Αστροφωτογράφιση!

Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Παναγιώτη, χειροκίνητη εστίαση στο άπειρο. Αρχικά έβγαλα ακόμη μία με εστίαση στα ερείπια του ναού, με σκοπό να της ενώσω στο Photoshop, αλλά τελικά μετακινήθηκα λίγο και ξέχασα να ξαναβγάλω. Αυτά παθαίνεις όταν βιάζεσαι!
Θοδωρή, έβγαλα 156 φωτογραφίες των 30 δευτερολέπτων. Αφαίρεσα τελικά 5-6 λόγω άσχημου φωτισμού, οπότε πρέπει να χρησιμοποίησα γύρω στις 150.

Πως τις ενώνεις;
Με time interval αν το λέω καλά δεν γίνονται οι λήψεις;
Η μπαταρία κρατάει τόση ώρα ή έχεις εξωτερική πηγή παροχής;
Δώσε γνώση Ιωσήφ στο φτωχό λαό.

Για να τις ενώσω χρησιμοποιώ το πρόγραμμα StarStaX, το οποίο είναι και δωρεάν.
http://www.markus-enzweiler.de/software/software.html
Έχω δει tutorial και πως να το κάνεις στο Photoshop, αλλά δεν το δοκίμασα. Βρίσκω το StarStaX πολύ εύκολο και βολικό.
Από μπαταρία, έχω μόνο αυτή στη μηχανή. έχω άλλη μία extra μπαταρία αλλά δεν την χρειάστηκα.
Επιλογή continuous shooting στη μηχανή και κλείδωμα με το τηλεχειριστήριο ... και εσύ απολαμβάνεις

Να συμπληρώσω Παναγιώτη, και για όποιον άλλον ενδιαφέρεται, πως βάζοντας τον πολικό αστέρα μέσα στο κάδρο πετυχαίνεις καλύτερα αποτελέσματα, μιας και γύρω του περιστρέφονται τα υπόλοιπα αστέρια.

Ευχαριστώ παιδιά.
Παναγιώτη, οι ρυθμίσεις για τη φωτογράφιση του γαλαξία είναι οι ίδιες όπως τις αναφέραμε και τις προηγούμενες φορές.
Τώρα όσον αφορά στο πανόραμα χρειάζεται αρκετή προσοχή και εξάσκηση θα συμπλήρωνα.
Προσωπικά επειδή δεν είμαι και ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τα πανοράματα είχα μία δυσκολία / αμφιβολία για νυκτερινό πανόραμα.
Απαραίτητο είναι ένα πολύ σταθερό τρίποδο και κεφαλή που περιστρέφεται 360 μοίρες. Πολύ βοηθητικό είναι να υπάρχει ένδειξη για τις μοίρες που περιστρέφεται η κεφαλή ώστε να ξέρεις πόσο περιστρέφεις κάθε φορά. Η περιστροφή πρέπει να είναι σταθερή και να βεβαιώνεσαι πως περίπου 30% της φωτογραφίας καλύπτεται και από την επόμενη φωτογραφία.
Επειδή το γαλαξιακό τόξο δεν ήταν χαμηλά σε σχέση με τον ορίζοντα τραβούσα κάθετα κάδρα.
Μάλιστα αναγκάστηκα να τραβήξω και δεύτερη σειρά κάδρων και εδώ υπήρχε περισσότερη δυσκολία γιατί δεν είχα στο κάδρο τον ορίζοντα για να ελέγχω πως προχωρώ σωστά.
Η ένωση έγινε στο Photoshop και εδώ έγινε ο κακός χαμός. Έμοιαζε περισσότερο με κυκλικό παρά με ορθογώνιο κάδρο και χρειάστηκα αρκετή προσπάθεια να το επαναφέρω.
Αν κάποιος γνωρίζει κανένα κόλπο για την ένωση πανοραμικών φωτογραφιών ή κανένα εύκολο πρόγραμμα, ας ρίξει τα φώτα του.
Αυτά προς το παρόν κι ότι άλλο μπορώ να βοηθήσω (χωρίς να είμαι κι ο καταλληλότερος), εδώ είμαστε.

Εύκολο κ αυτοματοποιημενο πρόγραμμα είναι το δωρεάν Microsoft ICE. Πετάς τα καδρα κ όλα τα κάνει μόνο του. Τις πιο πολλές φορές επιτυχημένα. Στο τέλος σου δίνει κ επιλογές διαφορετικού αλγόριθμου ο οποίος έχει εφαρμογή ανάλογα με το πως έχουν τραβηχτεί τα καρέ κ δίνουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά με ένα κλικ. Δοκιμάζεις ο βλέπεις ποιο ταιριάζει καλύτερα

Δεν ξέρω αν έτσι γίνεται ή όντως δεν δούλεψε καλά το Photoshop.
Είχα 2 σειρές με 12 κάθετα κάδρα η κάθε σειρά. Στην ένωση που έγινε ο ορίζοντας ήταν μία καμπύλη γραμμή και χρειάστηκα αρκετή προσπάθεια για να τον ισιώσω.

Δεν ξέρω αν έτσι γίνεται ή όντως δεν δούλεψε καλά το Photoshop.
Είχα 2 σειρές με 12 κάθετα κάδρα η κάθε σειρά. Στην ένωση που έγινε ο ορίζοντας ήταν μία καμπύλη γραμμή και χρειάστηκα αρκετή προσπάθεια για να τον ισιώσω.

Ετσι. Κ εγω οταν ειχα προσπαθησει κατι παρομοιο χρειαστηκαν 2 σειρες. Για photoshop δεν ξερω αλλα το LR δεν ειναι πολυ καλο. Ιωσηφ απο mac ειμαι σκραπας :)

Εμένα μου άρεσε το πανόραμα σου όπως και αυτή.
Τελικά ακόμη δεν πήρα τον 12αρη της samyang αλλά δεν στεναχωριέμαι, ασταμάτητος αέρας και φέτος στο νησί και με κάτι νοσοκομεία που έμπλεξα είναι αδύνατη η αστροφωτογράφιση επί του παρόντος.

Πολύ μου αρέσουν, παραδόξως η τελευταία περισσότερο!

Ναι έτσι. Στην αρχή σκέφτηκα ότι δεν μου άρεσε τόσο το απόλυτο μαύρο στις σιλουέτες των βουνών αλλά τελικά όσο την βλέπω μου αρέσει :)

Ναι έτσι. Στην αρχή σκέφτηκα ότι δεν μου άρεσε τόσο το απόλυτο μαύρο στις σιλουέτες των βουνών αλλά τελικά όσο την βλέπω μου αρέσει :)

Που ταδες τα βουνα; :p

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro