ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.....

ατυχή σύγκριση της Ελλάδας με 5-6 εκατομμύρια πληθυσμό το 1940-50 ( περίοδο έναρξης αναμόρφωσης της μοντέρνας ευρωπης ) με τη συντριπτική πλειονότητα αμόρφωτους πάμφτωχους καταβεβλημένους από πολέμους εμφύλιους κλπ κλπ , με μια οικονομία κατεστραμμένη και διαλυμένες υποδομές σε κάθε επίπεδο ... επίπεδο το οποίο ανέβηκε μεχρι την σελήνη αναλογικά με αυτά που προανέφερα
και μην ψάξετε παραλληλισμό με άλλη χώρα θα είναι τουλάχιστον άστοχος
ΝΑΙ θα μπορουσανε τα πράγματα να είναι 10 φορές καλύτερα .. ΑΛΛΑ !!...

Last edited:
Απάντηση: Re: ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.....

Είναι αδύνατον να μην συμφωνήσω με τέτοια νηφάλια παρουσίαση της πραγματικότητας.

Η άλλη παράμετρος του φαινομένου, είναι ο φόβος για την απώλεια της "ταυτότητας" από την επαφή με άλλους.
Φοβικό σύνδρομο του κομπλεξικού.
Ο μη κομπλεξικός χαίρεται με την ανταλλαγή, που είναι άλλωστε και ο τρόπος που δημιουργήθηκαν οι πολιτισμοί επί γης (όλοι πήραν -σχεδόν- από όλους).
Κι αν αποφασίσει κάποια στιγμή να αλλάξει στοιχεία της ταυτότητάς του (να εγκαταλείψει έθιμα, γραμματικούς κανόνες κ.τ.λ., να ανθεωρήσει παλαιότερα πιστεύω), είναι γιατί είτε πια δεν εξυπηρετούν ή γιατί βρήκε κάτι καλύτερο.
Δική μου είναι η ρημάδα η "ταυτότητα" και όπως θέλω τη διαμορφώνω.

Δυστυχώς όμως οι κομπλεξικοί έχουμε και αυτιστική συμπεριφορά - αυτοαναφερόμαστε.

Καλό δεκαπενταύγουστο.
Κωνσταντίνος

Και γιατί δεν το λές στούς Γάλλους πού ´χάλασαν´τον κόσμο για την σαμπάνια,ή επίσης γιατί δεν ζητάς απο τούς Γερμανούς να ξωπετάξουν τό ουμλάουντ απο τίς λέξεις τους ή τούς Γάλλους πάλι να αφαιρέσουν τά αξάν γκράβ ή τά αξάντ εγκί??
Πέραν λοιπόν τών όποιων αυτιστικών στην Ελλάδα ψάξε βρές και όλους τούς επαρχιώτες μικροαστούς δήθεν εγγράματους που πουλάνε ψευτοπολυπολιτισμό και τον Αριστοτελη τον γνωρίζουν απο αθλιες Γαλλικές μεταφράσεις..
Και επίσης ρώτα όλους τούς ´Ισχυρούς Λαούς´πού σκούζουν ακόμα και όταν θίγεται ένα ´Ιώτα´απο τίς παραδόσεις τους όσο σαθρές και εάν είναι αλλά μόλις τολμήσει κάποιος Λαός τής περιφέρειας να μιλήσει εμφανίζονται τά ντόπια τσιράκια να σκούξουν γιά ´εθνικισμό´.
Θυμίζω την ρήση τού Παγκόσμιου Γαλλου Σκηνοθετη Ρενουάρ:'Oσο πιό τοπικό τόσο πιό παγκόσμιο.´.
Λαοί μέ ρίζες αλλά και χωρίς προγονολατρεία προχωράνε...Οι υπόλοιποι αποβλακώνονται τρώγοντας πίτσα μπροστά στηντηλεόραση είτε ψελλίζουν πολυπολιτισμικές είτε εθνικιστικές αρλούμπες...

