Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και

Η αναπαραγωγή μουσικών έργων σε native DSD, σε ένα πολύ καλό σύστημα, είναι μια καλή εμπειρία. Οι διαφορές θεωρώ ότι είναι μικρές, ωστόσο η μουσική ακούγεται πιο καθαρά και ταυτόχρονα πιο φυσικά. Σαν να ακούς ένα πολύ καλό πικάπ με μια καλύτερη κεφαλή. Ο ήχος είναι πιο ζεστός , πιο αναλογικός θα έλεγα. Επίσης παρατηρώ μεγαλύτερο βάθος της μουσικής σκηνής και μείωση των συριστικών στις ανθρώπινες γυναικείες φωνές, χωρίς να χάνεται η λεπτομέρεια και η ανάλυση.
Πρέπει κάποιος να γνωρίζει πολύ καλά ένα σύστημα για να αντιληφτεί τόσο μικρές διαφορές.

Όπως γράφει και ο Tuxx, όλα αυτά είναι εντελώς dac-specific.. Επίσης πολύ μεγάλο ρόλο προφανώς παίζει και το υλικό. Αν π.χ. ακούς DSD που έχει προέλθει από PCM master, άστα να πάνε.. της μετατροπής γίνεται..

Οπότε γενικός κανόνας δεν μπορεί να υπάρξει.

Aφήνοντας έξω τα περί ηχητικών διαφορών DOP vs native DSD, ένας λόγος που μπορεί κάποιος σε Linux να θέλει native DSD, είναι αν ο κατασκευαστής του DAC δεν έχει προβλέψει σωστή υλοποίηση αναφορικα με το DSD silence.

Πολλοί από εσάς θα έχετε παρατηρήσει, ανεξάρτητα από OS/transport έντονους θορύβους όταν αλλαζετε DSD track κλπ. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, σε Linux όλα αυτά είναι λυμένα 100% μόνο όταν το dac παίζει σε native DSD.

Αυτό οφείλεται σε αυτό το patch:

https://patchwork.kernel.org/patch/9470981/

Code:
+	switch (pcm_format) {
+	case SNDRV_PCM_FORMAT_U8:
+		ep->silence_value = 0x80;
+		break;
+	case SNDRV_PCM_FORMAT_DSD_U8:
+	case SNDRV_PCM_FORMAT_DSD_U16_LE:
+	case SNDRV_PCM_FORMAT_DSD_U32_LE:
+	case SNDRV_PCM_FORMAT_DSD_U16_BE:
+	case SNDRV_PCM_FORMAT_DSD_U32_BE:
+		ep->silence_value = 0x69;
+		break;
+	default:
+		ep->silence_value = 0;

Βάσει αυτού, όταν το format είναι κάποιο από τα DSD format και όχι DOP (το οποίο είναι ψευτο PCM), τότε εφαρμόζεται το σωστό 0x69 silence pattern που απαιτεί το DSD και δεν υπάρχει κανένας απολύτως θόρυβος.

Όλα αυτά επαναλαμβάνω εξαρτώνται από το κάθε DAC και δεν υπάρχει όμοια συμπεριφορά μεταξύ διαφορετικών υλοποιήσεων.

Μέχρι στιγμής στο δικό μου usb dac δεν έχω ακούσει πότε θόρυβο στις αλλαγές όπως και να το έχω χρησιμοποιήσει!
Το ίδιο ισχύει και για το DigiOne που βέβαια είναι εντελώς άλλη περίπτωση απλά το αναφέρω!

Στη περίπτωση του digi one έχουμε τη μετατροπή πιο πριν σε PCM και εκεί ποτέ δε βγαίνει κιχ!

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

To DoP ανακαλύφτηκε από την DCS και στον παρακάτω σύνδεσμο εξηγεί κάποιο από τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από το hardware.

The original idea for DoP was invented by dCS in 2011. It involves taking groups of 16 adjacent 1-bit samples from a DSD stream and packing them into the lower 16 bits of a 24/176.4 data stream. Data from the other channel of the stereo pair is packed the same way. A specific marker code in the top 8 bits identifies the data stream as DoP, rather than PCM. The resulting DoP stream can be transmitted through existing 24/192-capable USB, AES, Dual AES or SPDIF interfaces to a DoP-compatible DAC, which reassembles the original stereo DSD data stream COMPLETELY UNCHANGED.

