ATC SCM-11 και XTZ

Πάντως αυτό με τα ATC, που είναι υποτίθεται value for money, αλλα θέλεις μιά περιουσία για να τα οδηγήσεις σωστά είναι ένα θέμα. Mου φαίνεται ότι ότι γλιτώνεις σε λεφτά για ηχείο τα δίνεις μετά σε ενισχυτή, ίσως και περισσότερα.

Σωστό μεν, αλλά ξεκινάνε να παίζουν και με πολύ λιγότερα χρήματα. Δηλαδή ο σχετικά φθηνός Sony που έχω τα οδηγεί με αξιοπρέπεια σε καλές εντάσεις και με καλή ποιότητα (δύο χρόνια έχω το σετ). Απλά είναι αρκετά καθαρά στον ήχο τους και με αστείρευτα μηχανικά όρια, οπότε ψυχολογικά αισθάνεσαι ότι πρέπει να τους δώσεις το κάτι παραπάνω. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να θέλει να δυναμώσει ένταση, ενώ ακούω αρκετά δυνατά. Δεν ακούς βόμβους ρηφλέξ ή άλλους έντονους συντονισμούς ή σκληρότητα στα πρίμα από τα ηχεία όταν δυναμώνει η ένταση και θες να το σανιδώσεις. Στο σπίτι του προηγούμενου ιδιοκτήτη για παράδειγμα όταν τα άκουσα, τα οδηγούσε με ολοκληρωμένο Krell (τον KAV 300 ή KAV 400) αν δεν κάνω λάθος με πολύ καλά αποτελέσματα. Όπως ακούγαμε αρκετά δυνατά, του ζήτησα να δυναμώσει λίγο ακόμα για να πάρω την αποστομωτική απάντηση: - Μα είναι στο τέρμα το volume του ενισχυτή. Είχαν καταπιεί δηλαδή τα 150 w rms του Krell κι εγώ ζητούσα κι άλλο. Προδιαγράφεται για ισχύ από 50 - 300 W Rms, που σημαίνει ότι καταπίνει και τέρατα (πλην εξωτικών class d και bryston :) ).

Απάντηση: Re: ATC SCM-11 και XTZ

Πάντως αυτό με τα ATC, που είναι υποτίθεται value for money, αλλα θέλεις μιά περιουσία για να τα οδηγήσεις σωστά είναι ένα θέμα. Mου φαίνεται ότι ότι γλιτώνεις σε λεφτά για ηχείο τα δίνεις μετά σε ενισχυτή, ίσως και περισσότερα.

Πράγματι,είναι ένα θέμα!!!!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σωστό μεν, αλλά ξεκινάνε να παίζουν και με πολύ λιγότερα χρήματα. Δηλαδή ο σχετικά φθηνός Sony που έχω τα οδηγεί με αξιοπρέπεια σε καλές εντάσεις και με καλή ποιότητα (δύο χρόνια έχω το σετ). Απλά είναι αρκετά καθαρά στον ήχο τους και με αστείρευτα μηχανικά όρια, οπότε ψυχολογικά αισθάνεσαι ότι πρέπει να τους δώσεις το κάτι παραπάνω. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να θέλει να δυναμώσει ένταση, ενώ ακούω αρκετά δυνατά. Δεν ακούς βόμβους ρηφλέξ ή άλλους έντονους συντονισμούς ή σκληρότητα στα πρίμα από τα ηχεία όταν δυναμώνει η ένταση και θες να το σανιδώσεις. Στο σπίτι του προηγούμενου ιδιοκτήτη για παράδειγμα όταν τα άκουσα, τα οδηγούσε με ολοκληρωμένο Krell (τον KAV 300 ή KAV 400) αν δεν κάνω λάθος με πολύ καλά αποτελέσματα. Όπως ακούγαμε αρκετά δυνατά, του ζήτησα να δυναμώσει λίγο ακόμα για να πάρω την αποστομωτική απάντηση: - Μα είναι στο τέρμα το volume του ενισχυτή. Είχαν καταπιεί δηλαδή τα 150 w rms του Krell κι εγώ ζητούσα κι άλλο. Προδιαγράφεται για ισχύ από 50 - 300 W Rms, που σημαίνει ότι καταπίνει και τέρατα (πλην εξωτικών class d και bryston :) ).

