Αρκεί μόνο η αλλαγή λάμπας ή ;

Φαντάζομαι καταλαβαίνεις για πιο λογο το εγραψα ετσι…
Η πεποίθηση πως με την αλλαγή λαμπας θα ξαναεχουμε το προβολέα μας τσίλικο σαν την πρωτη μερα, είναι υπεραισιόδοξη…
Για να εισαι σίγουρος Τακη ότι ο προβολεα σου δεν άλλαξε σημαντικά στην απόδοση μετα από κάποιες Χ ωρες με την προσθήκη νεας λαμπας, υπάρχουν δυο τροποι…
Ο ενας εινα να έχεις δυο ίδιους προβολείς που ο ένας να εχει 0-100 ωρες και ο άλλος πχ 800 .
Χρησιμοποιώντας μια νεα λαμπα και κάνοντας διαδοχικές δόκιμες σε αυτούς τους προβολείς ( τσεκάροντας βεβαια με μετρήσεις ) τοτε και μονο μπορείς να εισαι σίγουρος για την διαφορά στην ποιότητα της εικόνας ( από μνημης δεν παιζει με τιποτα ακομα και αν η χρονική απόσταση μεταξύ της αλλαγής λάμπας είναι μόλις 20 λεπτά)…
Ο δεύτερος τρόπος είναι να κρατας εξ αρχης μετρήσεις του προβολέα σου , που να σχετίζονται εκτος από την καμπύλη του gamma και με την πιθανή διακύμανση του on off και ansi contrast.. ( πχ αν 200 ωρες)

Την πρώτη μεθοδο που περιγράφω την εχω εφαρμόσει σε τριτσιπο προβολέα που ανήκει στην οικονομική κατηγορία τιμής ενώ η δευτερη μέθοδος βρίσκεται σε εξέλιξη σε μονοτσιπο προβολέα που ανήκει στην μεσαία προς ακριβή κατηγορία τιμής…
Tα αποτελέσματα της πρωτης δοκιμής μονο θλιβερα θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω…
Θα σας παρακαλέσω να μην με ρωτήσετε σε ποιους προβολείς αναφέρομαι…
Άλλωστε δεν νομιζω πως εχει σημασία καθως αναφέρομαι σε διαφορετικές τεχνολογίες ( τριτσιποι – μονοτσιποι) και σε αυτό είναι που θα πρεπει να δώσουμε βαση.

Αντρεα, απο την δικη μου εμπειρια (με την βοηθεια του Μανωλη και των μετρησεων του) διαπιστωσα οτι οι διαφορες στην εικονα του JVC μετα απο 400 ωρες στο κοντερ ειναι ευκολα αναστρεψιμες ΕΦΟΣΟΝ εχεις τα καταλληλα ρυθμιστικα.
Δεν εχω κρατησει τις αρχικες μετρησεις του Μανωλη οταν πρωτοαγορασα τον προβολεα, αλλα αυτες εδω ειναι οι μετρησεις μετα την ρυθμιση μεσω Lumagen στις 400 περιπου ωρες:

-Χρωματική ισορροπία σε Rec. 709:

attachment.php

- grayscale:

attachment.php

Θερμοκρασία Λευκού (D65):

attachment.php

-Περιθώριο χρωματικής απόκλισης (Delta C):

attachment.php

- Gamma:

attachment.php

Οπως βλεπεις, παρα την "γερασμενη" λαμπα, ο προβολεας ηρθε και επαιξε αψογα, μαλιστα με καλυτερη αποδοση σε καποιους τομεις απο οτι αν ηταν ολοκαινουργιος λογω της ρυθμισης μεσω Lumagen. Φυσικα, οταν μπηκε η νεα λαμπα κατα την διαρκεια του συγκριτικου με τον Planar ολοι εντυπωσιαστηκαν απο την διαφορα στην φωτεινοτητα και το punch που δινει μια φρεσκια λαμπα (και τοτε παλι χρειαζοταν νεα ρυθμιση)...
Που θελω να καταληξω; Οτι πχ ενας κατοχος ενος BenQ W5000 που εχει ολα τα απαραιτητα ρυθμιστικα απο "μαμα" και δεν χρειαζεται εξωτερικη βοηθεια τυπου Lumagen, με μια φρεσκια λαμπα και ρυθμιση απο calibrator που γνωριζει την δουλεια του, θα μπορεσει να εχει την εικονα ενος καινουργιου καλορυθμισμενου W5000...
Αυτο βεβαια με καθε επιφυλαξη, διοτι ειναι αδυνατον να γνωριζω πως συμπεριφερονται ολοι οι προβολεις.. Ο Μανωλης εχει σιγουρα την μεγαλυτερη εμπειρια στο συγκεκριμενο θεμα...