If something goes wrong and the data stream is decoded as PCM, the output will be low-level noise with faint music in the back ground, so it fails safely. This can happen if the computer erases the marker code by applying a volume adjustment.

https://www.dcsltd.co.uk/support/what-is-dop-dsd-over-pcm/

Ο θόρυβος που αναφερομαι εγώ είναι κλασικό pop/click που συμβαίνει μόνο αν αλλάξεις track, πατήσεις παυση, πας σε άλλο σημείο του track κλπ.

Αυτο θεωρείται νορμάλ και για να λυθεί λαμβάνονται μέτρα είτε από τη μεριά του receiver είτε από τη μεριά του OS/software με το κατάλληλο silence pattern.

Δείτε και αυτό το λινκ από το ROON που αναφέρεται στην περίπτωση του DSD to PCM:

https://kb.roonlabs.com/DSD_to_PCM_Settings

και πιο συγκεκριμένα το section που αναφέρεται στο filter.

Using DSD to PCM conversion without a filter is NOT RECOMMENDED unless you are 100% sure that there is another low-pass filter in your setup that will serve the same purpose.

Γενικά η όλη φάση με το DSD έχει πολλά περισσότερα προβλήματα απ ότι οφέλη.

Και ναι, τα περισσότερα dsd ακούγονται διαφορετικά και συνήθως πόλυ ωραία, αλλά καθόλου δεν έχω πεισθεί ότι ευθύνεται το format γι αυτό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cu

Όταν μιλάμε για native DSD vs DOP αναφερόμαστε για το πως φτάνουν τα data από το transport στο USB receiver και μόνο.

Με δεδομένο το παραπάνω, συγνώμη αλλά αμφισβητώ πλήρως όσα έγραψες.

Από εκεί και μετά ο δρόμος είναι ίδιος και στην συντριπτική πλειοψηφία των DACS ακολουθεί μετατροπή σε PCM (το μονο dac που εγώ ξέρω να μην κάνει κάτι τέτοιο είναι το AK4490 αν έχει υλοποιηθεί σωστά).

Προφανώς μιλάμε για τα data που φτάνουν στο receiver, αλλά όταν εφαρμόζεται η μετατροπή ("πακετοποίηση") των DSD (1 bit ) δεδομένων σε DoP τότε έχουμε μια ακόμα επεξεργασία σήματος. Καμία μετατροπή δεν μπορεί να είναι jitter free. Με το DSD to PCΜ "on-the-fly" έχουμε ακόμα μεγαλύτερη επεξεργασία σήματος .

Αν μετράμε τις μετατροπες, τότε σίγουρα κερδίζει το PCM ως φόρμα και δε θα έπρεπε να ασχολούμαστε με DSD καθόλου. Παρότι το DSD υποτίθεται ότι είναι πιο pure, μετράμε μια έξτρα μετατροπή συνήθως από PCM κατά το master και άλλη μια είτε από το transport είτε από το dac.

Πάντως το DOP δεν είναι μετατροπή σε PCM. Container είναι.

Απάντηση: Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και

Αν μετράμε τις μετατροπες, τότε σίγουρα κερδίζει το PCM ως φόρμα και δε θα έπρεπε να ασχολούμαστε με DSD καθόλου.

Πάντως το DOP δεν είναι μετατροπή σε PCM. Container είναι.

Γι αυτό και εγώ ανέφερα πιο πάνω για μετατροπή και στην παρένθεση έγαψα "πακετοποίηση" γιατί προφανώς δεν γίνεται resampling.
Είναι όμως jitter free αυτή η πακετοποίηση σε container ;

Η δική μου απάντηση είναι οτι δεν ξέρω και κατα βάση δε με νοιάζει (τουλάχιστον στη φάση αυτή) αν το DOP εισάγει jitter και θα σου εξηγήσω το λόγο ευθύς αμέσως.

Αν έχω καταλάβει καλά το receiver σου είναι αυτό

https://avclub.gr/forum/showthread....eivers?p=1058038470&viewfull=1#post1058038470

ενώ εγώ έχω το παλιό πράσινο του diyinhk με ανάλογα προβλήματα.

Εν ολιγοις έχουμε και οι δυο κάργα προβληματικά receivers που εισάγουν σοβαρό jitter, και συζητάμε ότι το ενδεχόμενο jitter που προκύπτει από το πρωτόκολλο DOP μπορεί να είναι ακουστό υπό τις δεδομένες αυτές συνθήκες;

Με κάθε σεβασμο νομίζω ότι η συζήτηση αυτή έχει αρχίσει να με ξεπερνάει.

