Ασυμβατότητα τάσης ρεύματος...

Προσφατα διαβαζα περι αυτου αλλα δεν θυμαμαι που, δυστυχως. Παντως σε γενικες γραμμες με αποθαρυνε.
Στο google εχει αρκετα αποτελεσματα βεβαια, αλλά δεν θυμαμαι τους ορους αναζητησης για την σελιδα την οποια ειχα διαβασει.
Παντως μερικοι οροι: mains hum, 60hz notch filter, 60hz hum, κτλ

Εγω εχω ενα παλιο ψυγειο 110V. Με μεγαλη καταναλωση (και καποια λογω μετασχηματιστη).
Δουλευει απροβληματιστα με τον ιδιο μετασχηματιστη εδω και 32 χρονια (ασχετα οτι καθε 12 με 15 χρονια αλλαζει συμπιεστη).
Και μια ηλεκτρικη σκουπα, επισης 32 χρονων (η οποια κανει χρεη σε δυσκολες περιπτωσεις και μονο).

Απάντηση: Re: Ασυμβατότητα τάσης ρεύματος...

Σε HiFi μηχανήματα δεν πιστεύω ότι θα έχεις πρόβλημα με βόμβο. Πρώτη φορά ακούω για φίλτρα 50 και 60Hz.

Έχω σύστημα stereo αγορασμένο από Αμερική το οποίο λειτουργεί με (τον ίδιο μάλιστα) μετασχηματιστή απροβλημάτιστα εδώ και 21 χρόνια, καθώς και διάφορες άλλες συσκευές οι οποίες επίσης λειτουργούν με τέτοιους μετασχηματιστές χωρίς προβλήματα.

Απολύτως σωστό αυτό που λέει ο Δημήτρης. Εγώ έχω έναν ολοκληρωμένο Marantz 1060 από Αμερική (ένα διαμαντάκι της εποχής που τον αγόρασα στο Charleston μαζί με ένα ζευγάρι ηχεία KLH), που δουλεύει ακόμα από το 1975 με μετασχηματιστή 220-110 (μολονότι η εργοστασιακή του προδιαγραφή είναι για 120 βολτ), χωρίς πρόβλημα.

Για να γουστάτερετε, ιδού:

1060.jpg

r_1060.jpg

-

Το 90% των μηχανημάτων δουλεύουν και με τις δύο τάσεις. Όσα έχουν παλμοτροφοδοτικό δεν χαμπαριάζουν (θα δεις πολύ συχνά πλέον ενδείξεις 110-230V σε μηχανήματα). Στα υπόλοπα (σχεδόν σε όλα) οι μετασχηματιστές έχουν δύο τυλήγματα. Απλά τα ανοίγεις και συνδέεις άλλο τύλιγμα. Βολεύει και τα εργοστάσια στην παραγωγή.

Το πρόβλημα 50/60Hz είναι σημαντικό, αλλά αυτό αφορά μόνο συσκευές με μοτέρ.

Έχω ακούσει και παρανοϊκές ιστορίες, όπως για έναν αμερικάνικο προενισχυτή πριν 20 χρόνια που είχε ανιχνευτή συχνότητας ώστε αν αγοραζόταν από την αμερική να μην παίζει στην ευρώπη (προστατεύοντας τους εδώ αντιπροσώπους), αλλά δεν νομίζω ότι κανένας κατασκευαστής κάνει τέτοιες σαχλαμάρες τώρα πια.

Πάντως ακούω ότι η αγορά των μεταχειρισμένων στην αμερική είναι πολύ φθηνή...

Όπως έγραψαν ο κ. Stefanidis και ο ln(), η πιθανότητα να έχουν οι μετ/τές των συσκευών σου 2 τυλίγματα 115 είναι 90%, οπότε δεν χρειάζεσαι τίποτα, μονο μια ανακαλωδίωση όταν με το καλό εγκατασταθείς. Την κάνει οποιοσδήποτε μη τυφλός ή κουλός μάστορας.

Σε αντίθετη περίπτωση κάνε ότι λέει ο Παναγιώτης.
Και μη φοβού: ένας σωστά κατασκευασμένος μετ/τής δεν έχει βόμβους και τα συναφή. Καλό είναι να είναι τοροειδής (στρογγυλός) για να έχει μικρότερη διασπορά μαγνητικού πεδίου γύρω του, δεν χάλασε όμως κι ο κόσμος αν δεν είναι, συνήθως τοποθετείται μακρυά από άλλες συσκευές.
Στα μεγέθη που θέλεις δε εσύ (υποψιάζομαι τουλάχιστον 500 VA) οι απώλειες είναι κάτω από 5%.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για τις απαντήσεις και τη βοήθεια.
Μπορώ να πω ότι είμαι και -συγκρατημένα- αισιόδοξος!

Φίλε geovar, τα ps audio τα έχω όντως στα υπόψην (ύστερα κι από προτροπή γνωστού rebelou συμφορουμίτη :listen:), μια που φαίνεται πως κάνουν αρκετά περισσότερα πέρα από τη ρύθμιση τάσης/συχνότητας. Κοστίζουν βέβαια και αρκετά...

Τεσπα... Ας φτάσω με το καλό στο Κάναντα, κι έχει ο Θεός...