Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Με αφορμή τη χρήση του remote control, ασχολήθηκα λίγο παραπάνω με τους τρόπους που υπάρχουν για να ρυθμιστεί μέσα από το σύστημα το volume.

Ως γνωστόν ο μόνος σίγουρος τρόπος για bit perfect αναπαραγωγή είναι το volume στα 0db στον alsamixer και επιλογή στάθμης από τον ενισχυτή.

Όσοι ασχολούνται με τον MPD θα έχουν διαβάσει ότι μπορούν να επιλεχθούν 3 τρόποι:

- mixer type none --> Ο MPD δεν αγγίζει το volume (εφόσον το volume είναι ρυθμισμένο στα 0db στον alsamixer για τον οποίο θα μιλήσουμε μετά όλα είναι σωστά και bit perfect)
- mixer type software --> Μπορούμε να ρυθμίσουμε το volume μέσα από τον MPD με χρήση software, κάτι που θεωρείται κακό για τον ήχο
- mixer type hardware --> Με τη ρύθμιση αυτή ο MPD βλέπει τον hardware mixer που βλέπουμε και με την εντολή alsamixer και υποτίθεται ότι η ποιότητα του volume εξαρτάται από την υλοποίηση του DAC

Mε τη χρήση του τελευταίου είναι σαν να έχουμε ανοίξει δηλαδή τον alsamixer και να ρίχνουμε το volume από εκεί. Εγώ στο remote control, επειδή βαρίομουν να πειράξω το mpd.conf έχω δώσει εντολές για -+ που πάνε απευθείας στον alsamixer και ρυθμίζουν στη στάθμη από εκεί, με πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα.

Κάπου εδώ το χάνω όμως και γι' αυτό το αναλύω λίγο περισσότερο μπας και βγάλουμε άκρη. Ακολουθούν λεπτομέρειες για το DAC που έχω αυτή τη στιγμή, μιας και υποτίθεται ότι ο alsamixer είναι hardware μίκτης, δηλαδή "μιλάει" με το τσιπάκι.

Το DAC που κάνω τις δοκιμες είναι το Aune S16 το οποίο φοράει AK4495.

Για να δόύμε τι λέει το manual:

http://www.akm.com/akm/en/file/datasheet/AK4495EQ.pdf

Πάμε τώρα να δούμε τι βλέπουμε και στον alsamixer:

Βλέπουμε δύο ρυθμιστικά, τα Analogue 1 και Analogue 1 1, των οποίων τη διαφορά προσωπικά δεν καταλαβαίνω, αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι αν κατεβάσω το πρώτο ρυθμιστικό τέρμα κάτω, πάει στα -127dB. Με λίγα λόγια υπάρχει απόλυτη συμφωνία με το datasheet της AK.

Καταλαβαίνει κανείς τι παίζει ακριβώς σε αυτή την περίπτωση; Αυτό που συμπεραίνω εγώ είναι ότι αν χρησιμοποιήσω στον mpd την επιλογή για hardware mixer, ή τελοσπάντων πειράξω το volume απευθείας από τον alsamixer όπως έκανα εγώ, "μιλάω απευθείας" με το volume attenuator του chip. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Και έστω ότι ισχύει. Από τις πληροφορίες που δίνει η AK, έχω volume attenuator της προκοπής ή όχι;

Προσωπικά δεν σκοπεύω να ρυθμίζω την ένταση από εκεί. Το έχω υποστηρίξει όμως στο volume control, για περιπτώσεις που δε με ενδιαφέρει η ποιότητα αναπαραγωγής και θέλω να χαμηλώσω την ένταση για να μιλήσω στο τηλ κλπ. Στις σοβαρές ακροάσεις μου παραμένω στο 100% (0db) και ρυθμίζω από ενισχυτή.

Βασικά το AK4495 δέχεται εντολές για ρύθμιση της έντασης (όπως και όλων των υπόλοιπων παραμέτρων) μέσω I2C. Θεωρητικά μπορεί να γίνει αυτό που λες - το linux να περνάει εντολές στο XMOS του Aune και το XMOS να έχει και σύνδεση I2C με το 4495 ώστε να ελέγχει την έντασή του. Αλλά δεν ξέρω αν το έχει υλοποιήσει αυτό ο κατασκευαστής του.

