Αστροφωτογράφιση!

Re: Απάντηση: Αστροφωτογράφιση!

Αυτο που γραφει ο φακος. Απο την στιγμη που το πολλαπλασιαζεις με το crop factor δεν χρειαζεται να το κανεις ξανα.

:a0210:

1.5 x 12 = 18
500 : 18 = 27,7

Παναγιώτη η προτεραιότητα πράξεων επιβάλλει παρενθέσεις, όπως έβαλε ο chrisssb
500/(1,5*12)=27,77

:a0210:

Και μη σας φαίνεται μεγάλο αυτό το νούμερο.

Βγαίνει τόσο λόγω του 12μμ φακού.
Στα 28 μμ ο χρόνος κατεβαίνει στα 11,9 sec και στα 50 στα 5,7 sec.

Και αυτό βολεύει για να βγάλει κανείς trails.
Αν όμως θέλεις να βγάλεις ουρανό με αστέρια τελείες... το πράγμα γίνεται πολύ δύσκολο.

Και όπως βλέπετε η φωτεινότητα του φακού δεν μπαίνει στην εξίσωση.

Αν δεν κάνω λάθος αυτή η προσέγγιση είναι για να βγάλεις τον ουρανό ως τελείες κι όχι για trails. Συγκεκριμένα νομίζω πως είναι για τον γαλαξία κι επομένως τα αστέρια να μην έχουν trails. Για trails ειναι η διαδικασία που περιέγραψε πριν ο Ιωσήφ με κανένα μισάωρο φωτογράφηση.

Αν δεν κάνω λάθος αυτή η προσέγγιση είναι για να βγάλεις τον ουρανό ως τελείες κι όχι για trails. Συγκεκριμένα νομίζω πως είναι για τον γαλαξία κι επομένως τα αστέρια να μην έχουν trails. Για trails ειναι η διαδικασία που περιέγραψε πριν ο Ιωσήφ με κανένα μισάωρο φωτογράφηση.

Ο τύπος αυτός είναι χρήσιμος για να μην πηγαίνεις στα τυφλά και για τις δύο διαδικασίες.

Μικρότερος χρόνος = τελείες
Μεγαλύτερος χρόνος = γραμμές.

Είναι πολύ χρήσιμο και για trails γιατί μπορείς να διαλέξεις πιο λογικά τον χρόνο κάθε μιας από τις λήψεις (πολλαπλές λήψεις χρειάζονται ΚΑΙ στις δύο περιπτώσεις).

Στα trails θέλεις "μεγάλο" χρόνο σε κάθε λήψη όχι όμως και ιδιαίτερα μεγάλο γιατί αυτό έχει διάφορες επιπτώσεις.
Από τον θόρυβο που ανεβάζεις μέχρι το ατύχημα να περάσει ένα αυτοκίνητο και να σου χαλάσει μια λήψη. Όσο μεγαλύτερη η λήψη το ένα κάδρο που θα καταστραφεί (και δεν θα μπει μέσα στο σύνολο που θα παράγουν την τελική φωτογραφία) θα αφήσει τόσο μεγαλύτερο κενό στα trails.

Ευχαριστώ, Παναγιώτη.
Ευτυχώς εδώ ήταν μια χαρά, χωρίς υγρασία και άνεμο. Γενικά ήταν υπέροχη βραδιά και απολαύσαμε το φαινόμενο.

Μου αρέσει η ιδέα και το υπερευρυγώνιο κάρδο είναι όμορφο. Για εμένα ίσως ήθελε λίγο καλύτερη προετοιμασία και άλλου είδους επεξεργασία.
Θα προτιμούσα την κολώνα όρθια στο κέντρο, διορθωμένη την ισ. του λευκού και έναν καλύτερο ουρανό σε χρώμα και ποιότητα εικόνας, μια επεξεργασία αστροφωτογράφισης δηλαδή όπου θα φαινόταν καλύτερα η γαλαξιακή γραμμή με τα χρώματά της και ουρανός με ένα αστρικό blue-black.

Απάντηση: Re: Αστροφωτογράφιση!

θα συμφωνήσω σε ολα με τον Costas_ τόσο για το κάδρο όσο και για την επεξεργασία.

Re: Απάντηση: Re: Αστροφωτογράφιση!

ευχαριστω παιδιά για τις συμβουλές-παρατηρήσεις. Το υπερευρυγώνιο του fish-eye μ αρεσει γι αυτο και το αφηνω. Η επεξεργασία έγινε σε jpeg αρχειο καθώς η έκδοση του lightroom που έχω είναι προγενέστερη της olympus και δεν διαβάζει τα raw αρχεια της-ενταξει, ειμαι απαραδεκτος το ξερω. Επισης ενα μεγαλο αρνητικο ειναι οτι ο γαλαξιας εχει διεύθυνση νοτιοδυτικη , σε προσανατολισμο που για την Ευβοια βρισκεται η Αθηνα οποτε δεν μπορεις να αποφυγεις πληρως την φωτορυπανση, αρα το νεφέλωμα δεν βγαίνει καθαρό. Συνοψίζοντας και μαθαίνοντας απο τα λάθη μου, ραντεβού στις 8-11 Σεπτέμβρη στην επόμενη νέα Σελήνη.

Ναι όντως από ότι φαίνεται εκ των υστέρων,δεν σε βοήθαγε ο προσανατολισμός του γαλαξία. Μου αρέσει πάντως σαν "πρώτο" αποτέλεσμα και πιστεύω οι επόμενες θα είναι πολύ καλύτερες.

Προσωπικά μου αρέσει η χρήση του fish eye στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Δίνει μια πολύ διαφορετική οπτική. Θα 'ήθελα όμως μια ισορροπία στο ύψος του εδάφους δεξιά κι αριστερά.
Δημήτρη, αν έχεις και το raw αρχείο ξαναδούλεψε το λίγο στο photoshop και θα έχεις ασύγκριτα καλύτερο αποτέλεσμα.

ευχαριστω Ιωσήφ, Τρύφωνα ....ολα οσα γραψατε ειναι σωστα, εαν μου το επιτρεψει η δουλειά μου στο επόμενο ραντεβού στην Νέα Σελήνη θα είμαι καλύτερα προετοιμασμένος σε ολες τις παραμέτρους . Ευελπιστώ και με ένα καλύτερο τρίποδο γιατί αυτο που έχω είναι ένα "θέατρο" αξίας 40 ευρώ.....

Να μας έχει ο Θεός καλά να βγούμε το Σεπτέμβρη για Αστροφωτογράφιση γιατί μια ο αέρας μια θέματα υγείας του φίλου που πάμε παρέα δεν κάναμε τίποτα αυτό το καλοκαίρι.