Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Όχι, δεν υπάρχει κάτι και ειδικά με rpi δεν έχω ασχοληθεί καθόλου.

Εδώ και αρκετό καιρό έχω μιλήσει στο νήμα αυτό για την ύπαρξη του brutefir στο επόμενο image. Έχοντας κάνει πριν μήνες πολλές δοκιμές, ποτέ δεν κατάφερα να το κάνω να παίξει και έτσι είχα αφαιρέσει το πακέτο από το github.

Από σήμερα, ενεργοποίησα και πάλι το pipe output στον MPD και έφτιαξα εκ νέου το πακέτο του Brutefir για νέο κύκλο δοκιμών. Είτε τα καταφέρω είτε όχι, το πακέτο θα παραμείνει στο Playground repository ουτως ώστε όποιος θέλει να πειραματιστεί με room correction να έχει την δυνατότητα να το κάνει στο Archphile.

Υπαρχει καποιο γνωστο θεματακι με το μεγεθος τον path μεσα στο NAS σε συνδυασμο με το Archphile? Αντιμετωπίζω το εξής θεμα, εχω καποια ISO που μετέτρεψα σε DSF και ειτε δεν τα βλεπει καθόλου μετα την μεταφορά μεσα στο NAS ειτε τα βλεπει σαν τιτλους αλλα δεν τα αναπαραγάγει.. Το διερευνώ γιατι συμβαίνει μονο σε καποια λιγα (που τυχαίνει ομως να ειναι κλασσικη με μεγαλα path/ τιτλους. Προσπάθησα να τα κοντύνω αλλα και παλι δεν..)

Όλα αυτά με ποιον mpd? Με αυτόν που παίζει ISO?

Ναι. Σε αλλά DSF-DSD kai ISO δεν έχω θέμα όμως.

Απάντηση: Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Υπαρχει καποιο γνωστο θεματακι με το μεγεθος τον path μεσα στο NAS σε συνδυασμο με το Archphile? Αντιμετωπίζω το εξής θεμα, εχω καποια ISO που μετέτρεψα σε DSF και ειτε δεν τα βλεπει καθόλου μετα την μεταφορά μεσα στο NAS ειτε τα βλεπει σαν τιτλους αλλα δεν τα αναπαραγάγει.. Το διερευνώ γιατι συμβαίνει μονο σε καποια λιγα (που τυχαίνει ομως να ειναι κλασσικη με μεγαλα path/ τιτλους. Προσπάθησα να τα κοντύνω αλλα και παλι δεν..)

Αν τα κάνεις rename σε short όνομα παίζουν ? Δοκίμασε να κάνεις rename Μόνο το αρχείο σε κάτι το μονολεκτικό, ή τον αποπάνω του κατάλογο μονό.
Γενικά δεν έχω συναντήσει αντίστοιχο πρόβλημα με πολύ μεγάλα paths κάτω από Linux/mpd , τα win έχουν θέματα με πολύ μεγάλα paths.

Εκτός και εάν υπάρχουν special characters
Όπως αναφέρω και εδώ http://avclub.gr/forum/showthread.php/92186-EAC-v1-Guide
\ / : * ? " < > |
Μη χρησιμοποιείτε τους παραπάνω χαρακτήρες σε filenames

ΟΚ, ο Μιχαλης βρήκε τον υπαίτιο, ειναι το YMPD. known bug, τα αρχεια ειναι κανονικά στο Library αλλα δεν τα εμφανιζει (μυστηριαι αι βουλαι του client)

Είναι το known bug που αναφέρω και εδώ:

http://archphile.org/introduction

Κάποια folders εμφανίζονται άδεια στον ympd, ενώ αν βάλεις όλο το folder να αναπαραχθεί, φορτώνεται κανονικά στη λίστα.

Στα της ανάπτυξης της επόμενης έκδοσης τώρα, βγήκε και το patch για native dsd το οποίο μπορί να εφαρμοστεί στον mpd 0.19.11, οπότε στην επόμενη έκδοση θα έχουμε 3 πακέτα διαθεσιμα:

1. το επίσημο και προεγκατεστημένο, βασισμένο σε vanilla code
2. το fork που αναπαράγει ISO DSD και είναι forked κώδικας κάποιων μηνών πίσω με το plugin του Manisiutkin
3. το 1 με εφαρμογή ενός patch που ανοίγει το native dsd για μια σειρά από usb interfaces.

