Ασχετος θέλει να στήσει NAS !

FragoulisNaval

Supreme Member
4 November 2009
7,817
Δίπλα στον Pseiras.....
Καλησπέρα στους genius! Θέλω να στήσω έναν NAS server με κύρια αποστολή την αποθήκευση μουσικής/ταινιών/φωτογραφιών.

Το Nas θα τροφοδοτεί mac mini κυρίως αλλά και κανα PS3 ή κανα pc με linux σπανιότερα.....

Εχω καταλήξει στα παρακάτω δύο μοντέλα. Θέλω να δέχεται τουλάχοστον 4 δίσκους γιατί η μουσική μου αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό και ήδη αντιμετωπίζω πρόβλημα αποθήκευσης. Αλλες γνώμες συμβουλές βεβαίως ευπρόσδεκτες.

Τί πρέπει να προσέξω κατα το στήσημο του NAS?

http://www.digital-shop.gr/icybox-ib-rd3640su3e2-memory-station-4-hdd.html

http://www.digital-shop.gr/iomega-network-storage-ix4-300d.html

Σας μερσώ!!

:grinning-smiley-043

Άμα εσύ είσαι άσχετος, τότε ποιος θεωρείται σχετικός;
Θα μας τρελάνεις βρε Φραγκ; Μάλλον θέλεις να μαζέψεις κοπλιμέντα...
Εντάξει δεν το έχεις ξανακάνει, αλλά όχι και άσχετος.
Το RaidSonic ICY BOX το έχουμε στήσει εδώ και ένα εξάμηνο και είναι μέχρι στιγμής αξιόπιστο και συνεπές. Το Iomega δεν το γνωρίζω, αλλά η εταιρεία είναι η παλιά γνωστή με τα zip και τα removables, οπότε μάλλον και λόγω ονόματος μπορείς να την εμπιστευτείς.
Για άσχετος πάντως οι επιλογές σου είναι μάλλον επαγγελματικές... :flipout:

Καλησπερα!

υποψιν οτι το icybox δεν ειναι network attached storage, αλλα direct attached storage. Δηλαδη δεν μπορει να δουλευει αυτονομα κ να εχεις προσβαση μεσω δικτυου. Θα δεις κιολας οτι στο σαιτ στις συνδεσεις δεν αναφερει πουθενα ethernet.

Τωρα για το Iomega...η τιμη του δεν ειναι ιδιαιτερα δελεαστικη, οποτε δεν βλεπεις προς synology, qnap, buffalo ή καμμια αλλη μαρκα που ειναι πιο γνωστη στο συγκεκριμενο τομεα; Υπαρχουν εκτενη threads για μοντελα απο αυτες τις μαρκες που συζηταμε για τι προσφερουν, πλεονεκτηματα, μειονεκτηματα. Επισης πηγαινε στα σαιτ των εταιριων γιατι συνηθως εχουν στημμενο demo site του γραφικου περιβαλλοντος. Οποτε βλεπεις πιο σε βολευει καλυτερα μιας κ θα παρεις κ μια ιδεα των δυνατοτητων τους.

Αν εχεις ορεξη να στησεις κατι μονος σου, δηλαδη αν εχεις κανενα παλιο pc, δες τα threads του windows home server, του freenas κ του Unraid. Παντως οι ευκολες λυσεις ειναι synology κ qnap κ εκει στο υπογραφω οτι ουτα θα βλαστιμας ουτε θα κλαις τα λεφτα σου.

ΥΓ: σχετικα με το ps3.. απλα το αναφερω αν δεν το ξερεις (αν και μαλλον θα το γνωριζεις ηδη) οτι απο οτι εχω διαβασει (δεν εχω εγω) δεν παιζει mkv αρχεια κ θα χρειαστεις καποιο pc με προγραμματακι (π.χ. ps3mediaserver) να κανει on the fly transcoding.

Last edited:
Θα με ενδιέφερε κι' εμένα το εγχείρημα σαν κάτοχος επίσης macmini.
Θα ήθελα όμως αν είναο εφικτό, μια step by step καθοδήγηση...
Δλδ από συσκευή μέχρι τί δίκτυο πρέπει να έχω σπίτι, ταχύτητες, αν καρφώνονται πάνω σε όλα τα μοντεμ ή οτιδήποτε άλλο σχετικό...

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Δες στο vortexbox.org αν έχεις κάποιο παλιό μηχάνημα ή αν σκέφτεσαι κατι με Atom και τα λέμε.

