αρχάριος ντιουης

mitsnas

Established Member
8 February 2009
209
Γειά σας και πάλι.
1)Αν μπορεί κάποιος έμπειρος φίλος στα ηχεία ας γράψει
α)έναν κατάλογο με εξαρτήματα στην κατασκευή κροσσόβερ δηλ. τι και πόσες αυτεπαγωγές αντιστάσεις και πυκνωτές πρέπει να έχουμε ώστε να παίζουμε με δοκιμές πρίν σφραγίσουμε το κουτόφωνο για να γίνει ηχείο
β) Στο ενεργό κροσσόβερ τι ακριβώς αλλάζουμε? Μήπως βολεύει να αγοράσουμε ένα τέτοιο για τις δοκιμές μας και αφού καταλήξουμε στις τιμές των εξαρτημάτων να φτιάξουμε το κανονικό?
β) Τι συνοδευτικός εξοπλισμός χρειάζεται (μικρόφωνα,software κλπ)
2)Πως μπορούμε να συνδέσουμε τα διάφορα διαγράμματα των ηχείων-μεγαφώνων με το ηχητικό αποτέλεσμα:flipout:.Δηλαδή ποιό διάγραμμα θεωρείται "καλό" ώστε να το θέσουμε σαν βάση για περαιτέρω ψάξιμο?

Eυχαριστώ
 
Αυτά που χρειάζεσαι είναι βασικές γνώσεις πάνω σε διατάξεις κροσοβερ ώστε να καταλαβαίνεις τι αλλαγή επιφέρουν στον ήχο οι αλλαγές εξαρτημάτων. Αυτό θέλει διάβασμα και πειραματισμό .
Το ενεργό δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα αφού δεν έχει καμία σχέση με το παθητικό.
Ένα πρόγραμμα όπως το ARTA που με μια κάρτα και μικρόφωνο κάνει μετρήσεις είναι πολύ χρήσιμο .θες διάφορες τιμές πηνίων από 0,2 -2 mH διάφορες αντιστάσεις από 1- 22ω 10 W και διάφορους πυκνωτές από 1uF -100uF με αυτά ξεκινάς και βλέπεις .
Και πάνω από όλα θες όρεξη και αυτί .θα εκπλαγείς όταν δεις πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις τον ήχο που θες από ένα ηχείο που δεν σου άρεσε.
 
και συνεχίζω ακάθεκτος... Κατέληξα στον όγκο της καμπίνας και στις διαστάσεις αλλά τα προγράμματα υπολογισμού ΔΕΝ λένε ΠΟΥ πρέπει να τοποθετηθεί οσωλήνας BR και τα μεγάφωνα (σε ποιό ύψος ,πόσο να απέχουν από το πλάι ,πόσο να απέχουν μεταξύ τους κλπ. ) Κάποια πρακτική βοήθεια ? Το ηχειάκι είναι μικρό και θέλω να το πάω μέχρι τα 60-70 Ηζ περίπου