Και γιατί δεν το λές στούς Γάλλους πού ´χάλασαν´τον κόσμο για την σαμπάνια,ή επίσης γιατί δεν ζητάς απο τούς Γερμανούς να ξωπετάξουν τό ουμλάουντ απο τίς λέξεις τους ή τούς Γάλλους πάλι να αφαιρέσουν τά αξάν γκράβ ή τά αξάντ εγκί??
Πέραν λοιπόν τών όποιων αυτιστικών στην Ελλάδα ψάξε βρές και όλους τούς επαρχιώτες μικροαστούς δήθεν εγγράματους που πουλάνε ψευτοπολυπολιτισμό και τον Αριστοτελη τον γνωρίζουν απο αθλιες Γαλλικές μεταφράσεις..
Και επίσης ρώτα όλους τούς ´Ισχυρούς Λαούς´πού σκούζουν ακόμα και όταν θίγεται ένα ´Ιώτα´απο τίς παραδόσεις τους όσο σαθρές και εάν είναι αλλά μόλις τολμήσει κάποιος Λαός τής περιφέρειας να μιλήσει εμφανίζονται τά ντόπια τσιράκια να σκούξουν γιά ´εθνικισμό´.
Θυμίζω την ρήση τού Παγκόσμιου Γαλλου Σκηνοθετη Ρενουάρ:'Oσο πιό τοπικό τόσο πιό παγκόσμιο.´.
Λαοί μέ ρίζες αλλά και χωρίς προγονολατρεία προχωράνε...Οι υπόλοιποι αποβλακώνονται τρώγοντας πίτσα μπροστά στηντηλεόραση είτε ψελλίζουν πολυπολιτισμικές είτε εθνικιστικές αρλούμπες...

Καλά ρε Σπύρο συγγνώμη αλλά από όλο το thread αυτό βρήκες να καυτηριάσεις; Δηλαδή σε ενοχλεί περισσότερο κάθε προσπάθεια εθνικής αυτοκριτικής και προσγείωσης στην πραγματικότητα από τους παγκοσμίως καλύτερους Έλληνες πιλότους, χάκερ, εραστές, επιστήμονες, την "ομάδα Ε με τις βάσεις στη Σελήνη και τα ούφο που έκαιγαν τους Τούρκους" ;

Σε ενοχλεί λιγότερο να χαρακτηρίζονται συλλύβδην ολόκληροι λαοί βλάκες με βάση αστικούς μύθους;

Και γιατί σώνει και καλά η πολυπολυτισμικότητα είναι δείγμα μικροαστισμού και ψευτοπροοδευτισμού; Όποιος έχει άλλη άποψη αυτόματα παίρνει το πρόθεμα "ψευτό-";

Ελπίζω να μη θαυμάζεις τη νοοτροπία ορισμένων Γάλλων που δε σου μιλάνε Αγγλικά ενώ ξέρουν. Λες και πρέπει να μαθαίνουμε τη γλώσσα του κάθε κράτους που επισκεπτόμαστε.

Άλλο πράγμα να σέβεσαι την παράδοση σου και να προσπαθείς να τη διατηρήσεις και άλλο να περνάς τον εαυτό σου για καλύτερο από τους άλλους. Το πρώτο επιβάλλεται. Είναι υποχρέωση του κάθε ανθρώπου να διασώζει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το δεύτερο για μένα είναι δείγμα κόμπλεξ.

Και για το ότι τον Αριστοτέλη το μάθαμε από άθλιες Γαλλικές μεταφράσεις μάλλον το οφείλουμε στο Νεοελληνικό πολιτισμό. Τουλάχιστον τον διαβάσαμε. Δεν τον επικαλούμαστε απλά, όπως οι περισσότεροι συμπατριώτες μας που τους θίγουμε την Εθνική υπερηφάνια. Πάντως η μεταφράσεις που έχω σπίτι μου είναι του Γρατσιάτου και αυτή της Πολιτείας του Πλάτωνα του Γρυπάρη. Και έχουν και το αρχαίο κείμενο δίπλα.

Αυτοί που αποβλακώνονται μπροστά στην τηλεόραση "τρώγοντας πίτσα" είναι αυτοί που κοροϊδεύουν τους Αμερικάνους για καταναλωτισμό και έχουν 60άρες πλάσμα και ηχειάρες δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Καλωσήρθες.