Tόσα καλούδια σχετικά με DSD, ενώ παράλληλα ούτε επικροτώ αλλά ούτε και χρησιμοποιώ το φορμά αυτό, δεν το περίμενα από μένα :D :D

Ορίστε και το Link για το τελευταίο πακέτο:

https://github.com/archphile/playground/tree/master/mpd-archphile-native-dsd

https://github.com/lintweaker/mpd-dsd-019

Last edited:

Μόλις έχτισα και τρέχω τον πιο minimal MPD που έχω φτιάξει ποτέ. Επί της ουσίας πρόκειται για το πακέτο όπως θα το έχτιζα για να το τρέχω για προσωπική χρήση:

[root@archphile ~]# mpd -V
Music Player Daemon 0.19.11

Copyright (C) 2003-2007 Warren Dukes <[email protected]>
Copyright (C) 2008-2014 Max Kellermann <[email protected]>
This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
warranty; not even MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

Database plugins:
simple proxy

Storage plugins:
local

Decoders plugins:
[mad] mp3 mp2
[vorbis] ogg oga
[oggflac] ogg oga
[flac] flac
[dsdiff] dff
[dsf] dsf
[faad] aac
[pcm]

Output plugins:
null fifo alsa

Input plugins:
file alsa curl mms

Playlist plugins:
extm3u m3u pls cue embcue

Protocols:
file:// http:// https:// mms:// mmsh:// mmst:// mmsu:// alsa://

Πετσοκομμένα τα πάντα (ffmpeg, wav, κλπ), εκτός από FLAC, DSD, mp3, ogg, aac (τα 3 τελευταία για web radio streaming).

Το πακέτο αυτό θα υπάρχει επίσης στο playground repository και θα λέγεται mpd-archphile-minimal.

Μετά από ατελείωτο ψάξιμο και δοκιμές κατάφερα επιτέλους να κάνω το brutefir να δουλέψει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Archphile από την επόμενη έκδοση θα υποστηρίζει Room Correction με χρήση FIR φίλτρων.

Αυτή τη στιγμή κάνω δοκιμές με ένα configuration το οποίο δημιουργεί delay στο ένα κανάλι:

float_bits: 32; # internal floating point precision
sampling_rate: 44100; # sampling rate in Hz of audio interfaces
filter_length: 4096,16; # length of filters
overflow_warnings: true; # echo warnings to stderr if overflow occurs
show_progress: true; # echo filtering progress to stderr
max_dither_table_size: 0; # maximum size in bytes of precalculated dither
allow_poll_mode: false; # allow use of input poll mode
modules_path: "."; # extra path where to find BruteFIR modules
monitor_rate: false; # monitor sample rate
convolver_config: "~/.brutefir_convolver"; # location of convolver config file

logic: "cli" { port: 3000; };

## INPUT OUTPUT ##

input "left-in", "right-in" {
device: "file" {path: "/dev/stdin";};
sample: "S32_LE";
channels: 2/0,1;
};

output "left-out", "right-out" {
device: "alsa" {device: "hw:1"; ignore_xrun: true;};
#device: "file" {path:"/dev/stdout"; };
sample: "S16_LE";
channels: 2/0,1;
};
## FILTER DEFAULTS ##

filter "l_filter" {
from_inputs: "left-in"/8.0;
to_outputs: "left-out"/0.0;
process: 0; # process index to run in (-1 means auto)
coeff: -1; # -1 means "copy"
delay: 0; # predelay, in blocks
crossfade: false; # crossfade when coefficient is changed
};

filter "r_filter" {
from_inputs: "right-in"/8.0;
to_outputs: "right-out"/0.0;
process: 0; # process index to run in (-1 means auto)
coeff: -1;
delay: 7; # predelay, in blocks
crossfade: false; # crossfade when coefficient is changed
};

Με το config αυτό είναι πανεύκολο να διαπιστώσει κανείς αμέσως ότι τα έχει καταφέρει καθώς το ηχητικό αποτέλεσμα είναι πασιφανές.

Τα επόμενα στάδια έιναι 2:

- Κατανόηση του configuration, καθώς ακόμη δεν πιάνω επακριβώς τι συμβαίνει
- Απόκτηση ενός UMIK-1 και εκκίνηση πειραματισμού με φίλτρα για το χώρο μου

Όσο περνάει ο καιρός χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν έχω βιαστεί για νέα έκδοση, καθώς έχω όλο το χρόνο για διάφορες τέτοιες ενδιαφέρουσες προσθήκες.

- Απόκτηση ενός UMIK-1 και εκκίνηση πειραματισμού με φίλτρα για το χώρο μου

Aπο εδω http://cross-spectrum.com/measurement/calibrated_umik.html (και το δικο μου απο αυτούς το εχω πάρει, ερχεται με εξτρα καλιμπραρισμα)

Ευχαριστώ! Τους έχω τσεκάρει από το καλοκαίρι που ψάχνομαι αλλά είναι λίγο τσιμπημένοι.

Έχω ρωτήσει τον αντιπροσωπο εδώ πόσο κάνει το standard και θα αποφασίσω αφού με ενημερώσει.

Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Μπράβο που το πάλεψες με το BruteFIR
Γενικά δεν είναι Optimized ούτε σε x86, σε ARM είναι ακόμη πιο πίσω στο Optimization
Άλλα να σου πω την αλήθεια δεν κυκλοφορεί και κάτι το super optimized, και τώρα πια τα RPi2 έχουν σχετικά μπόλικη δύναμη.
Δες και αυτόν τι έχει κάνει http://avclub.gr/forum/showthread.p...α-βήμα?p=1057539873&viewfull=1#post1057539873

Υπάρχει ακόμα μια λύση που λέγεται folve και δουλεύει με πολύ ωραία λογική.

