Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Έκανα μια προσπάθεια χτες, με βάση τις παραπάνω σημειώσεις. Δεν τα κατάφερα..

Βασικά κάτι δεν έχω κάνει σωστά, γιατί με aplay -l δεν μου δείχνει 2 audio devices.. μου δείχνει ή κανένα ή μόνο το USB (όταν το έχω συνδεδεμένο).

Σίγουρα μου έχουν ξεφύγει κάποια βήματα, λόγω "νουμπίασης".

ΥΓ. Φαίνεται να βρήκα και ένα typo.. το "mv i2s.conf /etc/modules.load.d/" μάλλον πρέπει να γίνει "mv i2s.conf /etc/modules-load.d/"

Last edited:

Έχεις απόλυτο δίκαιο για το typo. Διορθώθηκε.

Δε θα πρέπει να σου δείχνει 2 audio devices όπως το έχω κάνει, ή ένα ή κανένα θα δείχνει.

Με την εντολή:

Code:
echo "blacklist snd_bcm2835" >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf

κάνω blacklist την εσωτερική κάρτα ήχου και δεν αναγνωρίζεται πλέον από το επόμενο boot.

Με την εντολή:

Code:
mv /etc/modprobe.d/alsa-base.conf /etc/modprobe.d/alsa-base.conf.bak

αφαιρώ configuration που αφορά στο usb dac και στην on board.

Αυτά τα κάνω, ώστε όταν αναγνωριστεί το dac με i2s να είναι απευθείας η κάρτα 0 και να μη χρειαστεί να πειράξεις τίποτε άλλο. Tώρα το όνομα που θα βγάζει το aplay -l έχει να κάνει με τα modules που έχεις χρησιμοποιήσει.

Edit:

Από το επόμενο image που θα ανεβάσω, το μόνο που θα κάνετε είναι να βγάζετε τα # από το i2s.conf. Όλα τα υπόλοιπα θα είναι ενσωματωμένα.

Last edited:

Μα, απ´ ότι ξέρω, το I2S δεν είναι αμφίδρομο πρωτόκολλο - δεν έχει τρόπο το DAC να μιλήσει με το RPi, απλά το RPi θεωρεί ότι υπάρχει συνδεδεμένο DAC και αρχίζει να του στέλνει τα δεδομένα. Κάνω λάθος;

Επίσης, έχω κάνει uncomment τις απαραίτητες εντολές από το i2s.conf.. δεν θα έπρεπε να μου εμφανίζει I2S κάρτα ήχου?

Aπό τα λίγα που ξέρω εχω καταλάβει το ίδιο με σένα, ότι δηλαδή όταν "πετύχεις" τα modules θα ανοίξει και θα δουλέψει. Στο aplay -l λογικά, αν κρινω από τα modules που προτείνει ο κατασκευαστής του Buffalo, θα πρέπει να εμφανιστεί ως RPI Dac.

Kαλού κακού, κάνε και μια δοκιμή με τα modules του hifiberry.

Tα modules που δοκιμάζεις μπορείς να τα καρφώνεις on the fly και με "modprobe nameofmodule". Σε κάθε αλλη περίπτωση θες reboot!

It's alive! :D

2014-10-24 01.43.17_resize.jpg

Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε και έπαιξε, δεν άλλαξα κάτι από την προηγούμενη δοκιμή.. ίσως είχα κάνει κάποια αλλαγή και είχα ξεχάσει να το κάνω reboot..

Πάντως παίζει κανονικά τα αρχεία των 16bit/44.1k.. παραπάνω έχει θέματα (το 24/96 βγαίνει με βαρύ distortion και από εκεί και πάνω δεν παίζει τίποτα) οπότε θέλει λίγο ψάξιμο ακόμα..

Οι δοκιμές έγιναν (πολύ) αργά χτες το βράδυ, οπότε δεν είχα κουράγιο να το ψάξω πάρα πολύ..

Κάποιες στιγμές δεν θέλει reboot , θέλει power off για κάμποσα δέυτερα ,, κάτι δέν κάνει kill στον πυρήνα μαλλον ..