Η αποβλάκωση επέρχεται άν παρακολουθείς στην τηλεόραση τα σκουπίδια που προβάλει και ζείς στον "ονειρόκοσμο" των γελοίων σελέμπριτις.Οταν αποδέχεσαι συνειδητά ή ασυνείδητα να είσαι παθητικός πολίτης,αφήνοντας στον κάθε Μάκη και Λάκη να σε εκπροσωπεί και να σε εκτονώνει.

Αν θυσιάζεις μέρος απο το λειψό εισόδημά σου για να βλέπεις καλό κινηματογράφο και να ακούς καλή μουσική,μάλλον αντίσταση στην ομαδική αποβλάκωση είναι.

Ο "αμερικάνικος τρόπος ζωής" κι ο εκεί καταναλωτισμός,δεν είναι απλά αποβλάκωση.Είναι εμβόλιμη πολιτική στάση,που συστηματικά περνάει(πέρασε),στους ζώντες στην φωλιά του θηρίου.

γενικά η κουβέντα έχει ξεκινήσει από παλιά

http://en.wikipedia.org/wiki/How_the_Other_Half_Lives

και τραβάει ακόμα
http://www.zmag.org/znet/viewArticle/5435

και θα τραβάει, με τις «κοινωνίες των δύο τρίτων» κλπ ή και κατά κάποιους και με τα περί «καθόλου κοινωνίες»

... η διαβόητη φράση της Θάτσερ «δεν υπάρχει κοινωνία» (There is no such thing as society) πείθει όλο και λιγότερους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_21/10/2007_245665

*η πλήρης φράση συνεχίζει : «...there are olny families and individuals.»

δηλαδή «η πάρτη μου» και η «κλίκα μου-λόμπι μου κλπ».
Όμορφος κόσμος, αμερικανικά πλασμένος

Να μην πάω σε Τσόμσκυ κλπ

Last edited:
γενικά η κουβέντα έχει ξεκινήσει από παλιά

http://en.wikipedia.org/wiki/How_the_Other_Half_Lives

και τραβάει ακόμα
http://www.zmag.org/znet/viewArticle/5435

και θα τραβάει, με τις «κοινωνίες των δύο τρίτων» κλπ ή και κατά κάποιους και με τα περί «καθόλου κοινωνίες»

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_21/10/2007_245665

*η πλήρης φράση συνεχίζει : «...there are olny families and individuals.»

δηλαδή «η πάρτη μου» και η «κλίκα μου-λόμπι μου κλπ».
Όμορφος κόσμος, αμερικανικά πλασμένος

Να μην πάω σε Τσόμσκυ κλπ

Το φαινόμενο μπορεί να ξεκίνησε από εκεί είναι παγκόσμιο. Απλώς έρχεται στην ελλάδα με χρονοκαθυστέρηση. Δηλαδή θεωρείς πως η δική μας κοινωνία είναι κοινωνία αλληλεγγύης; Ήταν μέχρι πριν από τριάντα χρόνια. Τώρα και εδώ τα ίδια. Αυτό λέω. Τους κοροϊδεύουμε αλλά πάμε να τους μοιάσουμε.

Η αντίσταση στην ιδεολογία του ατομισμού και η κοινωνική και πολιτισμική πρόοδος δεν πραγματοποιούνται με εθνικιστικές κορώνες και χλευασμό. Με αστικούς μύθους και εθνικά στερεότυπα. Ξεκινούν από την αυτογνωσία και την αυτοκριτική. Από την εκπαίδευση στο σχολείο και στο σπίτι. Από τα ΜΜΕ και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Από τα πρότυπα που δίνουμε στους νέους.

Αμα νομίζεις ότι ανοίκεις σε μια φυλη με ανώτερο DNA και πως ο υπόλοιπος κόσμος σου χρωστάει είναι μοιραίο να είσαι πάντα ουραγώς. Τα ίδια πιστεύουν και στην Αίγυπτο και στην Ουγκάντα. Ότι είναι ανώτεροι ως λίκνο του πολιτισμού.

