Αθήνα-Επαρχία. Υπέρ και κατά

17 June 2006
26,392
Αθήνα
Πολύ σημαντικό το Νο 1
Μιλώντας χρόνια με κόσμο που ζει σε μικρές επαρχιακές πόλεις, το θεωρούν ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι θα πηγαίνουν με τα πόδια στην δουλειά. Οταν τους έλεγα μισή και μία ώρα με αμάξι με κοίταζαν σαν εξωγήϊνο. Για παραπάνω ώρα, τους είναι αδιανόητο, εκτός λογικής, ουτε καν συζήτησης. Τελικά μάλλον εμείς είμαστε οι εξωγήϊνοι και κάποιοι άλλοι έχουν πιάσει το νόημα (χάνουν σε κάποια άλλα θέματα βέβαια, επιλογές για νοσοκομειακή περίθαλψη, ψυχαγωγία κλπ).

• Like
Reactions: karamela
Τι διαβάζω, η δουλειά μου είναι 2 χιλιόμετρα εκτός πόλης και κάνω 3 λεπτά από την στιγμή που βγω από το σπίτι. Δεν νομίζω θα μπορούσα καθημερινά να ζω αυτά που γράφετε. Όσοι μπορείτε φύγετε από εκεί να σώσετε την ψυχολογία σας .

Εδώ μιλάω με πελάτες από τη θεσσαλονίκη, που ΟΚ δεν είναι να πεις ότι δεν έχει κι εκεί κίνηση, και μου λένε ότι αυτά που τους περιγράφω γι' αυτούς είναι ιστορίες φρίκης... . :LOL:

Τι διαβάζω, η δουλειά μου είναι 2 χιλιόμετρα εκτός πόλης και κάνω 3 λεπτά από την στιγμή που βγω από το σπίτι. Δεν νομίζω θα μπορούσα καθημερινά να ζω αυτά που γράφετε. Όσοι μπορείτε φύγετε από εκεί να σώσετε την ψυχολογία σας .
Καλά τα λες, αλλά. είμαστε εγκλωβισμένοι.

Πάντως για να πω την αλήθεια μου το πιο τρελό μποτιλιάρισμα το τρώω στην Πάρο τον Αύγουστο (από Ιούλιο πια να πω την αλήθεια) που ο περιφερειακός της Παροικιάς το πρωί θέλεις μισή+ ώρα να τον περάσεις αντί για τα συνιθισμένα 5 λεπτά :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Δρόμοι στενοί, τουρίστες με γουρούνες και σκούτερ σκοτώστρες που οι Αθηναίοι οδηγοί μοτοσικλετών σου μοιάζουν Ρόσι, πρέπει να είσαι τρελός για να βγάλεις ποδήλατο εκεί (αλλού στο νησί είναι προφανώς οκ). Και οι μεγαλύτεροι κάφροι / κάγκουρες που σκάνε με παράνομα 4x4 λες και θέλουν να κάνουν camel trophy στο νησί των κυκλάδω με το καλύτερο οδικό δίκτυο. Εκεί να δείτε τρέλα.
Α, να μην ξεχάσω, δεν μπαίνει και 1 φανάρι γιατί "θα χαλάσει την εικόνα / φιλοσοφία του νησιού" :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Αθήνα όταν "γκρινιάζω" για κίνηση πια είναι ότι αντί για τα 17 λεπτά που μου βγάζει στις 4 τα χαράματα το google maps χρειάζομαι 23 λεπτά να φτάσω...

Υ.Γ. Έχω φάει τα ΜΜΜ με το κουτάλι από τα 18 μέχρι τα 24. Δεν το ξανακάνω στον εαυτό μου αυτό. Για να ήμουν το Γεωπονικό πανεπιστήμιο 8:30 με καθυστέρηση 5-10 λεπτά έπερνα Α5 στη Μεσογγείων 7:10 (τελευταία 2 χρόνια έργων μετρό) και επιστροφή στην καλύτερη μιαμιση ώρα - μικρή διαφορά και από όταν λειτούργησε το μετρό. Έχω χτύπήσει και με το παραπάνω τις ώρες που μου αναλογούν στην ταλαιπωρία. Πια μετρό, ενώ είναι 10 λεπτά πόρτα μου με αποβάθρα παίρνω για να κατέβουμε μόνο βόλτα στο κέντρο και αν δεν είναι αργά το βράδυ, οπότε πάω με αυτοκίνητο και παρκάρω σε πάρκινγκ για να μπορέσουν να κοιμηθούν τα παιδιά στην επιστροφή. Δεν δουλεύουμε στο κέντρο.

