ATC Loudspeakers.

Re: Απάντηση: Re: ATC Loudspeakers.

Ναι, το γνωρίζω ότι δεν ήταν πρόθεσή σου, αλίμονο.

Βέβαια, δεν ξέρω τι θα γινόταν αν έκανα εγώ το ίδιο προς εσένα. Ωχ, ωχ, ωχ τι θα άκουγα! :flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ATC Loudspeakers.

Ναι, το γνωρίζω ότι δεν ήταν πρόθεσή σου, αλίμονο.

Βέβαια, δεν ξέρω τι θα γινόταν αν έκανα εγώ το ίδιο προς εσένα. Ωχ, ωχ, ωχ τι θα άκουγα! :flipout:

Μα τόσο καιρό σε τόσα θέματα τι κάνεις;Οχι μόνο απευθυνόμενος σε μένα βέβαια...

Εχω τα 40άρια σε ένα μικρό σαλόνι 20τμ.
Κάποιες στιγμές περνάει η σκέψη από το μυαλό μου να τα δώσω και να πάω για τα 20άρια (της classic σειράς) ή για τα νέα 19άρια (της home σειράς). Την ίδια στιγμή κάποιος άλλος, ο tzo πχ, με τα 40άρια στον ίδιο χώρο θα έψαχνε πως θα ταίριαζε κάνα γούφερ ή θα ψαχνώταν για τα 50άρια. Ποιος από τους δυο μας είναι σωστός και ποιος λάθος?
Το ουσιαστικότερο της υπόθεσης είναι να αντιληφθούμε ότι το μόνο λάθος στην όλη υπόθεση είναι να στήσουμε ένα σύστημα που δεν ικανοποιεί τα γούστα μας και επειδή τα γούστα ποικίλουν, υπάρχουν και ποικίλες προσεγγίσεις. Καμιά φορά το ξεχνάμε αυτό και οδηγούμαστε σε κόντρες και παρεξηγήσεις και πικραίνουμε τις καρδιές ασκοπα.

Καλημέρα κύριοι.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ATC Loudspeakers.

Μα τόσο καιρό σε τόσα θέματα τι κάνεις;Οχι μόνο απευθυνόμενος σε μένα βέβαια...

Πρόσβαλα κανέναν ποτέ; Πού το είδες αυτό;

Δώσε αν θέλεις link, να ζητήσω αμέσως συγγνώμη σε όποιον το έκανα.

Μπορείς να μου στείλεις π.μ., αφού υπάρχει προσωπικό θέμα με το άτομό μου και το τι γράφω.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ATC Loudspeakers.

Πρόσβαλα κανέναν ποτέ; Πού το είδες αυτό;

Δώσε αν θέλεις link, να ζητήσω αμέσως συγγνώμη σε όποιον το έκανα.

Μπορείς να μου στείλεις π.μ., αφού υπάρχει προσωπικό θέμα με το άτομό μου και το τι γράφω.

Αντε πάλι τα ίδια...:BDBDG54:

Είπαμε απόψεις συζητάμε σχετικά με το χόμπυ.

Αν εγώ αισθάνεσαι ότι σε προκάλεσα,σε θύμωσα στο πεδίο αυτό,μιάς και δεν σε πρόσβαλα(άλλο έιναι αυτό) επι προσωπικού,το ίδιο λέω ότι κάνεις κι εσύ(προκαλέις) και μάλιστα συνεχώς και σε εντελώς λανθασμένη κι υποκειμενική βάση.Οι αναφορές σου στο θέμα με τα CV 215 αλλά κι εδώ,είναι χαρακτηριστικές.Ολοι οι άλλοι κουφοί και λάθος,εσύ σωστός κι άνετος...Μην λέμε πάλι τα αυτονόητα...

Να συννενούμαστε...

...τα γούστα ποικίλουν...

Ναι, πολύ σωστά το θέτεις, αλλά το θέμα που προέκυψε είναι πιο συγκεκριμένο. Και δεν είναι κόντρα, τουλάχιστον όχι από μένα.

Τα μικρά ηχεία ATC (βάσης ή και το 40άρι λόγω κλειστής καμπίνας) προτείνονται ως κατάλληλα για μικρό χώρο ή για δύσκολες θέσεις στησίματος. Και προφανώς επιβάλλεται μάλιστα η χρήση τους λόγω χώρου.

Για μεγάλο ανοιχτό χώρο σαλονιού πάλι προτείνουμε τα συγκεκριμένα (λόγω μικρού ούτως ή άλλως ακουστικού τριγώνου, και με το πρόσθετο όφελος της μη αλληλεπίδρασης με τον χώρο).
Δηλαδή τα μεγάλα ηχεία (100-200-250-300) για πού τελικά είναι;

Και η απορία μου ήταν/είναι: Δεν τα προτείνουμε (χρήστες και αντιπρόσωποι) τα μεγάλα ATC, ως ουσιαστικά ανώφελα (και ως αιτία ακουστικών προβλημάτων) σε οικιακό χώρο, ή για τον προφανή λόγο της απρόσιτης τιμής τους;
Τα οφέλη των μεγάλων δεν αντισταθμίζουν το ρίσκο της σωστής ενσωμάτωσης των μεγάλων στον χώρο;

Λίγη περισσότερη ψυχραιμία και ηρεμία στις αντεγκλήσεις δεν βλάπτει.
Επανέρχομαι με μερικές διευκρινήσεις για να λήγει και το θέμα:
1.Αυτό που προσφέρει ο χώρος (ο καλός) σε ένα σύστημα είναι η καλή ισορροπία και το καλύτερο άπλωμα στα χαμηλά.
2. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το τι εισπράττει ο ακροατής στη κορυφή του τριγώνου από τα ηχεία (κατευθείαν) και από τον υπόλοιπο χώρο μπροστά και πίσω του (ανακλώμενες). Αυτή είναι η "φόρτιση" και ο μόνος της ρόλος και χρησιμότητα.
3. Ένα μεγάλο ηχείο είναι διαφορετικό σε τονική ισορροπία (και εντάσεις) από ένα μικρότερο, απαιτεί δε λόγω της αυξημένης απόδοσης στα χαμηλά έναν πολύ πιο σωστό τονικά χώρο.
Συμπέρασμα: οι επιθυμητές εντάσεις που παίρνουμε στα 3 μέτρα από ένα 40άρι μπορούν κάλλιστα να είναι ίδιες σε db με αυτές των 50ριών απλά λόγω περισσότερου χαμηλού, ψυχοακουστικά θα ακούμε διαφορετικά μεσαία και πρίμα (βλέπε τον κύριο ρόλο των υπογούφερ), άρα θα έχουμε και διαφορετικό ακουστικό αποτέλεσμα.
Αυτή λοιπόν η διαφορετική τονική ισορροπία, και η οικονομική επάρκεια φυσικά, δικαιολογούν την ύπαρξη μεγαλύτερων μοντέλων και όχι τόσο η ένταση.
Ας μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν ηχεία πανάκριβα των 10 λίτρων που μας μαγεύουν με την ισορροπία και την ομοιογένειά τους στην μεσαία και άνω περιοχή αλλά δεν έχουν σχέση με φορτίσεις χώρων, και καλά κάνουν, γιατί, ας μην κρυβόμαστε, το τελευταίο που κοιτάμε είναι ο χώρος μας, είτε φυσικά λόγω συζυγικών αντιρρήσεων αλλά και ....αγορών ακριβών καλωδίων!!.

Last edited:
Σαν παρένθεση.

Οπως λέει κι ο Θέμης,το (πολύ) δύσκολο είναι να στήσεις ηχεία-σύστημα και ν' ακούσεις καλά μουσική σε μικρούς και μεσάιους χώρους(πολλά στάσιμα κι ανακλάσεις,περιορισμοί στην αναπτυξη του συστήματος και στην επιλογή της σωστής θέσης ακρόασης...).

Μακάρι νάχαμε όλοι μεγάλους χώρους,πόσο μάλλον μόνο για μουσική και μάλιστα με καλές διαστάσεις...

Κλείνει η παρένθεση.:ADFADF1:

Συμπέρασμα: οι επιθυμητές εντάσεις που παίρνουμε στα 3 μέτρα από ένα 40άρι μπορούν κάλλιστα να είναι ίδιες σε db με αυτές των 50ριών απλά λόγω περισσότερου χαμηλού, ψυχοακουστικά θα ακούμε διαφορετικά μεσαία και πρίμα (βλέπε τον κύριο ρόλο των υπογούφερ), άρα θα έχουμε και διαφορετικό ακουστικό αποτέλεσμα.
Αυτή λοιπόν η διαφορετική τονική ισορροπία, και η οικονομική επάρκεια φυσικά, δικαιολογούν την ύπαρξη μεγαλύτερων μοντέλων και όχι τόσο η ένταση.