Στην Αμερική, τον Τσόμσκυ και το Σαιντ, τον Μαικλ Μουρ τους έχουν για προδότες. Οι πατριωτάρες" της κάθε χώρας δεν ανέχονται τις φωνές αυτοκριτικής. Εμείς έχουμε προσωπικότητες αντίστοιχες του Τσόμσκυ;

Και εκεί υπάρχει τεράστια δύναμη λογοκρισίας. Απολύτως ελεγχόμενα ΜΜΕ και ένας ωκεανός που τους χωρίζει από την Ευρώπη. Ο κόσμος πολύ δύσκολα πληροφορείται τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Άλλο αυτό και άλλο να τους χαρακτηρίζουμε μαζικά ηλίθιους.

Καλά ρε Σπύρο συγγνώμη αλλά από όλο το thread αυτό βρήκες να καυτηριάσεις; Δηλαδή σε ενοχλεί περισσότερο κάθε προσπάθεια εθνικής αυτοκριτικής και προσγείωσης στην πραγματικότητα από τους παγκοσμίως καλύτερους Έλληνες πιλότους, χάκερ, εραστές, επιστήμονες, την "ομάδα Ε με τις βάσεις στη Σελήνη και τα ούφο που έκαιγαν τους Τούρκους" ;

Σε ενοχλεί λιγότερο να χαρακτηρίζονται συλλύβδην ολόκληροι λαοί βλάκες με βάση αστικούς μύθους;

Και γιατί σώνει και καλά η πολυπολυτισμικότητα είναι δείγμα μικροαστισμού και ψευτοπροοδευτισμού; Όποιος έχει άλλη άποψη αυτόματα παίρνει το πρόθεμα "ψευτό-";

Ελπίζω να μη θαυμάζεις τη νοοτροπία ορισμένων Γάλλων που δε σου μιλάνε Αγγλικά ενώ ξέρουν. Λες και πρέπει να μαθαίνουμε τη γλώσσα του κάθε κράτους που επισκεπτόμαστε.

Άλλο πράγμα να σέβεσαι την παράδοση σου και να προσπαθείς να τη διατηρήσεις και άλλο να περνάς τον εαυτό σου για καλύτερο από τους άλλους. Το πρώτο επιβάλλεται. Είναι υποχρέωση του κάθε ανθρώπου να διασώζει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το δεύτερο για μένα είναι δείγμα κόμπλεξ.

Και για το ότι τον Αριστοτέλη το μάθαμε από άθλιες Γαλλικές μεταφράσεις μάλλον το οφείλουμε στο Νεοελληνικό πολιτισμό. Τουλάχιστον τον διαβάσαμε. Δεν τον επικαλούμαστε απλά, όπως οι περισσότεροι συμπατριώτες μας που τους θίγουμε την Εθνική υπερηφάνια. Πάντως η μεταφράσεις που έχω σπίτι μου είναι του Γρατσιάτου και αυτή της Πολιτείας του Πλάτωνα του Γρυπάρη. Και έχουν και το αρχαίο κείμενο δίπλα.

Αυτοί που αποβλακώνονται μπροστά στην τηλεόραση "τρώγοντας πίτσα" είναι αυτοί που κοροϊδεύουν τους Αμερικάνους για καταναλωτισμό και έχουν 60άρες πλάσμα και ηχειάρες δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Καλωσήρθες.

Αυτό που θέλει να πει ο Σπύρος είναι ότι οι ίδιοι που ασκούν κριτική στην εθνική περηφάνεια των άλλων, ή τον εθνικισμό τους, ή τα στερεότυπα τους, αρνούνται να κάνουν το ίδιο για τα δικά τους και μάλιστα πολλές φορές αντιδρούν με άσχημο τρόπο. Επίσης από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που αρέσκονται να αποδομούν το ελληνικό παρελθόν, αλλά αποδέχονται 100% τη στερεότυπη εικόνα του παρελθόντος άλλων λαών, ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι είναι απόλυτα εσφαλμένη και μάλιστα την αναπαράγουν στο ακέραιο.

Το φαινόμενο μπορεί να ξεκίνησε από εκεί είναι παγκόσμιο. Απλώς έρχεται στην ελλάδα με χρονοκαθυστέρηση. Δηλαδή θεωρείς πως η δική μας κοινωνία είναι κοινωνία αλληλεγγύης; Ήταν μέχρι πριν από τριάντα χρόνια. Τώρα και εδώ τα ίδια. Αυτό λέω. Τους κοροϊδεύουμε αλλά πάμε να τους μοιάσουμε.

