Αρχιτεκτονική φωτογραφία

πολύ καλή!

Λεπομέρεια από τη βιβλιοθήκη της Κοζάνης, με γωνία λήψης που αναδεικνύει το κτήριο.

Την καλλιτεχνική σου ματιά, Τεό, τη σέβομαι και μου αρέσει, όμως γιά να αναδείξεις φωτογραφικά ένα αρχιτεκτόνημα ή έστω ένα μικρό τμήμα του πρέπει να αφήνεις τον θεατή της φωτογραφίας να καταλάβει τα κύρια στοιχεία του. Στην περίπτωση μας εγώ δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αν οι τοίχοι σχηματίζουν οξεία ή ορθή γωνία....Αυτά -bye-

Last edited by a moderator:
Την καλλιτεχνική σου ματιά, Τεό, τη σέβομαι και μου αρέσει, όμως γιά να αναδείξεις φωτογραφικά ένα αρχιτεκτόνημα ή έστω ένα μικρό τμήμα του πρέπει να αφήνεις τον θεατή της φωτογραφίας να καταλάβει τα κύρια στοιχεία του. Στην περίπτωση μας εγώ δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αν οι τοίχοι σχηματίζουν οξεία ή ορθή γωνία....Αυτά -bye-

Ευχαριστώ για το σχόλιο φίλε μου. Κατ' αρχήν το συγκεκριμένο κτήριο έχει όντως πολύ οξεία γωνία στο συγκεκριμένο σημείο. Κατά δεύτερον, δεν βγάζω καταγραφική φωτογραφία, δηλαδή δεν βγάζω "άλλη μία φωτογραφία της βιβλιοθήκης της Κοζάνης". Για εμένα το ζητούμενο δεν είναι να δείξω στον θεατή πως πραγματικά είναι το (κάθε) κτήριο αλλά να προτείνω μία άλλη οπτική επί του θέματος που φωτογραφίζω, πέραν αυτού που βλέπουν όλοι όταν το κοιτάνε "live". Αυτό άλλες φορές επιτυγχάνεται με συγκεκριμένες γωνίες λήψης και άλλες φορές με συγκεκριμένες τεχνικές διαχείρισης του προσπιπτόμενου φωτός όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη φωτογραφία.

@Anon
Φίλε Τεό, η εξαίρετη φωτογραφία σου της Βιβλιοθήκης Κοζάνης με ιντριγκάρησε και έψαξα κάπως παραπάνω το θέμα του κτιρίου. Διαπίστωσα ότι πρόκειται γιά ένα τρομερά ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής πλευράς μέγαρο (με τη βοήθεια του Google map), πρόσφατα κτισμένο. Η παρουσία, μάλιστα λοξού (και όχι κατακόρυφου) τοίχου λίγο πιό κάτω απ' τη γωνία λήψης σου με διαφορετική επένδυση το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό γιά φωτογράφιση.....
...Κοντολογίς αν τα "βήματά" σου σε ξαναφέρουν στη Κοζάνη δοκίμασε και κάτι διαφορετικό. Έτσι κι' αλλοιώς το κατέχεις......-bye-

Eμενα παλι μου αρεσει αυτη η ....ασαφεια.

Με κανει να ταξιδευω να αναρωτιεμαι να προσπαθω να βρεθω εκει να και να μην ειμαι συναμα.

Ευχαριστώ, έχω ήδη 1-2 ακόμα λήψεις που δεν έχω ανεβάσει ακόμα.

Να τις ανεβασεις και κανει αυτο που ταιριαζει στην αισθητικη χωρις να μας πολυακους ( η τεχνη ειναι κατι τελειως προσωπικο και σε διαβεβαιω οτι εσυ το εχεις μεσα σου)

Απάντηση: Re: Αρχιτεκτονική φωτογραφία

"obscured pillars"
Θεσσαλονίκη, κτίριο "Απολλώνια Πολιτεία". Φως, σκιές και σχήματα...
[/CENTER]

E-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο !
Δειχνει σαν να ειναι ζωγραφιστο.
Μονο αν κανεις zoom (και δεις τα νερα στα μαρμαρα, την ελαχιστη μακα στους αρμους) αντιλαμβανεσαι οτι ειναι πραγματικο !

Last edited by a moderator:
Πολλά ευχαριστώ!

Παραθέτω την άλλη εκδοχή του ιδίου σημείο στη βιβλιοθήκη της Κοζάνης, αυτή τη φορά εκμεταλλευόμενος την ιδιομορφία της οξείας γωνίας που έδειξα πιο πριν.

fin by Teo Kefalopoulos, on Flickr​

Γιά να μην επαναλαμβανόμαστε μονότονα, μαζί με τον φωτογράφο μας αξίζει και μιά εύφημη μνεία στον(-τους) αρχιτέκτονες του κτιρίου...

Επειδη περναω μια φορα την εβδομαδα απο κει (πριν τα lockdowns, rundowns, blackouts ...)
μου πηρε δεκα ολοκληρα δευτερολεπτα να καταλαβω ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ φωτογραφισες.

Τι να πω .... κριμα που δεν δουλευεις σε καποιο κινηματογραφικο team !
Ακομα και την πολυκατοικια μου ... θα την εβλεπα με αλλο ματι (ΑΝ την αναγνωριζα).

Σ' ευχαριστώ πολύ! Ακριβώς απέναντι από το προηγούμενο σημείο, πάλι στο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, θα βρούμε έναν ιδιαίτερο τοίχο που μόλις τον είδα, η σύνδεση με το κτήριο της Tyrell corp. (Blade Runner I) ήταν άμεση.

Είχες κέφια εκείνη την ημέρα! Εξαιρετικές λήψεις, δεν ξέρω ποιά να πρωτοδιαλέξω ως καλύτερη...