ASTRA1 19.2 ΔΕΣΜΗ 1Η ,THESSALONIKI

sdimis

New member
11 November 2008
10
Τα περισσότερα Γερμανικά κανάλια του ASTRA, έχουν πάει στην δέσμη 1Η, που απ' ότι δείχνει το ιχνος είναι εκτός Θεσσαλονίκης με normal σε διάσταση πιάτα.
Είναι τελικά εφικτή η λήψη τους ; Και με ποιον συνδυασμό πιάτου , LNB ;
 
Τεχνίτης μου το έλεγξε, με πεδιόμετρο. Στις άλλες δέσμες δεν έχω πρόβλημα. Πιάτο 1μ και LNB κεντραρισμένο στον ASTRA. Μου πρότεινε μεγαλύτερο πιάτο για να μην έχω πρόβλημα.
 
Με 1 μέτρο κάτοπτρο και κέντρο τους astra 1 πρέπει να προσπάθησε πολύ για να μην έχει πλήρη λήψη τους...
 
Τεχνίτης μου το έλεγξε, με πεδιόμετρο. Στις άλλες δέσμες δεν έχω πρόβλημα. Πιάτο 1μ και LNB κεντραρισμένο στον ASTRA. Μου πρότεινε μεγαλύτερο πιάτο για να μην έχω πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι το πιάτο σου είναι σωστά κεντραρισμένο:

1. Δοκίμασε να στρίψεις το lnb όπως είσαι πίσω του προς τα αριστερά.

2. Αν δεν πιάσεις το zdf μετά από το 1, δοκίμασε να αλλάξεις lnb.
 
Μάλλον έπεσες θύμα του φαινομένου "καπελώματος"! Βάλε ένα πιο αναίσθητο LNB και θα σου έρθει όλος ο 1Η!
Κι εγώ με 1,20 έχω τεράστιο πρόβλημα στον 1Η (λαμβάνεται μερικώς και με χαμηλό σήμα), πρέπει να αλλάξω το LNB μου!
 
Μάλλον έπεσες θύμα του φαινομένου "καπελώματος"! Βάλε ένα πιο αναίσθητο LNB και θα σου έρθει όλος ο 1Η!
Κι εγώ με 1,20 έχω τεράστιο πρόβλημα στον 1Η (λαμβάνεται μερικώς και με χαμηλό σήμα), πρέπει να αλλάξω το LNB μου!


Ποιο είναι το φαινόμενο του "καπελώματος"; Όταν λες πιο αναίσθητο τι εννοείς; Δεν έχω τίποτε σπουδαίο LNB. Της "σειράς" ήτανε, για καλό μου το πουλήσανε και είναι εξαετίας.
 
Μάλλον έπεσες θύμα του φαινομένου "καπελώματος"! Βάλε ένα πιο αναίσθητο LNB και θα σου έρθει όλος ο 1Η!
Κι εγώ με 1,20 έχω τεράστιο πρόβλημα στον 1Η (λαμβάνεται μερικώς και με χαμηλό σήμα), πρέπει να αλλάξω το LNB μου!

Πολύ σωστός και όσο μεγαλώνει το πιάτο μεγαλώνουν και τα προβλήματα μαλλον! (αν και εγω δεν έχω πρόβλημα στο 2.4μ). Οι γονείς μου στην Καστοριά με 1.8μ mabo (δηλαδή στην πραξη 1.70Χ1.80, οπότε επρεπε να λέγεται 1.70μ) έφεραν πρόσφατο το πακέτο TNT Sat απο Γαλλία και δυστυχώς οι 2 συχνότητες με τα HD κανάλια (12522V-12581V) εκπέμπουν απο τον 1Η και ταπώνονται άγρια απο αλλες ισχυρότερες. Με πολύ προσπάθεια έχω καταφερει να έχουν την 12581 σχεδόν όλη την ημέρα ΟΚ και την 12522 μόνο την μισή μέρα και αυτό με παλαιολιθικό και αναίσθητο lnb ενω με καινούργιο και πολύ χαμηλού θορύβου που δοκίμασα το πρόβλημα επιδεινώνεται! Θα το παλέψω και με τεχνικό με πεδιόμετρο απο βδομάδα γιατι δεν λεει να τους πω να βάλουνε μικρότερο πιάτο (είναι και σε κεραμίδια η εγκατάσταση...)
 
Αυτό ακριβώς θέλω να πω, ότι η τεράστια διαφορά ισχύος ανάμεσα στον 1Η και τους υπόλοιπους Astra τρελαίνει πολλά LNBs που δημιουργούν παράγωγα μέσα στην μπάντα και έτσι παρεμβάλλουν τις πιο αδύναμες συχνότητες του 1Η!
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι όσο πιο ευαίσθητο και υψηλού κέρδους είναι το LNB, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση, καθώς υπερενισχύονται οι ισχυρές συχνότητες και τα παράγωγα μπουκώνουν το LNB ακόμα περισσότερο!
Η συμπεριφορά ποικίλλει! Άλλα LNBs απλά δεν έχουν καλό διαχωρισμό πολώσεων και έτσι χάνεται μια κοντινή συχνότητα της αντίθετης πόλωσης που είναι δίπλα σε μια ισχυρή του Astra (πχ 12604V που καπελώνεται από την 12610H) ή επηρεάζεται ένα μέρος της μπάντας και έτσι χάνονται ορισμένες συχνότητες!
Το φαινόμενο συμβαίνει (τουλάχιστον είναι ορατό) μόνο στις 19.2Ε και έτσι είναι φοβερό δίλημμα για τους κατόχους κινητών η αντικατάσταση του LNB με ένα πιο αναίσθητο, που μη ενισχύοντας τους ισχυρούς Astra αφήνει ανεπηρέαστο και το σήμα του 1Η, καθώς αν κάνουν την αλλαγή χάνουν δύσκολες συχνότητες άλλων δορυφόρων, ενώ είναι πανάκεια για αυτούς που έχουν σταθερά κάτοπτρα!
Και όλως παραδόξως οι πιο ευνοημένοι του φαινομένου είναι όσοι λαμβάνουν τις 19.2Ε παράκεντρα! Εκεί μπορεί να πετύχεις άριστο σήμα και με οποιοδήποτε LNB αφού έτσι και αλλιώς υπάρχουν απώλειες σήματος γενικά!
Από την εμπειρία μου, ένα LNB που δουλεύει τέλεια στις 19.2Ε είναι το Edision 0.2! Όσο το είχα επάνω το BER σε όλες τις συχνότητες του Astra ήταν μηδενικό!
Αυτά σε κάτοπτρο 1.20 από Θεσσαλονίκη!
 
Γενικώς το 1m για Θεσσαλονίκη και για 1Η είναι επαρκέστατο… Η ρύθμιση περιστροφής του LNB (skew) σε μια σταθερή εγκατάσταση είναι πολύ βασική για να αποδώσει σωστά η εγκατάσταση. Στροφή αριστερά του LNB (από το κέντρο) με βάση τις συχνότητες 11836H (Ard) και 12246V (Deluxe από 1Η) και με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι σωστά εστιασμένο το πιάτο. Αν είναι κινητή η εγκατάσταση, αλλάζουν τα πράγματα θα έχει μια μέση ρύθμιση για να έχει σωστή λήψη του τόξου…