Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Προσωπικα μιλωντας το support το βαζω πιο πανω απο τα specs. Τι να το κανω το τουμπανο πλακετακι αν δεν εχει τουλαχιστον κανα 2 διανομες με full support για να παιζω απροβληματιστα τις μουσικες μου. Ειναι και ο ενας λογος που με εχουν κερδισει τα MoOde και Archphile (με το δευτερο να ειναι η βασικη επιλογη λογω σταθεροτητας στην διαχειρηση μεγαλης βιβλιοθηκης και .ISO)

Αν ο Μιχαλης βγαλει Archphile για το Odroid C2 τοτε θα ειμαι ο πρωτος που θα το παραγγειλει. Αν οχι μου ειναι αδιαφορο.

Θεωρώ ομως οτι την κοτα με τα χρυσα αυγα θα συνεχίσουν να την αρμέγουν και οι Ρασπμπεροκαλλιεργητές, οποτε συντομα θα εχουμε νεο Rpi με ακομα καλυτερες προδιαγραφες, το οποιο θα εχει και παλι το κορυφαιο support αναμεσα στα Minipc

Το "ως γνωστόν" πήγαινε ακριβώς σε αυτή τη συζήτηση και τα posts σου ήταν η αφορμή για να κάνω την διαδικασία αυτή. Εγώ δεν είμαι ιδιαίτερος φαν της συγκεκριμένης συνδεσμολογίας, όπως επίσης δεν είμαι και φαν του Raspberry Pi, οπότε δεν ψάχνομαι ιδιαίτερα με τα θέματα που αφορούν στο I2s.

Ο kernel 4.4 που έχει το openelec δεν σημαίνει ότι το archlinuxarm είναι πίσω. "Τρέχουν" διάφορα dev trees ταυτόχρονα. Το επίσημο stable όμως είναι το 4.1.y.

Αν πας στο:

https://github.com/raspberrypi/linux

στην κύρια σελίδα βλέπεις τον kernel που χρησιμοποιώ εγώ. Πατώντας όμως στο κουμπί branch στ' αριστερά, θα μπορέσεις να δεις και το branch 4.4.y.

Όλη η λογική μου λοιπόν βασίστηκε στο ότι θέλω τον επίσημο stable αλλά ταυτόχρονα θέλω και το bug fix που υπάρχει στον 4.4. Για το λόγο αυτό έφτιαξα το πατσαρισμένο πακέτο για archlinux (ακόμα παιδεύομαι βασικά - δεν τα έχω καταφέρει μέχρι στιγμής).

Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να έχουμε σύντομα μια έκδοση Archphile που θα περιλαμβάνει όλα τα bug fixes για το I2S.
Εξαρτάται βεβαια και από εσένα , δηλαδή στο κατά πόσον σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις την ηχητική απόδοση του RPi2 σε αυτό τον τομέα. Εννοείται ότι δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να σε βάλω σε κόπο. Εγώ ακούω μουσική και βλέπω ταινίες πλέον αποκλειστικά με OpenElec Milhouse που βασίζεται στο τελευταίο kernel 4.4.y.

Ειλικρινά σε θαυμάζω για την όλη προσπάθεια

Καληνύχτα

Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Μετά από πολύ κόπο (που δε σχετίζεται με το patch) το πακέτο του kernel είναι έτοιμο, οποτε θεωρητικά το βασικό bug λύθηκε. Σε ποιο άλλο bugfix αναφέρεσαι; Μπορείς να δώσεις link;

Όσον αφορά στη βελτίωση της ηχητικής απόδοσης, τοσο καιρό κανείς δεν πήρε χαμπάρι τίποτα και όλοι μια χαρά ευχαριστιόντουσαν τα ανύπαρκτα 24 bit από I2S :D Εννοείται ότι με ενδιαφέρει να διορθώσω ότι διορθώνεται. Αν έφτιαχνα στο Archphile μόνο ότι ενδιαφέρει εμένα, δε θα υπήρχε υποστήριξη για ffmpeg, SACD ISO, native DSD, airplay κλπ!

