος. Υπάρχουν πολλά και σίγουρα θα σου προτείνουμε τα καλύτερα από αυτά που έχουν δοκιμαστεί εδώ. Ίσως πάλι αν θυσιάσεις λίγη οικολογική συνείδηση η optimun λύση να είναι ένα ενισχυτής με τρανζίστορ τάξης ΑΒ που κατά τα κοινώς αποδεκτά παίζει καλύτερα. Τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος ποια θα είναι, έχεις καταλήξει?