Νομίζεις ότι κάνεις δουλειά με τον Sony.....δεν μας ενδιαφέρουν τόσο τα βατ,όσο τα ρεύματα!!!

Δε μας ενδιαφέρουν ούτε τα ρεύματα, το ηχείο δεν πέφτει κάτω από 5,7ωμ πουθενά, αν θυμάμαι απέξω. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ήχου και για εντάσεις τα πολλά (έως πάρα πολλά) βατ στα 6-8 ωμ.

Ο Sony είναι τυπικός από άποψη ήχου. Συμπαθητική ανάλυση, αλλά λεπτόηχος και χωρίς πολλά πολλά στα πρίμα του.

Ο Hegel πχ, σε μεσαίες εντάσεις κι ελαφρά υψηλές (με 80βατ στο κανάλι) τα οδηγούσε στιβαρά και με πολύ καλή ποιότητα, αλλά αν ανέβαζα κι άλλο το volume... Ιδανικά θέλεις ένα 200άρη καλό, αλλά που να βρεις καλόηχο 200άρη με χίλια ευρώ;

Στα μεταχειρισμένα. Προκύπτουν τρελές ευκαιρίες από καιρού εις καιρόν.

Το μόνο θετικό στην περίπτωση μου είναι ότι ακούω κοντά στα ηχεία, οπότε τα βγάζω πέρα και με λιγότερη ισχύ. Αλλιώς...

Το μόνο θετικό στην περίπτωση μου είναι ότι ακούω κοντά στα ηχεία, οπότε τα βγάζω πέρα και με λιγότερη ισχύ. Αλλιώς...

Χωρίς επάρκεια ρευμάτων,τα ηχεία δεν παίζουν σωστά,σε ότι απόσταση και να είσαι

Αν είσαι πιο κοντά στα ηχεία δεν χρειάζεσαι λιγότερο ρεύμα για να επιτύχεις την ίδια στάθμη ακρόασης;

Με δεδομένη την αντίσταση του ηχείου.

Εννοώ αν με το ηχείο ας πούμε στην ελάχιστη του αντίσταση πχ 5,7 ωμ χρειάζεσαι πχ (εντελώς τυχαίο νούμερο - ΔΕΝ είμαι φυσικός ή ηλεκτρονικός) 5 Αμπέρ για να έχεις Χ ένταση στα 2 μέτρα, αν ακούς στο 1 μέτρο ή στο 1,5 από το ίδιο ηχείο δεν χρειάζεσαι λιγότερα Αμπέρ για την ίδια Χ ένταση;

Μην συγχέεις την ένταση με τη σωστή απόδοση,το ηχείο αν δεν οδηγείται από ρωμαλέο ενισχυτή δεν αποδίδει σωστά.
Δυνατά δεν σημαίνει ότι παίζει σωστά

Δηλαδή το ηχείο βάσης "κελεπούρι" των 1500 ευρώ κατάπιε τον ολοκληρωμένο ενισχυτή των 3000 ευρώ και ήθελε κι άλλο! Ενώ το όποιο τυχαίο ηχείο δαπέδου της Triangle των 2.000 ευρώ οδηγείται άψογα από ολοκληρωμένους ενισχυτές του χιλιάρικου με 2χ50 καλά βατ και δε θεωρείται κελεπούρι. ΟΚ...

Oi Kav Krell ελάχιστη σχέση έχουν με πραγματικούς Krell και τα εξωτικά κλασση Δ πολύ θα ήθελα να μάθω ποια μπορεί να είναι γιατί η εμπειρία μου με μερικά από τα πιο ακριβά του κόσμου με έκανε να καταλάβω το αντίθετο όσων αφορά τις δυνατότητες οδήγησης. (Πληροφοριακά παίζω και εγώ με ATC)

Τελικά, ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες οδήγησης για το 50άρι / 100άρι Παναγιώτη?

Μπορούν να οδηγηθούν από συμβατικούς ενισχυτές "normal" ισχύος? Και αν ναι, με ποιους περιορισμούς?