To Archphile εξ' αρχής εστίασε σε USB συνδεσμολογία και ο λόγος είναι απλός. Τα διάφορα I2S dacs έχουν το καθένα το κουσούρι του και αν δεν το έχω στα χέρια μου δεν μου είναι εύκολο να το υποστηρίξω. Πχ, σε προηγούμενες εκδόσεις τα volume levels των hifiberry και iqaudio ήταν στο γάμο του καραγκιόζη αφού τα 0db δεν αντιστοιχούσαν στο 100% του volume και έπρεπε να τρέχει script:

https://github.com/archphile/packages/blob/master/i2select/unmute.berryplus

Στην επόμενη έκδοση, δε θα έχω ιδέα πως συμπεριφέρεται το hifiberry αφού δεν το έχω. Θα βγάλω έκδοση, θα πάρω feedback και μετά θα πρέπει να βγάλω και bugfix. Όπως καταλαβαίνεις είναι ευνόητο το γιατί εστιάζω στο USB.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και

Μετά από πολύ κόπο (που δε σχετίζεται με το patch) το πακέτο του kernel είναι έτοιμο, οποτε θεωρητικά το βασικό bug λύθηκε. Σε ποιο άλλο bugfix αναφέρεσαι; Μπορείς να δώσεις link;

Μιχάλη καλημέρα,

υπήρχε ένα θέμα με το bit clock ratio.

Διάβασε τη συζήτηση που είχε γίνει σχετικά με αυτό και το πως τελικά επιλύθηκε.
Στόχος είναι να μην χρησιμοποιείται συνδυαστικά ο συχρονισμός PLL -σε ορισμένες δειγματοληψίες- αλλά να χρησιμοποιειται μόνο ο συγχρονισμός με χρήση του ρολογιού των 19,2MHz.

"bit clock ratio to more correct values" αναλόγως της δειγματοληψίας του μουσικού αρχείου.

https://github.com/raspberrypi/linux/issues/681

Το είχα αναφέρει και αυτό το θέμα στο post 1181 .

Last edited:
Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Ακολουθούν οι προτεινόμενες τιμές για το bit clock ratio:

data_length = 16 --> bclk_ratio = 50

data_length = 24 --> bclk_ratio = 50

data_length = 32 --> bclk_ratio = 100

Ισως βοηθήσει και το παρακάτω:

Discussion about blck_ratio affecting sound quality:

RPi commit 3e8c672 ("bcm2708-i2s: Update bclk_ratio to more correct values")

Ευχαριστώ πολύ!

Έχει ήδη γίνει apply και αυτό. Εμπεριέχεται στο αρχικό patch που έχω βάλει.

Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει δοκιμές και fine tuning (interrupts κλπ) σε όλα τα boards. Το μοναδικό πρόβλημα είναι το wifi του cubox το οποίο δε δουλέυει. Επίσης εκκρεμεί η δοκιμή του custom kernel του Rpi με τα 2 i2s dacs που διαθέτω. Αν λυθεί το πρώτο και είναι οκ το δεύτερο, μέσα στο Φλεβάρη έχουμε release.

To image για Raspberry Pi 2 είναι έτοιμο.

Θα ανέβει τις επόμενες ώρες και θα δημοσιευτεί αφού γράψω το απαραίτητο κατεβατό με οδηγίες!

Μια σύντομη παρουσίαση των κυριότερων αλλαγών:

- custom 4.1.17 kernel με patch το οποίο ενεργοποιεί επιτέλους την 24 Bit υποστήριξη και αλλάζει τα bclk_ratio values
- τον τελευταίο διαθέσιμο MPD 0.19.12 με ffmpeg 2.8.6
- επιλογή στο archphile-optimize script ώστε να τρέχει ο MPD σε ένα core
- τον πιο πρόσφατο ympd με πολλές αλλαγές - υποστήριξη για αναπαραγωγή stream on the fly, dirble radios καθως και διάφορα bugfixes με κυριότερο αυτό που επιλύει το bug οπου διάφορα folders εμφανίζονταν ως άδεια
- custom libupnp πακέτο με updated κώδικα (είναι η βάση της dlna/upnp υποστήριξης)
- εντολές για backup και restore της MPD database (dbackup/drestore)
- διαμοιρασμός του usb δίσκου στο δίκτυο μέσω samba
- προεγκατεστημένο brutefir με ενδεικτικό commented config στο mpd.conf
- προεγκατεστημένο lirc για υποστήριξη remote control - θα γραφτεί ειδικός οδηγός γι' αυτό
- ενεργοποιημένο Playground repository εξ´ορισμού - εδώ βρίσκονται mpd-archphile-minimal, mpd-archphile-sacd, mpd-archphile-native-dsd, logitechmediaserver, squeezelite-archphile, alsaequal.

Μέχρι να ενημερωθεί το site στο παρακάτω ποστ υπάρχουν οδηγίες για το πως θα εκμεταλλευτείτε τα νέα καλούδια:

http://archphile.org/blog/archphile-0-99-4-beta-raspberry-pi-2/

Ελπίζω τις επόμενες 2 ημέρες να έχει ανέβει το Image για το odroid και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν ανέβει για όλες τις συσκευές.