Η αντίσταση στην ιδεολογία του ατομισμού και η κοινωνική και πολιτισμική πρόοδος δεν πραγματοποιούνται με εθνικιστικές κορώνες και χλευασμό. Με αστικούς μύθους και εθνικά στερεότυπα. Ξεκινούν από την αυτογνωσία και την αυτοκριτική. Από την εκπαίδευση στο σχολείο και στο σπίτι. Από τα ΜΜΕ και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Από τα πρότυπα που δίνουμε στους νέους.

Αμα νομίζεις ότι ανοίκεις σε μια φυλη με ανώτερο DNA και πως ο υπόλοιπος κόσμος σου χρωστάει είναι μοιραίο να είσαι πάντα ουραγώς. Τα ίδια πιστεύουν και στην Αίγυπτο και στην Ουγκάντα. Ότι είναι ανώτεροι ως λίκνο του πολιτισμού.

Στην Αμερική, τον Τσόμσκυ και το Σαιντ, τον Μαικλ Μουρ τους έχουν για προδότες. Οι πατριωτάρες" της κάθε χώρας δεν ανέχονται τις φωνές αυτοκριτικής. Εμείς έχουμε προσωπικότητες αντίστοιχες του Τσόμσκυ;

Και εκεί υπάρχει τεράστια δύναμη λογοκρισίας. Απολύτως ελεγχόμενα ΜΜΕ και ένας ωκεανός που τους χωρίζει από την Ευρώπη. Ο κόσμος πολύ δύσκολα πληροφορείται τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Άλλο αυτό και άλλο να τους χαρακτηρίζουμε μαζικά ηλίθιους.

Καταλαβαίνω το πνεύμα αυτών που λες και νομίζω ότι και εσύ καταλαβαίνεις αυτό που έθεσα. Θα αναφέρω όμως ενδεικτικά και μια προσωπική συζήτηση που είχα με ένα γνωστό μου αμερικανό, λίγο μετά το χτύπημα στους πύργους του Μανχάταν.

- Τι έγινε φίλε πως είναι τα πράγματα εκεί, τι λέει ο κόσμος;

- Ε όπως ξέρεις ο κόσμος είναι σοκαρισμένος έχει μουδιάσει.

- Και τι συμβαίνει πως το έχει πάρει τι λέει ;

- Κοίτα να δεις το πρώτο αντίκτυπο είναι στην οικονομία, αυτή τη στιγμή η οικονομία είναι low

- Εντάξει αυτά τα έχω ακούσει και στα mediaαλλά σε ρωτάω τι κουβεντιάζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους στην καθημερινότητα τους, στις συζητήσεις με τους δικούς τους ανθρώπους .

- Κοίτα αυτό που λένε όλοι και οι δικοί μου φίλοι και γνωστοί και το ακούω από παντού και στις δουλειές και παντού, είναι ότι για να φτιάξουν τα πράγματα αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένας γρήγορος πόλεμος . (!!!!!!!!)

- Μα σοβαρά έχει φτάσει ο κόσμος σε τέτοιο βαθμό κυνισμού και συζητάει κάτι τέτοιο έτσι αβασάνιστα σαν είναι μια κίνηση που αφορά ένα επαγγελματικό του θέμα;

- Κοίτα οι αμερικάνοι έτσι είναι. Είναι εκπαιδευμένοι έτσι !!!!!!!!!