Απάντηση: Re: Αρκεί μόνο η αλλαγή λάμπας ή ;

Δεν έχω κάνει δοκιμή του στυλ να βάλω προβολέα με νέα λάμπα δίπλα σε έναν του κουτιού αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα το εξής:
Αλλάζοντας τη "ληγμένη" λάμπα σε κάμποσους προβολείς με καινούργια, είδωμεν το φως το αληθινόν!

Για όσους έχουν ανησυχία μπορούν πάντοτε να δώσουν τον προβολέα για καθαρισμό πριν αλλάξουν λάμπα.

Ετσι ακριβως! Και μπορει να μας πει ο Μανωλης ιστοριες για προβολεις που ειχσν τοση βρωμια μεσα που οταν τους καθαρισε, "καθαρισε" και η εικονα! :D

Δηλαδη ρε παιδια εγω που εχω hitachi pj 200 με 850 ωρες ειμαι πολυ χαλια σε ποιοτητα;οταν τον πηρα το 2006 ειχε και λαμπα εξτρα,μηπως ηρθε η ωρα για αλλαγη και τζαμπα φυλαω την λαμπα;Υστερα σκεφτομαι πως πρεπει να εχω και ερεθισμα για νεο προβολεα σε 1-2 χρονια.Εσεις σαν ποιο εμπειρη τι με συμβουλευετε;

Μιας και έχεις ήδη ανταλλακτική λάμπα για κάνε μια αλλαγή μόνος και πες μας τις εντυπώσεις σου. Αλλά και πάλι πιστεύω ότι όπως τον έβγαλες από το κουτί δεν θα είναι.

Re: Απάντηση: Αρκεί μόνο η αλλαγή λάμπας ή ;

Μιας και έχεις ήδη ανταλλακτική λάμπα για κάνε μια αλλαγή μόνος και πες μας τις εντυπώσεις σου. Αλλά και πάλι πιστεύω ότι όπως τον έβγαλες από το κουτί δεν θα είναι.

Μήπως είμαστε λίγο υπερβολικοί?

Πιστεύει κανένας ότι αν αλλάξουμε λάμπα στις 250 - 300 ώρες υπάρχει περίπτωση να διαπιστώσει ή να 'συλλάβει' διαφορές σε σχέση με την συμπεριφορά του προβολέα στις πρώτες 100 ώρες?:grinning-smiley-043

Ειδικά αν πρόκειται για λογικούς ανθρώπους και όχι για τρελλαμένους σαν και εμάς?

Επειδή έχω παρακολουθήσει αρκετές αλλαγές λάμπας σε διάφορους προβολείς, αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαφορά, από τις 300 ώρες και πάνω, είναι διακριτή ακόμη και σε άπειρους φαν.

Ένας καλός προβολέας θα εξακολουθεί να είναι καλός και μετά από 2 - 3 - 4 αλλαγές λάμπας.-bye-

Παιδιά έχω των 4805 απο το 2004 έχει παίξει πάνω απο 3500 ώρες, στο αριστερό κάθετο της οθόνης έχει βγεί μια κιτρινίλα έντονη σαν να βλέπω παλιό γουέστερν αρκετά μεγάλη (περίπου 20 πόντους σε όλο το ύψος). Τον καθάρισα αλλά τίποτα, χρειάζεται αλλαγή λάμπας ή είναι κάτι άλλο, η αλλαγή συμφέρει; το κόστος της λάμπας είναι περίπου 300 .

