Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Το νέο μου router υποστηρίζει διαμοιρασμό usb δίσκων μέσω samba.

Μια που στο νέο μου χωρο το PC/nas κάνει πολύ θόρυβο και με ενοχλεί όταν ακούω μουσική αποφάσισα να το δοκιμάσω.

Έτσι κάρφωσα το δίσκο πάνω στο tp link και μπόρεσα να ακούσω απρόβληματιστα μέχρι και dxd, απλά ορίζοντας στο fstab το share που μου υπέδειξε το router.

Θα μπορούσα να βάλω το δισκο απευθείας πάνω στο udoo αλλά προτίμησα αυτή τη μέθοδο ώστε να μπορώ ταυτόχρονα να προσθαφαιρω αρχεία και να μην χρειάζεται να κάνω το δισκο βόλτες.

H μέθοδος αυτή φαντάζομαι εξαρτάται απόλυτα από την υλοποίηση του router αλλά καλό θα είναι να την έχετε στα υπόψιν.

Last edited:

Πρώτη δοκιμή με Rpi2:

- Αναπαραγωγή από USB DAC - checked και όλα καλά μέχρι και DXD
- Αναπαραγωγή από i2s DAC - checked και όλα καλά μέχρι 24/192

To i2s πλέον ενεργοποιείται με αστείο τρόπο και δουλεύει καλύτερα από πριν. Δεν αναφέρομαι σε δική μου δουλειά αλλά στον νέο kernel του rpi.

Θα γίνει ενδελεχής δοκιμή για ημέρες και αν όλα πάνε καλά θα κάνω συνολικό release για όλες τις συσκευές.

Μιχαλη, τσεκαρε 2 πραγματακια. Τους σκληρους που λεγαμε (ή 2 στικακια) και με το I2S DAC σου αν ξεκινα το Rpi2 χωρις να εχουν γινει ρυθμίσεις πριν.

Το τεστ με τους δίσκους θα γίνει μόλις βρεθεί δεύτερος δίσκος. Σχετικά με το i2s dac δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Αν εννοείς αν θα παίζει out of the box, όχι δε θα γίνεται κάτι τέτοιο.

θα υπάρχει ένα script σε κονσόλα (θα τρέχεις πχ μια εντολή i2s-dac-select)της λογικής:

Code:
Please choose your i2s DAC:

1)...
2)....
3)....
4) revert to default configuration (USB Dac)

Θα πατάς ένα νούμερο, θα κάνει αυτόματα επανεκίνηση και πλέον θα χρησιμοποιείς το i2s dac σου.

το πρόβλημα με τους δισκους υπήρχε και με τα στικακια οποτε μπορεις να δοκιμάσεις και έτσι.

Βρήκα ένα ξεχασμένο στικάκι, έβαλα στο udoo έναν usb δίσκο και ένα stick. Πάτησα από το web interface update db και εμφανίστηκαν κανονικά και τα 2:

Flac Library είναι το label του usb δίσκου και Transcend του stick.

Θεωρητικά θα πρέπει να εμφανίσει όσα usb και να βάλεις (ακόμα και 10 πχ σε ένα hub). Από τη στιγμή που δουλεύει στο udoo θα δουλέψει και στο rpi2 καθώς το setup είναι πανομοιότυπο.

Όπως είπα και πριν, στην έκδοση που θα ανεβάσω σε λίγες ημέρες, η ρύθμιση των i2s dacs θα γίνεται με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο. Θα υπάρχει μια εντολή που θα λέγεται i2select.

O χρήστης θα την τρέχει στην κονσόλα του και το output θα είναι αυτό:

Aφου πατηθεί το νούμερο που αντιστοιχεί στο επιθυμητό i2s dac, μετά από ένα reboot, το Archphile θα είναι προρυθμισμένο γι' αυτό.

Ο βασικός λόγος που το Archphile δεν υποστηρίζει μέχρι και σήμερα ffmpeg (και κατά συνέπεια μια σειρά από αρχεία όπως alac κλπ) είναι ότι αν χτιστεί ο mpd με ffmpeg support μπαίνουν ένας σκασμός εξαρτήσεις.

Μετά από πολύ κόπο, κατάφερα να φτιάξω μια εντελώς minimal εκδοχή του ffmpeg και έτσι πλέον στην επόμενη έκδοση, θα μπορεί ο χρήστης να ενεργοποιεί ένα section στο mpd.conf και να ακούει μια σειρά από εξωτικά αρχεία.

Όπως κάθε τι μη minimal θα είναι απενεργοποιημένο by default και θα ενεργοποιείται πολύ εύκολα από κονσόλα.

Δεύτερη ημέρα δοκιμών με το Rpi 2 και όλα πάνε άψογα.