Ολα τα ATC μπορουν να οδηγηθουν με ενα καλοφτιαγμενο ενισχυτη >50 Βατ. Μονο οι μονοτριοδοι δεν πανε καλα. Ο ΓΔ πχ εχει 40 με Copland που δεν ειναι κανα τερας ισχυος (ΡΡ λυχνια) και οταν τον ειχα επισκεφτει ο ηχος αν και διαφορετικος απο τον δικο μου ηταν καθολα σωστος. Τα xover τους ειναι ευκολα (>6Ohm) οποτε απο εκει και περα ειναι θεμα του τι ζηταει ο καθενας.

Τα μικρα μοντελα ειναι καπως αναίσθητα (84-85dB/1W/1m) οποτε ικανοποιητική οδηγηση εχουμε με 50-60-70 βατ και πανω. Αρκει ο ενισχυτής να μην ειναι "αστειος" (δηθεν οπως κατι consumer που ζυγίζουν 10 κιλα και δηλωνουν 2χ120 με 30 βατ σε ταξη Α και εσωτερικές ψύκτρες...)

Ιδανικές περιπτώσεις σε οχι απαγορευτικές τιμες (ειδικά μετ/σμενα) ειναι Densen, Electrocompaniet, Symphonic Line, Luxman, Pass καθως και τα ενισχυτικά της ATC. Apo 1K εως 2Κ ευρω βρίσκονται σε δευτερο χερι και ο ηχος θα ξεπερνά κατα πολυ τις προσδοκίες.

Οχι παρα πολλα. Εκτος και αν μεταπίπτει σε ΑΒ για αλλα 30-40 βατ. Θα παιζει αλλα χωρις το απαραίτητο headroom. 25 Watt ειναι λιγα για το 90% των ηχειων

Δηλαδή το ηχείο βάσης "κελεπούρι" των 1500 ευρώ κατάπιε τον ολοκληρωμένο ενισχυτή των 3000 ευρώ και ήθελε κι άλλο! Ενώ το όποιο τυχαίο ηχείο δαπέδου της Triangle των 2.000 ευρώ οδηγείται άψογα από ολοκληρωμένους ενισχυτές του χιλιάρικου με 2χ50 καλά βατ και δε θεωρείται κελεπούρι. ΟΚ...

το θέμα είναι ότι όταν ακούμε ένα σύστημα που μας αρέσει ουσιαστικά ακούμε τα ηχεία.
Αν μας αρέσουν τα ATC τότε παίρνουμε αυτά, αν μας αρέσουν τα triangle εκείνα κλπ κλπ.
Και μετά ψάχνουμε πως θα τα οδηγήσουμε.
Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι βλέπουμε ένα σύστημα αποσπασματικά ενω στην ουσία πρόκειται για σύνολο.

Αν έχουμε ένα συγκεκριμένο μπάτζετ αυτό θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει όλο το σύστημα και όχι ένα μέρος του.

Αλλά σε αυτή την αγορά δε δρούμε ορθολογικά αλλά με την καρδιά, οπότε...

Ειδικά για τα Triangle, όσες φορές τα άκουσα σε εκθέσεις δεν μου άρεσαν. Επίσης τα 11άρια δεν κοστίζουν 2.000 ευρώ αλλά περί τα 1200 (τα παλιά). Κι όπως προείπα ο Hegel H-80 τα οδηγούσε ικανοποιητικά και κάνει καινούριος 1.400. Δεν ξέρω τι ψάρια θα πιαναν κάτι Vincent Υβριδικοί της τάξης των 1000 και κάτι ευρώ.

Ειδικά για τα Triangle, όσες φορές τα άκουσα σε εκθέσεις δεν μου άρεσαν. Επίσης τα 11άρια δεν κοστίζουν 2.000 ευρώ αλλά περί τα 1200 (τα παλιά). Κι όπως προείπα ο Hegel H-80 τα οδηγούσε ικανοποιητικά και κάνει καινούριος 1.400. Δεν ξέρω τι ψάρια θα πιαναν κάτι Vincent Υβριδικοί της τάξης των 1000 και κάτι ευρώ.

Αφρόψαρα και χελινοδόψαρα!!!:smash:

Τα νέα ATC SCM11 κοστίζουν 1300 ευρο και οδηγούνται εξαιρετικά από τον Hegel H-80. Είναι σύστημα που πρόσφατα στήθηκε σε πελάτη.