Δημήτρη αυτο που λες νομίζω ότι έχει κάνει ο diyinhk στο xmos που δίνει στο κιτ με το 9018k2m (εγώ έχω το απλό firmware στο δικό μου):

http://www.diyinhk.com/shop/audio-k...ume-control-and-spdif-inputxmoses9018k2m.html

Εγώ έχω ένα ερώτημα γενικότερης φύσεως: Τι στο καλό πειράζω όταν κουνάω τα ρυθμιστικά του alsamixer? :D

Από τα dac που έχω, hardware mixer έχει και ένα φτηνό 9023, και το ak4493 μου και κάποια i2s (το mamboberry δεν έχει κανένα ρυθμιστικό). Αυτό που με μπερδεύει είναι η ονομασία "hardware" mixer. Προσπαθώ να βρω πληροφορίες στο net και καταλήγω σε γενικές συζητήσεις ότι αυτό το volume control εξαρτάται από το chip και την υλοποίηση και διάφορα τέτοια.

Πχ στο S16 μου, αν οι κινέζοι έχουν κάνει την υλοποίηση που λες, όλα κατανοητά. Αν δεν την έχουν κάνει όμως, τι πειράζω όταν χαμηλώνω volume από εκει;

Τις επόμενες ημέρες θα ρίξω λίγο διάβασμα για alsa μπας και βρεθεί η απάντηση.

Δημήτρη αυτο που λες νομίζω ότι έχει κάνει ο diyinhk στο xmos που δίνει στο κιτ με το 9018k2m (εγώ έχω το απλό firmware στο δικό μου):

http://www.diyinhk.com/shop/audio-k...ume-control-and-spdif-inputxmoses9018k2m.html

Εγώ έχω ένα ερώτημα γενικότερης φύσεως: Τι στο καλό πειράζω όταν κουνάω τα ρυθμιστικά του alsamixer? :D

Από τα dac που έχω, hardware mixer έχει και ένα φτηνό 9023, και το ak4493 μου και κάποια i2s (το mamboberry δεν έχει κανένα ρυθμιστικό). Αυτό που με μπερδεύει είναι η ονομασία "hardware" mixer. Προσπαθώ να βρω πληροφορίες στο net και καταλήγω σε γενικές συζητήσεις ότι αυτό το volume control εξαρτάται από το chip και την υλοποίηση και διάφορα τέτοια.

Πχ στο S16 μου, αν οι κινέζοι έχουν κάνει την υλοποίηση που λες, όλα κατανοητά. Αν δεν την έχουν κάνει όμως, τι πειράζω όταν χαμηλώνω volume από εκει;

Τις επόμενες ημέρες θα ρίξω λίγο διάβασμα για alsa μπας και βρεθεί η απάντηση.

Καταρχάς γιατί δύο μπάρες
Η πιο απλή εξήγηση είναι να έχει το analog out και το digital out
Στην πλακέτα μπορεί το spdif να υπάρχει αλλά να μην έχει κονεκτορα,
Κλασικό σε πολλά xmos που έχουν βασιστεί στον open source κώδικα
Το ότι λέει και στα δύο analog δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβές
Πρέπει να διαβάσω αρκετά για το dac σου για να σου απαντήσω στα σίγουρα
Δευτέρων τα transmission times είναι ενδεικτικά του μικρού ενσωματωμένου buffer

Δευτέρων τα transmission times είναι ενδεικτικά του μικρού ενσωματωμένου buffer
Τώρα που το ξανασκέπτομαι δεν θα είναι Buffer αλλά ο τρόπος που υποχρεωτικά δουλεύει το ενσωματωμένο volume του dac όπως το έχουν σχεδιάσει.

Όσο διαβάζω μπερδευομαι και περισσότερο.

Έχω ένα 9023 dac με usb interface. Το συγκεκριμένο chip αν έχω καταλάβει σωστά δεν υποστηρίζει ρύθμιση volume. Παρόλα αυτά με τον alsamixer έχω Volume control.

Διαβάζω στη συνέχεια στο forum του runeaudio ότι ο alsamixer δεν μιλάει με το dac αλλά με το usb interface (λογικό).

Οπότε ο alsamixer στην περίπτωση μου (aune) μιλάει με το xmos και αν το xmos έχει στηθεί κατάλληλα ρυθμίζει ένταση μέσω i2c και χρησιμοποιείται το volume attenuator του chip. Αν όμως δεν έχει στηθεί έτσι πως χαμηλωνει το Volume?

Τα usb interfaces μπορούν να ρίξουν την ένταση ανεξαρτητα από το dac?

Όσο διαβάζω μπερδευομαι και περισσότερο.

Έχω ένα 9023 dac με usb interface. Το συγκεκριμένο chip αν έχω καταλάβει σωστά δεν υποστηρίζει ρύθμιση volume. Παρόλα αυτά με τον alsamixer έχω Volume control.

Διαβάζω στη συνέχεια στο forum του runeaudio ότι ο alsamixer δεν μιλάει με το dac αλλά με το usb interface (λογικό).

Οπότε ο alsamixer στην περίπτωση μου (aune) μιλάει με το xmos και αν το xmos έχει στηθεί κατάλληλα ρυθμίζει ένταση μέσω i2c και χρησιμοποιείται το volume attenuator του chip. Αν όμως δεν έχει στηθεί έτσι πως χαμηλωνει το Volume?

Τα usb interfaces μπορούν να ρίξουν την ένταση ανεξαρτητα από το dac?

ναι μπορουν, στην ουσια αυτο κανουν επεξεργαζονται το σήμα. το περνουν σε πακετα usb και το μετατρεπουν σε i2s , ενδιαμεσα μπορουν και να κανουν volume ή efects.
ακομα, το xmos περαν του i2s μπορεί να δώσει και spdif out, απο αλλα 'ποδαρακια' του, εξ ου και το εξτα volume που σου εμφανίζει για την εξτρα εξοδο.
Αντίσοιχα και με fpga ή αλλο όχι μονο xmos

Αυτή τη στιγμή παίζω πάνω στο Odroid C1+, προσπαθώντας να κάνω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο optimization (το οποίο θα μεταφερθεί και στις άλλες συσκευές).

Αρχικά έριξα μια ματιά στα CPU interrupts:

Code:
cat /proc/interrupts

35: 34135 0 0 0 GIC am_osd_vsync, vsync
40: 0 100552 0 0 GIC eth0
60: 2 0 0 0 GIC sdio
62: 0 0 0 0 GIC dwc_otg, dwc_otg_hcd:usb2, dwc_otg_pcd
63: 0 0 0 7538817 GIC dwc_otg, dwc_otg_hcd:usb1
89: 0 0 0 0 GIC amhdmitx
92: 34261 0 0 0 GIC MESON TIMER-F
93: 0 13650 0 0 GIC MESON TIMER-G
94: 0 0 18531 0 GIC MESON TIMER-H
95: 0 0 0 11691 GIC MESON TIMER-I
107: 0 0 0 0 GIC uart_b_ttyS2:
110: 2406 0 0 0 GIC sdhc
121: 34133 0 0 0 GIC rdma, osd_rdma
122: 321 0 0 0 GIC uart_ao_ttyS0:
178: 0 0 0 0 GIC audiodsp_mailbox
182: 0 0 0 0 GIC ge2d irq
183: 0 0 0 0 GIC amhdmitx-aocec
192: 0 0 0 0 GIC Mali_GP
193: 0 0 0 0 GIC Mali_GP_MMU
194: 0 0 0 0 GIC Mali_PP_Broadcast
196: 0 0 0 0 GIC Mali_PP0
197: 0 0 0 0 GIC Mali_PP0_MMU
198: 0 0 0 0 GIC Mali_PP1
199: 0 0 0 0 GIC Mali_PP1_MMU
IPI0: 0 0 0 0 CPU wakeup interrupts
IPI1: 0 0 0 0 Timer broadcast interrupts
IPI2: 4033 5874 5448 2831 Rescheduling interrupts
IPI3: 7 8 4 9 Function call interrupts
IPI4: 1701 4 37875 3619 Single function call interrupts
IPI5: 0 0 0 0 CPU stop interrupts
IPI6: 0 0 0 0 CPU backtrace
Err: 0

Αυτά που μας νοιάζουν περισσότερο είναι το USB και το Ethernet. Απ ότι φαίνεται, χωρίς να κάνω κάτι κάθε ένα από αυτά σκάει σε ένα core και μόνο.

