Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Αγαπητέ Μιχάλη (Τuxx), έχω ένα μικρό πρόβλημα όταν αναπαράγω οποιοδήποτε αρχείο DSD iso, που περιγράφεται ως εξής:
Ενώ η λίστα με τα επιμέρους αρχεία (musical tracks) μεταφέρεται στην ουρά προς αναπαραγωγή, όταν τελειώνει ένα tracκ η μουσική σταματά και δεν συνεχίζει με το επόμενο track. Αυτό συμβαίνει μόνο με τα DSD (iso).
Το DAC μου είναι το Mambo V.3, το οποίο λαμβάνει τη σηματοδοσία I2S απευθείας από το RPi2. Ο ήχος κατά τα λοιπά είναι εξαιρετικός για τα δικά μου πάντα δεδομένα και απαιτήσεις.
Επειδή το συγκεκριμένο DAC δεν υποστηρίζει Native DSD, προφανώς πραγματοποιείται αυτομάτως από τον MPD η απαραίτητη μετατροπή από DSP σε PCM .
Θα ήθελα να μάθω αν η δειγματοληψία υποβαθμίζεται από τα 352,8 KHz στα 192Khz (24-bit or 32-bit) , αφού το ES9023 dac chip στο Mambo V.3 δεν διαχειρίζεται δειγματοληψίες > 192ΚHz. Εκτός κι αν τελικά τις διαχειρίζεται αλλά όχι τόσο αξιόπιστα. Πάντως δεν παρατηρώ προβλήματα κατά την αναπαραγωγή .

Last edited:

Σε win πάντως,32/384 τα παίζει μια χαρά το 9023.
Τα DSD επίσης,σε 352.8 τα 256άρια.

Μόνο με εξωτερικό ΜClock θέλει χαμηλά φίλτρα στο DSD,στους 60Κ περίπου.
Με το δικό του και floating ή direct με double precision να βάλεις μια χαρά το πάει.
Οπότε ψάξε αλλού την αιτία.

Οπότε ψάξε αλλού την αιτία.

Το πρόβλημα που δεν παίζει ο MPD το επόμενο μουσικό track, εννοείται ότι δεν οφείλεται στις δυνατότητες ή τους περιορισμούς που θέτει το dac.
Απλώς το ανέφερα ως συμπληρωματική πληροφορία και ως μια δεύτερη ερώτηση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σχετικά με τη δεύτερη ερώτηση, κάπου είχε αναφέρει ο Tuxx ότι εάν το dac μας δεν υποστηρίζει την τρέχουσα υψηλή δειγματοληψία τότε εκτελείται downsampling σε χαμηλότερη δειγματοληψία. Πως είναι δυνατόν να ξέρει ο MPD ποιο dac έχω συνδέσει εγώ στο I2S , το οποίο είναι απλά δηλωμένο στο Ι2s config ως "hifiberry dac" ;

Last edited:
Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά, γιατί το documentation είναι ελλειπες, νομίζω ότι δεν το καταλαβαίνει ο mpd αλλά η alsa.

Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Αγαπητέ Μιχάλη (Τuxx), έχω ένα μικρό πρόβλημα όταν αναπαράγω οποιοδήποτε αρχείο DSD iso, που περιγράφεται ως εξής:
Ενώ η λίστα με τα επιμέρους αρχεία (musical tracks) μεταφέρεται στην ουρά προς αναπαραγωγή, όταν τελειώνει ένα tracκ η μουσική σταματά και δεν συνεχίζει με το επόμενο track. Αυτό συμβαίνει μόνο με τα DSD (iso).
Το DAC μου είναι το Mambo V.3, το οποίο λαμβάνει τη σηματοδοσία I2S απευθείας από το RPi2. Ο ήχος κατά τα λοιπά είναι εξαιρετικός για τα δικά μου πάντα δεδομένα και απαιτήσεις.
Επειδή το συγκεκριμένο DAC δεν υποστηρίζει Native DSD, προφανώς πραγματοποιείται αυτομάτως από τον MPD η απαραίτητη μετατροπή από DSP σε PCM .
Θα ήθελα να μάθω αν η δειγματοληψία υποβαθμίζεται από τα 352,8 KHz στα 192Khz (24-bit or 32-bit) , αφού το ES9023 dac chip στο Mambo V.3 δεν διαχειρίζεται δειγματοληψίες > 192ΚHz. Εκτός κι αν τελικά τις διαχειρίζεται αλλά όχι τόσο αξιόπιστα. Πάντως δεν παρατηρώ προβλήματα κατά την αναπαραγωγή .

Κάνε edit το /etc/mpd.conf

αφαίερεσε το:

dsd_usb "yes"

κάνε restart:

Code:
systemctl restart mpd
systemctl daemon-reload

και δες αν αλλαξε κάτι!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης είναι λογικό τα αρχεία ISO να καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο στο σκληρό δίσκο , αφού τα δεδομένα ήχου είναι συμπιεσμένα ( lossless).
Οπότε κατά την αναπαραγωγή ενός DSD ISO εκτελείται ταυτόχρονα και η αποσυμπίεση των επιμέρους αρχείων.
Αν το σύστημά μας δεν είναι πολυκαναλικό μπορείτε να διαγράψεται τελείως τα Multichannel αρχεία από το αρχείο ISO και να κρατήσετε μόνο τα dual channel αρχεία.
Σε ένα καλό σύστημα ενδέχεται να υπάρχει διαφορά κατά την αναπαραγωγή των ISO και των DSF, κάποιοι λένε ότι παίζουν καλύτερα τα ασυμπίεστα επειδή το σύστημα δεν ασχολείται με την αποσυμπίεση των ISO αρχείων.
Πάντως εγώ πιστεύω ότι τα ίδια άτομα που κάνουν τέτοιου είδους σκέψεις και ταλαιπωτούνται χρόνια σαν καταραμένοι με αυτού του είδους τις φοβίες, δεν μπορούν τελικά σε ελεγχόμενο περιβάλλον τυφλών δοκιμών να αντιληφτούν, με ποσοστό επιτυχίας > 80%, τις ηχητικές διαφορές μεταξύ των αρχείων υψηλής ανάλυσης (high bitrate) και των αντίστοιχων αρχείων χαμηλής ανάλυσης MP3 @ 320K (low bitrate) .

