Astra, σπουδαία νέα!

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,458
Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο digilafernsehen.de, ο Astra 1E πρόκειται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τρέχοντος έτους να μετακομίσει από στις 19.2 μοίρες, στις 23.5 μοίρες ανατολικά όπου θα αντικαταστήσει τον γηρασμένο (και μισητό για μας) Astra 1D.

Σήμερα στον 1Ε εκπέμπουν ελάχιστα αναλογικά κανάλια τα οποία προβλέπεται να μετακομίσουν άμεσα στον Astra 1KR. Ολες οι ψηφιακές συχνότητες έχουν μεταφερθεί ήδη.

Ο Astra 1D αποτελούσε πολύ δύσκολο στόχο για τους Ελληνες. Στα βόρεια με 1,85 offset η λήψη του ήταν ανέφικτη.
 
Σκεφτομαι να πάω απο Gibertini 1,25 σε Tecatel 1,90 μιας και εχω και Sky Digital .Η γνωμη σου μιας και θα δυναμωσουν τα σηματα εκει ποια ειναι?

Ευχαριστώ
 
Πραγματι ο 1D μόνο με 2.4μ και ανω βγαίνει στα ΒΔ (εμφανίζει και λίγο BER)
 
μαλλον αυτο θα εννοουσε ο φιλος του πεθερου μου οταν ελεγε για την ενισχυση του σηματος που ειχα αναφερει πριν λιγο καιρο στο ποστ με το Σκαι Ντιτζιταλ.Ας ελπισουμε οτι ολα θα πανε καλα και θα εχουμε απλετο φως συντομα.
 
Κωστα, το θυμάμαι το ποστ, αλλά εκεί μιλούσαμε για Astra2 (28.2E) ενώ εδώ είναι η θέση Astra 3 (23.5E) δηλαδή 5 μοίρες δυτικότερα και ο 1D είναι ενας παμπάλαιος δορυφόρος που μεταφερθηκε εκει απο τις 19.2Ε και πάντως η θεση αυτη δεν αφορά αγγλικά κανάλια (λογικό ομως και το μπέρδεμα!)
 
Ο Astra 3A (κι αυτός στις 23.5Ε) πάντως έχει ακόμα πιο περιορισμένη δέσμη εκπομπής από τον 1D. O 3A είναι βασικά το πρόβλημα στις 23.5...

Η δέσμη εκπομπής του 3Α

0_astra_3a_H.jpg



και του 1D

0_astra_1D_H_single.jpg
 
Last edited:
Σωτο στην πραξη όμως στην Βόρεια και ειδικά την Βορειοδυτική Ελλάδα ο 3Α έχει πιο άνετη λήψη, ενω ο 1D είναι σαφώς πιο ζόρικος (βασικά ο δευτερος ελάχιστα εχει, κυρίως τον πομπό του euro1080). Επίσης και τα 2 ιχνοδιαγράμματα δεν είναι συγκρίσιμα (το ένα δείχνει ενεργό ισοτροπική ακτινοβολία και το άλλο διάμετρο πιάτων, νομίζω πως τα 47dbW αντιστοιχούν με μικρότερο απο 1.2μ).
 
Περισσότερο ως προς το τι έχει να προσφέρει το λέω. Ο Astra 3A είναι σαφώς πιο "πλούσιος" δορυφόρος από τον 1D, και από την άλλη η λήψη είτε του ενός είτε του άλλου είναι σχεδόν αδύνατη λίγο (ή πολύ) νοτιότερα από εκεί που είσαι!
 
Στην Θεσσαλονίκη με offset 1.85X1.95 ο Αστρα 3Α κατέβαινε παράκεντρα με κέντρο τις 19 μοίρες.
Απο τον 1D, ποτέ δεν κατάφερα να δω κάτι εστιάζοντας στις 23.5 Ε.
 
Ευτυχώς μέχρι τώρα υπήρξαν απο τους πλέον ...άχρηστους δορυφόρους, αν και η SES προωθεί τώρα την θέση και για την ολλανδική αγορά εκτός της γερμανικής και ποτε δεν ξερεις τι μπορει να προκύψει! Σωτο ο 1Ε μπορει να φωτίσει μέχρι την Κρητη ενώ μία αλλη αξία της θέσης είναι ότι για αρκετές περιοχές στην χώρα μας μπορει να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση του Νότου (αλλα μεχρι τωρα οι περισσότεροι δεν έχουν λήψη...)
 
