Qnap ts-419P II ή Synology DS 413. Μεταξύ αυτών των δύο είμαι. Για πείτε και εσείς ποιό να προτιμήσω και γιατί?
Επίσης ποιούς δίσκους να προτιμήσω και γιατί?
Επίσης ποιούς δίσκους να προτιμήσω και γιατί?
Πώς ξεκινάω το χτίσιμο του Raid? Τελικό στάδιο θα είναι Raid 5 με 4 δίσκους. Δεδομένου ότι δεν μπορώ να τους πάρω όλους τώρα,
Ποιά χωρητικότητα είναι βέλτιστη στο λόγο τιμής προς GB σήμερα?
Σκεφτόμουν να πάρω έναν 3ΤΒ σκληρό σήμερα, έναν μετά από 3 μήνες και έναν τρίτο μετά από 3 μήνες για να κλείσω το RAID 5. Πώς προτείνετε να κινηθώ? Σκεφτόμουν στην αρχή τους δύο πρώτους να τους έχω JBOD και μόλις βάλω τον τρίτο να κάνω RAID 5.
Μήπως θα ήταν καλύτερα να πάω JBOD--> RAID 1--> RAID 5?
Είναι εύκολη η εναλλαγή των RAID ? Το έχει κάνει κανείς?
Εναλλαγή των raid? Αμα τα κανεις copy αλλου, ολα γινονται, αλλιως το ξεχνας. Απο απλο δισκο σε raid1 γινεται. Απο raid1 σε 5 ομως οχι.
Raid 5 με δισκους 3tb ειναι κακιστη επιλογη. Γενικοτερα το raid 5 μας εχει τελειωσει σε τετοιες χωρητικοτητες, για λογους μειωμενης αξιοπιστιας. Google it.
Αν σου φτανουν 3tb, τοτε δυο δισκοι σε raid1... Αν θες παραπανω, τοτε 4 δισκοι σε raid 1 μεταξυ τους και μετα ενωμενοι...
Τωρα να τα κανεις αυτα σταδιακα, και χωρις ιδιαiτερη εμπειρια, ειναι συνταγη για πανικούς.
Θα σε παραπεμψω εδώ
http://www.zdnet.com/blog/storage/why-raid-5-stops-working-in-2009/162
Μιλαει για το 2009, εχουμε 2013... Ειναι θεμα μαθηματικων και στατιστικης, οχι τεχνολογιας.
Και περαν ολων αυτων, ειναι τοσο τραγικά αργό το raid5 σε μεγαλες χωρητικοτητες ωστε να το μετανιωσεις πικρά...
Σε φυσιολογικα nasakia, raid1... Απο κει και περα, αν τα terαbytes αυξανονται, το zfs ειναι μονοδρομος...
Θα σε συμβουλευα να ξεκιναγες με 2 δισκακια σε raid 1.. και αργοτερα αλλα δυο σε αλλο ενα raid1 και ας μην ειναι ενωμενα.
Υποθετω οτι ενας λογικος διαχωρισμος ανα 3tb ειναι πρακτικος.
Απλα πραγματακια, not for gurus...
Και ασε το raid5... Μπορει να κερδιζεις σε χωρητικοτητα, αλλα
μπορει να το πληρωσεις πολυ ακριβά.
Δεν ξερω αν εχεις καταλαβει οτι ενα unrecoverable read error δεν σημαινει το πληρες χασιμο δευτερου δισκου...
Ομως την ωρα του rebuild του raid5 array θα ΕΙΝΑΙ καταστροφικο. Σε raid1 τα πραγματα ειναι σαφως απλουστερα.
3 μερες για 1.3 tera παρα ειναι πολυ. Η πιθανοτητα να κανει κατι timeout και να εχεις corrupted data ειναι σημαντικη.
100ρι δικτυο σημαινει στη πραξη 8-9Mbyte/sec. 1,3 tera = 1300 giga = 1.300.000 mbyte. 1.300.000 /9 = 144444 sec /3600 = 40 ωρες.. /24 =1,6 μερες.
Αρα ΔΕΝ "γεμίζει".
Και να ειχες gigabit... Δεν θα αλλαζε κατι.
Βεβαια εκτος απο το raid μπορει να φταιει το συχνα υποτονικο hardware του nas. Μια δοκιμη σε raid1 θα σε πεισει. Ισως να μιλαμε για τη διπλασια ταχυτητα.
Μέσα σε 6 ώρες είχαν μεταφερθεί περί τα 45GB δεδομένων οπότε... Καλά και το ρούτερ μη φανταστείς ένα της πλάκας είναι αλλά και πάλι δεν καίγομαι, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Εξάλου έχω mac που δεν παίζει να γίνει time out κάτι κατά την μεταφορά. Τώρα τί φταίει που δεν γεμίζει δεν ξέρω αλλά θα το ψάξω αφού τελειώσω την μεταφορά τώρα.
Anyway τώρα έγινε and i will have to live with that.
Δεν εχει καμμια σημασια τι ειδους ειναι ο ρουτερ. Και ο πιο τις πλακας, τα ιδια πραγματα κανει απο πλευρας ταχυτητας..
Για το τι φταιει ειναι προφανες. Το raid calculcation τσακιζει το nas.
Αμα ηταν τα mac να μην εχαναν ποτέ data, τοτε θα ειχαμε ολοι mac. Προφανως αστειευεσαι.
Εγω θα το εκοβα και θα εκανα μερικες δοκιμες πρωτα... 45 giga μπροστα στο 1.3 τερα δεν ειναι πολυ.
Εν πασει περιπτωσει, τωρα ξερεις. You have been warned που λεν ...
Σου ευχομαι καλη τυχη, που με βεβαιοτητα θα χρειαστεις.![]()
Νομίζω έχει την επιλογή να πάει σε raid 6
Για την ιστορία και εγώ με 4 δίσκους προτίμησα radi10 στο πρόσφατο μικρό nas μου.
Αλλα και πάλι μονο το Backup σώζει ...
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.