Ευχαριστώ Θέμη για την άψογη τοποθέτηση. Δεν είχε τονιστεί μέχρι τώρα το σημείο που υπογραμμίζω από το μήνυμά σου.

Επομένως δεν είναι ούτε κουφός, ούτε κάγκουρας κανείς αν επιλέξει ένα από τα μεγάλα μοντέλα, εφόσον επιθυμεί αυτήν την πιο πληθωρική τονική ισορροπία, ακόμη και στα ίδια db στάθμης αν απολαμβάνει τη μουσική του.
Με πρόσθετο όφελος (και όχι αποκλειστικό λόγο ύπαρξης) ότι μπορούν τα μεγάλα μοντέλα να ανεβάσουν db πιο αβίαστα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ATC Loudspeakers.

Ευχαριστώ Θέμη για την άψογη τοποθέτηση. Δεν είχε τονιστεί μέχρι τώρα το σημείο που υπογραμμίζω από το μήνυμά σου.

Επομένως δεν είναι ούτε κουφός, ούτε κάγκουρας κανείς αν επιλέξει ένα από τα μεγάλα μοντέλα, εφόσον επιθυμεί αυτήν την πιο πληθωρική τονική ισορροπία, ακόμη και στα ίδια db στάθμης αν απολαμβάνει τη μουσική του.
Με πρόσθετο όφελος (και όχι αποκλειστικό λόγο ύπαρξης) ότι μπορούν τα μεγάλα μοντέλα να ανεβάσουν db πιο αβίαστα.

Αυτό λέει ο Θέμης;
Λέει ότι μπορείς να στήσεις οπουδήποτε το οποιοδήποτε ηχείο κι απλά θ' αλλάξει το ακουστικό αποτέλεσμα;

ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να στηθούν και μεγάλα ηxεία σε κάποιο χώρο θα ισχύει αυτό.
Αντε στήσε σε 10 τμ ένα τεράστιο 100αρι ATC να δούμε τι θα γίνει κι άν θα παίξει καλύτερα απο ένα 11αρι ATC...

Με συγχωρείς αλλά τρολάρεις ή είσαι εντελώς άσχετος απο Hi Fi ...

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: ATC Loudspeakers.

Πού το είδες το τρολάρισμα;Συμφωνώ κατά γράμμα με τα μήνυμα του Θέμη.Αν βάλεις το 100άρι στον σωστά τονικά και κατάλληλο για το 100άρι χώρο, φυσικά και θα σε αποζημιώσει περισσότερο από το αν έβαζες το 40άρι π.χ. στον ίδιο χώρο.Και θα σε αποζημιώσει όχι μόνο λόγω της ικανότητας υψηλότερης στάθμης ακρόασης, αλλά κυρίως για τη διαφορετική τονική ισορροπία από το "μικρό", ακόμη και στα ίδια db.

Last edited:
Re: Απάντηση: ATC Loudspeakers.

Τι είναι πάλι ο...σωστά τονικά χώρος;

Αν ακουσεις εναν γοριλλα να ουρλιαζει μεσα σε ενα σπιρτοκουτο, γοριλλας ειναι μεν, αλλα τονικα λαθος :p

Ειναι καποια πράγματα που ουτε εμενα μου αρεσουν όσων αφορα την εξέλιξη της κουβεντας (γιατι συζήτηση δεν την λες).

Το θέμα θα επρεπε να ειναι γενικό και να εχει τιτλο: ποσα λιτρα και τι σχεδίαση ηχείων για την σωστή κάλυψη των χώρων?

Εδω εχει μετατραπεί σε αντιπαράθεση του τύπου: Τι να το κανεις το 40ρι το ATC οταν υπαρχουν αλλα φτηνότερα, συγκεκριμένης μαρκας που κοπανάνε περισσότερο.