Για σιγουριά κλειδώνω το USB συνολικά πάνω στο 4 core και το ethernet στο 2, με το αρχείο /usr/bin/irq-archphile (θα ανοίγει το option μέσα από το archphile-optimize)

Tα 8 και 2 είναι binary (1,2,3,4 --> 1,2,4,8), οπότε μη σας μπερδεύουν.

Προσπάθησα να τραβήξω και τα MESON-TIMER όλα στο 1 core αλλά φριζάρει αμέσως το σύστημα, οπότε προς το παρόν δεν τα πειράζω.

Επόμενο βήμα, μια που βλέπω ότι το 3 core κοιμάται (αυτό το βλέπω και στo htop αλλά βλέπω ότι τρώει και ελάχιστα interrupts από παραπάνω), είναι να κλειδώσω τον MPD να παίζει στο core αυτό με την εντολή:

Code:
taskset -c -p 2 $(pidof mpd)

τα cores είναι 0,1,2,3 οπότε το 2 αντιστοιχεί στο τρίτο core.

Τα παραπάνω όπως είπα και πριν τα ανοίγουμε αν θέλουμε μέσα από το αρχείο /usr/bin/archphile-optimize:

Παίζω από το πρωί με το Raspberry Pi 2, για να ετοιμαζω σιγά σιγά το image του. Έκανα αρκετές προσπάθειες για να πειράξω το IRQ affinity και όλες στέφθηκαν με αποτυχία. Ψάχνοντας στο νετ αργότερα διάβασα ότι λόγω της υλοποίησής του στο Rpi, είναι αδύνατον να μπορέσει κάποιος να επέμβει αλλάζοντας το default configuration.

Απ' ότι φαίνεται οι χρήστες του Rpi, θα μπορέσουν μόνο να κάνουν apply το τελευταίο tweak, δηλαδή το κάρφωμα του MPD σε ένα core.

Για περισσότερα εδώ:

https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=100714&p=698132

Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Αν δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απόδειξη ότι θα υπάρχει διαφορά στο ακουστικό αποτέλεσμα, γιατί θα πρέπει να περιορίσουμε τον MPD να παίζει σε ένα συγκεκριμένο core ;;
Καταλαβαίνω ότι αλλάζοντας το καλώδιο ρεύματος στο πικάπ μας, θα υπάρχει ακουστική διαφορά, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να μετρηθεί και να τεκμηριωθεί με τις συνηθισμένες επιστημονικές μετρήσεις.
Για το ίδιο πράγμα πρόκειται ή για κάτι άλλο ;

Αν έχει να κάνει με τις προτεραιότητες όπως στα win,μόνο καλό μπορεί να κάνει η ανάθεση σε αδρανή πυρήνα.
Μιλάμε πάντα για streaming εφαρμογή που πακέτο που χάνεται το χαιρετάμε.Οπότε...

Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Αν δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απόδειξη ότι θα υπάρχει διαφορά στο ακουστικό αποτέλεσμα, γιατί θα πρέπει να περιορίσουμε τον MPD να παίζει σε ένα συγκεκριμένο core ;;
Καταλαβαίνω ότι αλλάζοντας το καλώδιο ρεύματος στο πικάπ μας, θα υπάρχει ακουστική διαφορά, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να μετρηθεί και να τεκμηριωθεί με τις συνηθισμένες επιστημονικές μετρήσεις.

Και εγώ δεν νομίζω ότι κάνει ουσιαστική διαφορά συνολικά.
Παρόλα αυτά η επίδοξη δεν είναι εντελώς παράδοξη, ίσα ίσα είναι συνηθισμένη σε embedded ή αλλού τύπου realtime συστήματα – που καμία σχέση δεν έχουν με το pi βέβαια, αλλά παρόλα αυτά θεωρητικά κάτι έχουμε να κερδίσουμε. Όχι όμως ότι αυτόματα συνεπάγεται ότι θα κερδίσουμε στον ήχο.
Και δεν έδωσες και βάση ΙΚ σε αυτό που λέει ο tux για το που σκάνε τα IRQ. Είναι φυσικό ο tux που συνεχίζει το διάβασμα και κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά, με το που συνάντησε τον προβληματισμό αυτό να προσπάθησε να δώσει και καλύτερη λύση.

