Αστυνομικοι πολιτες στην Βρεττανια

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
103,761
Εκεί ψηλά.....
Αντικαθιστούν 28.000 αστυνομικούς με πολίτες

Ανώτεροι αξιωματικοί της βρετανικής αστυνομίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν έναν στους πέντε αστυνομικούς με πολίτες, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα θεωρούν ότι το επίπεδο της αστυνόμευσης θα είναι εξίσου καλό, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που διέρρευσαν το βράδυ της Τρίτης. Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Ομοσπονδίας Αστυνομικών, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι τυχόν υλοποίηση του σχεδίου, ενέχει σοβαρό κίνδυνο ανικανότητας επαρκούς ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτου ανάγκης.

Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε κυβερνητική συμμετοχή ή γνώση των στοιχείων που εξετάζονται στην έκθεση, όμως δήλωσε ότι η ηγεσία της βρετανική αστυνομίας έχει κάθε δικαίωμα να ορίσει τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων κατά το δοκούν .

Όταν αστυνομικοί υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται, οι επικεφαλείς των υπηρεσιών διατηρούν το δικαίωμα να αυξήσουν τον αριθμό των υφισταμένων τους με εθελοντές και ιδιωτικούς ντετέκτιβ αντί να προσλάβουν νέους αστυνομικούς.
Πειρασμός για τους αστυνομικούς διευθυντές αποτελεί το γεγονός ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών υπαλλήλων διαρκεί δύο χρόνια, ενώ των εθελοντών μόλις πέντε εβδομάδες, με πολύ χαμηλότερο κόστος όσον αφορά τον βασικό τους μισθό και την αμοιβή για υπερωρίες.

Ωστόσο, οι επικριτές της πρότασης πιστεύουν ότι το πολιτικό προσωπικό -που στη βρετανική αργκό αποκαλούνται και ως «πλαστικοί αστυνομικοί»- δε διαθέτουν επαρκή εξουσία προκειμένου να επιβάλλουν τη «δημόσια τάξη» χωρίς γκλομπς και χημικά, ή να εξιχνιάσουν εγκλήματα ή να προβούν ακόμη και σε συλλήψεις.

Πάντως, εκπρόσωπος ACPO, (Association of Chief Police Officers), παραδεχόμενος την ύπαρξη της σχετικής έκθεσης, δήλωσε πώς «Το έγγραφο δεν αποτελεί μέρος της επίσημης πολιτικής της βρετανικής αστυνομίας, αλλά εγείρει θεωρητικά ερωτήματα σχετικά με πιθανές καταστάσεις μελλοντικών σεναρίων".

Ενδεικτικό πάντως αποτέλεσμα της υλοποίησης ανάλογων σεναρίων, αποτελεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, η οποία νομιμοποίησε τις λεγόμενες «Μαύρες περιπολίες» (Ronde Nere), ομάδες δηλαδή πολιτοφυλακής που περιπολούν τους ιταλικούς δρόμους, οπλίζοντας επί της ουσίας τις εξουσιαστικές βλέψεις των συντηρητικότερων κομματιών της ιταλικής κοινωνίας, αλλά και ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η «Ιταλική Εθνική Φρουρά» που δηλωμένα εμπνέεται από τους μελανοχιτώνες του Μουσολίνι.

news247

ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΖΙ. ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΜΕ ΤΟΤΕ? ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ.

Κάτι τέτοιο είχε κάνει και ο Λασσαρντ και είχε ενοχλίσει πολύ τον καπιταν Χάρις...

Διάβασες την σκέψη μου Αλέξη, ότι θα έβαζα κλιπάκι από το "Citizens on patrol"!!!!! :a0210:

Εγώ ξέρω ότι οι περιπολίες στις γειτονιές είναι απολύτως απαραίτητες, πεζή εννοώ, και οι αστυνομικοί δεν το κουνάνε συνήθως ρούπι από το περιπολικό τους. Δεν εννοώ περιπολίες όπως πέρισυ στα Εξάρχεια, εννοώ περιπολίες όπως την εποχή του Ηλία του 16ου. Που μπορούσε να βγει κάποιος να φωνάξει "βοήθεια, αστυνομία!" και να προστρέξει το όργανο. Δεν είναι υπερβολή τα παραπάνω, είναι υπαρκτή ανάγκη.
Τώρα εάν κάποιοι πατήσουν στην ανάγκη αυτή για να εισάγουν περιπολίες πολιτών και δεν συμμαζεύεται, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, και κατ' αρχάς αυτούς που δεν θέλουν να βλέπουν αστυνομικούς στους δρόμους. Να δούμε εάν μας σερβιριστούν οι "ομάδες εθελοντών" εάν θα μας αρέσει καλύτερα.

ΣΚΕΨΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΑΝ ΣΕ ΡΩΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΙΣ 2 ΤΟ ΒΡΑΔΥ "ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΕΔΩ?"

Θα απαντήσω "Κάνω βόλτα"... Δεν θα έχει κανένα μα κανένα πάτημα να μου κάνει οτιδήποτε ο "χωροφύλαξ", οπότε δεν με απασχολεί το θέμα...