Επειδη θελω να πιστευω οτι ο Τζο δεν τρολλαρει επιτηδες αλλα του βγαίνει απλα στην γραφή απο παρορμητισμο ισως, παρακαλώ τον ιδιο να ανοιξει ενα νημα σχετικο με την κάλυψη χωρων, οπου θα μας εξηγήσει το σκεπτικο του, χωρις να θίγονται συγκεκριμενα ενας δυο σχεδιαστές, μια που ολοι οι μεγαλοι εχουν ηχεια απο τα 5 μεχρι τα 200 λιτρα καμπινας κτλ.

Ελπιζω να εγινα κατανοητος.

Re: Απάντηση: ATC Loudspeakers.

Τι είναι πάλι ο...σωστά τονικά χώρος;

Ακριβώς τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποίησε ο Θέμης χρησιμοποίησα, και βγήκα ότι τρολάρω.

3. Ένα μεγάλο ηχείο είναι διαφορετικό σε τονική ισορροπία (και εντάσεις) από ένα μικρότερο, απαιτεί δε λόγω της αυξημένης απόδοσης στα χαμηλά έναν πολύ πιο σωστό τονικά χώρο.

Στο συγκεκριμένο καταλαβαίνω τι εννοεί ο Θέμης.Το συνδέει.

Εσύ δεν καταλαβαίνω τι εννοέις.

Συμφωνώ κατά γράμμα με το μήνυμα του Θέμη, το οποίο με κάλυψε και τον ευχαριστώ.

Δεν αλλάζω ούτε τελεία, γιατί θα παρεξηγηθώ.

Λίγη περισσότερη ψυχραιμία και ηρεμία στις αντεγκλήσεις δεν βλάπτει.
Επανέρχομαι με μερικές διευκρινήσεις για να λήγει και το θέμα:
1.Αυτό που προσφέρει ο χώρος (ο καλός) σε ένα σύστημα είναι η καλή ισορροπία και το καλύτερο άπλωμα στα χαμηλά.
2. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το τι εισπράττει ο ακροατής στη κορυφή του τριγώνου από τα ηχεία (κατευθείαν) και από τον υπόλοιπο χώρο μπροστά και πίσω του (ανακλώμενες). Αυτή είναι η "φόρτιση" και ο μόνος της ρόλος και χρησιμότητα.
Ας μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν ηχεία πανάκριβα των 10 λίτρων που μας μαγεύουν με την ισορροπία και την ομοιογένειά τους στην μεσαία και άνω περιοχή αλλά δεν έχουν σχέση με φορτίσεις χώρων, και καλά κάνουν, γιατί, ας μην κρυβόμαστε, το τελευταίο που κοιτάμε είναι ο χώρος μας, είτε φυσικά λόγω συζυγικών αντιρρήσεων αλλά και ....αγορών ακριβών καλωδίων!!.

Κύριοι ας περιορίσουμε τις αψιμαχίες, διότι συμφωνούμε...διαφωνώντας. Κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε οτι χρήσιμα νήματα επιμηκύνονται όχι επικοδομητικά αλλά μόνον λόγω αντεγκλήσεων.

Υ.Γ. Μην τα πάρω κι εγώ με τους "κυβερνώντες" εδώ που με έχουν ακόμη με 2 άστρα, άιντε!!

Last edited:
Κύριοι ας περιορίσουμε τις αψιμαχίες, διότι συμφωνούμε...διαφωνώντας. Κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε οτι χρήσιμα νήματα επιμηκύνονται όχι επικοδομητικά αλλά μόνον λόγω αντεγκλήσεων.

Υ.Γ. Μην τα πάρω κι εγώ με τους "κυβερνώντες" εδώ που με έχουν ακόμη με 2 άστρα, άιντε!!

Χαίρομαι που το κλείνουμε εδώ.

Οσων αφορά τα αστρα, εχουν να κανουν με τον αριθμό των ποστ και τπτ παραπάνω. Κατ εμέ, κάλιο λιγα και καλά ποστ παρα χιλιάδες που δεν προσφέρουν τπτ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ATC Loudspeakers.

... ή είσαι εντελώς άσχετος απο Hi Fi ...

Τώρα είδα το συγκεκριμένο που πρόσθεσες ως edit.

Συνεχίζεις με τους χαρακτηρισμούς. Οk, κανένα πρόβλημα. Ελεύθερα.