Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Όχι. Θα έπρεπε να έχεις το putty σε Windows. Ούτε εγώ έχω πληκτρολόγιο και είμαι όλη μέρα μέσα σε μια κονσόλα. O putty είναι ssh client. Παίρνεις κονσόλα μέσα από το δίκτυο και τέλος.

Δε θέλω να το κάνεις για μένα, απλα στο λέω πληροφοριακά. Αν πάρεις μια κονσόλα και αν ανοίξεις το alsamixer και πας στο Volume με ονομασία digital, τότε θα μπορέσεις πραγματικά να βρεις τα 0db σε ποιο Volume είναι.

Αυτό το 81% αντιστοιχει στο 40 του alsamixer. Μπορεί στο volumio οι τιμές να είναι άλλες λόγω debian και παλαιότερου software, αλλά και πάλι από κει θα βρεις τις δικές σου τιμές.

Δεν την γλυτώνω ε? το κατεβάζω να δω αν μπορώ να βοηθήσω

Θα χρειαστώ καθοδήγηση..

- Ανοίγεις το putty
- Επιλέγεις ssh
- Βάζεις την ip του rpi
- Συνδέεσαι με username root και password volumio.
- Γράφεις alsamixer
- το Volume που γράφει digital είναι το Volume σου. Πας εκεί με τα βελάκια και πάνω αριστερά θα σου λέει στα πόσα db είσαι.

Στο μηχάνημα του beta tester για να γράψει πάνω αριστερά 0db έπρεπε το digital να είναι στο 40.

Πατάς q για να φύγεις από τον alsamixer.

Δίνεις την εντολή:

amixer sset "'Digital',0" 81%

Πας για τελευταία φορά στον alsamixer και τσεκάρεις σε τι level σου πήγε το digital και αν είναι 0db.

Βγαίνεις από την κονσόλα με exit.

Η εντολή που σου είπα να δώσεις δεν πειράζει τίποτα. Απλά ορίζει ένα Volume (όχι μονιμα), το αλλάζεις κανονικά και από το interface του volumio πχ.

Αν σε σένα ισχύουν άλλες τιμές, τότε υπάρχει κάποια σοβαρή διαφορά ανάμεσα σε debian και archLinux ως προς kernel, alsa version κλπ.

Last edited:

Μετά από δεύτερο feedback που πήρα από τον άνθρωπο με το hifiberry plus:

- To τρέξιμο των εντολών:

Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι το digital. Του λέμε να πάει τη στάθμη του digital (αυτό είναι το volume μας) στο 81% και απαντάει ότι την πήγε με επιτυχία και πως αυτή η στάθμη αντιστοιχεί σε 0db.

- Τι δείχνει ο alsamixer:

Αφού δώσαμε τα παραπάνω, η εικόνα είναι η εξής:

Αυτό είναι το μπέρδεμα που έλεγα παραπάνω στον Παναγιώτη με τα νούμερα. Αν δείτε στον μίκτη προς τα δεξια, το digital μετά την πάνω εντολή είναι καρφωμένος στο 40 (εμείς δώσαμε 81% και αυτό πήγε στο 40. Προφανώς μιλάμε για άλλες βαθμονομήσεις). Αν πάτε με τα βελάκια πάνω στο digital, πάνω αριστερά εκεί που λέει Item θα σας δείξει 0db που είναι και το επιθυμητό για bit perfect έξοδο.

- Στο διαταύτα τώρα:

Εγώ στο Archphile που θα κυκλοφορήσω, θα ορίζω το hifiberry να πηγαίνει σε αυτή τη στάθμη. Αν αυτή είναι πολύ χαμηλή, θα δίνω τις οδηγίες για να την αλλάξετε μόνοι σας, πάντως με τη φτωχή μου γνώση μόνο έτσι επιτυγχάνουμε bit perfect.

Όλες αυτές οι αλχημίες δε μου αρέσουν καθόλου. Για να σας δώσω μια ιδέα τι δείχνει ο alsamixer σε όλα μου τα USB Dacs:

Έχουμε μια στάθμη ανά κανάλι και το 100% αντιστοιχεί στα 0db. Έτσι δεν χρειάζεται να κάνουμε αλχημίες και συνταγές.