Last edited:
To οτι οτι το jitter ειναι προσθετικό το γνωρίζω.

Αυτό που αμφισβητώ είναι ότι εσύ (και όποιος άλλος εδώ μέσα δηλαδή) μπορεί να αναγνωρίσει με επαναληψιμότητα τις διαφορές σε jitter οφειλόμενου σε ένα ελάχιστο μέρος της ηχητικής αλυσίδας όπως αυτό που συζητάμε. Πόσο μαλλον όταν δε γνωρίζουμε ότι εισάγεται jitter αλλά το υποθέτουμε.

Αυτά από μένα ως προς το θέμα αυτό. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

Εγώ ήμουν από τους πρώτους που έχω πει ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντιληφτούν εύκολα τις διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικά formats , ακόμα και σε τυφλή δοκιμή σε σύγκριση με MP3 @ 320KHz.
Ωστόσο, όλοι συνεχίζουν να δοκιμάζουν νέες διανομές σε linux μηχανάκια, όπως για παράδειγμα στο raspberry, ελπίζοντας σε ένα ποιοτικότερο ήχο. Οι κατασκευαστές συνεχίζουν να πουλάνε ακριβά DAC και καλώδια ρεύματος.

Επιστροφή στα του I2S. Να ξεκαθαρίσουμε 2-3 πράγματα γιατί το moode έχει προκαλέσει μια σχετική σύγχυση με τους εξτρα κερνελς που έδινε στο παρελθόν.

Τα I2S dacs, επίσημα (δηλαδή με τον ΜΑΜΑ kernel) μπορούν να πάνε μέχρι 32/192 και μόνο σε PCM.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι βάζοντας πχ εγώ στο Mamboberry (αλλά και σε όποιο άλλο να είχα σε αυτή τη φάση) να παίξει DSD64/DSD128/DSD256, το αποτέλεσμα είναι πάντα αυτό:

Code:
[root@archphile ~]# cat /proc/asound/card0/pcm0p/sub0/hw_params 
access: RW_INTERLEAVED
format: S24_LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 192000 (192000/1)
period_size: 16384
buffer_size: 65536

Πάντα δηλαδή γίνεται downsample σε 24/192.

Tώρα, παρότι ανέφερα σε προηγουμενο ποστ ότι αρνούμαι να δοκιμάσω, μια που το έκανα ας αναφέρω ότι στο δικό μου σεταπ με gigabit ενεργό εξοπλισμό και σερβίρισμα από NAS άκουσα απροβλημάτιστα μέχρι DSD256.

Για να είμαι πιο σαφής. Μέχρι DSD128 δε χρειάστηκε να κάνω τίποτα για να πάνε όλα νεράκι. Για DSD256 τσίμπησα λίγο παραπάνω το buffer_before_play του MPD:

Control the percentage of the buffer which is filled before beginning to play. Increasing this reduces the chance of audio file skipping, at the cost of increased time prior to audio playback. Default is 10%.

Απάντηση: Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και

Η δική μου απάντηση είναι οτι δεν ξέρω και κατα βάση δε με νοιάζει (τουλάχιστον στη φάση αυτή) αν το DOP εισάγει jitter και θα σου εξηγήσω το λόγο ευθύς αμέσως.

Αν έχω καταλάβει καλά το receiver σου είναι αυτό

https://avclub.gr/forum/showthread....eivers?p=1058038470&viewfull=1#post1058038470

ενώ εγώ έχω το παλιό πράσινο του diyinhk με ανάλογα προβλήματα.

Εν ολιγοις έχουμε και οι δυο κάργα προβληματικά receivers που εισάγουν σοβαρό jitter, και συζητάμε ότι το ενδεχόμενο jitter που προκύπτει από το πρωτόκολλο DOP μπορεί να είναι ακουστό υπό τις δεδομένες αυτές συνθήκες;

Με κάθε σεβασμο νομίζω ότι η συζήτηση αυτή έχει αρχίσει να με ξεπερνάει.

To USB-to-I2S interface της JLSounds μου κάθησε πολύ καλά στο γραφείο όπου έχω στημένο το raspberry κυρίως για να βλέπω ταινίες .
Στο κυρίως σύστημα στο σαλόνι ακούω μουσική κατά 90% από αναλογικό πικάπ και κατά 10% από το CD player Tascam CD-01U PRO, το οποίο παρεμπιπτόντως με καλύπετι πλήρως.
Η αναζήτηση με τα ψηφιακά και με τα raspberries εξακολουθεί να μου αρέσει πολύ

Επιστροφή στα του I2S. Να ξεκαθαρίσουμε 2-3 πράγματα γιατί το moode έχει προκαλέσει μια σχετική σύγχυση με τους εξτρα κερνελς που έδινε στο παρελθόν.