- Έτοιμο το script για τη ρύθμιση των i2s dacs, δοκιμασμένο με iqaudio και mamboberry και δουλεύει όπως πρέπει. Για όποιον θέλει να δει τι κάνει το script:

https://github.com/archphile/recipe/blob/master/files/i2select

- Και τα 2 i2s dacs δουλεύουν ολόσωστα όσο έχω προλάβει να τα ακούσω. Αυτό που είναι περίεργο είναι ότι υποστηρίζουν μέχρι και DXD το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται, καθώς βάσει προδιαγραφών του RPI υποθέτω ότι θα έπρεπε να παίζουν μέχρι 192. Επιπρόσθετα, ορίζω στο mpd.conf να μη γίνεται κανένα resample οπότε δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή τη δυνατότητα.

- Αναφορικά με την απόδοση του Rpi 2, είναι άψογη από κάθε άποψη. Πριν ένα χρόνο έδωσα πάνω από 120 ευρώ (udoo) για να έχω το user experience που τώρα προσφέρεται στα 40 ευρώ.

Τώρα μένει να βρεθεί ο χρόνος να φτιάξω τα images (4 στο σύνολο), να γίνουν τεστ και από μένα αλλά και από συγκεκριμένους χρήστες που είναι σε αναμονή γι' αυτά και μετά από κάποιες ημέρες να ανέβουν.

Υ.γ. Δεν αναφέρω κάτι σχετικό με τα USB dacs, γιατί εδώ και καιρό συνεργάζονται άψογα, τουλάχιστον τα 2-3 που έχω εγώ, οπότε δεν υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς. Να σημειωθέι ότι αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα dacs παίζουν σωστά στο linux. Έχω χρήστη του Archphile με Mdac ο οποίος έχει πρηστεί με ότι διανομή και να έχει δοκιμάσει.

Μιχαλη αν μπορείς δοκίμασε το εξης: Με το hifiberry+ που μου εχει δανείσει ο Δημητρης οταν το hardware volume ειναι στο 100 (δλδ στην μεγίστη σταθμη) σε κάποια κομματια/ περασματα ακουω παραμόρφωση. Ειδα οτι στο hifiberry forum το γνωρίζουν και συστήνουν να παιζει ο χρηστης με volume = 96, οχι παραπάνω. Δες αν εχεις τετοιο πρόβλημα.

Αυτό που λες συνέβαινε παλιά στο iqaudio το οποίο όμως ήταν σχεδιασμένο με μεγαλύτερη στάθμη.

Έτσι στο script που έδινα όριζα το Volume στο 96% που είναι τα 0db. Στις νέες δοκιμές και με πολύ νεότερο kernel το τσέκαρα και είδα ότι πλέον τα 0db αντιστοιχούν στο 100%.

Στο mamboberry που επίσης δοκίμασα δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Δεν έχω hifiberry για να δοκιμάσω, αλλά έχει ένα από τα άτομα που θα κάνουν το τεστ οπότε θα τσεκαριστει.

Στο hifiberry+ συμβαίνει 100% (και με Volumio και με TCMODS όπως ηταν αναμενόμενο). Το mamboberry το ακούσαμε και δεν το προσεξα, ο Δημητρης και ο Βασιλης προφανώς θα εχουν καλύτερη εικόνα.

Ωραία, δεν είναι τίποτα. Ηδη έχω τροποποιήσει το script και όταν επιλέγεις hifiberry+ ορίζει τη στάθμη του volume στο 96%.

Τo Αrchphile με στόχο να είναι bit perfect δεν σε αφήνει να πειράζεις το volume εκτός και αν αλλάξεις manually ρυθμίσεις. Οπότε, με το script θα καρφώνει στο 96% και από κει και πέρα θα ορίζεις το volume από τον ενισχυτή σου.

Μιχαλη, οταν το volume ειναι σε ρύθμιση hardware = 96 για το hifiberry παύει να ειναι Bitperfect? εχουμε απώλεια ποιοτητας?

Αν το έχεις στο max (0db που στην περίπτωση του είναι το 96%) νομίζω πως παραμένει bitperfect λογικά.

Εγώ πάντως όσο καιρό ασχολούμαι το volume control το έχω disabled. Βέβαια είναι μια απλή ρύθμιση στο mpd.conf για να γυρίσει σε hardware ή software.

Disabled εχω την εντύπωση οτι παίζει στο 100% οποτε θα τσιμπάει την ιδια παραμόρφωση με το hardware. Μονη λυση ειναι το "96". Αν 96 ισοδυναμει με το "0" τοτε ειναι εντάξει.

Disabled εχω την εντύπωση οτι παίζει στο 100% οποτε θα τσιμπάει την ιδια παραμόρφωση με το hardware. Μονη λυση ειναι το "96" αλλα αυτο σημαινει απώλεια ποιότητας αναπαραγωγής?
Όχι, disabled δεν παίζει απαραίτητα στο 100%.
Ακόμα και με disabled μπορείς να ανοίξεις το alsamixer και να ορίσεις το pcm volume σε ότι στάθμη θες.

Εγώ στο παλιό archphile τόσο καιρό με το iqaudio είμαι με 96% και disabled ρύθμιση στον mpd και νομίζω ότι αυτό το 96% αντιστοιχεί στην bitperfect ρύθμιση από τη στιγμή που αυτό είναι το max volume, δηλαδή τα 0db. Τώρα βέβαια όλο αυτό δεν μπορώ να το αποδείξω, απλά το συμπεραινω με τη λογική.