Αντιθέτως, το να φοβάσαι να περάσεις από ένα παρκάκι γιατί κάθε βράδυ ακούς να πέφτουν μαχαιρώματα κλπ, και έχει γίνει "άβατο", είναι ένα θέμα που απασχολεί... Βέβαια αυτό δε θα το λύσει κανένας πολιτοφύλακας, αλλά πρέπει κάτι να γίνει...

, εννοώ περιπολίες όπως την εποχή του Ηλία του 16ου. Που μπορούσε να βγει κάποιος να φωνάξει "βοήθεια, αστυνομία!" και να προστρέξει το όργανο. Δεν είναι υπερβολή τα παραπάνω, είναι υπαρκτή ανάγκη.

Είναι σαφώς υπαρκτή ανάγκη, αλλά οι πολίτες δεν είναι η λύση. Ένας αστυνομικός της γειτονιάς , όταν ο θεσμός λειτουργεί σωστά και δε γεμίσει καταχρήσεις, είναι πραγματικά μια λύση... Όμως έχουμε ακόμα να μας βασανίζει το σύνδρομο της Χούντας, μετά από 40 χρόνια, και δε μπορούμε να σκεφτούμε λογικά...

...λες και ο αστυνομικός θα σε κάνει ντα επειδή περπατάς... ε κι εσύ, κάνε το καλό και μην πας να τον βρίσεις, για να δεις μέχρι που μπορεί να φτάσει... κι εγώ αν ερχόταν κάποιος και μ'εβριζε στα καλά του καθουμένου ίσως να έχανα τον έλεγχο και να πλακωνόμασταν...

Γιατί αυτός ο "κλεφτοπόλεμος" παίζει πολύ συχνά στα Εξάρχεια πχ... παρέες πλησιάζουν τους ματατζήδες και αρχίζουν τα βρισίδια... οι ματατζήδες απαντούν... και αν βρεθεί κάποιος ηλίθιος όπως ο περσινός, μετά έχουμε άλλα... Το τραγικότερο δε, είναι ότι έχει προχωρήσει τόσο η κατάσταση που ξεκινάνε το "γλέντι" και οι αστυνομικοί πολλές φορές, κι έχουμε καταλήξει σ'έναν φαύλο κύκλο, που περιοδικά μας οδηγεί και στο αίμα...

Last edited:
Καλά, το 87 δεν ήταν χούντα, αλλά αν είχες μακρυά μαλλιά ή φόραγες μεταλλάδικα ρούχα, αναγνώριση στοιχείων ως ύποπτος, έτρωγες και καμιά ψιλή.
Δεν μιλώ για τώρα, είναι πολύ χειρότερα.
Οπότε προσωπικά μιλώντας, μιας και δεν έζησα την χούντα, δεν με βασανίζει κανένα σύνδρομο.

ΣΚΕΨΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΑΝ ΣΕ ΡΩΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΙΣ 2 ΤΟ ΒΡΑΔΥ "ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΕΔΩ?"

Εάν είναι να μείνει σε αυτό, μετά χαράς να με ρωτήσει.
Είπα ότι χρειαζόμαστε περιπολίες πεζή, και φαντάστηκες όλο το "πακέτο".

matsas.jpg

:singer::beatnik2:

είναι φίλοι μας οι Γερμανοί !!! :flipout:

Απάντηση: Re: Αστυνομικοι πολιτες στην Βρεττανια

Εγώ ξέρω ότι οι περιπολίες στις γειτονιές είναι απολύτως απαραίτητες, πεζή εννοώ, και οι αστυνομικοί δεν το κουνάνε συνήθως ρούπι από το περιπολικό τους. Δεν εννοώ περιπολίες όπως πέρισυ στα Εξάρχεια, εννοώ περιπολίες όπως την εποχή του Ηλία του 16ου. Που μπορούσε να βγει κάποιος να φωνάξει "βοήθεια, αστυνομία!" και να προστρέξει το όργανο. Δεν είναι υπερβολή τα παραπάνω, είναι υπαρκτή ανάγκη.
Τώρα εάν κάποιοι πατήσουν στην ανάγκη αυτή για να εισάγουν περιπολίες πολιτών και δεν συμμαζεύεται, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, και κατ' αρχάς αυτούς που δεν θέλουν να βλέπουν αστυνομικούς στους δρόμους. Να δούμε εάν μας σερβιριστούν οι "ομάδες εθελοντών" εάν θα μας αρέσει καλύτερα.

Οι περιπολίες κόπηκαν οταν γιά καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους ενώθηκαν μικρά αστυνομικά τμήματα σέ ένα ´μεγάλο´,οπότε και άρχισε το ´χαλαρά´...

Το παράδειγμα της Ιταλίας πάντως ,οπου οι πρώτοι εθελοντές ´πολίτες´προήρχοντο απο ακροδεξιές οργανώσεις ´πολιτών´,εμένα τουλάχιστον μου φαντάζει ανατριχιαστικό.
Υποψιν ανήκω στην γενιά πού πρόλαβα τά Υπολειματα τών Τ.Ε.Α. στην Υπαιθρο....Να μού λείπουν οι ´πολίτες´..........