Επί της ουσίας πρόκειται για ψευτο file system όπου κάνεις mount το directory με τα flacs και τα φίλτρα σου εφαρμόζονται πάνω σε όλα τα αρχεία αν επιλέξεις να ακούσεις από αυτό το path.
Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι μπορείς να εφαρμόσεις τις διορθώσεις σου ακόμα και σε ένα nas και ο streamer να μην ασχοληθεί καθόλου με το room correction κομμάτι.

Παρόλα αυτά εστιασα στο brutefir για αρχή, καθώς μάλλον πρόκειται για το πιο ώριμο software του είδους.

Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση που έκανα δεν περιλαμβάνει Jack κλπ. Απλά ο mpd κάνει pipe out στο brutefir το οποίο στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση.

Απάντηση: Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Υπάρχει ακόμα μια λύση που λέγεται folve και δουλεύει με πολύ ωραία λογική.

Επί της ουσίας πρόκειται για ψευτο file system όπου κάνεις mount το directory με τα flacs και τα φίλτρα σου εφαρμόζονται πάνω σε όλα τα αρχεία αν επιλέξεις να ακούσεις από αυτό το path.
Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι μπορείς να εφαρμόσεις τις διορθώσεις σου ακόμα και σε ένα nas και ο streamer να μην ασχοληθεί καθόλου με το room correction κομμάτι.

Παρόλα αυτά εστιασα στο brutefir για αρχή, καθώς μάλλον πρόκειται για το πιο ώριμο software του είδους.

Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση που έκανα δεν περιλαμβάνει Jack κλπ. Απλά ο mpd κάνει pipe out στο brutefir το οποίο στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση.

Οπότε θα πρέπει να προαποφασίσεις και το επίπεδο upsampling για τα πάντα, και φυσικά DSD is out of the question as it is.

Λοιπόν θα δεις πολλούς να ασχολούνται με bi-amping και κάποιους με περισσότερα από 2 σε 3 και 4
Δε ξέρω όμως κανέναν που να έχει ένα ‛χαινταδικο’ dac για κάθε δρόμο. Και να κάνει και μίξεις dac, άλλο για υψηλές άλλο για χαμηλές, καταλαβαίνεις ότι με το bruteFIR ένα πολικάναλο xmos->πολλαπλά-i2s μπορείς πραγματικά να κάνεις παράξενα και περίεργα πειράματα :D

Η λογική που θα παίξω είναι επιλογή 16/44.1 η 24/96 και κάρφωμα με sox στο mpd.conf.

Μέτρηση sweep θα γίνει με το REW, ενώ τα φίλτρα θα φτιαχτουν με το DRC designer το οποίο είναι ότι πρέπει για άσχετους με το θέμα όπως εγώ.

Αφού εξαχθουν τα αρχεία με τις διορθώσεις θα πεταχτουν στο κατάλληλο directory για να αναλάβει δουλειά το brutefir.

Ελπίζω μέσα στη βδομάδα να έχω τις πρώτες εντυπωσεις. Θα ανοίξω νέο νήμα για να κουβεντιασουμε εκτενώς.

Η λογική που θα παίξω είναι επιλογή 16/44.1 η 24/96 και κάρφωμα με sox στο mpd.conf.

ΙΜΗΟ πήγαινε κατευθείαν στην υψηλότερη δυνατή, ξέχνα το 16 ειδικά, πήγαινε σε 24 ακόμη και για 44.1
Εσωτερικά άλλωστε η επεξεργασία θα είναι σε 32 ή και 64 bit, δεν έχεις κανένα λόγο να υποβιβάζεις στα 16 bit

Μια που υπάρχει λίγος έξτρα χρόνος αυτές τις ημέρες και με αφορμή κάποια posts/guides που έχουν ποσταριστεί στο forum του Archphile, αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο με remote controls.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να αγοράσω το remote της apple και θα προαπαθήσω να το υποστηρίξω αρχικά στις συσκευές που διαθέτουν ir receiver (cubox-i, odroid c1+). Οι βασικές εντολές που θα υποστηρίξω είναι play, pause, next, previous, shutdown και volume απευθείας από τον alsamixer. Περισσότερα όταν θα τα έχω καταφέρει :smash:

Με πολύ πρήξιμο, όπου τελικά αποδείχθηκε ότι έφταιγε το archlinux (το οποίο δεν δύναται να εξάγει σωστό configuraiton του remote), έφτιαξα το configuration χρησιμοποιώντας μια debian based διανομή, και πλέον το apple remote παίζει άψογα στο Archphile με τον onboard IR receiver του Odroid C1+.

Εν ολίγοις, είναι δύσκολο για out of the box υποστήριξη, αλλά μπορώ να βοηθήσω οποιονδήποτε θέλει να ρυθμίσει remote control σε κάθε ένα από τα υποστηριζόμενα boards!