Last edited:

Για να ισχυει αυτο σημαινει οτι το Πι2 κανει μια μικρη ενίσχυση (η οποια ομως τσιμπαει και λιγη παραμόρφωση). Αν το 96=0 τοτε ειμαστε μια χαρα, την εξτρα ενισχυση/παραμορφωση την αφηνουμε στην ακρη.

Με βάλατε πρωι πρωι και μετραγα τον ασταθμητο παράγοντα ,, μμμ μάλιστα ,,,

το mamboberry ειναι ζυγισμένο στα 1.9 volt έξοδο + - 3% με 1 kHz sine, 0 dBFS , χωρις καμία παραμόρφωση στον παλμογράφο , και έτσι και δείχνει σωστα αλλα ακολουθει και πιστα την νόρμα που αναφέρει το pdf ως αναφορα την σταθμη εξόδου ,

στο ζουμί τώρα , ε τα ίδια ακριβώς δείχνει στο 100 % volume ,

και 1.3 volt με συνακόλουθη μικρότερη υπογραφή στον παλμογράφο όταν το volume ειναι 90 % ,

αρα στην προκειμένη δεν τιθεται θέμα όσον αναφορά το 90 % ,

κάτι άλο συμβαίνει και μάλλον κατα την γνώμη μου έχει να κάνει με τον τερματισμό τoυ ψηφιακού δίαυλου του hifiberry

αντοιστιχα μικρα προβλήματα ακουστικής παραμόρφωσης παρατηρήθηκαν και σε εμένα στην φάση της σχεδιάσης , και ειχαν να κάνουν με τον τερματισμό του i2s συνάμα με έναν άλον παράγοντα με το dac chip που δεν ειναι του παρόντως

οπότε μετρητικά παίδες το 90 τα εκατό με την υποτυπόδη μέτρηση κόβει ..... και κόβει αρκετά ,, τώρα απο κει και πέρα εάν υπάρχουν προβλήματα που συνεχίζουν θέλει μέτρηση πλήρους φάσματως σε διαφορες συνθήκες ,, κτλ κτλ

edit ..

ακόμα ένα τεστ ,, το volume ακολοθει λογαριθμικά σχεδόν την αυξηση απο το 90 στα 100 χωρίς να κλείδώνει κάπου ανάμεσα η να φρενάρει ,, γιατι τώρα είδα ότι είπατε για 96 τα εκατο ..

Last edited:

Ωραίος Βασίλη!

Να δώσω και γω λίγες λεπτομέρειες ακόμα. Παράθεση από το documentation του Iqaudio:

http://www.iqaudio.com/downloads/IQaudIO.pdf

Now adjust the volume by highlighting “PCM” (Press your cursor keys left and right to
select) and increase / decrease the volume by pressing your up and down cursor keys.
Remember 100% = +4db, 0% is mute! (Note 0db ~ 86% on the volume range)

Please note that there are, in the Feb 2015 Raspbian releases, 3 volume controls for the
Pi-DAC+. This can be confusing but for simplicity just ensure that the Playback and
Playback Boost volume controls are set to Maximum (100)

Σημ: Tο 86% είναι σίγουρα τυπογραφικό λάθος. Το είχα τσεκάρει από τότε και έιναι το 96% που λέμε και παραπάνω.

Όπως είπα και πριν, αυτό δεν ισχύει πλέον στο iqaudio. Οι στάθμες πλεόν είναι σωστές με τους νέους drivers.

Πάμε τώρα στο hifiberry+:

https://www.hifiberry.com/guides/mixer-settings/

Από τις οδηγίες του κατασκευαστή βλέπουμε οτι το dac πλέον θέλει:

Code:
amixer sset 'PCM' 96%
amixer sset 'Playback Boost' 0%

Eίμαι σίγουρος ότι αυτό είναι νέο κόλπο με το hifiberry, γιατί έχω χρήστες στο Archphile και δεν έχει παραπονεθεί κανείς.

Στο Archphile σε κάθε εκκίνηση τρέχει το παρακάτω script (εκτός και αν απενεργοποιηθεί από το αρχείο archphile-optimize):

Code:
#!/bin/bash
amixer scontrols | sed -e 's/^Simple mixer control//' | while read line; do
	amixer sset "$line" unmute;
	amixer sset "$line" 100%;
done

Αυτό το έχω κάνει έτσι να διασφαλίζω ότι σε κάθε boot όλα τα dacs θα είναι unmuted και στο 100%. Ο λόγος που και εγώ και οι άλλοι το κάνουμε αυτό, είναι γιατί διάφορα USB dacs λόγω bugs ξεκινάνε είτε muted, είτε σε μια ακύρη στάθμη σε κάθε εκκίνηση. Όπως καταλαβαίνετε, αν αυτό το script τρέξει για το hifiberry+ όπως είναι πλέον η κατάσταηση θα έχουμε πρόβλημα, οπότε στην περίπτωση του hifiberry, οι εντολές θα αντικατασταθούν με αυτές που δίνουν στο site τους.