Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry pi και για Udoo Quad
Καλημέρα Άρη,
από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα να καταπιάνομαι με το archphile, δεν το βλέπω ως διανομή (όρος που σημαίνει πολλά πιο πολλά από ότι είναι το archphile αυτή τη στιγμή), αλλά ως μια συνταγή η οποία εν γένει δουλεύει για διάφορα embedded boards με μικρές διαφοροποιήσεις. Ο λόγος που δεν έχω ανεβάσει κάτι στο github είναι γιατί δεν το θεωρώ ως ένα τέτοιου επιπέδου project ώστε να δεχθεί pull requests κλπ.
Μιλάμε επί της ουσίας για ένα καθαρό ArchlinuxARM με ένα script στο οποίο απλά έχω βάλει μέσα όσες εντολές έτρεχα με το χέρι για να γίνεται η δουλειά πιο γρήγορα. Τα πακέτα που φτιάχνω είναι στην πλειοψηφία τους βασισμένα σε πακέτα του AUR ή των επίσημων repos με μικρές διαφοροποιήσεις. Δεν γίνεται κάποιου είδους developing. Δεν έχω γράψει ούτε μισή γραμμή κώδικα, αν εξαιρέσεις ψευτοσκριπτς.
O λόγος που αναφέρω τα παραπάνω είναι για να δώσω την πραγματική διάσταση του project. Δεν μιλάμε για κάποιο υπό ανάπτυξη software αλλά για μια "συνταγή", μια προσπάθεια να δώσω στην κοινότητα μια διανομή που δουλεύει για 3 συσκευές. Την ίδια ώρα υπάρχουν δυο ελπιδοφόρα projects στα οποία γίνεται ανάπτυξη κώδικα και η διαδικασία προχωρά είτε πολύ αργά είτε αποτυχημένα (αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ bug και στο volumio και στο runeaudio). Tο archphile είναι και θα είναι μια απλή minimal εγκατάσταση με μια σχετική παραμτροποίηση με στόχο απλά να δουλεύει. Τίποτε το μεγαλεπίβολο.
Βάσει των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν φαίνεται να έχει ανταπόκριση, δεν σκοπεύω να δώσω καμία επιπλέον διάσταση στο όλο θέμα. Αν αθροίσεις τα downloads και για τις 3 συσκευές στις τελευταίες τους εκδόσεις, δεν είναι και λίγα, αλλά βλέποντας μηδενική σχεδόν συμμετοχή στο support forum που έχω φτιάξει, συμπεραίνω ότι απλά οι χρήστες κάνουν μια δοκιμή και μετά ψάχνουν κάτι πιο αυτοματοποιημένο, ενώ οι έμπειροι χρήστες συνήθως προτιμούν να κάνουν μια δικιά τους εγκατάσταση.
Αυτό δεν το λέω ως παράπονο ή ως κάτι που με ενοχλεί. To website μου είναι πάνω απ´ όλα ένα wiki το οποίο χρησιμοποιώ ο ίδιος και αναφέρεται σε συσκευές που χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου ούτως ή άλλως. Ακόμα και όλα αυτά να τα έκανα μόνο για μένα, πάλι θα είχα repository, scripts και custom systemd services. Τo archphile πάει ένα βήμα παραπέρα. Έχω το χώρο σε έναν server, σκαμπάζω λίγο από websites και αντί να κρατάω τα images για μένα, τα ανεβάζω ώστε να βολευτεί και κάποιος χρήστης που δεν ξέρει να κάνει όλα αυτά.
Αναφορικά με τις συσκευές που ανέφερες έχω μηδενική εμπειρία γι' αυτές. Απ' ότι είδα είναι ARMv7 κατά πλειοψηφία, οπότε λογικά θα δουλεψει το repository του udoo, με τη διαφορά ότι ίσως χρειαστεί ένα .asoundrc για να οριστεί η default κάρτα (δες script του cubox-i) και να δουλεύει τo script που κάνει unmute και volume to 100% και αλλαγή της χρησιμοποιούμενης κάρτας στο mpd.conf. Tα scripts που είναι ανεβασμένα αυτή τη στιγμή έχουν προσαρμοστεί στα τελευταία υπάρχοντα images από το archlinuxarm γι αυτό και έχω κάνει disable πολύ φρέσκο πράγμα που έρχεται με το νέο systemd ενεργοποιημένο by default(systemd-networkd, systemd-resolved κλπ). Mε κάθε νέο image χρειάζονται και κάποιες μικροαλλαγές. Εφόσον σε ενδιαφέρει να κάνεις μια ανάλογη εγκατάσταση, ξεκίνησέ το και για οτιδήποτε χρειαστείς θα χαρώ να σε βοηθήσω όπως μπορώ!