Οποτε 83 για τον συνδυασμό μου?

alsamixer 83.jpg

Το screenshot αυτό μας δείχνει ότι όντως έχουμε άλλα στοιχεία στο μίκτη.

Εσένα σε ενδιαφέρει το PCM που στην περίπτωσή μου δεν υπάρχει. Αν πας πάνω σε αυτό, δε σου εμφανίζει τα db στο item πάνω αριστερα;

Μια ερώτηση ακόμα. Δεν υπάρχει καν το digital σε εσένα;

Περίεργο αυτό με το Hifiberry

PanK με κονσόλα ?
μπράβο!!!

Περίεργο αυτό με το Hifiberry

PanK με κονσόλα ?
μπράβο!!!

Τάσο, είναι αυτό που λέμε εδώ και καιρό! Είναι από τις περιπτώσεις που αν δεν ανοίξεις κονσόλα, ποτέ δε θα μάθεις αν είσαι bit perfect!

Τάσο, είναι αυτό που λέμε εδώ και καιρό! Είναι από τις περιπτώσεις που αν δεν ανοίξεις κονσόλα, ποτέ δε θα μάθεις αν είσαι bit perfect!

Ούτε και εγώ πάντως δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι το αντίστοιχο σα το hifiberry, κάρτες ήχου / dac όλα απλά στο 100% ήθελαν.

Εγώ όπως είπα και προηγουμένως πρώτη φορά το είδα πριν μήνες στο iqaudio. Πλέον όμως με νέα δοκιμή διαπίστωσα ότι και αυτό είναι σωστά σταθμισμένο στο 100%/0db.

To πρόβλημα είναι ότι άλλος φτιάχνει το i2s dac και άλλος τον driver. Έχω επικοινωνήσει παλαιότερα με το team του hifiberry ζητώντας βοήθεια και διαπίστωσα ότι δεν είχαν ιδέα τι συμβαίνει.

Σε κάποια φάση προσπαθήσαμε με τον Volumio να βρούμε μια λύση για κάποια USB interfaces τα οποία είτε ξεκινούσαν muted (το ak4399 από τον weiliang ηταν ένα από αυτά) είτε σε άκυρη στάθμη. Bρήκα εγώ πρώτος ένα fix, αλλά επανήλθε ο Michelangelo με μια πολύ πιο ντελικάτη λύση την οποία σαφώς και υιοθέτησα. Τι πρότεινε λοιπόν ο Michelangelo:

Code:
#!/bin/bash
amixer scontrols | sed -e 's/^Simple mixer control//' | while read line; do
    amixer sset "$line" unmute;
    amixer sset "$line" 100%;
done

Με λίγα λόγια σε κάθε boot πάμε και σηκώνουμε ότι volume υπάρχει στο 100% αφού έχουμε κάνει unmute. Αυτό στο Archphile τρέχει σε κάθε boot by default αλλά βέβαια υπάρχει έυκολος τρόπος να απενεργοποιηθεί.

Αν αυτό τρέξει στο hifiberry οπως είναι αυτή τη στιγμή η παραμόρφωση θα είναι τραγική.

Αυτό που κάνω εγώ με το script/επιλογέα είναι ότι θα αντικαθιστώ αυτές τις εντολές με αυτές που βρήκα για το hifiberry. To βασικό θέμα είναι ότι δεν το έχω ακούσει πως παίζει με αυτή τη ρύθμιση πρότεινα παραπάνω (και προφανώς δεν παίζει σε debian/volumio/tcmods αφού έχουμε άλλους μίκτες)

Με λίγα λόγια πονοκέφαλο δεν είχαμε και πονοκέφαλο βρηκαμε :D (hifiberry)

Σε εμενα το PCM πεφτει στο "λευκο" δλδ κατω απο το κοκκινο στο 83. Το playback το εχω με db gain=0, playback boost =0 (max boost db gain=0.8, το γραφω σαν πληροφορια γιατι επιβεβαιώνει αυτο που ελεγα για το μικρο boost που τσιμπάει την παραμόρφωση)

Ειναι λιγο διαφορετικα σε σχέση με το Volumio του φιλου σου Μιχαλη.

alsamix 83=100.jpg

Ευχαριστώ παναγιώτη.

Ο φίλος μου δεν τρέχει Volumio αλλά το επόμενο archphile.Όλα όσα λέω εγώ είναι για το Archphile.

Από τη στιγμή που πας πάνω στην μπάρα του PCM και δεις ότι είναι 0db αυτή εόναι και η ρύθμισή σου.

Εγώ όπως είπα και προηγουμένως πρώτη φορά το είδα πριν μήνες στο iqaudio. Πλέον όμως με νέα δοκιμή διαπίστωσα ότι και αυτό είναι σωστά σταθμισμένο στο 100%/0db.

To πρόβλημα είναι ότι άλλος φτιάχνει το i2s dac και άλλος τον driver. Έχω επικοινωνήσει παλαιότερα με το team του hifiberry ζητώντας βοήθεια και διαπίστωσα ότι δεν είχαν ιδέα τι συμβαίνει.

Σε κάποια φάση προσπαθήσαμε με τον Volumio να βρούμε μια λύση για κάποια USB interfaces τα οποία είτε ξεκινούσαν muted (το ak4399 από τον weiliang ηταν ένα από αυτά) είτε σε άκυρη στάθμη. Bρήκα εγώ πρώτος ένα fix, αλλά επανήλθε ο Michelangelo με μια πολύ πιο ντελικάτη λύση την οποία σαφώς και υιοθέτησα. Τι πρότεινε λοιπόν ο Michelangelo:

Code:
#!/bin/bash
amixer scontrols | sed -e 's/^Simple mixer control//' | while read line; do
    amixer sset "$line" unmute;
    amixer sset "$line" 100%;
done

Με λίγα λόγια σε κάθε boot πάμε και σηκώνουμε ότι volume υπάρχει στο 100% αφού έχουμε κάνει unmute. Αυτό στο Archphile τρέχει σε κάθε boot by default αλλά βέβαια υπάρχει έυκολος τρόπος να απενεργοποιηθεί.

Αν αυτό τρέξει στο hifiberry οπως είναι αυτή τη στιγμή η παραμόρφωση θα είναι τραγική.

Αυτό που κάνω εγώ με το script/επιλογέα είναι ότι θα αντικαθιστώ αυτές τις εντολές με αυτές που βρήκα για το hifiberry. To βασικό θέμα είναι ότι δεν το έχω ακούσει πως παίζει με αυτή τη ρύθμιση πρότεινα παραπάνω (και προφανώς δεν παίζει σε debian/volumio/tcmods αφού έχουμε άλλους μίκτες)

Με λίγα λόγια πονοκέφαλο δεν είχαμε και πονοκέφαλο βρηκαμε :D (hifiberry)

Ναι, Το σκριπτάκι το είχα δεί καπου παραπάνω, και είναι μια χαρά :-)

@Dr Pan K

Τώρα ξαναδιάβασα τι έγραψες:

Σε εμενα το PCM πεφτει στο "λευκο" δλδ κατω απο το κοκκινο στο 83.

Το αν είναι λευκό ή κόκκινο δεν παίζει σημασία. Και μένα το xmos στο 100% είναι κόκκινο αλλά δεν παραμορφώνει. Τα 0db ψάχνουμε όπου και αν είναι αυτά.

Αν υπαρχει κατι αλλο μου διαφεύγει. Οπως εγραψα εχω το playback gain=0db, playback boost=0.

Υπενθυμίζω οτι εχω Alsamixer .27 και οχι .29 οπως στο Archphile. To digital volume σε εμενα ειναι απενεργοποιημενο. Παρολαυτα boost=0

Μονο που νιωθω ασχημα γιατι χαλαμε το νημα του Archphile.. Τνχ για την καθοδηγηση Μιχαλη, ελπιζω συντομα να εχω το δικο σου OS για δοκιμες, οποτε θα ειμαστε και στην ιδια συχνοτητα.

