Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Η μουσικη ειναι συναισθηματα,και μια μορφη ψυχολογικης εκφρασης,εχει να κανει εντονα με τον ψυχισμο μας.Εννοειται οτι ναι,μπορει να εχει επιδραση φυσικα στον ανθρωπο,αφου σχετιζεται με την ψυχη και τα συναισθηματα.
Εχω παρατηρησει οτι ακουγοντας καποια τραγουδια που μου αρεσουν,τα οποια ειναι δυναμικα και ανεβαζουν την αδρεναλινη,μερικες φορες ερχονται αυθορμητα στο μυαλο μου επιθετικα συναισθηματα,ανασυροντας ακουσια στο μυαλο μου καταστασεις του παρελθοντος οπου απειληθηκε η σωματικη μου ακεραιοτητα ή θιχθηκε ο εγωισμος μου κτλ.
Αλλες φορες ακουγοντας ευχαριστα και ανεβαστικα,χαρουμενα κομματια,εχεις μετα μια αισιοδοξη σταση και συμπεριφορα στην καθημερινη σου ζωη.
Και ενα αλλο παραδειγμα,τελευταια η κοπελια μου εχει βαλει εναν ηχο ξυπνητηριου/ειδοποιησης στο κινητο,μια πολυ γλυκια μελωδια απο τη ταινια forest gump.Οποτε ακουω αυτη τη μουσικουλα συγκινουμαι και θελω να την αγκαλιασω και να της ζητησω συγγνωμη καποιες φορες που τη στενοχωρω και την κανω να κλαιει,και γενικα αν εχω στενοχωρησει ατομα κτλ...
Και εχω μετα μια γαληνια και συμπονετικη σταση απεναντι στη ζωη και στον τροπο μου στους αλλους,εξω κτλ,να φερομαι καλα και ομορφα.

Πιστευω λοιπον βλεποντας τα παραπανω(που δε νομιζω κανεις μουσικοφιλος να διαφωνει με αυτα),μπορει να επηρεαστει η ηθικη συμπεριφορα των ανθρωπων αναλογως της μουσικης,τωρα σε τι βαθμο και με τι τροπο,εξαρταται απο διαφορους παραγοντες,αν και βεβαια απο την αλλη ισχυει και το αντιστροφο,δηλαδη αναλογα το χαρακτηρα και τα συναισθηματα καποιου ειναι πολλες φορες και τα μουσικα του γουστα.Ολα αυτα λοιπον ειναι ψυχη και συναισθηματα και σαφως αλληλοεπηρεαζει το ενα το αλλο.
Παντως για μενα,σιγουρα,σε πιο μικρης κλιμακας χρονικα στιγμες,η μουσικη εννοειται μπορει να επηρεασει θετικα ή αρνητικα συμπεριφορες και ηθικη αντιμετωπιση καταστασεων,αλλα και πιο γενικευμενα,απλα στο πιο γενικευμενο θα πρεπει οπως προανεφερα να ληφθουν υποψην κατα τη γνωμη μου και αλλα πολλα πραγματα οπως ο καθε ανθρωπος τι ειναι απο τη φυση του και σε τι συνθηκες μεγαλωσε,οι μουσικες που ακουει σε τι ποσοτητα και φασεις της ζωης του και τι μουσικες ειναι αυτες και ποσο ακουει τη καθεμια κτλ.
Ειναι ωραιο ερωτημα για σηζητηση αλλα κατα τη γνωμη μου ετεθη λαθος,γιατι ρωταται το αυτονοητο νομιζω,που ειναι ναι,επρεπε να ερωτηθει με αλλο τροπο,πχ ποσο και με ποιους τροπους οι μουσικες μας επηρεαζουν προς το καλο ή το κακο σαν ανθρωπους.

Λιγο αστατο γραμμενο το παραπανω μου μηνυμα ισως,αλλα να προσθεσω και κατι τελευταιο που σκεφτηκα...
Βλεπω συμπεριφορες και νοοτροπια σε μας τον κοσμο σημερα που απεχει απο λιγο ως πολυ απο αυτο που θα χαρακτηριζαμε ισορροπημενο και λογικο,καλαισθητο,συμπονετικο και ευγενικο,τιμιο κτλ...Και βλεπουμε και τις μουσικες απο τα MME...δε μπορεις να μην πιστεψεις οτι υπαρχει στενη αλληλεπιδραση.

Επισης αν το δουμε και πιο απλα,αν ενας ανθρωπος ζεις σε μια πολη με αρκετη ηχορυπανση,θα ειναι λογικα πιο νευρικος και η ηθικη του συμπεριφορα επηρεασμενη αρνητικα.Αν ξεφυγει στην εξοχη εστω για λιγο,θα ηρεμησει η ψυχη του με τη "μουσικη" της φυσης,ειτε αυτο ειναι το ελαφρυ αερακι,τα φυλλα στα δεντρα,τα πουλια,το κυμα της θαλασσας κτλ.
Μαλλον θα πρεπει να κανουμε ολοι καποια λιστα με τραγουδια και μουσικες που μας κανουν να νιωθουμε πιο ισορροπημενοι,ηρεμοι και καλοι ανθρωποι,να τη βαζουμε στις δυσκολες και αγχωδεις στιγμες που δε μπορουμε να δραπετευουμε προς την υπαιθρο... :)

Απάντηση: Re: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Να επηρεάσει (η μουσική) λίγο την διάθεση ίσως, αλλά για παραπέρα δεν νομίζω να προσφέρει κάτι. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι σημαίνει μουσική.

Γιώργο εντάξει, αλλά υποτίθεται οτι συζητάμε για Μουσική στη σχετική κατηγορία του AVClub, έτσι;
Εννιά χρόνια εδώ μέσα (minimum) για παρα πολλους ανθρώπους, μετα απο κάποιες χιλιάδες μηνύματα και παρουσιάσεις είναι πάρα πολλά για να αφορούν κάτι, που ίσως επηρεάσει λίγο (όταν θα συμβεί) μόνο τη διάθεσή μας, δεν νομίζεις;

Re: Απάντηση: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Γιατί οι "διαδικασίες" είναι μια εξόχως ταιριαστή λέξη την οποία μπορώ να χρησιμοποιήσω για να κάνω κατανοητό στον άλλο ότι αναφέρομαι σε ένα σύνολο ενεργειών με καθορισμένη τάξη που αφορούν σε κάποιο σκοπό.

Όλα τα υπόλοιπα ποιά είναι; Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για το αν ασκεί ηθική επίδραση η ακρόαση μουσικής.

Παραδείγματος χάριν,
Το παιδί αναπτύσσει το ένστικτο του αλτρουϊσμού;

ή μαθαίνει,

Να σέβεται τον συνάνθρωπο;
Nα ανέχεται το διαφορετικό;
Να αποστρέφεται την αδικία;
Nα εκτιμά την έννοια της συγχώρεσης;
Να μην εθίζεται στη βία;

Nα εννοει την αρμονία της φυσης και να κατανοει το "τσιμέντο του συμπαντος"...ετσι να προδιαθετει την θεση του μεσα σ'αυτον.

Αυτο και μονο αρκει. Και λειπει απο πολλους.

Ολα τα άλλα περι "ανοχης" και τα περι "αδικίας" κλπ ειναι αλλα ρεζιστρα...

ΥΓ.
"Ανοχη ;...υπάρχουν οικοι γι αυτην"

Ειλικρινά και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης,εγώ αδυνατώ να κατανανόησω το πως κάποιος δεν μπορεί να επηρεαστεί.
Και δεν μιλάω μόνο πνευματικά,ψυχικά,κλπ.

Η Μουσική αποδεδειγμένα επιδρά στην βιολογία μας,αποδεδειγμένα μας αλλάζει.

Κι όταν συνδυάζεται με τον Λόγο,ειδικά αυτόν που ξυπνάει βιώματα,πόθους,πόνους,χαρές ή τον λόγο που εξιστορεί αυτό είναι ακόμα πιο έντονο.
Το ίδιο και με την εικόνα,πολλά αριστουργήματα δεν θα μας προκαλούσαν τα συναισθήματα που βιώσαμε βλέποντας τα αν απουσίαζε το μουσικό θέμα.

Φυσικά και δεν χρειάζεται τα δυο παραπάνω απαραίτητα,φυσικά κι από μόνη της μπορεί να επηρεάσει (δεν εξετάζουμε το θετικά ή αρνητικά),φυσικά και μας αλλάζει.
Και μην ξεχνάμε,σε πολλές περιπτώσεις ατόμων καθόριζει ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία ατομικότητας και αυτοπροσδιορισμού,το ίδιο το στυλ.

Re: Απάντηση: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Ειλικρινά και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης,εγώ αδυνατώ να κατανανόησω το πως κάποιος δεν μπορεί να επηρεαστεί.
Και δεν μιλάω μόνο πνευματικά,ψυχικά,κλπ.

Η Μουσική αποδεδειγμένα επιδρά στην βιολογία μας,αποδεδειγμένα μας αλλάζει......

Ακριβως, ιδιως οταν το μυαλλο ειναι στην εποχη δόμησης του, η μουσικη ιδια ειναι οχι ασκηση δομησης αλλα δομη η ιδια, και "επηρεάζει" (αστοχη λέξη) τον εγκεφαλο σε ενα ειδος θεμελιακής δόμησης.

Οι Αρχαιοι Ελληνες ειχαν την μουσικη, οτ και αν ηταν την εποχη εκείνη, ως θεμελειωδες στοιχείο της παιδείας διπλα στα γραμματα (+ αριθμιτικη) και την γυμναστικη.

Re: Απάντηση: Re: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Γιώργο εντάξει, αλλά υποτίθεται οτι συζητάμε για Μουσική στη σχετική κατηγορία του AVClub, έτσι;
Εννιά χρόνια εδώ μέσα (minimum) για παρα πολλους ανθρώπους, μετα απο κάποιες χιλιάδες μηνύματα και παρουσιάσεις είναι πάρα πολλά για να αφορούν κάτι, που ίσως επηρεάσει λίγο (όταν θα συμβεί) μόνο τη διάθεσή μας, δεν νομίζεις;

Εξαρτάται. Θεωρείς τον επιρεασμό της διάθεσης λίγο πράγμα, και δεν του αξίζουν τα χιλιάδες μηνύματα;
Η δική μου η άποψη είναι ότι όσα και να είναι τα μηνύματα, οι τέχνες δεν είναι ισάξιες όσον αφορά το τι μπορούν να προκαλέσουν στον ψυχισμό του ανθρώπου. Η μουσική δεν έχει την ίδια ικανότητα με το θέατρο ή τον κινηματογράφο (για παράδειγμα) στον τομέα αυτό.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Φυσικά και δεν χρειάζεται τα δυο παραπάνω απαραίτητα,φυσικά κι από μόνη της μπορεί να επηρεάσει (δεν εξετάζουμε το θετικά ή αρνητικά),φυσικά και μας αλλάζει.
Και μην ξεχνάμε,σε πολλές περιπτώσεις ατόμων καθόριζει ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία ατομικότητας και αυτοπροσδιορισμού,το ίδιο το στυλ.

Εγώ θα έλεγα ότι τον λόγο και την εικόνα την χρειάζεται η μουσική, μόνη της δεν επαρκεί.

Nα εννοει την αρμονία της φυσης και να κατανοει το "τσιμέντο του συμπαντος"...ετσι να προδιαθετει την θεση του μεσα σ'αυτον.

Αυτο και μονο αρκει. Και λειπει απο πολλους.

Ολα τα άλλα περι "ανοχης" και τα περι "αδικίας" κλπ ειναι αλλα ρεζιστρα...

ΥΓ.
"Ανοχη ;...υπάρχουν οικοι γι αυτην"

Αρμονία της φύσης και τσιμέντο του σύμπαντος.... Ιδεαλιστικές μαλακίες άνευ πραγματικού, πρακτικού και χρηστικού νοήματος.

Δικαιώνεις στην πράξη την αρχική διαπίστωση.

Είσαι ένα ζωντανό παράδειγμα στη διαπίστωση ότι η μουσική δεν ασκεί καμία ηθική επίδραση στον ακροατή.

Έκρηξη συναισθημάτων ναι, ψυχική ηδονή, καλαισθησία ή τόνωση της προσωπικότητας και του εγωισμού ναι.

Ηθική επίδραση με απτά αποτελέσματα, καμία.

Ο μισαλλόδοξος και ο ρατσιστής είτε ακούει Μπαχ και Μπετόβεν είτε όχι, την ίδια σκατά ηθική υπόσταση έχει.

Αρμονία της φύσης και τσιμέντο του σύμπαντος.... Ιδεαλιστικές μαλακίες άνευ πραγματικού, πρακτικού και χρηστικού νοήματος.

Δικαιώνεις στην πράξη την αρχική διαπίστωση.

Είσαι ένα ζωντανό παράδειγμα στη διαπίστωση ότι η μουσική δεν ασκεί καμία ηθική επίδραση στον ακροατή.

Έκρηξη συναισθημάτων ναι, ψυχική ηδονή, καλαισθησία ή τόνωση της προσωπικότητας και του εγωισμού ναι.

Ηθική επίδραση με απτά αποτελέσματα, καμία.

Ο μισαλλόδοξος και ο ρατσιστής είτε ακούει Μπαχ και Μπετόβεν είτε όχι, την ίδια σκατά ηθική υπόσταση έχει.

Μενοντας στο ιδιο μηκος κυματος με σενα θα πω οτι ολα αυτα ειναι μπουρδες και υλιστικες φαντασιωσεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας μαρξιστικης σκεψης οπου ψαχνει στην μουσικη η την τεχνη, την χρησιμότητα και το κερδος. Και ολη την νοητικη σφυρηλατηση που πάει πακετο και εχει κάνει το κεφαλι κουρκουτι.

Σιγουρα ενας υποταγμένος δεν μπορει να καταλάβει το νοημα της μουσικης.

Αυτα ειναι ισως ψιλά γραμματα και μόνο για μας τους ζωντανους και ελευθερους. -bye-

-ΥΓ>Προς την διαχειρηση : Δεν κάνω Ρεπορτ, παρακαλω να μείνουν τα ποστς για να εχει ο κόσμος καποια ιδεα του τι γινεται, και τι καταλαβαινει κανεις. Και παράλληλα τι πρεσβευει σε κάθε ευκαιρια που βρισκει.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα δώσεις μεγάλη ώθηση στη συζήτηση ετούτου του νήματος αν ακολουθήσεις την παρακάτω προτροπή.

Άκουσε την πιο αγαπημένη σου σονάτα του Μπετόβεν (π.χ τη σονάτα του Σεληνόφωτος) ή οτιδήποτε άλλο από την κλασική δισκοθήκη σου και στη συνέχεια προσπάθησε να μας περιγράψεις τα συναισθήματά σου για τους πρόσφυγες από τη Συρία και τη Λιβύη.

Νομίζω ότι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα είναι εξόχως αποκαλυπτικά.

Αν έχεις αναστολές μην ανησυχείς, δες το όλο πράγμα σαν τη δική σου συμβολή στην υπόθεση της κοινωνιολογικής επιστήμης.

Δεν χρειάζεται να τα κανω ολα αυτα ευτυχως που εισαι εσυ εκει και νοιαζεσαι για τους προσφυγες οποτε ολα καλά ας μην ανυσηχει κανεις.

Δεν προκειται να σε ακολουθησω σ'αυτο το νημα στην εκτος θεματος δακρυβρεχτη ιδεολογικη κατευθυνση, που διεκρινα, οτι ειναι στοχος σου εδω απο την στιγμη της ερωτησης σου.

Το εμπόριο της ελεημοσυνης ειναι στο διπλα νημα.

Τερμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους

Εξαρτάται. Θεωρείς τον επιρεασμό της διάθεσης λίγο πράγμα, και δεν του αξίζουν τα χιλιάδες μηνύματα;
Ακυρώνεις τη σημασία της Μουσικής, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνεται πολύς κόσμος εδω μέσα, όταν την περιορίζεις σε μέσο μόνο αλλαγής της διάθεσης, αυτό είπα (σχετικά με τα χιλιάδες μηνύματα)

Η δική μου η άποψη είναι ότι όσα και να είναι τα μηνύματα, οι τέχνες δεν είναι ισάξιες όσον αφορά το τι μπορούν να προκαλέσουν στον ψυχισμό του ανθρώπου. Η μουσική δεν έχει την ίδια ικανότητα με το θέατρο ή τον κινηματογράφο (για παράδειγμα) στον τομέα αυτό.

Δεν πρόκειται να βάλω τις τέχνες στο ζύγι, ούτε θα ψέξω κάποιον που του αρέσει ή πιστεύει πχ στο θέατρο περισσότερο απο τη μουσική.

Η δική μου η άποψη είναι πως η Μουσική (αλλά και το τραγούδι) καταφανώς εμπεριέχει τη δραματουργία,δημιουργεί κινηματογραφία στον μύστη- ακροατή, ασκεί ψυχαγωγία.

επομένως την άποψή σου πως

Εγώ θα έλεγα ότι τον λόγο και την εικόνα την χρειάζεται η μουσική, μόνη της δεν επαρκεί.

την εντάσσω στο πλαίσιο της προηγούμενης δικής σου:

Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι σημαίνει μουσική.
οπότε όλα καλά. :a0210:
Αρκεί να μην αναλωνώμαστε στο να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό.

Δεν χρειάζεται να τα κανω ολα αυτα ευτυχως που εισαι εσυ εκει και νοιαζεσαι για τους προσφυγες οποτε ολα καλά ας μην ανυσηχει κανεις.

Δεν προκειται να σε ακολουθησω σ'αυτο το νημα στην εκτος θεματος δακρυβρεχτη ιδεολογικη κατευθυνση, που διεκρινα, οτι ειναι στοχος σου εδω απο την στιγμη της ερωτησης σου.

Το εμπόριο της ελεημοσυνης ειναι στο διπλα νημα.

Τερμα.

Πέρα από τις θεωρητικολογίες των προηγούμενων τεσσάρων σελίδων, εδώ έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε σε καθαρά πρακτικό επίπεδο την μια ή την άλλη υπόθεση περί ηθικής ή μη επίδρασης της μουσικής στον ακροατή. Ας την αδράξουμε λοιπόν... τι φοβάσαι;

Σύμφωνα με ένα λεξικό:
(μεταξύ άλλων)

ηθικός -η -ο
1α. που αφορά τα ήθη και τους θεσμοθετημένους κανόνες που καθορίζουν το πώς πρέπει να ζει και να συμπεριφέρεται το άτομο σε μια συγκεκριμένη κοινωνία
........................
3α. (φιλοσ.) που αναφέρεται στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, απαλλαγμένο από τους όρους και τις απαιτήσεις του φυσικού κόσμου: Hθικές επιστήμες, που ασχολούνται με τα ψυχικά και πνευματικά φαινόμενα και τις εκδηλώσεις τους στην τέχνη, τη θρησκεία, την ιστορία και την κοινωνία, που δεν ακολουθούν τους νόμους της φύσεως, αλλά κατευθύνονται από σκοπούς και ιδανικά που ορίζονται ελεύθερα από τον άνθρωπο.
...........................
3β. που αναφέρεται στον εσωτερικό, τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου.

Με βάση την ευρύτερη ερμηνεία που δίνουν τα εδάφια 3α και 3β στην έννοια ηθικός-η-ο, θεωρώ αυτονόητη τη δυνατότητα ή πιθανότητα επηρεασμού του ανθρώπου απο τη μουσική σε αυτό το επίπεδο.

Δε λέω πως αυτό συμβαίνει πάντα, ούτε και πως ισχύει το αντίθετο:
Άνθρωπος δηλ. που δεν ασχολείται με τη μουσική ή δεν έχει ακούσει ποτέ τον τάδε συνθέτη ή το δείνα έργο, είναι απαραίτητα ελλειματικός σε ηθικό, συναισθηματικό, ή ψυχικό επίπεδο.

Πέρα από τις θεωρητικολογίες των προηγούμενων τεσσάρων σελίδων, εδώ έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε σε καθαρά πρακτικό επίπεδο την μια ή την άλλη υπόθεση περί ηθικής ή μη επίδρασης της μουσικής στον ακροατή. Ας την αδράξουμε λοιπόν... τι φοβάσαι;

Tι να φοβηθω ;
Απλα ολα αυτα που λες περι "ηθικης" ειναι απλη ιδεολογικη υστερία, συν του οτι οποιον ακουω να θελει να δωσει μαθηματα ηθικης και ταχα να καθοδηγησει τι πρεπει να σκεφτονται οι άλλοι...αυτα τα ατομα σαν ο διαολος το λιβάνι τα υποπτευομαι.

Θες να μας πεις και άλλα για το ποσο λυπομαστε τους Λιβυους προσφυγες η οχι αν ακουμε σονατα του Μπετοβεν ; Και να μας την βγεις ντε φακτο και απο αποσταση Ο ηθικος που θα κρινει τους άλλους ; Καλα πηγαινε να δεις αν ερχομαι. Αν θες να συνεχίσεις συνέχισε, αλλα πρωτον δεν πειθεις και δευτερον κατανταει γελοιο.

-----
Ο Γιωργος Κουν παρεθεσε κατι απο το λεξικό κυριως που ισως θα διαφωτησει αρκετους αναγνωστες για να καταλάβουν την εμβέλεια της ερωτησης περι επιροής της μουσικής.
Ειναι ευλογο οτι ναι.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση σ

Η δική μου η άποψη είναι πως η Μουσική (αλλά και το τραγούδι) καταφανώς εμπεριέχει τη δραματουργία,δημιουργεί κινηματογραφία στον μύστη- ακροατή, ασκεί ψυχαγωγία.

Αν και είμαι εναντίον του να απευθύνεται οτιδήποτε σε μύστες, ένα-δύο παραδείγματα μουσικών έργων που εμπεριέχουν την διάσταση που λες, θα ήθελα να τα ακούσω. Τα προτιμούσα τα πιο σύγχρονα.

Tι να φοβηθω ;
Απλα ολα αυτα που λες περι "ηθικης" ειναι απλη ιδεολογικη υστερία, συν του οτι οποιον ακουω να θελει να δωσει μαθηματα ηθικης και ταχα να καθοδηγησει τι πρεπει να σκεφτονται οι άλλοι...αυτα τα ατομα σαν ο διαολος το λιβάνι τα υποπτευομαι.

Θες να μας πεις και άλλα για το ποσο λυπομαστε τους Λιβυους προσφυγες η οχι αν ακουμε σονατα του Μπετοβεν ; Και να μας την βγεις ντε φακτο και απο αποσταση Ο ηθικος που θα κρινει τους άλλους ; Καλα πηγαινε να δεις αν ερχομαι. Αν θες να συνεχίσεις συνέχισε, αλλα πρωτον δεν πειθεις και δευτερον κατανταει γελοιο.

Κάποιοι πολύ πολύ παλιοί έλεγαν: Verba volant, scripta manent

Ο ξενόφοβος και συγκαλυμμένα ρατσιστικός λόγος σου στο παρακάτω ποστ δείχνει ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής δεν αφήνει κανένα ηθικό αποτύπωμα στη συνείδηση και τη νοοτροπία σου.

.....

Αναχαιτιζεις τα πάντα. Οτι ερχεται απο θάλασσα ειναι θαλασσιο οχημα, απελευθερωνεις τους κανονες εμπλοκης. Εαν δεν υπακουσουν φτανεις στοι τελευταιο σταδιο. Μετα ερχεται το θαλασσιο δικαιο ( της βοηθειας σε αυτους που βρισκονται στο νερο) και ακολουθει πρωτες βοηθειες και αμεσα επαναπροοθηση.

Πρωτα αναχαιτιζεις και μετά συζητάμε. Μονο οταν συμβει αυτο θα σταματησει τελικά η μαζικη εισβολη. Αυτο για τα της θαλασσης....

Εμένα πλεον δεν με ενδιαφέρουν τα "παιδάκια" εχουν γονεις να ενδιαφερθουν για αυτα, αντο να τα κάνουν ανθρωπινες ασπιδες για να περασουν αυτο που τους εχει καρφωθει στο μυαλό. Εμένα με ενδιαφερουν τα περιπου χιλια παιδιά δικά μας που μαχαιρωνονται κατα μεσω όρο καθε χρονο στην χωρα που ζω απο αυτους.....

Είσαι η ζωντανή απόδειξη για τον ισχυρισμό (μου) που παρέθεσε ο Shakinen στην πρώτη σελίδα του νήματος.

Συνέχισε να γράφεις για να έχουμε περισσότερα δεδομένα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους

Κι όμως,πολλές σημαντικές δημιουργίες δεν θα είχαν καν λόγο ύπαρξης αν δεν είχαν την τύχη να πέσουν επάνω σε κάποιον που μπόρεσε να τις συνδέσει με το κατάλληλο μουσικό θέμα.
Από τις πιο αστείες μέχρι και αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά.
Και μόνο πως πια αρκεί να ακούσουμε το μουσικό θέμα και αυτομάτως να το συνδέσουμε,φτάνει.

Και μιλώ για τα απλά,γιατί όπως το οτιδήποτε σε αυτή την ζωή,θέλει εκπαίδευση και εξοικείωση για να εκτιμηθεί όπως πρέπει.Θέλει κόπο.
Οκ,μερικές φορές ο κόπος δημιουργεί ελιτισμό και κλειστές ομάδες,όπως δημιουργεί και απαξίωση από την πλευρά του αδαή,αυτό είναι κοινό παντού.
Κι είναι λόγος παθών.
Αυτό και μόνο...

