Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Κατατοπιστικότατος Μιχαλη, τνχ.

@ Βασιλη Οταν ακούσαμε το mamboberry δεν θυμάμαι να το πρόσεξα, το πρόβλημα πρεπει να ειναι στο hifiberry και μόνο.

Έτοιμος.

Θεωρητικά το πρόβλημα το έχω λύσει. Όταν στο i2select κάποιος επιλέγει το hifiberry plus συμβαίνει αυτό:

Code:
"Hifiberry Plus")
            cp /root/.orig/config.txt.orig /boot/config.txt
            cp /root/.orig/unmute.berryplus /usr/bin/unmute
            sed -i '0,/#device_tree_overlay=hifiberry-dacplus/s//device_tree_overlay=hifiberry-dacplus/' /boot/config.txt
            echo -e "${red}Please reboot immediately using 'systemctl reboot' command...${NC}"    
            exit
            ;;

Με λίγα λόγια, το κλασικό /usr/bin/unmute, αντικαθίσταται με το παρακάτω ώστε να είναι συμφωνο με τις οδηγίες του κατασκευαστή:

Code:
#!/bin/bash
# mixer settings for Hifiberry+ i2s Dac
amixer sset 'PCM' 96%
amixer sset 'Playback Boost' 0%

Oπότε σε κάθε εκκίνηση το PCM πάει στο 96%, ενώ το Playback Boost πάει στο 0% ότι και να έχουμε πειράξει στις στάθμες μας. Αν για κάποιο λόγο δε θέλουμε να γίνεται αυτό, υπάρχει πάναπλος τρόπος να παρακάμπτεται.

Last edited:

Τωρα πρόσεξα στον κωδικά σου οτι το reboot το ζητας απο τον χρηστη Μιχαλη. Πως και δεν γινετε αυτόματα οταν καποιος κανει apply settings για αλλαγη σε I2S?

Και εγώ και ο Volumio ζητάμε reboot γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος που ορίζονται τα i2s dacs.

Τα dacs πλέον ορίζονται μέσα από το /boot/config.txt. Αν δεις μέσα στο αρχείο αυτό υπάρχει ένα section με lines όπως η παρακάτω:

Code:
#device_tree_overlay=hifiberry-dacplus

Για να ορίσεις ως dac σου το hifiberry plus, θα πρέπει η παραπάνω γραμμή να μην είναι σχόλιο, δηλαδή να φύγει το #. Για οποιαδήποτε αλλαγή γίνει μέσα στο αρχείο αυτό, χρειάζεται να γίνει επανεκκίνηση, διότι μιλάμε για ρυθμίσεις που γίνονται apply κατά το boot.

Άκόμα και όσοι χρησιμοποιούν Rpi/Openelec, κάποιες φορές πρέπει να πειράξουν το αρχείο αυτό για διάφορα θέματα (πχ forced σήμα στο hdmi κλπ) και πάντοτε πρέπει να κάνουν reboot.

Ισως να μην εκφράστηκα σωστα. Γιατι οταν κάποιος διαλεγει I2S hifiberry+ να μην κανει forced reboot κατα την επιβεβαίωση? Δλδ

Επιλογη I2S dac> confirm settings> forced reboot

Aαα, το σκέφτηκα αυτό, αλλά επειδή θα βγαίνουν και άλλα πράγματα που θα πρέπει να διαβάσεις, το έκανα έτσι γιατί με τον τρόπο που περιγράφεις, δε θα προλαβαίνεις.

OK, εσυ ξερεις. Αν αυτα που βγαινουν δεν εχουν σημασια ειναι ενας αυτοματισμος ευκολιας παραπανω. Αν ειναι κατι σημαντικο τοτε καλυτερα manually.

To Archphile αν έχει λόγο ύπαρξης εδώ και ένα χρόνο περίπου, αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης αυτοματισμών και των συνεπαγόμενων σταθερότητας και μινιμαλισμού/ελάχιστων resources!

Και εντολές θα δώσει ο χρήστης και στοιχειώδες editing θα κάνει γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι τελικά αυτό θα γίνει για το καλό του. Ούτε το δίκτυο θα χάνει σε κάθε reboot, ούτε το nas, ούτε θα χάνει επαφή με το web interface που δε θα φορτώνει κλπ κλπ που στο παρελθόν έχουν βασανίσει κόσμο με τις αυτοματοποιημένες λύσεις.

Η λογική της διανομής είναι ότι ρυθμίζεις μία φορά και μετά το ξεχνάς.

Ένας χρήστης με USB δίσκους (οι οποίοι παίζουν αυτόματα) πχ κανει τα εξής βήματα:

1. αλλάζει δίκτυο αν δε θέλει dhcp (κάτι που χρειάζεται για να μιλάς σταθερά με clients όπως το mpdroid κλπ)
2. αν έχει alac ή άλλα εξωτικά αρχεία ανοίγει το ffmpeg στο mpd.conf (μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτό), αν όχι, παρακάμπτει το βήμα
3. τρέχει μια φορά το i2select αν έχει i2s dac - αν έχει USB dac τότε παρακάμπτει
4. αν έχει android στήνει το remote control του όπως έχω αναλύσει στο site μου για να ανοιγοκλέινει upnp/shairport, να κάνει shutdown/reboot κλπ

Το αφήνει στην ησυχία του και ακούει για πάντα χωρίς να ασχοληθεί ξανά.

