Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Πολύ δυνατές και οι δύο τελευταίες! Εντυπωσιακός συνδυασμός α/μ και γραμμών!
Μπράβο!

Μπράβο, φίλε! Είχε δίκαιο ο Κώστας!
Μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο την επιλογή τετράγωνου κάδρου? Απομακρύνεται πολύ η γέφυρα? Χάνεται ανάμεσα σε άλλα στοιχεία?

Απάντηση: Re: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Ε ναι εδώ κουμπώνει τέλεια, για εμένα και λόγω επαγγέλματος με τραβάει πολύ περισσότερο αλλά θεωρώ οτι είναι από τις καλύτερες σου.

Re: Απάντηση: Re: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Μπράβο, φίλε! Είχε δίκαιο ο Κώστας!
Μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο την επιλογή τετράγωνου κάδρου? Απομακρύνεται πολύ η γέφυρα? Χάνεται ανάμεσα σε άλλα στοιχεία?
Ευχαριστώ πολύ. Στο συγκεκριμένο θέμα λειτουργούν το ίδιο καλά τόσο το τετράγωνο, όσο και το 3:2 φορμά. Απλώς στο τετράγωνο δίνεις έμφαση στην κατασκευή (γέφυρα), άρα ενισχύεις την αρχιτεκτονική χροιά, κάτι που με το 3:2 δεν το καταφέρνεις τόσο καλά γιατί εκεί δίνες έμφαση στο χώρο, στην έκταση της σκηνής.

Ε ναι εδώ κουμπώνει τέλεια, για εμένα και λόγω επαγγέλματος με τραβάει πολύ περισσότερο αλλά θεωρώ οτι είναι από τις καλύτερες σου.
Σ' ευχαριστώ πολύ.

Να συμπληρώσω ότι για τα δικά μου δεδομένα, το συγκεκριμένο θέμα έχει αξία φωτογράφησης είτε με χαμηλό φως, είτε υπό συνθήκες βροχής (όπως εδώ). Νομίζω αυτές είναι οι κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες έτσι ώστε το haze που δημιουργείται να κρύψει το background.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Τώρα που το λες κατάλαβα οτι ήταν βροχερή ημέρα, αν μπορούσες δεξιά να απαλύνεις ακόμη περισσότερο του background πίσω από τη γέφυρα (συμπίπτουν γραμμικά) θα ήταν ακόμη καλύτερα, αλλά και έτσι είναι σούπερ.

Μου αρέσουν τα frames σε αυτού του είδους τις φωτογραφίες. Ειδικά στις σελίδες ενός forum απομονώνουν τη "φασαρία" τριγύρω και σου φωνάζουν "παρατήρησέ με έχω κάτι να σου δείξω"! Και οι φωτογραφίες σου το κάνουν σε βαθμό... ψυχαναγκασμού.

Για τη συγκεκριμένη γέφυρα το προφανές είναι κάποιος να χρησιμοποιήσει το πλήρες μήκος της γέφυρας, ή το φωτισμό της το βράδυ, να ξεπροβάλλει μέσα από νέφη κλπ, μιας και δεν έχει η ίδια η κατασκευή κάποια άλλη ομορφιά. Εσύ δημιούργησες μια φωτογραφία fine art δίχως τίποτε από τα προφανή.

Δεν κρίνω ή ρωτώ πως και γιατί, αν σου αρέσει - ταιριάζει, την αγοράζεις και την βάζεις στο σαλόνι σου.

Σ' ευχαριστώ πολύ για το "εκ βαθέων" σχόλιο. Η αλήθεια είναι ότι (πλέον) βάζω όλες μου τις φωτογραφίες σε πλαίσιο ίδιο με αυτό που χρησιμοποιώ στις εκτυπώσεις για να βλέπει ο ενδιαφερόμενος άμεσα το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα έχω φτιάξει ειδικό τμήμα στη σελίδα μου (Display Rooms) όπου επιλεγμένες φωτογραφίες αναρτώνται σε εσωτερικούς χώρους ως διακόσμηση.