Για το αν η μουσική ασκεί επίδραση ή όχι,ας σκεφτεί ο καθένας το πιο απλό.
Πως σε όλες σχεδόν τις θρησκείες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τελετουργίες.Από τις πιο απλές αρχαίες που αρκούσε ένα τύμπανο (και που οι μπαγκέτες ήταν ιερές και φυλάσσονταν σε ειδικό χώρο ) μέχρι πολύπλοκες πολυφωνικές,χωρίς σε αυτό να υπολογίσουμε τα αριστουργήματα των μεγάλων συνθετών που είναι εκτός τελετουργικού.

Κάποιοι πολύ πολύ παλιοί έλεγαν: Verba volant, scripta manent

Ο ξενόφοβος και συγκαλυμμένα ρατσιστικός λόγος σου στο παρακάτω ποστ δείχνει ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής δεν αφήνει κανένα ηθικό αποτύπωμα στη συνείδηση και τη νοοτροπία σου.

Είσαι η ζωντανή απόδειξη για τον ισχυρισμό (μου) που παρέθεσε ο Shakinen στην πρώτη σελίδα του νήματος.

Συνέχισε να γράφεις για να έχουμε περισσότερα δεδομένα.

Οπως σου ειπα συνεχισε, με διασκεδαζουν αφανταστα οι μπουρδες απο αυτους που νομιζουν οτι εχουν βαρυτητα.
Και κυριως οταν νομιζουν οτι εντυπωσιάζουν.

Οτι λεω, το λεω και το δηλωνω.

Θα συνεχισω να γραφω, να παιρνεις σημειωσεις. Χαιρετισματα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση σ

Κι όμως,πολλές σημαντικές δημιουργίες δεν θα είχαν καν λόγο ύπαρξης αν δεν είχαν την τύχη να πέσουν επάνω σε κάποιον που μπόρεσε να τις συνδέσει με το κατάλληλο μουσικό θέμα.
Από τις πιο αστείες μέχρι και αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά.
Και μόνο πως πια αρκεί να ακούσουμε το μουσικό θέμα και αυτομάτως να το συνδέσουμε,φτάνει.

Και μιλώ για τα απλά,γιατί όπως το οτιδήποτε σε αυτή την ζωή,θέλει εκπαίδευση και εξοικείωση για να εκτιμηθεί όπως πρέπει.Θέλει κόπο.
Οκ,μερικές φορές ο κόπος δημιουργεί ελιτισμό και κλειστές ομάδες,όπως δημιουργεί και απαξίωση από την πλευρά του αδαή,αυτό είναι κοινό παντού.
Κι είναι λόγος παθών.
Αυτό και μόνο...

Για το αν η μουσική ασκεί επίδραση ή όχι,ας σκεφτεί ο καθένας το πιο απλό.
Πως σε όλες σχεδόν τις θρησκείες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τελετουργίες.Από τις πιο απλές αρχαίες που αρκούσε ένα τύμπανο (και που οι μπαγκέτες ήταν ιερές και φυλάσσονταν σε ειδικό χώρο ) μέχρι πολύπλοκες πολυφωνικές,χωρίς σε αυτό να υπολογίσουμε τα αριστουργήματα των μεγάλων συνθετών που είναι εκτός τελετουργικού.

Εγώ δεν είπα ότι η μουσική δεν μπορεί να να συμμετέχει σε ένα σύνολο και να βοηθήσει να βγει ένα πιο δυνατό αποτέλεσμα.
Είπα ότι δεν μπορεί να σταθεί η μουσική μόνη της εύκολα. Είναι περιορισμένη στο τι μπορεί να μεταδώσει αν δεν συμπληρωθεί με κάτι άλλο (κυρίως λόγο).

Γιώργο,στις αρχαίες παγανιστικές θρησκείες (αλλά ακόμα και στην δική μας παράδοση,μέχρι τώρα) αρκούσε ένα τύμπανο για να πέσουν ακόμα και σε έκσταση.
Πες μου τι άλλο μπορεί να το πετύχει αυτό (εκτός της χημικής οδού ).
Τόσο απλό είναι.