Το ποιος και αν μπορει να καταλαβει τετοιες διαφορές είναι ένα μεγάλο debate.

Σε κάθε περίπτωση εγώ αρκούμαι στο να εφαρμόζω το βέλτιστο όσον αφορά σε αυτά που περνούν από το χέρι μου και από κει και πέρα δεν ασχολούμαι και πολύ. Προτιμώ να εστιάζω στο μουσικό περιεχόμενο μη σπαταλώντας το χρόνο μου σε διερεύνηση μικροδιαφορών!

Δεν υπήρχε στο mpd.conf η εντολή dsd_usb "yes"

παραθέτω την τελευταία παράγραφο του mpd.conf

mixer_type "disabled"
group "audio"
max_connections "20"
restore_paused "yes"

decoder {
plugin "ffmpeg"
enabled "no"
}

input {
plugin "curl"
}

audio_output {
enabled "yes"
type "alsa"
name "MY DAC"
mixer_control "Digital"
mixer_device "hw:0"
mixer_index "0"
device "hw:0,0"
auto_resample "no"
auto_channels "no"
}

Έχεις δίκιο, δικό μου λάθος!

Μόλις ξεκλέψω λίγο χρόνο θα παίξω με το mamberry για να δω από πρώτο χέρι τι συμβαίνει ακριβώς και θα σου δώσω feedback.

Απλώς λάβε υπόψη σου ότι εγώ δεν χρησιμοποιώ το mamboberry, αλλά το mambo V.3, που μπορεί να είναι διαφορετικό.
Όποτε βρεις το χρόνο το κοιτάς , δεν βιαζόμαστε !

Καλή σου μέρα και ευχαριστώ για το support

Συμφωνα με οσα αναφεροντε εδω, η εντολη ειναι : [ /opt/vc/bin/vcgencmd measure_temp]

Ευχαριστώ παιδιά!

Το SSH lite όμως δεν δέχεται πάνω από 2 κουμπιά. Θέλει αγορά (για περισσότερα)...

Ποιο ssh lite?

Το raspi check σου έδωσα σε link.

Αναφορικά με το Raspberry SSH, το οποίο έχει lite και paid version και το οποίο χρησμοποιώ πλέον ως remote control, το έχω αγοράσει από το πρώτο δευτερόλεπτο και δεν έχω ασχοληθεί με τους περιορισμούς της lite.

Οπότε για remote ή χρησιμοποιείτε το εναλλακτικό πρόγραμμα που δίνω στο site ή πληρώνετε 2 ευρώ για το raspberry SSH, ποσό που σε κάθε περίπτωση αξίζει ο developer του.

Μιχάλη καλημέρα

χρησιμοποιώ το Archphile εδώ και λίγο καρό.
Το θέμα μου είναι οτι εδώ και λίγες ήμερες εγώ χάσει την δυνατότητά ελέγχου από το ipad μου.
εχω το mpad ως remote app, και δεν μου έκανε update την βιβλιοθήκη, οπότε θεώρησα καλη ιδεα να διαγραψω τον σερβερ του Archphile οπως τον ειχε βρει απο το Bonjour. Τεσπα, τωρα απο οτι φαίνεται η μονη λύση είναι να τον επαναπροσδιορίσω manually.
Μηπως μπορεις να με βοηθήσεις με το server name? πιο είναι το σωστo?

Thanks!

Μάλλον το router σου άλλαξε το ip address του mpd. Μπορείς να δεις τα attached devices?

Μετά εισάγεις τη νέα ip address στο mpad.

Πως παν οι ακροάσεις? :)

Μιχάλη καλημέρα

χρησιμοποιώ το Archphile εδώ και λίγο καρό.
Το θέμα μου είναι οτι εδώ και λίγες ήμερες εγώ χάσει την δυνατότητά ελέγχου από το ipad μου.
εχω το mpad ως remote app, και δεν μου έκανε update την βιβλιοθήκη, οπότε θεώρησα καλη ιδεα να διαγραψω τον σερβερ του Archphile οπως τον ειχε βρει απο το Bonjour. Τεσπα, τωρα απο οτι φαίνεται η μονη λύση είναι να τον επαναπροσδιορίσω manually.
Μηπως μπορεις να με βοηθήσεις με το server name? πιο είναι το σωστo?

Thanks!

Δεν ξέρω σε ποιο server name αναφέρεσαι, λογικά βάζεις ότι θες. Το σημαντικό είναι να ξέρεις και να βάλεις την IP του Rpi.

πιθανως πολυ βασικη ερωτηση, αλλα το ΙΡ που το βρισκουμε?

Μέχρι τώρα πως δούλευες;; Με bonjour?

Αν δούλευες με bonjour και έπαιζε, δοκίμασε να ορίσεις ip την http://archphile.local.

Την IP σου θα τη βρεις από το router σου.