Οντως προκειται για πολυ σημαντικη ειδηση. Απορω εαν ο 1D θα χρησημοποιηθει εστω και για λιγο για feeds/data. Αλλα απ οτι ακουω με τις πολλες μετακινησεις που δεχτηκε στο παρελθον, δεν εχει πια ενεργεια για να τον πανε σε αλλη θεση π.χ. 3Ε/5Ε. Μαλλον συντομα θα τον αποχαιρετισουμε για το τελευταιο ταξιδι προς το inclined orbit.

Τωρα οσον αφορα την ληψη του 1Ε. Στην αναλογικη εποχη υπηρχε ληψη μεχρι και στην Κρητη με 1.40μ οπως περιγραφει ο Γιαννης εδω: http://www.satleo.gr/forum/viewtopic.php?t=8157
Εχουμε ελπιδες να βγαινει καλυτερα και απ τον 1D μιας και η ισχυ του καθε πομπου κυμαινεται στα 85W αντι των 63W. Βεβαια ολα αυτα εαν δουλευουν ακομα καλα ολοι οι πομποι. Δεδομενου του οτι εχει και ο 1Ε καποιες ζημιες πιθανον να μην φτανει αυτα τα νουμερα που ειχε δηλωσει η SES Astra πριν την εκτοξευση του το 1995. Εαν δεν μεταφερθουν και οι δεσμες του, 4° ανατολικοτερα απ οτι ειναι σημερα, θα πρεπε να ανεβουν εστω και λιγο τα dbW στην Ελλαδα. Το αν ομως σε τελικη φαση θα ειναι ευκολοτερος εξαρταται και απ τους παραγοντες με τι SR και FEC θα εκπεμψει. Το halftransponder mode δεν αφορα ευτυχως τους δορυφορους της SES που θα μπορουσε να ανεβασει και αλλο την ελαχιστη απαιτουμενη διαμετρο κεραιας στον τελικο χρηστη.

Υπομονη λοιπον να δουμε πως θα συμπεριφερεται απ τις 23.5Ε.

Υ.Γ.: Ο Astra 3A ειναι χειροτερος και απ τον 2D. Σε περιοχες της Σκωτιας παλεβουν με 180ρια να τον βγαλουν πληρης. Εκπεμπει με 30W ο καθε πομπος αντι των 39W του 2D. Το αποτελεσμα ειναι οτι ειναι τοσο ισχυρος εντος κεντρου που με 33εκ υπαρχει καλη ληψη. Βεβαια θελουν προσοχη οι συχνοτητες που τρεχουν σε DVB-S2 και FEC 9/10 οι οποιοι επισημως ομως δεν απευθυνονται σε χρηστες πραγματοποιοντας απευθειας δορυφορικη ληψη αλλα εισαγονται σε καποια καλωδιακα δικτυα της Γερμανιας μετατρεποντας τα σε DVB-C QAM256 muxes.
 
Last edited:
Χρήστο, ευχαριστούμε για την ενημέρωση!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο 1D σταματάει την λειτουργία του και δεν θα μας προσφέρει άλλο τις υπηρεσίες του.
 
Χρήστο όλες οι συχνότητες του 1Ε με τα αναλογικά έχουν μεταφερθεί στους 1KR και 1L με ανάλογη (τεράστια) αύξηση του σήματός τους εδώ βέβαια! Μόνο ο 1F μένει με χαμηλά σήματα ακόμα...
 
Δηλαδη πρεπει να σαρωσουμε καποιες νεες συχνοτητες για να πιασουμε νεα καναλια??
 
Έτσι κι αλλιώς δεν χάνεις τίποτα Πάνο, όλα σχεδόν τα αναλογικά τα βρίσκεις και σε ψηφιακή εκδοχή. Απλά για το γαμώτο που λένε (τόσα χρόνια μέσα στα χιόνια όλα αυτά)!!