To χαλάμε με τις ευλογίες του δημιουργού, οπότε κανένα πρόβλημα :D

Δε νομίζω ότι παίζει ρόλο η διαφορετική έκδοση alsamixer, αλλά της alsa γενικά.

Αναφορικά με το Archphile, έκανα τις εξής αλλαγές:

- Όταν πατάς στο i2select hifiberry γίνονται τα εξής:

1. volume 0db
2. playback boost 0db
3. αλλαγή του mpd.conf ώστε να μπορείς να αλλάζεις τον mixer σε hardware/software παρότι πάντοτε εγώ θα προτιμώ και θα δίνω default τη ρύθμιση disabled (που σημαίνει volume απο τον ενισχυτή).

To section του script μου είναι πλέον:

Code:
 "Hifiberry Plus")
            cp /root/.orig/config.txt.orig /boot/config.txt
            cp /root/.orig/unmute.berryplus /usr/bin/unmute
            cp /root/.orig/mpd.conf.i2s /etc/mpd.conf
            sed -i '0,/#device_tree_overlay=hifiberry-dacplus/s//device_tree_overlay=hifiberry-dacplus/' /boot/config.txt
            echo -e "${red}Volume set to 0db and Playback Boost to 0%...${NC}"
            echo -e "${red}If you want to set volumes manually, please comment unmute section in /usr/bin/archphile-optimize...${NC}"
            echo
            echo -e "${red}Please reboot immediately using 'systemctl reboot' command...${NC}"  
            exit
            ;;

όπου το unmute.berryplus έχει τις ρυθμίσεις των volumes και το mpd.conf.i2s έχει τις αλλαγές για να δουλέυει ο hardware/software mixer.

Δεν μου παει καλα το πράγμα με το hifiberry+.

Την επιλογή ρύθμισης στο digital οπως έκανε ο φιλος δεν την εχω, αρα δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά που ειναι το 0. Στο 100 δεν ειναι (το ακούω) αλλα πόσο πιο κατω..Και απ οτι κατάλαβα εχει να κάνει με τον driver του hifiberry και οχι με το OS. Το 81 που εφάρμοσε ο φιλος παλι δεν με πείθει, ο ηχος ειναι λιγο αναιμικός. Και δεν εχω και σημειο αναφοράς για να το ρυθμίσω με το αυτι (γιατι δεν ξερω την σταθμη του κανονικά πως θα έπρεπε να είναι).

To 81 που εφάρμοσε ο φίλος αποκλείεται να σου κάνει. Είναι πολύ διαφορετικές οι ρυθμίσεις.

To image μου είναι έτοιμο. Αύριο θα ανέβει οπότε θα πάρω feedback σύντομα να δούμε τι θα γίνει. Έχουν μείνει και κάποια λεφτά από το donation οπότε στην τελική θα το αγοράσω να το δουλέψω για να βγάλω άκρη αν υπάρχει πρόβλημα.

Απάντηση: Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

To 81 που εφάρμοσε ο φίλος αποκλείεται να σου κάνει. Είναι πολύ διαφορετικές οι ρυθμίσεις.

Παναγιώτη,δοκίμασες το 96 που υποτίθεται πως είναι η safe ρύθμιση για τα υπόλοιπα OS;
Δεν έχω τεκμηρίωση αλλά ρίξε ένα αυτί μήπως και...

Έχουν μείνει και κάποια λεφτά από το donation οπότε στην τελική θα το αγοράσω να το δουλέψω για να βγάλω άκρη αν υπάρχει πρόβλημα.

Αυτο θα ρυθμιστεί με αλλο τρόπο. Θα ενημερώσω..

Παναγιώτη,δοκίμασες το 96 που υποτίθεται πως είναι η safe ρύθμιση για τα υπόλοιπα OS;
Δεν έχω τεκμηρίωση αλλά ρίξε ένα αυτί μήπως και...

Ναι, κανω αρκετές ακροάσεις με το factory 96 αλλα δεν ειμαι και τοσο σίγουρος.