Δημήτρη, σου δούλεψε με τα modules που λέει ο τύπος του Buffalo στο DIYAUDIO ή με άλλα;;

Από το απόγευμα δουλεύω πάνω στην υποστήριξη upnp/dlna.

Έχω χτίσει τα απαραίτητα πακέτα και κάνω δοκιμές στο Udoo από το android smartphone μου με την εφαρμογή bubbleupnp και φαίνεται να δουλεύει μια χαρά.

Θα προστεθεί λοιπόν αυτό το feature στο επόμενο image για όλες τις συσκευές. Δε θα είναι ενεργοποιημένο εξ αρχής γιατί το θεωρώ κάτι όχι και τόσο απαραίτητο. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο τελικός χρήστης είναι:

Code:
systemctl enable upmpdcli

και από το επόμενό του boot θα το έχει πάντοτε ενεργοποιημένο.

Last edited:

Έχτισα και το πακέτο του Shairport που είναι Airplay emulator. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ΙΔΕΑ πως δουλεύει. Το πακέτο θα υπάρχει στο repository και θα δίνω οδηγίες για το πως εγκαθίσταται και πως ενεργοποιείται το service. Από εκέι και πέρα... καλό κολύμπι :D

Δεν πρόκειται να προεγκατασταθεί ούτε να υποστηριχθεί, απλά το έχτισα ώστε να μπορούν οι apple users να κάνουν τις δοκιμές τους.

Tώρα είδα ότι μπορώ να τεστάρω το shairport/airplay με itunes.

Εγκατέστησα itunes σε ένα windows laptop. Είδε αμέσως το Archphile με ονομασία "Archphile-Shairport". Παίζει μια χαρά, απλώς πρέπει πριν ξεκινήσει η αναπαραγωγή να έχουμε σταματήσει τον mpd, όχι το service, απλά να έχουμε κάνει στοπ το κομμάτι που παίζει.

Δοκιμάζω αυτή τη στιγμή με κάτι mp3 της συμφοράς και τα πάει μια χαρά.

Για να συνοψίσουμε: Οι αμετανόητοι Apple users που θέλουν να κάνουν streaming από i-devices ή από itunes θα μπορύν να το κάνουν μέσα από αυτό το service, αρκεί πρώτα να έχουν πατήσει στοπ στο τραγούδι που ακούν.

Είναι χίλιες φορές προτιμότερο βέβαια να το κάνουν από upnp/dlna αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το upnp συνεργάζεται με τον mpd (ότι στριμάρεις είναι μέρος της playlist), ενώ το shairport όχι.

Προσπαθώ να μαζέψω Ελληνικούς σταθμούς ξεκινώντας από την Αττική (δεν έχω τελειώσει ακόμα - κάποια δε δουλεύουν και τα ψάχνω). Δε θα είναι εύκολο εγχείρημα να τους κρατάω ανανεωμένους συνεχώς αλλά το ξεκινάω:

http://archphile.org/lab/webradios/Greece/

Όποιος θέλει να έχει τα ραδιόφωνα αυτά στο Archphile:

Code:
wget [URL]http://archphile.org/lab/webradios/Greece.tar.gz[/URL]
tar xvfz Greece.tar.gz
mv Greece /mnt/webradio/
mpc update

Σε επόμενη φάση, θα δημιουργήσω Archlinux πακέτο ώστε να μη χρειάζεται να ασχολείστε με το αν άλλαξα κάτι ή όχι στα streams.

Last edited:

Από το απόγευμα δουλεύω πάνω στην υποστήριξη upnp/dlna.

Έχω χτίσει τα απαραίτητα πακέτα και κάνω δοκιμές στο Udoo από το android smartphone μου με την εφαρμογή bubbleupnp και φαίνεται να δουλεύει μια χαρά.

Θα προστεθεί λοιπόν αυτό το feature στο επόμενο image για όλες τις συσκευές. Δε θα είναι ενεργοποιημένο εξ αρχής γιατί το θεωρώ κάτι όχι και τόσο απαραίτητο. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο τελικός χρήστης είναι:

Code:
systemctl enable upmpdcli

και από το επόμενό του boot θα το έχει πάντοτε ενεργοποιημένο.