Τα I2S dacs, επίσημα (δηλαδή με τον ΜΑΜΑ kernel) μπορούν να πάνε μέχρι 32/192 και μόνο σε PCM.
Με τον Advanced Kernel του Moode version 3.Χ, πάνω από το I2S GPIO του raspberry, υποστηρίζονται και μεγαλύτερες δειγματοληψίες π.χ. DXD 24-bit 352.8KHz

Last edited:
Μιχάλη ήθελα να το ρωτήσω αυτό για τον buffer.
Από το mpd.conf τον αυξάνουμε;
Έχω ένα έργο σε dxd κ από το NAS μου κάνει μικροδιακοπές.
Νομίζω κ σε κάποια dsd από το NAS πάντα.
Μέχρι 24/192 κανένα πρόβλημα.
Μέχρι πόσο μπορούμε να το πάμε;
Ευχαριστώ.

Με τον Advanced Kernel του Moode version 3.Χ, πάνω από το I2S GPIO του raspberry, υποστηρίζονται και μεγαλύτερες δειγματοληψίες π.χ. DXD 24-bit 352.8KHz

Γνωστά αυτά εδώ και καιρό, αλλά μας τέλειωσε αυτός o kernel.

Έχουμε πει ξανά ότι ήταν ένα ανεπίσημο tree από ένα μέλος του diyaudio (τον CliveM) ο οποίος έγραψε όλα αυτα τα patches που μεταξύ άλλων έδωσαν τις έξτρα δειγματοληψίες σε I2S.

Τα sources αυτά είναι πολλούς μήνες πίσω από τα επίσημα και απορώ πως με το 3 Β+ δεν έχεις αντιμετωπίσει ακόμα κάποιο πρόβλημα εν γένει.

Όπως και να χει, ο kernel είναι ότι πιο σημαντικό σε ένα OS και εγώ είχα πάρει εξ' αρχής την απόφαση να μείνω με τον επίσημο, ενώ θα ήταν πόλύ εύκολο να φτιάξω ένα πακέτο και να δίνω και τον ανεπίσημο.

Όπως αποδείχτηκε η απόφασή μου ήταν σωστή.

Ο CliveΜ εξαφανίστηκε, τα patches δεν συντηρούνται, όλοι αναγκαστηκαν να επιστρέψουν στον επίσημο kernel και όσοι γλυκαθήκατε από τα έξτρα καλούδια είτε θα μείνετε με απαρχαιωμένο kernel για καιρό, είτε κάποια στιγμή θα επιστρέψετε και σεις εκεί που πρέπει.

Μιχάλη ήθελα να το ρωτήσω αυτό για τον buffer.
Από το mpd.conf τον αυξάνουμε;
Έχω ένα έργο σε dxd κ από το NAS μου κάνει μικροδιακοπές.
Νομίζω κ σε κάποια dsd από το NAS πάντα.
Μέχρι 24/192 κανένα πρόβλημα.
Μέχρι πόσο μπορούμε να το πάμε;
Ευχαριστώ.

Ως πρώτο βημα αφαίρεσε τα:

rsize=8048,wsize=8096

από τη γραμμή του NAS στο /etc/fstab και επανεκκίνησε.

Αν συνεχίσει να σου κάνει κόλπα, τότε κάνε edit το /etc/mpd.conf και αύξησε το buffer_before_play πχ σε 50% αντί για 10%.

Μετά από αυτό δε θες reboot. Αρκεί επανεκκίνηση του MPD:

Code:
systemctl restart mpd

Τα sources αυτά είναι πολλούς μήνες πίσω από τα επίσημα και απορώ πως με το 3 Β+ δεν έχεις αντιμετωπίσει ακόμα κάποιο πρόβλημα εν γένει.

Το Rpi3 B+ που έχω αυτή τη στιγμή παίζει με Moode 4 και με Volumio.
Με το Moode 3.x ( Advanced Kernel) το B+ δεν φορτώνει. Προσπάθησα να τρέξω την αναβάθμιση : sudo apt-get update και μετά sudo apt-get upgrade, χωρίς αποτέλεσμα. Εξακολουθεί να μην κάνει boot.