Από την άλλη μη πάμε να παραλληλίσουμε και με win σε χ86 συζητάμε για εντελώς διαφορετικούς kernels και schedulers ιδικά σε σχέση με τα παρωχημένα winXP. Εδώ είμαστε και σε arm αρχιτεκτονική που είναι παντελώς διαφορετική.

Στα καλώδια πικάπ τουλάχιστο ξέρεις ότι έχουν τόση χωρητικότητα ανά μέτρο… εδώ είναι πολλοί περισσότεροι οι παράγοντες, παρόλο που δεν κάνουν διαφορές όσο η χωρητικότητα ανά μέτρο, που είναι σίγουρα πιο κρίσιμη παράμετρος.

Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα πρωτίστως είναι να αποφεύγω να ρίχνω επιπλέον interrupts στα cores που πέφτουν τα intrrupts του ethernet και του usb. Το γεγονός ότι βάζω τον mpd να παίζει στο 3ο core δεν το κάνω για να ακουστεί κάτι καλύτερα αλλά για να διασφαλισω όσο μπορώ ότι όλα θα πηγαίνουν όσο το δυνατόν καλύτερα με τους δύο παράγοντες που είπα στην αρχή.

Όλα αυτά να σημειωθεί ότι δε θα είναι ενεργοποιημενα εξ ορισμού, αλλά θα είναι επιλογές στο αρχείο archphile-optimize. Αν πίστευα ότι είναι τρομερά σημαντικά θα τα είχα ενεργοποιημενα by default. Η εμπειρια μου με το archphile μου έχει δείξει ότι όλα πάνε ρολόι και χωρίς αυτά, αλλά μιας και δεν είναι δύσκολο να δώσω κάποια επιπλέον options το κάνω και ας αποφασίσει ο κάθε χρήστης αν του έκαναν καλό ή όχι.

Οποιος παρακολουθεί όλα όσα έχω γράψει για τη διανομή μου, πότε δεν έχω αναφερθεί στην ηχητική ποιότητα ή σε κάτι που έκανα και άλλαξε τον ήχο.

Θεωρώ τον εαυτό μου audiophile αλλά η προσέγγιση που έχω με το archphile είναι εντελώς κομπιουτεριστικη. Τίποτα δεν κάνω για να φτιάξει ο ήχος, απλά υλοποιω αυτά που εγώ θεωρώ ορθες πρακτικές για μια τέτοια εφαρμογή.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και

Και δεν έδωσες και βάση ΙΚ σε αυτό που λέει ο tux για το που σκάνε τα IRQ. Είναι φυσικό ο tux που συνεχίζει το διάβασμα και κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά, με το που συνάντησε τον προβληματισμό αυτό να προσπάθησε να δώσει και καλύτερη λύση.

Και τι σχέση έχει το που σκάνε τα IRQ ;
Αυτό δεν λέγεται τεκμηρίωση. Το RPi2 είναι σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται σωστά χωρίς να ιδρώνει το αυτί του, ακόμα και όταν αναπαράγει μουσική πολύ υψηλής ανάλυσης. Ουδέποτε παρατήρησα υπερβολικό ζόρισμα στο Ri2, ακόμα και με διανομές που μόνο μινιμαλιστικές δεν τις λες !

Δεν είχα κανένα σκοπό να τεκμηριωσω. Τις σκέψεις μου είπα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και

Οποιος παρακολουθεί όλα όσα έχω γράψει για τη διανομή μου, πότε δεν έχω αναφερθεί στην ηχητική ποιότητα ή σε κάτι που έκανα και άλλαξε τον ήχο.