Ο Φραγκ όπως το περιγράφει υποθέτω πως πρωτίστως θέλει να αυξήσει τη χωρητικότητα των δίσκων του.
Σοφά έχει ένα εκπρόσωπο από DAS (σύνδεση μέσω των προσφερόμενων πρωτοκόλλων e-SATA, Firewire απευθείας στον υπολογιστή του) και ένα εκπρόσωπο NAS (δικτυακή συσκευή με λειτουργικό σύστημα που συνδέεται ενσύρματα στο router και ενσωματώνεται έτσι στο τοπικό δίκτυο). Και τα δύο περιέχουν συστοιχίες δίσκων και δυνατότητες RAID.

Ο καθείς διαλέγει ότι του ταιριάζει. Εταιρείες πάμπολλες, από αμιγώς Ταϊβανοκινέζικες μέχρι Αμερικανοευρωπαικές κατασκευασμένες στην άπω ανατολή. Μεγάλη σημασία έχει το λογισμικό ρύθμισης και συντήρησής τους. Ο καθένας πάντως έχει την εμπειρία του δικού του setup και προφανώς είναι αδύνατο να γνωρίζει όλα τα προϊόντα και τις ιδιαιτερότητες / ιδιοτροπίες τους.

Στα nas πληρώνουμε κυριος το λογισμικο, οπου η synology διαθέτει μακραν το καλύτερο για multimedia εφαρμογές με πολυ καλα app για smartphone/tablet. Αν μπορείς δες ενα ds413j ή οποίο άλλο νομίζεις.

Αν θέλεις απλα χώρο ενα hp microserver με 5 δίσκους, περνει μέχρι 6 με πατέντα.

Βρε σεις οι άνθρωποι έχουν Mac και θέλουν επαύξηση του χώρου τους για τα πολυμέσα τους. Μάλλον, δεν θέλουν να πάρουν HP ProLiant ή να φτιάξουν κάποιο music server με λινουξάκι. Ή μήπως θέλουν, μπορεί και να μην κατάλαβα...

Εγώ προσωπικά, και συγνώμη από τον Φραγκ αν καταχράζομαι το νήμα του, θέλω χώρο (μπόλικο) και στριμ απο τους δίσκους στο μακ μινι.

Δεν ξέρω ούτε από χαρντγουερ, ούτε από σοφτγουερ, ούτε τί χρειάζονται / απαιτούν για να σερβίρουν σωστά μουσική.

Αφού ξεπατώθηκα τελικά μάλλον είμαι μεταξύ των DS413J και DS413. Κύρια χρήση είναι η αποθήκευση μουσικής/φωτογραφιών και streaming στο mac mini. Οποτε υποθέτω ότι το DS413 είναι μάλλον υπερβολή.... Ο κύριος λόγος είναι όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε η αύξηση της χωρητικότητας της μουσικής μου διότι έχω φτάσει ήδη τα 1.6ΤΒ και μένουν άλλα 0.4ΤΒ μέχρι να τιγκάρει το σύστημα , κάτι το οποίο θα γίνει ΧΑΛΑΡΑ με τόσα τραμπαρίσματα που λαμβάνουν χώρα τελευταία.

Hot swap είναι must για προσθήκη περισσοτέρων δίσκων αργότερα.

Χρόνο και γνώσεις (κυρίως) για να στήσω file server δεν υπάρχουν.

Με β'αση τα παραπάνω, Από specs τί να κοιτάω? Τί θα πρέπει να είναι καλύτερο/μεγαλύτερο κατα την σύγκριση των μοντέλων?

Add to cart, καλοριζικο.

Δεν χρειάζεται να ασχοληθείς παραπάνω με specs κτλ
Ολα όσα θέλεις, μπορείς να τα κανεις (και πολλα παραπανω) με αυτο που επελεξες.
Αν μπορείς πάρε 3tb wd red και κανε SHR, οπότε μετα μπορείς να βάζεις σταδιακα δίσκους 4tb και να τους επωφεληθεις καλύτερα απο οτι στο raid5.

Χρόνο και γνώσεις (κυρίως) για να στήσω file server δεν υπάρχουν.

Πάντως για τον λόγο ότι το κοίταξα και εγώ αν πας να φτιάξεις nas από την αρχή με 5 δίσκους χωρητικότητα με έναν santy bridge και Motherboard για 5-6 δίσκους sata 3
κάπου στο 800 αρι euro θα σου βγει ένα κουτί της προκοπής Κανά τροφοδοτικό καλούτσικο Οπότε πας σε έτοιμο nas και τελειώνεις
Αν βέβαια έχεις κάποια hardware που κάθονται το παλεύεις
Α και για γνώσεις με freenas η free4nas openmediavault βολεύεται
Πάντως εγώ μετά από μήνα κοίταξα από εδώ κοίταξα από κει και τελικά βρήκα συμφέρουσα λύση το Qnap 569 Pro από το να φτιάξω κάτι από την αρχή

Φιλικά

Πάντως για τον λόγο ότι το κοίταξα και εγώ αν πας να φτιάξεις nas από την αρχή με 5 δίσκους χωρητικότητα με έναν santy bridge και Motherboard για 5-6 δίσκους sata 3
κάπου στο 800 αρι euro θα σου βγει ένα κουτί της προκοπής Κανά τροφοδοτικό καλούτσικο Οπότε πας σε έτοιμο nas και τελειώνεις
Αν βέβαια έχεις κάποια hardware που κάθονται το παλεύεις
Α και για γνώσεις με freenas η free4nas openmediavault βολεύεται
Πάντως εγώ μετά από μήνα κοίταξα από εδώ κοίταξα από κει και τελικά βρήκα συμφέρουσα λύση το Qnap 569 Pro από το να φτιάξω κάτι από την αρχή

Φιλικά

Τα περισσότερα NAS της εποχής μας ένα ποταπό Atom έχουν όχι sandy bridge.
Το hp microserver με χαρακτηριστικά κοντά στα περισσότερα NAS (και πολλή περισσότερη επεκτασιμότητα και δυνατότητες) έχει λιγότερο από 180 ευρώ.
Όποτε όχι δε σου χρειάζονται 800 ευρώ ;-)

H Synology είναι σίγουρα σοβαρή εταιρία, οπότε προχώρα άφοβα.
Βλέπω ότι το J δεν έχει usb3.0 αλλά μόνο 2.0 – για εμένα αυτός είναι αρκετός λόγος για να πάς λίγο πιο ψηλά.
Μην ξεχνάς θα το κρατήσεις χρόνια , και με 4ΤΒ δίσκους δεν είναι να παίζεις με usb2.0

Στην εταιρεία moy έχουν ένα qnap-412 εδώ και ένα χρόνο και το τρέχουν χωρίς προβλήματα και ο ΙΤ είναι πολύ ευχαριστημένος και μου το συνέστησε. επίσης από ότι βλέπω το qnap έχει περισσότερες εξωτερικές θύρες οπότε μάλλον σε αυτό κλείνω....

Τα περισσότερα NAS της εποχής μας ένα ποταπό Atom έχουν όχι sandy bridge.
Το hp microserver με χαρακτηριστικά κοντά στα περισσότερα NAS (και πολλή περισσότερη επεκτασιμότητα και δυνατότητες) έχει λιγότερο από 180 ευρώ.
Όποτε όχι δε σου χρειάζονται 800 ευρώ ;-)

H Synology είναι σίγουρα σοβαρή εταιρία, οπότε προχώρα άφοβα.
Βλέπω ότι το J δεν έχει usb3.0 αλλά μόνο 2.0 – για εμένα αυτός είναι αρκετός λόγος για να πάς λίγο πιο ψηλά.
Μην ξεχνάς θα το κρατήσεις χρόνια , και με 4ΤΒ δίσκους δεν είναι να παίζεις με usb2.0

Σωστές οι παρατηρήσεις σου και καλο θα ήταν να υπαρχει usd3 στο ds213j αλλα εδω που τα λέμε δεν χρειάζεται... μιας και την οποιαδήποτε μεταφορά, την κάνουμε μέσα απο το δίκτυο... Με ταχύτητες εώς 90mb.

Αν πχ έχουμε ενα εξωτερικό σκληρο δίσκο usb3, απο οπου θελουμε να ανταλλαξουμε αρχεία με το synology, αντί να τον συνδέσουμε απευθυας στο ds213j, τον συνδέουμε στο pc (usb3) που ούτως η άλλως θα ανοίγαμε (εκτως και αν χρησιμοποιούσαμε το app DS file) για να δώσουμε την εντολή της ανταλλαγής αρχείων. Οπότε δεν χάνουμε και πολλα πράγματα...