Εκεί σταμάτησα τη κουβέντα και δεν συνέχισα. Βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Τώρα ξανακοιτάζω τη συζήτηση, την οποία είχα αφήσει στα πρώτα 10 ποστ, και εκπλήσσομαι με την τροπή που πήρε. Για εμένα τέτοιοι "αστικοί μύθοι" (γιατί ως μύθος κατατάσσεται η αρχική ιστοριούλα) δεν λένε τους Αμερικανούς βλάκες ή απολίτιστους, κάθε άλλο. Βασίζονται στα κατά σύμβαση "εθνικά", ας τα πούμε, "χαρακτηριστικά". Πώς άλλες ιστορίες παρουσιάζουν τους Σκωτσέζους ή τους Εβραίους ως σπαγγοραμμένους κλπ.
Οι περισσότερες λοιπόν τέτοιες "ιστοριούλες" δεν κάνουν άλλο τι από το να παρουσιάζουν τους Αμερικανούς ως υπερόπτες.
Κάτι που θεωρώ απολύτως δικαιολογημένο, αφενός μεν ως υγιή αντίδραση του υπόλοιπου πλανήτη στη μία και μοναδική πλέον υπερδύναμη και στα δείγματα κατάχρησης του ρόλου της αυτού που έχουμε ήδη γευτεί, αφετέρου δε ως όχι και εντελώς στερούμενο πραγματικής βάσης. Γιατί δηλαδή να μην έχουν οι Αμερικανοί, όπως στο παρελθόν οι Ρωμαίοι ή οι Βρετανοί, τα συνδεόμενα με την θέση της χώρας τους ως παντοκράτειρας ελαττώματα;

Καλωσήρθες.

Η πολυπολιτισμικότητα είναι το απόλυτο καρκατσουλιό και το συνώνυμο(από άλλη οδό) τής Πατριδολατρείας.
Kαί είναι εντελώς διαφορετική η ´πολυπολιτισμικότητα´-έννοια κατασκευασμένη απο συγκεκριμενους κύκλους,μέ συγκεκριμένα συμφέροντα-απο τόν κοσμοπολιτισμό.
Στην Ελλάδα τού σήμερα ως ´πολυπολιτισμικοί´εμφανίζονται ημι-εγγράμματοι μικροαστοί διανοούμενοι,πού στό εξωτερικό θά έβρισκαν οι περισσότεροι δουλειά ως καθαρίστριες.
Είναι αυτοί πού θαυμάζουν κάθε τί τό εκ τών ´έξω´προερχόμενο υποτιμώντας πλήρως κάθε τί πού συμβαίνει στην χώρα τους.Σάν αυτούς πού θεώρησαν τήν μπούρδα τού Βασίλιεφ(δήθεν Μήδεια......)στην Επίδαυρο έργο τέχνης.
Οπως ο Ελληναράς υμνεί-όντας άσχετος-κάθε τί το 'ελληνικό´άλλο τόσο ο ´πολυπολιτισμικός´θάθελε νάναι κάτοικος Λουξεμβούργου...
Ακριβώς το ίδιο σύμπλεγμα κατωτερότητας κουβαλά ο ελληναράς μέ τον ´πολυπολιτισμικό´.
Τό θεμα στήν Ελλάδα είναι πού ο μέσος πολίτης αγνοεί βασικά στοιχεία τής Αρχαιότητας και τό πώς αυτά ταξίδεψαν μέσω τών αιώνων στήν Δυτική Αναγέννηση,γιά να επιστρέψουν στην χώρα μέσω ορισμένων σημαντικών προσωπικοτήτων και ρευμάτων.
Θυμίζω πώς οι μεγαλύτεροι φασισμοί τού 20ού αιώνα(Xίτλερ,Στάλιν,Μάο)ξεκίνησαν απο κοσμικά καθεστώτα,πού ήσαν παιδιά τού Διαφωτισμού.
Δέν ξέρω πόσοι έλληνες θεωρούν εαυτόν ανώτερο,αλλά παρόμοια φαινόμενα συναντάς σε όλη την ευρωπαϊκή αλλά και αμερικανική ήπειρο.
Δέν αμφισβητώ τά επιτεύγματα ορισμένων χωρών ,αλλά ταυτόχρονα δέν είμαι ´έμπλεος πολλαπλών οργασμών´γι´αυτές τίς κοινωνίες,πού μάλιστα δεν κουβαλάνε και 400 χρόνια Τουρκιάς στήν καμπούρα τους.
Οσο γι´αυτό πού αναφέρεις περί τού ότι μερικοί στην Ελλάδα θεωρούν άλλους λαούς ´βλάκες´σέ παραπέμπω σέ όλες τίς νύν και πρώην αποικιοκρατικές χώρες και στό πώς θεωρούσαν τούς υπηκόους τους στήν Αφρική και στήν Ασία
ή τό πώς βλέπουν και σήμερα αντίστοιχους λαούς.
Τό Ελληνικό Κράτος αποξήρανε μέ ποικίλους τρόπους τόν κοσμοπολιτισμό τού Ελληνα και τον μετέτρεψε σέ αφασικό και πειθήνιο ακόλουθο είτε ημιμαθών ξενοσπουδαγμένων είτε πατριδοκάπηλων..
Αυτό είναι το μείζον και όχι να κατακρίνω διαρκώς κάθε τί πού συμβαίνει εδώ και να θαυμάζω -άκριτα-κάθε τί το ´Ξένο´.
Οσο γιά την έννοια τής ταυτότητας ,είναι αναγκαία σέ κάθε Λαό,χωρίς ακρότητες, μέ γνώση τού παρελθόντος αλλά και τού παρόντος.
Καί αυτό πέτυχε η λεγόμενη ´παγκοσμιοποίηση´δηλαδή το άλλο πρόσωπο τού ακραίου οικονομικού και πολιτισμικού ιμπεριαλισμού:Νά κάνει τούς πάντες ´όμοια αποβλακωμένους´.
Γιά μένα ελληνισμός και ελληνική κρατική οντότητα δέν ταυτίζονται επ´ουδενί,άλλο εάν τά τελευταία 50χρόνια ταυτίστηκαν γιά λόγους πού λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε.
Υ.Γ.
Στήν ελλάδα γνωρίζω τουλάχιστον μιά προσωπικότητα μεγαλύτερη τού Τσόμσκυ.
Τον αείμνηστο Παναγιώτη Κονδύλη,διδάκτορα τής Χαϊδελβέργης,πού εδώ εδιώχθη πρό και μετά θάνατον απο διάφορα ´πολυπολιτισμικά´μαλάκια,πού οι τακτικές τους ουδόλως διαφέρουν τών ακροδεξιών πατριδοκαπήλων.

