ασφαλης αποσταση για ηχεια

tsik kostis

New member
13 October 2008
37
καλησπερα,
στην αναζητηση ηχειων για ενα μικρο χωρο της ταξεως των 3 επι 5 εχω ερθω σε συγχιση.
ενδιαφερθηκα να παρω ενα ζευγος ηχειων οπου φερουν την οπη στο πισω μερος τους.ποση ειναι η ασφαλης τοποθετηση απο τον τοιχο.καταλαβαινετε ο χωρος ειναι μικρος και αυτα τα εκατοστα ισως μου τα φερουν σε σημειο που δεν θα ηθελα.θα ηθελα επισης να μαθω τι ειδους προβλημα μπορει να εχω αν παω να ξεκλεψω καποιους ποντους απο την ασφαλη αποσταση.
αν βοηθαει να αναφερω συστημα που σκεφτομαι να βαλω,ποιο ηχεια κτλ...

Υποθέτω οτι θα εχεις τα ηχεία στην πλευρά των 3ων μέτρων...Μια απόσταση 60 με 80 εκατοστά απο τον πίσω τοίχο ειναι αρκετή. Υπόψη οτι την μετραμε απο το μεγάφωνο. Ποια ηχεία εχεις στο νού σου;

σωστα δεν το διευκρινισα.τα ηχεια θα τοποθετηθουν στην πλευρα των 5 μετρων.δηλαδη θα απεχουν 2,8 μετρα απο τον καναπε.δεν γινεται και διαφορετικα για τον χωρο.60 με 80 εκατοστα με κανουν να το ξεχναω.
τα cm5 της b&w ακουσα και μου αρεσαν παρα πολυ-φοβερο ηχειο.επισης σκεφτομουν και τα kef q55(δαπεδου) που εχω αλλου αλλα μου φαινονται βαρια για τετοιο χωρο.τα φοβαμαι τα δαπεδου σε τετοιο μικρο χωρο.τι λες:

Μεταξύ τους πόσο θα απέχουν;

Ο χώρος σου είναι μικρός κι είναι πολύ δύσκολο να παίξουν σωστά δαπέδου σ' αυτόν.

Ωστόσο υπάρχουν λύσεις σε ηχεία βάσης κλειστού τύπου ή με την οπή BR μπροστά.

Πόσα σκέπτεσαι να διαθέσεις και με τι συνοδά θα παίξουν;Τι ακούς;Ποιά άλλα ηχεία σου έχουν κάνει θετική εντύπωση;

Last edited:
η μεταξυ τους αποσταση ας πουμε στα 2 μετρα αν και λιγο πανω-κατω εχω περιθωριο.
θα παιζουν με τον HK-970 της harman/kardon και το αντιστοιχο player
ακουσματα ροκ κυριως αλλα και μπλουζ τζαζ κ.α.
χρηματα μεχρι 1000-1200 δινω.
και τα cm5 με ενθουσιασαν για αυτο εχω τοποθετησει οικονομικα ανω οριο αυτο.

Καλύτερα να αφήσεις τα δαπέδου.
Στην πλευρά των τριών μετρων μπορεις να τα εχεις στα 2 μέτρα μεταξύ τους και 0.5 απο τους πλαϊνούς τοιχους, και να δοκιμασεις λιγη ακόμα απομάκρυνση απο τους τοιχους.

Επίσης μπορείς να δείς Proac, ΑΤC ή και Paradigm σε αυτά τα χρήματα. Ενισχυτής υπάρχει;

Κοίτα το σωστό είναι το ισόπλευρο τρίγωνο ακρόασης(στις γωνίες τα δυό ηχεία κι ο ακροατής).Μια μικρή παρέκλιση μιλώντας για μικρά ηχεία βάσης δεν είναι αμαρτία.Αλλά ένα μέτρο σσχεδόν παραπάνω στη θέση ακρόασης απ' όσο απέχουν τα ηχεία μεταξύ τους,πιθανότατα θα είναι.

Απο την άλλη άν ανοίξεις πολύ τα ηχεία(στα 2,80),θα δημιουργηθεί "τρύπα" στην στερεοφωνική εικόνα.

Προσπάθησε να κινηθείς κάπου γύρω στα 2 μέτρα.

οσο για αλλα ηχεια που μου αρεσαν
τα spectrum artemis,και canton vento-reference που λιγο ξεφευγουν οικονομικα.τα 685 επισης αν και στην πρωτη ακροαση σε καταστημα δεν με επεισαν,στον χωρο μου-τα εφερε ενας φιλος-δεν με χαλασαν καθολου.
ακουσα πολλα που δεν μου αρεσαν επισης καθολου και δε μπαινω στη διαδικασια να τα αναφερω...

να υπενθυμισω οτι αποσταση απο τον ακροατη στην ευθεια με τον τοιχο(δηλαδη ητο υψος στο τριγωνο που λες) ειναι 2,8 μετρα.

να σε ρωτησω ευθεως,θα τα επαιρνες τα cm5 με την πισω οπη για αυτον τον χωρο και να τα τοποθετησεις οριακα στα 30 εκατοστα(το πισω μερος τους) απο τον τοιχο;

Απάντηση: Re: ασφαλης αποσταση για ηχεια

να σε ρωτησω ευθεως,θα τα επαιρνες τα cm5 με την πισω οπη για αυτον τον χωρο και να τα τοποθετησεις οριακα στα 30 εκατοστα(το πισω μερος τους) απο τον τοιχο;

Οχι.

Κι όχι για λόγους τοποθέτησης αλλά γιατί δεν μου αρέσουν.Αγρια και τραχιά ηχεία.

μαλλον θα αρχισω να τα ξεχναω..για λογους τοποθετησης εγω!
παντως ευχαριστω για πληροφοριες.
θα τα ξαναπουμε,στο ψαξιμο ειμαι...

Θα σούλεγα ν' ακούσεις τα Proac studio 110 αλλά θέλουν αρκετή απόσταση απο τοίχους και καλά συνοδά.

Τα ATC SCM 11 είναι πολύ πιό εύκολα στην τοποθέτηση,αλλά θα σου βγάλουν επίσης στην φόρα τα προβλήματα των μηχανημάτων σου,άν δεν είναι καλά.

Δές τα Dali Ikon 2 ή τα B&W 685 άν σ' αρέσει ο ήχος της εταιρείας.

Θα σούλεγα ν' ακούσεις τα Proac studio 110 αλλά θέλουν αρκετή απόσταση απο τοίχους και καλά συνοδά.

Τα ATC SCM 11 είναι πολύ πιό εύκολα στην τοποθέτηση,αλλά θα σου βγάλουν επίσης στην φόρα τα προβλήματα των μηχανημάτων σου,άν δεν είναι καλά.

Δές τα Dali Ikon 2 ή τα B&W 685 άν σ' αρέσει ο ήχος της εταιρείας.

Εξαιρετικές οι προτάσεις σου αγαπητέ Διονύση. Χωρίς ίχνος διάθεσης δημιουργίας παρεξήγησης , θά ήθελα νά σού υπενθυμίσω καί τά Spendor S3/5R ,η ακόμα καί τά SA1 , τά οποία πληρούν τίς προυποθέσεις τοποθέτησης καί χώρου πού έθεσε ο tsik kostis.
Φιλικά πάντα...

Μήπως σε τέτοιο χώρο θα μπορούσαν να παίξουν τα audio physic spark 3????:FSGSFGS4:

Απάντηση: Re: ασφαλης αποσταση για ηχεια

μαλλον θα αρχισω να τα ξεχναω..για λογους τοποθετησης εγω!
παντως ευχαριστω για πληροφοριες.
θα τα ξαναπουμε,στο ψαξιμο ειμαι...

Ζήτησε να ακούσεις τα ηχεία που σε ενδιαφέρουν ( CM-5 ) σε συνθήκες παραπλήσιες με αυτές του σπιτιού σου, κοντά στον πίσω τοίχο, στην απόσταση που θα τα βάλεις εάν τα αγοράσεις.

Εάν χρειασθεί, δοκίμασε και τα σφουγγαράκια που παρέχονται μαζί με τα ηχεία.

Μόνον έτσι θα βγάλεις σχετικά ασφαλή συμπεράσματα.

Εννοείται ότι η σύσταση αυτή ισχύει για όλα τα υποψήφια ηχεία.

στην αναζητηση με το θεμα μας δοκιμασα στον χωρο τα arcam delta 2 τα οποια ειχαν οπη στο πισω μερος και δεν ενοχληθηκα καθολου.ακομα και οταν τα εκλεισα με σφουγγαρακια δεν ενιωσα οτι λειπουν τα μπασα.
οποτε καταληγω στο συμπερασμα οτι η επι τοπου δοκιμη ειναι η καλυτερη-αν υπαρχουν βεβαια διαθεσιμα ηχεια για δοκιμη.
ευχαριστω παντως πολυ για τον χρονο σας

εχω τον ιδιο ενισχυτη harman kardon σε συνδιασμο με Roister status 4 βασης με οπη bass reflex στο μπροστινο μερος.το αποτελεσμα ειναι αρκετα καλο και ο χωρος ακροασης παρομοιος με το δικο σου.