Last edited:
Στην εταιρεία moy έχουν ένα qnap-412 εδώ και ένα χρόνο και το τρέχουν χωρίς προβλήματα και ο ΙΤ είναι πολύ ευχαριστημένος και μου το συνέστησε. επίσης από ότι βλέπω το qnap έχει περισσότερες εξωτερικές θύρες οπότε μάλλον σε αυτό κλείνω....

Τα δυνατά σημεία της synology ειναι οτι ειναι πιο multimedia friendly, αν δεν σου χρειάζονται τα app της και οι ευκολιες που παρεχουν πάνε για qnap..

Δες αν σε ενδιαφερει ο media render που εχει το DS audio, η αναπαραγωγη flac (το αντίστοιχο DS Audio της qnap δεν υποστήριζε, αν και λογικα, μπορείς να κανεις την δουλεια σου με 3rd party apps), iTunes server οπου υποστηρίζει flac και αλλα τέτοια καλα...

Αν θέλεις να πιάσεις sata III και 4 TB ότι καλύτερο στο σήμερα , δεδομένα πρέπει να πας σε motherboard των 200-230 euro και μου φαίνεται ότι η Asrock είναι η μόνη που δίνει 6 port satta 3 (III) όποτε και τα υπόλοιπα hardware σε πάνε στο καλύτερο για ότι υπάρχει σήμερα

Στα nas πληρώνεις το λειτουργικό και την αξιοπιστία του μέχρι ένα σημείο , πχ στο amahi στο λέει και oλας ότι μην βάλεις αρχεία που χρειάζεσαι , ευαίσθητα αρχεία κάνε τεστ (παίξε δηλαδή) δεν γνωρίζω αν στο βγάζει σε κάποιο σημείο στο (freenas , free4nas , openmediavault)

Εντάξει εγώ κατά την γνώμη μου πρότεινα την Qnap λόγο ότι υπάρχει και κάποιος ορίζοντας λόγο Firmware , satta (III) , 4 ΤΒ δίσκους τώρα για το λειτουργικό (software της Qnap ) ε δεν θα το βάλουμε για server στην Coca Cola ούτε στην Mercentes είναι ένα καλό software για οικιακή χρήση και αξιόπιστο μέχρι εκεί οικιακά (SMB)

Όλα αυτά ο καθένας αξιολογεί της προτάσεις που δίνονται και πρατη όπως τον φωτίσει ο Θεός

Οπότε για εμένα μια πολύ καλή λύση είναι η Qnap (ένα καλό + Ajax)

Σωστές οι παρατηρήσεις σου και καλο θα ήταν να υπαρχει usd3 στο ds213j αλλα εδω που τα λέμε δεν χρειάζεται... μιας και την οποιαδήποτε μεταφορά, την κάνουμε μέσα απο το δίκτυο... Με ταχύτητες εώς 90mb.
Auteur πολύ φιλικά έτσι για να μου λυθεί η απορία , διαβάζοντας πολλά post μέσα στο
avclub.gr υποστηρίζεις την synology σε τέτοιο βαθμό που γίνεται απορία είσαι αντιπρόσωπος Ελλάδος ? γιατί σε όλα βρίσκεις και μια απάντηση να την υποστηρίξεις

Auteur πολύ φιλικά έτσι για να μου λυθεί η απορία , διαβάζοντας πολλά post μέσα στο
avclub.gr υποστηρίζεις την synology σε τέτοιο βαθμό που γίνεται απορία είσαι αντιπρόσωπος Ελλάδος ? γιατί σε όλα βρίσκεις και μια απάντηση να την υποστηρίξεις

Έχω αναλάβει την ευρωπαικη αντιπροσωπεία της εδω και λίγους μήνες :)

Φυσικα και δεν την υποστηριζω χωρις λόγο, απλα έχω δοκιμάσει το λειτουργικο της qnap πριν 1-1,5 χρόνο, μπορει βέβαια όλα αυτα που ανέφερα παραπανω ή να μην σε ενδιαφερουν ή να τα εχουν συμπεριλάβει με νεότερο firm.

Απλη υπόδειξη έκανα.

Αν δεν σε ενδιαφέρουν οι ευκολίες των nas και των app τους ακόμα πιο συμφέρον λύση ειναι το hp microserver των 190 , αν και με το λειτουργικο 50 αν βάλεις νόμιμο, συν drivebender (15 ) συν το χρόνο πουνθα ξοδεψεις για τις παραμετροποιησεις, φτάνεις τα 300 που εχει ενα 4απλο synology/qnap..