Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Νομίζω ότι σε μένα δεν είχε παίξει καθόλου, αλλά δεν είμαι και 100% σίγουρος.. είχα ελάχιστο χρόνο, οπότε με το που δεν δούλεψε το έβγαλα και έβαλα κάτι άλλο..

Κάποια στιγμή είχα καταφέρει να κάνω ένα MDAC να παίξει σωστά (δεν το άκουσα ποτέ - θεωρία εφάρμοσα και πάλι) με custom kernel. Θα πρέπει να βρω ένα Cmedia based Dac και να παίξω για να βγάλω άκρη.

Το προβλημα ειναι γνωστό, οφείλεται στην cmedia και κάποια OS (Volumio, TCMods) έχουν σαν επιλογή ενα fix. Γενικα υπήρχαν και αλλα θεματα με την συγκεκριμένη (με τους driver > Windows, καποιες δειγματοληψίες).

To fix αυτό δίνει δύο συνεχόμενες παύσεις κατά την αλλαγή bit rate/bit depth και έτσι ξεκολλάει το intercace και μπορέι πχ να παίξει 24/96 μετά από redbook. Αυτό όμως δε δουλεύει για όλα και επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις που ενώ το βλέπει το σύστημα δεν ακούγεται καθόλου.

Απάντηση: Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Το παραπάνω δεν είναι πρόβλημα του Archphile αλλά του συνδυασμού Cmedia/Linux. Οι κάτοχοι dacs με cmedia λοιπόν, ας κρατάτε μικρό καλάθι για την προσδοκία σας να παίξετε σωστά με linux!

Την ''κάτσαμε'' δηλαδή όσοι είμαστε κάτοχοι του συγκεκριμένου interface.
Ωραία:bigcry:

Το καλό βέβαια σε diy κατασκευές είναι όμως ότι το αλλάζεις με κάποιο άλλο,που δουλεύει καλύτερα και χωρίς προβλήματα,με κάποιο κόστος βέβαια αλλά όχι πολύ μεγάλο.

Όπως έχω πει και παλαιότερα, o MPD του Archphile είναι χτισμένος με υποστήριξη του SOX resampler. Παρόλα αυτά δεν έχω γράψει πουθενά documentation διότι το βρίσκω μάταιο να έχω ένα redbook flac και να το σηκώνω χωρίς λόγο σε 24/96 ή και παραπάνω.

Όποιος θέλει να το δοκιμάσει, πρέπει να κάνει edit το /etc/mpd.conf:

Code:
nano /etc/mpd.conf

Εκεί θα βρει το παρακάτω section:

Code:
audio_output {
enabled         "yes"
type            "alsa"
name            "MY DAC"
device          "hw:0,0"
auto_resample   "no"
auto_channels   "no"
auto_format     "no"
dsd_usb         "yes"
}
Θα πρέπει να προσθέσει 2 γραμμές. Μία πριν και μια μέσα σε αυτό το section ώστε να γίνει έτσι:

Code:
samplerate_converter "soxr very high"

audio_output {
enabled         "yes"
type            "alsa"
name            "MY DAC"
device          "hw:0,0"
format "192000:24:2"
auto_resample   "no"
auto_channels   "no"
auto_format     "no"
dsd_usb         "yes"
}

CTRL +X , πατάμε Υ και ENTER για σώσιμο.

Μετά restart o mpd:

Code:
systemctl restart mpd
systemctl daemon-reload

και είναι έτοιμος. Στο παραπάνω παράδειγμα ορίσαμε τον sox να έχει την μέγιστη ποιότητα και σηκώσαμε τα πάντα στα 24/192.

Για επαναφορά στην αρχική ρύθμιση ξανακάνουμε τα παραπάνω, μόνο που αφαιρούμε τις 2 γραμμές.

Σε δοκιμές που έχω κάνει, έχω ορίσει μέχρι 32/384 και ακόμα και το παλιό rpi τα καταφέρνει μια χαρά.

Όπως έχω γράψει και σε παλαιότερο ποστ, δουλεύω πάνω σε μια πειραματική έκδοση του MPD με ενσωματωμένη υποστήριξη για SACD ISO.