Last edited:
Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι το Ελληνικό κράτος έχει πλήθος προβλημάτων.

Αν βρούμε τι κάνουν σωστά κάποια άλλα κράτη, ίσως να βοηθήσει και μας να βελτιώσουμε κάποιες καταστάσεις εδώ. (Ίσως και όχι βέβαια.)

Αν βρούμε τι κάνουν στραβά κάποια άλλα κράτη, σε τι θα μας βοηθήσει; Πόσο μάλιστα όταν τα στραβά αυτά είναι μύθοι και ψέματα.

Μάλιστα νομίζω ότι τα παραπάνω ισχύουν και σε προσωπικό επίπεδο. Δηλαδή αν σκέφτομαι για κάτι καλό που κάνει κάποιος γνωστός μου, ίσως κάπως να βελτιωθώ κι εγώ. Αν σκέφτομαι τα στραβά του γνωστού μου το πολύ πολύ να φουσκώσει η ιδέα που έχω για τον εαυτό μου. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα στραβά βρίσκονται μόνο στη φαντασία μου.

paxam.jpg
._

Μάλιστα νομίζω ότι τα παραπάνω ισχύουν και σε προσωπικό επίπεδο. Δηλαδή αν σκέφτομαι για κάτι καλό που κάνει κάποιος γνωστός μου, ίσως κάπως να βελτιωθώ κι εγώ. Αν σκέφτομαι τα στραβά του γνωστού μου το πολύ πολύ να φουσκώσει η ιδέα που έχω για τον εαυτό μου. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα στραβά βρίσκονται μόνο στη φαντασία μου.

Νομίζω πως το παραπάνω έχει αναχθεί σε κυρίαρχη νοοτροπία στον τόπο μας. Ειδικά μάλιστα σε ότι έχει να κάνει με τους "κουτόφραγκους" στους οποίους μόνο αρνητικά βλέπουμε. Και δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι συνήθως οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ανωτερώτητας των ελλήνων δεν έχουν ιδέα από το πως ζεις στο εξωτερικό. Κοινώς δεν έχουν βγει από τη χώρα παρά μόνο για τουρισμό και αν.