Παιδιά έχω των 4805 απο το 2004 έχει παίξει πάνω απο 3500 ώρες, στο αριστερό κάθετο της οθόνης έχει βγεί μια κιτρινίλα έντονη σαν να βλέπω παλιό γουέστερν αρκετά μεγάλη (περίπου 20 πόντους σε όλο το ύψος). Τον καθάρισα αλλά τίποτα, χρειάζεται αλλαγή λάμπας ή είναι κάτι άλλο, η αλλαγή συμφέρει; το κόστος της λάμπας είναι περίπου 300 .

Δημήτρη αν είναι σαν την δική μου κιτρινίλα, είναι φθορά του προβολέα....

Κοινώς πάμε για άλλα....εγω μάλλον για W6000.

Τι εννοείς φθορά του προβολέα, στον τροχό; γιατί άλλο κινητό μέρος δεν νομίζω να έχει. Δεν είναι σίγουρα λάμπα; Αν κάποιος του έχει τύχει κάτι παρόμοιο θα ήθελα την αποψή του.

Τι εννοείς φθορά του προβολέα, στον τροχό; γιατί άλλο κινητό μέρος δεν νομίζω να έχει. Δεν είναι σίγουρα λάμπα; Αν κάποιος του έχει τύχει κάτι παρόμοιο θα ήθελα την αποψή του.

Θέλει καθάρισμα 100%. Εχει πιάσει πάχνη από την σκόνη η οποιά λόγω πολύ μεγάλης θερμοκρασίας από την λάμπα, έχει γίνει ένα με τον τροχό σε σημείο που να μην διακρίνονται τα χρωματιστά τμήματα. Αν τον ανοίξεις και το δεις θα καταλάβεις τι εννοώ.
Κανονικά πρέπει να είναι έτσι:

Μετά από χρήση φαντάσου να γίνεται σαν να τον έχεις βουτήξει μέσα σε αλεύρι. Τι χρώμα να δεις μετά;

Μιλάω εκ πείρας και όχι εκ θεωρίας. -bye-

Τάσο βρήκα και αυτό σε forum

''The black vertical shadow which can appear on either right or left hand side is the result of a misalignment contained within the projector lamp and over time, it can become increasing grayer. Once you reach the 3,000 maximum rated hour of lamp use, replace the lamp and the black shadow will go away.

Good luck!
Source(s):
I own a SP4805 and was able to resolve this problem by mere replacement of the lamp with a new one.''

Ισχύει; ή θα κλαίω τα ευρώ της λάμπας, πάντως τον τροχό τον καθαρίζω μαζί με την λάμπα με μπατονέτα και καθαρό οινόπνευμα.

Εγώ στη θέση σου θα έβαζα άλλα τόσα χρήματα από όσα κάνει η λάμπα και θα έπαιρνα σύγχρονο προβολέα που θα έχει κλάσεις ανώτερη εικόνα.

Για τον συγκεκριμένο προβολέα θα το σκεφτόμουν 10 φορές πριν δώσω (κάποια λίγα) λεφτά για λάμπα. Αλλά 300 σε καμία περίπτωση.

Εγώ στη θέση σου θα έβαζα άλλα τόσα χρήματα από όσα κάνει η λάμπα και θα έπαιρνα σύγχρονο προβολέα που θα έχει κλάσεις ανώτερη εικόνα.

Για τον συγκεκριμένο προβολέα θα το σκεφτόμουν 10 φορές πριν δώσω (κάποια λίγα) λεφτά για λάμπα. Αλλά 300 σε καμία περίπτωση.

συμφωνω απολυτως.

Μιλάς για 720 ή για 1080;

Με 300 + 300 δεν παίρνεις 1080p, αλλά και ο 720p που μπορείς να πάρεις δεν θα έχει καμία σχέση με αυτόν που έχεις.

Όχι μιλάω για φθορά στο μέρος που είναι ο φακός....

Για περισσοτέρες λεπτομέρειες στον Μ. Καστρούνη(the boss)...

Εμένα έχει ελαφριά κιτρινίλα και όχι μαύρη κάθετη γραμμή...