Τις πληροφορίες τις βρήκα από εδώ:

http://forum.musicpd.org/viewtopic.php?f=11&t=335

και το πακέτο το έχτισα με τον παρακάτω τρόπο:

https://github.com/archphile/playground/blob/master/mpd-archphile-sacd/PKGBUILD

Δεδομένου ότι είναι από ανεπίσημο tree του MPD development, δεν πρόκειται να γίνει default ποτέ στο Archphile. Θα περιμένω να ενσωματωθεί στον επίσημο MPD, αν ποτέ γίνει αυτό.

Παρόλα αυτά, θα δώσω σε λίγο τρόπο εγκατάστασής του για όποιον θέλει να πειραματιστεί.

Αυτή τη στιγμή ακούω ISO το οποίο αναπαράγεται μια χαρά. Διάλεξα το ISO από ympd, το έβαλα στη λίστα και αμέσως εμφανίστηκε στην playlist το σύνολο των κομματιών.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πως τον εγκαθιστούμε, αντικαθιστώντας τον default mpd:

Κάνουμε edit το /etc/pacman.conf:

Code:
nano /etc/pacman.conf

Πάμε στο τέλος και προσθέτουμε το playground repository. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτό:

Code:
[archphile]
SigLevel = Never
Server = http://archphile.org/repo/arm7

[playground]
SigLevel = Never
Server = http://archphile.org/repo/playground/playground-arm7

Πατάμε CTRL + X, στη συνέχεια Y και ENTER για να σώσουμε και να βγούμε

Τέλος δίνουμε τις εντολές:

Code:
pacman -Sy mpd-archphile-sacd
systemctl restart mpd
systemctl daemon-reload

Στην πρώτη εντολή θα πρέπει να πατήσουμε Y ώστε να δεχθούμε να αντικαταστήσουμε τον υπάρχοντα MPD.

Να σημειωθεί ότι το /etc/mpd.conf θα γίνει override οποτε ότι έχουμε αλλάξει εκεί θα χαθεί. Επίσης θα χαθούν κάτι ρυθμίσεις που έχω ορίσει εγώ για διάφορα I2S dacs. Το βασικό είναι ότι ο mixer θα ξαναγίνει disabled by default.

Για να επιστρέψουμε στον αρχικό mpd:

Code:
pacman -Sy mpd-archphile
systemctl restart mpd
systemctl daemon-reload

Αν έχουμε i2s dac , τρέχουμε ξανά το i2select και είμαστε έτοιμοι.

Οι παραπάνω οδηγίες είναι μόνο για το καινούριο RPI2 όπως επίσης και για udoo/cubox.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Να σημειωθέι ότι ο φόβος μου για CPU usage διαψεύστηκε. Τo Rpi 2 παίζει το ISO κατουρώντας.

Έχω φτιάξει νέο πακέτο mpd-archphile-sacd.

Εκτός από νεότερο κώδικα έχει και υποστήριξη για DVD Audio ISO. To τελευταίο ισχύει στη θεωρία καθώς δεν έχω τέτοιο ISO για να δοκιμάσω.

Επόμενο βήμα θα είναι η επικοινωνία με τον developer ώστε να μου δώσει σωστό configuration για όλα αυτά. Μέχρι τώρα βέβαια το configuration μου για SACD δουλεύει εξαιρετικά.

Όποιος έχει ήδη εγκαταστήσει ήδη το πακέτο αυτό, για να αναβαθμίσει δίνει ότι θα έδινε και αν το έβαζε για πρώτη φορά:

Code:
systemctl restart mpd
systemctl daemon-reload

Για την επιβεβαίωση της υποστήριξης των παραπάνω, τρέχοντας ένα mpd -V, μεταξύ άλλων αναφέρει:

Code:
 [sacdiso] dat iso
 [dvdaiso] iso

Last edited:

Μιχαλη, μου κατέβασε τα πακετα αλλα δινει

error target not found:mpd-archphile-sacd

Και τρέχοντας mpd -V οντως δεν εμφανίζονται τα εξτρα decoder plugins

Last edited:

Το δοκίμασα μόλις και εγκαθίσταται μια χαρά.

1. Βάζεις το playground repository στο τέλος του /etc/pacman.conf όπως έγραψα παραπάνω

2. pacman -Sy mpd-archphile-sacd (θέλει να πατήσεις y για να δεχτείς να αφαιρέσει τον default mpd)

3.
systemctl restart mpd
systemctl daemon-reload

Το target not found σημαίνει ότι δεν έχεις κάνει το βήμα 1.

