Αστροφωτογράφιση!

Φίλε sokos σίγουρα απαιτείται σωστή επιλογή τοποθεσίας αλλά και των κατάλληλων συνθηκών.
Δες ένα ποστ που δημοσίευσα πριν λίγες μέρες, αλλά και κάποιες άλλες εισηγήσεις που δημοσίευσαν κάποια άλλα παιδιά στη συνέχεια,

Παναγιώτη, γράφω όσα γνωρίζω...
Η φωτογράφιση του γαλαξία γίνεται σε σκοτεινές περιοχές και απαιτεί νύκτα χωρίς φεγγάρι, συννεφιά ή υγρασία.
Manual focus στο άπειρο
Ευρυγώνιος φακός με όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάφραγμα
Τρίποδο
Iso γύρω στα 1600 ( μπορούμε και να ανέβουμε πιο ψηλά ή να κατέβουμε και στα 800 )
Χρόνος έκθεσης: Κανόνας του 500 (αν και κάπου αναφέρεται και 600). Δηλαδή διαιρούμε το 500 διά το εστιακό μήκος του φακού μας π.χ για 18mm φακό 500:18= 27,7 άρα δοκιμάζω χρόνο έκθεσης 25 δευτερόλεπτα. Αν δοκιμάσω μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης θα αρχίσει να φαίνεται κίνηση των άστρων (star trails). Ο κανόνας ισχύει για full frame μηχανές. Για μηχανές με cropped sensor, πριν διαιρέσουμε πολλαπλασιάζουμε τα μιλίμετρα του φακού μας με έναν αριθμό (νομίζω crop factor ονομάζεται) που είναι διαφορετικός σε κάθε εταιρεία. Στην Canon νομίζω είναι 1.5 και στην Νικον 1.6.
Κάνουμε τις πρώτες λήψεις και αναλόγως διορθώνουμε
Τραβάμε αρχεία RAW, γιατί χρειάζεται οπωσδήποτε επεξεργασία.

Thanks.. Εις αναμονή νέου φεγγαριού τότε ..
Θα δω και βιντεάκια στο YouTube..

Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις νέο φεγγάρι. Απλά να μην έχει φεγγάρι την ώρα που θα πας για φωτογράφηση. Πχ. οταν το φεγγαρι βγαίνει το πρωί ή το απόγευμα.

Σήμερα παράδειγμα, μετά τις 01:38 είσαι ΟΚ.
Αν δυτικά έχεις και κανένα βουνό και εσύ σκοπεύεις σε άλλη κατεύθυνση τότε και από τις 01:00 είσαι μια χαρά.

Σήμερα έχουμε νέο φεγγάρι.
Αν έχω κουράγιο θα κάνω μια απόπειρα με Χ-Τ10 και τον 16αρη 1.4 κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη για ρυθμίσεις και όχι μόνο.

Καλή προσπάθεια Πανό! Απλά ήθελε λίγο παραπάνω τοπική επεξεργασία ο γαλαξίας για να φανεί καλύτερα. Εννοείται αν το έχεις σε raw..Κ θα μου άρεσε να είσαι υπό γωνία κ όχι ακριβώς κατω απο τον γαλαξία 👍

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τώρα που ζουμάρει κ λίγο στα άστρα ίσως να ήθελε κ λίγη πιο προσεκτική εστίαση

Όπως τα λες είναι.
Το έχω και raw και αυτό και αρκετές άλλες αλλά δεν ξέρω τη σωστή επεξεργασία που πρέπει να γίνει στο Lightroom.
Είδα 1-2 βίντεακια στο YouTube αλλά εκεί με τις βούρτσες μπερδεύτηκα.
Εστίαση είχα βάλει στο άπειρο αλλά και εμένα μου φαίνεται λίγο περίεργη.
Έπαιζα με το διάφραγμα και το χρόνο γιατί δεν έχω και Remote release button.
Οποιος μπορεί να βοηθήσει θα χαρώ.

Όπως τα λες είναι.
Το έχω και raw και αυτό και αρκετές άλλες αλλά δεν ξέρω τη σωστή επεξεργασία που πρέπει να γίνει στο Lightroom.
Είδα 1-2 βίντεακια στο YouTube αλλά εκεί με τις βούρτσες μπερδεύτηκα.
Εστίαση είχα βάλει στο άπειρο αλλά και εμένα μου φαίνεται λίγο περίεργη.
Έπαιζα με το διάφραγμα και το χρόνο γιατί δεν έχω και Remote release button.
Οποιος μπορεί να βοηθήσει θα χαρώ.

Στην εστιαση γυρναω το δαχτυλιδι μεχρι να γινουν τα αστρα στο μικροτερο μεγεθος κ πιο ευδιακριτα. Κ στον samyang το σημαδι για το απειρο δεν ειναι το απειρο αλλα θελει ενα κλικ πιο πριν. Με τοσο φωτεινο φακο θα δοκιμαζα κ iso800

Πολυ ωραια Παναγιωτη! Θα μπορουσες να παρεις αλλη μια, με περισσοτερο εδαφος κ να τις ενωσεις σε καθετο πανοραμα ;)

Παναγιώτη πάρα πολύ καλή, ειδικά όταν είναι και οι πρώτες σου στην αστροφωτογραφιση.
Να δω εγώ πότε θα ξεκινησω.

Ευχαριστώ παιδιά.
Θέλω πολύ δουλειά ακόμη αλλά η αρχή έγινε.
Νομίζω ότι και ο Samyang o 12 f2.0 είναι ότι πρέπει για το νέο μας χόμπι.

Σε ευχαριστώ φίλε.
Προς το παρόν η αγάπη σου μου φτάνει επειδή όμως τα γραπτά μένουν κάποια στιγμή θα γίνει πράξη με την αποστολή του φακού.:flipout:

Παναγιώτη συγκρίνοντας τις δύο φωτογραφίες , μπορώ να πω πως.......................................................................μεταλλάχθηκες !!!:SFGSFGSF: