Astra 19.2 E: Το βασίλειο της αναλογικής εκπομπής.

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,458
Θεσσαλονίκη
Οι νεότεροι ίσως να μη γνωρίζουν τι σημαίνει αναλογική δορυφορική εκπομπή. Μεγάλα κάτοπτρα, λίγα κανάλια, υψηλά κόστη για τον εξοπλισμό, χαμηλό κατώφλι, χιόνια..

Τα χρόνια πέρασαν και τα πράγματα έγινα πλέον πολύ απλά. Παρά ταύτα υπάρχουν ελάχιστες ακόμα αναλογικές εκπομπές που για τους δικούς τους λόγους κατακρατούν ένα πομπό για ένα κανάλι, ενώ η ψηφιακή εκπομπή μπορεί να προσφέρει δέκα ή και δεκαπέντε κανάλια. (βλέπε Νοβα)

Βασιλιάς της αναλογικής εκπομπής παραμένει ο Astra στις 19.2 E με 40αριά κανάλια που απευθύνονται στο γερμανικό κοινό, σε ανθρώπους προσκολλημένους σε μια άλλη εποχή που αρνούνται να αντικαταστήσουν τους δέκτες τους με νέους ψηφιακούς.

Ο κάποτε πολύ ισχυρός στον τομέα αυτό Hotbird, αριθμεί μετά βίας τρία κανάλια (Duna tv, TV5, TVN). Αρκετά γαλλικά κανάλια εκπέμπουν ακόμα απο τις 5W και λίγα έμειναν στις 26 Ε.

Συνολικά η ασύμφορη για τα σημερινά δεδομένα αναλογική εκπομπή έχει πεθάνει. Κάποιοι από εμάς έχουν ακόμα τους δέκτες με LT, κάποιοι άλλοι τους hi end δέκτες εποχής με ενσωματωμένο Positioner.

Που και που με πιάνει το μεράκι και συνδέω τον πιστό μου Strong 332 LT για να θυμηθώ τις παλιές εποχές που σάρωνα τους ορίζοντες με το 1.80 κινητό μου πιάτο, κρατώντας στο χέρι το περιοδικό Video Camera, που στις τελευταίες του σελίδες είχε πίνακες με τις συχνότητες των δορυφόρων..

Χε, χε, παλιές καλές εποχές!
Εγω πάντως όταν θέλω να δω το γαλλικό TV5 Europe ακόμη βλέπω απο τον αναλογικό μου δεκτη, ο οποίος άλλωστε συνεχίζει να μου κινεί...αγγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα το πιάτο των 2.4μ και μάλιστα κεντράροντας και στο ισχυρότερο σήμα του κάθε δορυφόρου (satfocus) δυνατότητα που ούτε να την ονειρευτούν δεν μπορούν οι σημερινοί ψηφιακοί δέκτες! Πρόκειται βεβαια για τον High End δεκτη Echostar 8700 LT (D2Mac-Videoguard) που έχει και διάφορα άλλα ...αναλογικά κόλπα και που ειχε κοστίσει τότε (φιλική τιμή) μόνο 425000 δραχμές (καπου το 1994 νομίζω)

Οι Γερμανοι εξακολουθουν να μπλοκαρουν τοσες συχνοτητες του συμπλεγματος των 19.2Ε αντι να ξεκινησουν σε HD εστω τα δυο κρατικα ARD/ZDF και να μειωσουν τα τοσα τοπικα τριτα κρατικα. Δηλαδη τι χρειαζεται 2 πομπους για ενα SWR BW και αλλο SWR RP αφου ειναι σχεδον ιδια. Η σπαταλη βεβαια συνεχιζεται και στα ψηφιακα τους βλεπε τοσα NDR, WDR, MDR,.. Και ολα σε FTA. Οτι ειναι καλο για σας, εμας μας αρμεγουν μεχρι σκασμου. 51 το τριμηνο και ο καθενας πληρωνει μονο για τα καναλια της περιοχης του υποτιθεται. Για μεθοδους ημινομιμους τυπου αστυνομικης εφοδου σε ιδιωτες για να ελεγξουν ποσους δεκτες (συμπεριλαμβανονται οχι μονο ξυπνητηρια με δυνατοτητα ληψης FM αλλα πλεον και PCs διοτι παρεχουν καποιες εκπομπες τα κρατικα σε stream) κατεχει κανεις ας μην συζητησουμε. Θα προτιμουσα λιγοτερα αλλα ποιοτικοτερα καναλια.
Ενα αλλο θεμα ειναι οι σε αναλογικες υποφερουσες σε ψηφιακη μορφη υπαρχοντες ADR Ρ/Σ τους οποιους μπορει κανεις να τους λαμβανει μονο με ADR δεκτη. Αυτο το συστημα προτου εξαπλωθει το MPEG 2 αποτελουσε μια πολυ ποιοτικη αναμεταδοση. Δοκιμαστηκαν πριν και αλλα ασυμβατα μεταξυ τους συστηματα απο τους Γαλλους και Ολλανδους. Πλεον τα ADR ειναι αχρηστα αφου σχεδον ολοι οι Ρ/Σ υπαρχουν και σε MPEG 2.
Η αναλογικη για οσους δεν γνωριζουν τροφοδοτει ακομα παμπολλα καλωδιακα δικτυα της Γερμανιας και Αυστριας τα οποια επισης αρνουνται να ψηφιοποιησουν ολες τις συχνοτητες τους. Μαλιστα η ψηφιοποιηση με τους ρυθμους που επικρατουν θα αφησει μεσοπροθεσμα μονο τα κρατικα της καθε χωρας ελευθερα και τα υπολοιπα (δορυφορικως ελευθερα) θα κλειδωθουν για διπλη, τριπλη κερδοσκοπια.

Τα χρονια περασαν και η ληψη βελτιωθηκε κατα πολυ. Ειδικα οσα εκπεμπονται απο τους Astra 1KR/L και 13E ειναι πανευκολης ληψης σε ολη την Ελλαδα.
Οσα βρησκονται στον Astra 1F πρεπει να ειναι πολυ δυσκολα στα ΝΑ της χωρας αν και πιστευω οτι καποια απ αυτα βλεπονται και με μεγαλες κεραιες στα Βορεια με θορυβο. Και να ευχομαστε να μην κλεισουν αυτα συντομα διοτι υπαρχει κινδυνος να ξεκινησουν ψηφιακα ενδιαφεροντα καναλια τα οποια θα ειναι δυσκολης ληψης σε ολη την Ελλαδα.
Τα γαλλικα κρατικα αναλογικα στις 5W (ποιος ξερει ποσο ακομα) που μονο εκει εκπεμπουν ελευθερα σε Secam L ειναι πανισχυρα στα ΒΔ και εξασθενουν προς τα ΝΑ. Εκει δεν γνωριζω τι διαμετρο απαιτειται για την καθαρη τους ληψη.
Στην μπαντα C τα μονα αναλογικα που υπαρχουν αυτη τη στιγμη (και ισως ειναι μονο για δοκιμη προσωρινα) εκπεμπονται απ τον Badr 6 ο οποιος απ οτι φαινεται πρεπει να φωτιζει και την Βορεια Ελλαδα αρκετα καλα ωστε και με 1.20μ με την καταλληλη χοανη και C-Band LNB πρεπει να ειναι εφικτη μια καθαρη εικονα και ηχος.
Το βασηλιο της αναλογικης C βρησκεται χωρις αμφιβολια στην Βραζηλια αφου απο τις 70W αριθμουνται σε ανω των 20 !! ακομα και αρκετοι στην ιδια συχνοτητα και διαφορετικη πολωση που δυσκολευει τρομερα την ληψη.

Τελειωνοντας θα θελα να πω πως υπαρχει μια περιπτωση οπου οι κατοχοι ενος υβρηδικου δεκτη αναλογικου/ψηφιακου π.χ. Echostar AD3000IP ανοικουν σε μια μειονοτητα τυχερων διοτι στην Βορεια Ελλαδα με μια μικρη κεραιουλα των 60εκ ειναι εις θεσην να βλεπουν ισως περισσοτερα καναλια απο τις 19.2Ε παρα με καθαρα ψηφιακο. Εκει οπου δεν ειναι δυνατο το στησιμο μιας μεγαλυτερης ωστε να επιτυγχανεται η ληψη των 1G/H αποτελει μια προσωρινη λυση ως που απ οτι δειχνει θα μας απαλασσουν οι ερχομενοι 1M/N και απ αυτο το βασανο.

Οσοι εχετε αναλογικο δοκιμαστε και τα δυσκολα και δειτε ποσος θορυβος εικονας και ηχου βυθιζει το επιθυμητο σημα. Ετσι παιρνετε μια ιδεα αν υπαρχουν ελπιδες για την ληψη η μη του πομπου εαν εξεπεμπε ψηφιακα.

Last edited:
Τα γαλλικά νομίζω πως θα ειναι στις 5 δυτικά μέχρι τα τελη του 2011...