Έχω χαρεί και παράλληλα ασχοληθεί πολύ με το upnp/dlna/bubbleupnp. Στα τελευταία πακέτα που έφτιαξα όρισα ακόμα και logos κλπ ώστε να είναι ο renderer άμεσα αναγνωρίσιμος μέσα από τα διάφορα software. Το παρακάτω screenshot είναι από bubbleupnp:

Μετά από πολύ κόπο και δοκιμές η 0.99.1 Beta έχει ανέβει:

http://archphile.org/blog/archphile-0-99-1-beta-raspberry-pi/

Συνοπτικά:

- υποστήριξη σε i2s dacs
- upnp/dlna
- Apple airplay/Shairport
- νέες εκδόσεις MPD και ympd - ο MPD έχει πολλά νέα καλούδια για DSD
- διάφορες μικροαλλαγές που δε θυμάμαι (αλλά τις θυμάται το ιστορικό του github :P)

Να θυμίσω, ότι όποιος θέλει να μεταβεί στη νέα έκδοση, μπορεί να πάρει backup τη βάση με τη library του, ώστε να μη χρειαστεί να την σκανάρει ξανά. Οδηγίες γι' αυτό δίνω εδώ:

http://archphile.org/howto/mpd-configuration

Θεωρώ ότι αυτή η έκδοση είναι ότι καλύτερο έχω ανεβάσει. Ελπίζω το feedback των χρηστών να είναι προς την ίδια κατεύθυνση.

Aυτό το Σ/Κ ήταν μεγάλο κάψιμο :D

Με αφορμή αυτό το νήμα που άνοιξα για τον picoreplayer (squeezlite υλοποίηση για RPi):

http://avclub.gr/forum/showthread.p...lator-για-Raspberry-Pi?highlight=picoreplayer

έφτιαξα πακέτα για το Archphile. Είναι εντελώς ανεπίσημα και δεν αποτελούν μέρος της διανομής. Παρόλα αυτά τα τέσταρα και δουλεύουν κανονικά. Όποιος θέλει να δοκιμάσει:

http://archphile.org/lab/playground/squeezelite/guide.txt

Προσωπικά δε βλέπω κανένα μα κανένα λόγο να μην χρησιμοποιήσει κάποιος τον MPD και να διαλέξει τον squeezelite, αλλά άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου :D

Βρέθηκε χρόνος τελικά για το πέρασμα της τελευταίας (ΟΚ, προτελευταίας πλέον έκδοσης) με τις απαραίτητες ρυθμίσεις:
  • Static IP,
  • Έλεγχος μέσω MPDroid από tablet & smartphone επιπλέον της web σελίδας
  • Ρύθμιση για χρήση samba share.

Μαζί με το κατέβασμα και όλα τα υπόλοιπα, σε 10' ετοιμάστηκε audio player με ποιότητα που με υπερκαλύπτει.
To setup είναι:
Raspberry PI model B - Behringer 222 - Preamp - PowerAmp - AS TLS3
Το DB update για το SMB share που βλέπει πήρε περίπου 10 sec (~1500 files, 18.5 GB)

Οι οδηγίες στο site κάνουν όλες τις ρυθμίσεις πανεύκολες ακόμη και για κάποιον που δεν έχει επαφή με τη συγκεκριμένη διανομή.
Tuxx και πάλι πολές ευχαριστίες για έναν εξαιρετικό Player και ένα ακόμη καλύτερο documentation !

Το μόνο που μένει πια είναι να προσθέσω το .pls από τους αγαπημένους μου internet σταθμούς :)

Να σαι καλά!

Με μπέρδεψες όμως με το 'προτελευταία'. Αν κατέβασες την 0.99.1 εισαι 100% up to date!

Έχω την 0,99 :) Την Πέμπτη έγινε το setup, σήμερα βρέθηκε χρόνος για το posting :)