Αν υπάρχει nas, τότε χρειάζεται ένα ακόμα βήμα.

Δεν βλεπω την ωρα να το δοκιμασω!

Όλα τα images (rpi, rpi2, udoo, cubox-i) είναι έτοιμα και ζιπαρισμένα.

Ξεκινάει έλεγχος από μένα σε κάθε ένα από αυτά και επίσης ξεκινάει και beta testing του image του Rpi2 από 2 χρήστες (ένας με USB Dac και ένας με hifiberry+).

Αν όλα πάνε καλά, μέχρι την Παρασκευή έχουμε release.

Κτηνάκι το νέο rpi! Πλέον το Archphile είναι σαν να μην υπάρχει αναφορικά με τα resources:

99% θα αποτελέσει και τη βασική μου συσκευή από εδώ και στο εξής. Δεν υπάρχει πλέον κανένας ορατός λόγος για τις υπόλοιπες συσκευές.

Μέγιστο cpu usage που έχω δει είναι 3%. Τmax 40℃

Tο cpu usage με το htop πάντως δεν είναι ενδεικτικό (δεν μπορώ να εξάγω νούμερο από αυτό). Απλά το κοιτάω για να δω αν κάτι πάει στραβά και δω περίεργα υψηλή χρήση. Αν καθήσεις να το δεις, κάνουν βόλτα συνεχώς τα cores από μηδέν έως μικρές τιμές συνεχώς, μια το ένα core, μια το άλλο. To παραπάνω screenshot είναι με streaming που παρεμπιπτόντως καίει παραπάνω απ' ότι το redbook πχ όπου και γω το max που έχω δει ανά core είναι 3%.

Αναφορικά με θερμοκρασία, αν το κουτί είναι σωστό, λογικά θα είμαστε πολύ χαμηλά. Αν κρίνω από τη χρήση με Openelec που δοκίμασα για να δω τη δύναμή του, εκεί μετά από ώρες σκισίματος με hd video η θερμοκρασία ήταν 45%.

Edit:

'Επαιξα με το htop και του πρόσθεσα να δείχνει και το μέσο όρο χρήσης CPU. Με redbook το νούμερο παίζει από 0.6% έως 2%. Βέβαια το load δείχνει ολη την ουσία του πράγματος και είναι πολύ χαμηλο. Αυτό κοιτάω εγώ συνήθως.

Last edited:

Αυτό που έχει κάποια σημασία θεωρώ πως είναι η πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις. Το αποδίδω στους νέους τετραπυρηνους επεξεργαστές.

Θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου επεξεργαστικής ισχύος και θερμοκρασία

Υπάρχει ήδη η δυνατότητα αυτή με χρήση του Raspi Check σε android:

Το web interface που είναι ο ympd, είναι απλά ένας mpd client. Δεν ασχολείται με το τι γίνεται στο σύστημα και δεν έχει τέτοιες ρυθμίσεις και ενδείξεις.

Εννοείται βέβαια πως για όλα αυτά υπάρχει και η κονσόλα.

Πολύ χρήσιμο. Τνχ

2 σχόλια:

- Αναφορικά με τα volumes του hifiberry plus

'Η κάτι έχει αλλάξει από τότε που ο hifiberry έχει γράψει τις οδηγίες του, ή τρέχω εγώ κάποια νεότερη έκδοση σε κάτι που αλλάζει τα νούμερα. Με τους νέους drivers το hifiberry έχει γίνει κώλος. Να ναι καλά ο ένας beta tester, η κονσόλα του έδειξε το εξής:

Σε απλά ελληνικά, τα 0db είναι στo 81%. Βάσει αυτού, για να είναι bit perfect το hifiberry θα πρέπει να ρυθμιστούν οι στάθμες με το παρακάτω σετ εντολών:

Code:
amixer sset "'Digital',0" 81%
amixer sset "'Playback Boost',0" 0%

- Αναφορικά με το remote control:

Δοκιμάζω νέα εφαρμογή που δείχνει καλύτερη από το raspi ssh, μια που έχει δυο columns και επίσης στο πάνω μέρος φαίνεται με πράσινο χρώμα (αλλάζει το χρώμα ανάλογα με το status) ότι το rpi είναι ανοιχτό και βλέπει δίκτυο. Η εφαρμογή είναι στο playstore και λέγεται Raspberry SSH. Έχει και free και paid. Δεν έψαξα διαφορές. Την αγόρασα αμέσως για να στηρίξω τον developer.

Μιχαλη, έβαλα το Hardware volume στο 81 και παιζει αφύσικα χαμηλά. Οτι κάτι δεν πήγαινε καλα πριν ειναι σιγουρο (η παραμόρφωση ηταν ακουστή) αλλα το 81 μου φαίνεται παρα πολυ χαμηλό. Κατι δεν μου παει καλά παλι.

Το 81% δεν αντιστοιχεί στο 81 που έβαλες εσύ.

Υπάρχει ένα μπέρδεμα με τα νούμερα αυτά. Πχ το 81% της εντολής που λέω εγώ στον alsamixer αντιστοιχεί στο 40.

Μόνο αν τρέξεις την εντολή θα καταλάβεις αν είναι σωστή η όχι.

OK, κατανοητό. Για να τρέξω κατι θα έπρεπε να εχω πληκτρολόγιο..