Εξαιτίας ενός typo, όποιος θέλει να βάλει το πακέτο mpd-archphile-sacd, θα πρέπει προς το παρόν να κάνει τα εξής:

pacman -Sy mpd-archphile-sacd
wget https://raw.githubusercontent.com/archphile/playground/master/mpd-archphile-sacd/mpd.conf -O /etc/mpd.conf
systemctl reenable mpd
systemctl restart mpd

Μέχρι αργά το απόγευμα θα έχει λυθεί και δε θα χρειάζεται η έξτρα εντολή.

Edit: το software του forum τρώει το λινκ! κάντε το copy ολόκληρο!

Αγαπητέ tuxx κατέβασα το image της τελευταίας έκδοσης του Archphile και μετατρέποντας την σε squashfs την πρόσθεσα στην berryboot κάρτα μου.

Όλα πήγαν κατ' ευχήν, αλλά έχω ένα πρόβλημα με το NAS και τη διαδρομή προς τα μουσικά μου αρχεία.

Η μουσική μου βιβλιοθήκη είναι αποθηκευμένη σε NAS και συγκεκριμένα στη διαδρομή Dropbox/iTunes Music Folder/Music.

Δυστυχώς, όταν βάζω αυτή την διαδρομή στο fstab δεν βρίσκει τον φάκελο.

Σταματώντας όμως τη διαδρομή στο Dropbox, βλέπει όλους τους φακέλους μέσα εκεί.

Προφανώς δεν του αρέσουν directories που περιέχουν πολλές λέξεις και κενά μεταξύ των λέξεων.

Υπάρχει κάποιο κόλπο για να το ξεπεράσουμε και να μπορέσει να ακολουθήσει την πρώτη διαδρομή που έγραψα μέχρι τον φάκελο Music;

Ευχαριστώ

O πιο εύκολος τρόπος είναι να μετονομάσεις σε iTunes_Music_Folder και να ξεμπερδεύεις, αλλιώς θέλει ειδική σύνταξη όταν υπάρχουν κενά. Θα το ψάξω λίγο και θα σου πω πως πρέπει να γραφτεί με τα κενά.

Εξαιτίας ενός typo, όποιος θέλει να βάλει το πακέτο mpd-archphile-sacd, θα πρέπει προς το παρόν να κάνει τα εξής:

pacman -Sy mpd-archphile-sacd
wget https://raw.githubusercontent.com/archphile/playground/master/mpd-archphile-sacd/mpd.conf -O /etc/mpd.conf
systemctl reenable mpd
systemctl restart mpd

Μέχρι αργά το απόγευμα θα έχει λυθεί και δε θα χρειάζεται η έξτρα εντολή.

Edit: το software του forum τρώει το λινκ! κάντε το copy ολόκληρο!

Το νέο πακέτο είναι έτοιμο.

Όποιος δεν το έχει βάλει καθόλου απλά ακολουθεί τις οδηγίες. Όποιος το έχει βάλει ήδη μια φορά, πριν ακολουθήσει ξανά τις οδηγίες, ας δώσει μια φορά την παρακάτω εντολή:

Code:
pacman -Scc

σε ότι ρωτάει πατάμε Υ και ENTER

Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση από χτες η στατιστική ανάλυση των επισκεπτών του site μου καθώς και των downloads.

Μιλάμε για συντριπτική πλειοψηφία Κορεατών και Ιαπώνων. Το πιο άξιο αναφοράς όλων όμως είναι ότι κοντά 2 χρόνια δεν έχει επικοινωνήσει ούτε ΕΝΑΣ Ασιάτης μαζί μου, έτσι για το γαμώτο να δώσει μισό feedback :D

Μιχάλη σε ευχαριστούμε πολύ!
Μόλις βρω λίγο χρόνο θα κάνω τις δοκιμες μου.
Αλήθεια, το θέμα του bit perfect ακουμπα και τα I2s to Spdif (digi+) η οχι ?

Επηρέαζε μόνο την έξοδο i2s και κατ' επέκταση όλα τα dacs που συνδέονταν στο RPi2 μέσω αυτής.

Σε ένα πολύ καλό σύστημα εξαιρετικά χαμηλού θορυβου και με μηδενικό θόρυβο από το εξωτερικο περιβάλλον η διαφορά μπορεί να γίνει αντιληπτή.

Δούλεψε με hifiberry dac plus? Δυστυχώς έχω τσιριχτο ήχο κακό ήχο, με την προηγούμενη έκδοση δεν είχα πρόβλημα, μάλλον κάτι παίζει με τον kernel