Θα κανω καποιο λαθος εγω. Στο PuTTY εδωσα:

συνχρονισε ολα τα packages (ολα up to date) αλλα εδωσε και error: target not found:mpd-archphile-sacd

οποτε δεν ζητησε restart ή κατι αλλο

edit, εχω προσπερασει πολλα, τωρα το καταλαβα. επιστρεφω σε λιγο

Έκανες το βήμα με το pacman.conf?

Σίγουρα δεν το έχεις κάνει.

Code:
nano /etc/pacman.conf

Προσθέτεις στο τέλος τις γραμμές:

Code:
[playground]
SigLevel = Never
Server = http://archphile.org/repo/playground/playground-arm7

Και μετά όλα τα άλλα.

ΟΚ, εγκαταστηθηκε!

δοκιμαζω και επανερχομαι

Λοιπον, εβαλα ενα .iso και το βλεπει, το χωριζει αυτοματα σε κομματια οταν το βαλω στο queue και το "αναπαραγαγει" (σε εισαγωγικα γιατι το hifiberry δεν βγαζει ηχο, αναμενόμενο)

Ολα μια χαρα, μολις αποκτησαμε και SACD .iso δυνατότητα.

Μιχάλη, chapeau!

Πίστευα οτι θα μας παρει καιρο μεχρι να εχουμε τα iso αλλα το ξεπέταξες σε χρόνο μηδέν!

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να χτίσω και να πακεταρω τον MPD από το dev tree του Maxim V. Anisiutkin.

Απ' ότι διαβάζω, μάλλον δε θα δούμε ποτέ τον κώδικα αυτό ενσωματωμένο στον μαμά MPD λόγω προβλημάτων με τις άδειες:

http://bugs.musicpd.org/view.php?id=4321

Βέβαια όσο υπάρχει το παρόν tree, εγώ θα χτίζω νεότερες εκδόσεις κανονικά. Απλώς επειδή το πακέτο είναι unofficial, δε θα είναι εγκατεστημένο εξ' ορισμού και θα απαιτεί μια μικρή διαδικασία για να μπει.

Να μεταφέρεις τις ευχαριστίες μας και στον Maxim οταν μιλήσετε

Μίλησα μόλις με τον άνθρωπο. Μου έδωσε ένα configuration για DVD-A αλλά απ' ότι μου εξήγησε κανονικά ο mpd θα πρέπει να παίξει και χωρίς αυτό. Εγώ το συμπεριέλαβα καλού κακού στο mpd.conf και θα το πακετάρω ξανά με την πρώτη ευκαιρία.

Σύντομη ιστορία "βλάβης" με σοβαρά ακουστά αποτελέσματα.

Εδώ και 20 ημέρες περίπου ακούω αποκλειστικά από το Rpi2 για να δω τι ψάρια πιάνει. Έχω ένα ταλαιπωρημένο από πτώση τροφοδοτικό (από modmypi), το οποίο και χρησιμοποιώ εδώ και καιρό για να τροφοδοτώ τα Pi. Τις τελευταίες ημέρες κάτι δε μου πάει καλά, γιατί βλέπω ένα κοκκινο φως να αναβοσβήνει συνεχώς κατά την αναπαραγωγή.

To ψάχνω χτες στο google και βλέπω ότι είαι ένδειξη ότι το βολτάζ είναι κάτω από 4.6κάτι. Κλείνω αμέσως το Raspberry Pi, μέχρι να αγοράσω νέο τροφοδοτικό και βάζω να ακούσω από το "έμπιστο σκυλί" μου Udoo Quad. Η ηχητική διαφορά είναι ΜΕΡΑ ΜΕ ΝΥΧΤΑ. Το voltage drop στο Rpi, παρότι δεν ακουγόταν "λάθος" είχε ένα σοβαρό και κακό equalizer, κόβοντας σχεδόν όλο το φάσμα από κάποια χαμηλή και κάτω.

Επόμενο βήμα η άμεση αγορά τροφοδοτικού (επίσης φτηνού) και Α/Β τεστ ανάμεσα σε Udoo/Rpi2 για να δω αν υπάρχει διαφορά όταν όλα βαίνουν καλώς. Τελικό βήμα θα είναι η κατασκευή ενός καλού τροφοδοτικού το οποίο θα είναι στο κουτί του και θα μπορεί να τροφοδοτεί όλες αυτές τις μικρές συσκευές που έχω στην κατοχή μου.