Θεωρώ τον εαυτό μου audiophile αλλά η προσέγγιση που έχω με το archphile είναι εντελώς κομπιουτεριστικη. Τίποτα δεν κάνω για να φτιάξει ο ήχος, απλά υλοποιω αυτά που εγώ θεωρώ ορθες πρακτικές για μια τέτοια εφαρμογή.

Απολύτως κατανοητό το παραπάνω και σε ευχαριστούμε από καρδιάς γι αυτή σου την προσπάθεια.

Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο να ειπωθεί ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες οι διανομές για το RPi2, που χρησιμοποιούν τις νεότερες εκδόσεις kernel και MPD δεν έχουν ηχητικές διαφορές μεταξύ τους.

Αν δεν ισχύει το παραπάνω, θα ήθελα πολύ να μου αποδείξει κάποιος το αντίθετο.

Δε νομίζω να έχει ισχυριστει κάνεις στο avclub ότι κάποια διανομή παίζει καλύτερα από κάποια άλλη σε επίπεδο ήχου.

Τουλάχιστον δεν έχει πέσει στη δική μου αντίληψη.

To να πεφτει η αναπαραγωγή σε ενα πυρήνα και η διαμεταγωγη σε αλλο δεν μπορει να ειναι κακο. Αν κανει διαφορα ειναι αλλο θεμα, ισως οχι αλλα γιατι να μην δοκιμασουμε?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo

Και τι σχέση έχει το που σκάνε τα IRQ ;
Αυτό δεν λέγεται τεκμηρίωση. Το RPi2 είναι σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται σωστά χωρίς να ιδρώνει το αυτί του, ακόμα και όταν αναπαράγει μουσική πολύ υψηλής ανάλυσης. Ουδέποτε παρατήρησα υπερβολικό ζόρισμα στο Ri2, ακόμα και με διανομές που μόνο μινιμαλιστικές δεν τις λες !

Εγώ σου έγραψα και δύο πράγματα παραπάνω, από εκεί και πέρα, εσύ προφανώς δε θα έψαχνες καν για τα IRQ, άσε τον κόσμο που τα κοιτάει, να κάνει και όποιες άλλες σκέψεις θέλει. Και άσε τον κόσμο που καταφέρνει να δει και πιο χαμηλά από το επίπεδο που βλέπεις να κάνει τα πειράματα του. Άλλωστε όπως σου είπα είναι γνωστές πρακτικές. Δεν τις εφεύραμε για τον ήχο.
Σου απάντησε και ο Tux, και εγώ σου είπα ότι εάν πας να βάλεις συνεπάγετε καλύτερο ήχο είναι σφάλμα.
Μη πας να μας βάλεις και λόγια

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Απολύτως κατανοητό το παραπάνω και σε ευχαριστούμε από καρδιάς γι αυτή σου την προσπάθεια.

Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο να ειπωθεί ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες οι διανομές για το RPi2, που χρησιμοποιούν τις νεότερες εκδόσεις kernel και MPD δεν έχουν ηχητικές διαφορές μεταξύ τους.

Αν δεν ισχύει το παραπάνω, θα ήθελα πολύ να μου αποδείξει κάποιος το αντίθετο.

Εφόσον βρεις κάποιους να υποστηρίζουν ότι ακούν και μάλιστα εύκολα διαφορές, μπορείς να τους βάλεις να κάνουν ΑΒΧ δοκιμές.
Εδώ πάντως δε νομίζω να βρήκες το κατάλληλο Thread.

Δε νομίζω να έχει ισχυριστει κάνεις στο avclub ότι κάποια διανομή παίζει καλύτερα από κάποια άλλη σε επίπεδο ήχου.

Τουλάχιστον δεν έχει πέσει στη δική μου αντίληψη.

Τι το πέρασες το Archphile? Daphile? ... :)

Κανείς δεν είπε ότι πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια βελτίωσης μιας ήδη πολύ αξιόπιστης διανομής, όπως είναι το archphile.
Εγώ απλώς ανέφερα ότι αν ο κύριος στόχος μας είναι η περαιτέρω βελτίωση του ήχου, τότε θα πρέπει το αποτέλεσμα της εκάστοτε τροποποίησης του κώδικα με κάποιο τρόπο να τεκμηριώνεται ή/και να αξιολογείται.