Τώρα, σχετικά με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, και εδώ η σύνθεση-καδράρισμα έχει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Προτίμησα να "κόψω" την άκρη στο δεξί τμήμα της γέφυρας (αυτό που βρίσκεται στο βάθος δεξιά) γιατί ως μέγεθος-συνέχεια-κομμάτι της γέφυρας κάπου κουράζει το μάτι, γιατί φαίνεται σαν μια γραμμή με το ίδιο μοτίβο. Προτίμησα να δώσω έμφαση στο αριστερό τμήμα, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στον θεατή για να δημιουργήσω μια αίσθηση "in-your-face", χωρίς ωστόσο να ενοχλεί και να δείχνει επιθετική. Δείχνει πιο πολύ ότι αγγίζει τον θεατή.

Το επίπεδο του ορίζοντα παίζει επίσης ρόλο στο όλο "στήσιμο". Αν επέλεγα λήψη από πιο χαμηλά (άρα με τον φακό στραμμένο πιο ψηλά), το κάδρο θα έχανε την αρμονία του. Αν επέλεγα λήψη από πιο ψηλά (άρα με τον φακό στραμμένο χαμηλά), το τμήμα με τις καμάρες θα έχανε την αξία του, συν το ότι θα άρχισε να φαίνεται κομμάτι από την όχθη και θα έχανα τον αρνητικό χώρο που και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο.

Βέβαια όλα αυτά αποτελούν τη δική μου προσέγγιση και τη δική μου αίσθηση-αισθητική του ωραίου σε αυτό το θέμα. Άλλωστε, αυτό είναι και το νόημα όταν κάνεις fine art φωτογραφία...

Απάντηση: Re: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

"vestal winds", στη γέφυρα των Σερβίων.
vestal winds by Teo Kefalopoulos, on Flickr

Ποσταρισα πριν δυο μερες σε εναν φιλο μου στα Σερβια, την φωτο σου.
Ακομα μαζευει τα σαγονια του απο το πατωμα.
Και εχει περασει κατι χιλιαδες φορες απο κει πανω.
Και για να παει Κοζανη και για να επιστρεψει Σερβια.

Μπραβο, μπραβο, μπραβο .... (τα δυο τελευταια μπραβο ειναι απο εκεινον !)

Re: Απάντηση: Re: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Ποσταρισα πριν δυο μερες σε εναν φιλο μου στα Σερβια, την φωτο σου.
Ακομα μαζευει τα σαγονια του απο το πατωμα.
Και εχει περασει κατι χιλιαδες φορες απο κει πανω.
Και για να παει Κοζανη και για να επιστρεψει Σερβια.

Μπραβο, μπραβο, μπραβο .... (τα δυο τελευταια μπραβο ειναι απο εκεινον !)
Πολλά ευχαριστώ, το εκτιμώ ιδιαιτέρως :2thumb22sup:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

...Νομίζω αυτές είναι οι κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες έτσι ώστε το haze που δημιουργείται να κρύψει το background.

Απλή συμβουλή άμεσης χρήσης - από αυτές που μου αρέσουν!!!

Κατά τα λοιπά, πήγα μια "βόλτα" στην γκαλερί σου μετά από καιρό και μου άρεσε ιδιαίτερα το στήσιμο μέσα σε χώρους (τα display rooms). Εύγε και περιμένουμε... τις επόμενες! :SFGSFGSF:

Τιποτα ιδιαιτερο Κωστα.Ειμαι κατω σε μια σκαλα και υπαρχουν καποια κρεμαστα αλυσιδακια(οι γραμμες που φαινονται).Ουσιαστικα με εντυπωσιασαν τα σχηματα σε σχεση με την προοπτικη που δημιουργουν οι γραμμες.Τελειως φυσικη εικονα απλα αν το δεις απο αλλη οπτικη γωνια βγαζει αυτο το αποτελεσμα..