Στην Αθήνα όλοι κάνουμε τους συμβιβασμούς που μας κρατάνε όσο το δυνατόν πιο οκ σε αυτή την τερατούπολη που θες να το παίζεις σέρλοκ για να βρίσκεις όμορφες γωνιές. Όταν όμως τις βρίσκεις χαμογελάς! Μια όμορφη φώτο για κλείσιμο. 10 λεπτά με αυτοκίνητο + 1 ώρα περπάτημα από το σπίτι.

1763963927742.png

Στην Αθήνα όλοι κάνουμε τους συμβιβασμούς που μας κρατάνε όσο το δυνατόν πιο οκ σε αυτή την τερατούπολη που θες να το παίζεις σέρλοκ για να βρίσκεις όμορφες γωνιές. Όταν όμως τις βρίσκεις χαμογελάς! Μια όμορφη φώτο για κλείσιμο. 10 λεπτά με αυτοκίνητο + 1 ώρα περπάτημα από το σπίτι.

View attachment 261527
Μια χαρά, ωραιότατα μερη εχει η Αττική. Για μόνιμη κατοικία, δεν θα την άλλαζα με κανένα αλλο μέρος στην Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα...

Μια χαρά, ωραιότατα μερη εχει η Αττική. Για μόνιμη κατοικία, δεν θα την άλλαζα με κανένα αλλο μέρος στην Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα...
Να πω την αλήθεια το ιδανικό για μένα θα ήταν ένα μοντέλο 8 μήνες Αθήνα το χειμώνα - 4 μήνες κάπου επαρχειακά το καλοκαίρι. Απλά με παιδιά κλπ κάτι τέτοιο δεν παίζει.

Ισχύει, άλλα για να λέμε την αλήθεια παίζει τεράστιο ρόλο ότι είσαι στην Παλήνη και σε μια καλή περιοχή, με ποιο ανοιχτούς χώρους κλπ. Αν μένεις στην Αθήνα σε ένα διαμέρισμα Tetris ο ένας πάνω στον άλλο και με φως του ηλίου να μην μπαίνει ποτέ μέσα στο σπίτι, όπως ζει η πλειοψηφία των Αθηναίων δεν ξέρω αν θα είχες την ίδια άποψη...γιατί τα ίδια λέω και εγώ μιλώντας εκ του ασφαλούς....προσωπικά αν έμενα σε ένα διαμέρισμα μέχρι 100-110 τετραγωνικά σε πολυκατοικία του 70-80 σε περιοχές του στιλ Πατήσια, Αμπελόκηποι κλπ. εδώ που τα λέμε το 75%-80% της Αθήνας δεν είναι για να ζεις, δεν ξέρω αν θα είχα την ίδια άποψη και μάλλον θα προτιμούσα να ζω σε καμιά επαρχιακή πόλη.

Εντάξει παιδιά υπάρχουν παντού ωραία μέρη να ζήσεις αλλά θέλει δυνατό Προϋπολογισμό: γαμάτο σπίτι με όλα τα σύγχρονα κομφορ (τίγκα στα φωτοβολταϊκά, γεωθερμίες κλπ) που να μην μασάει ούτε από ακραία κρύα ούτε από ζέστες, private ελικοδρόμιο που να "πετάγεσαι" σε χρόνο dt για ψώνια ή σε καλό νοσοκομείο, και κανά βοηθό για τις αγγαρείες (σουπερμάρκετ, κανά ξεχορτάριασμα κλπ). Θα ξεχάσετε την Αθήνα στο τσακ-μπαμ. :D

Υ.Γ έχετε δειτε κανά φραγκάτο να μένει στις πόλεις;

Last edited:
  • Like
Reactions: pathfinder
Σορυ Τάκη, αλλά ποτέ δεν θεωρούσα ωραία θέα το απέραντο τσιμέντο άναρχα διασκορπισμένο που θυμίζει καμπούλ.
Βλέπεις ευρωπαϊκές πολεις ψηλά από λόφους και χαίρεσαι να τις βλέπεις.

Εντάξει παιδιά υπάρχουν παντού ωραία μέρη να ζήσεις αλλά θέλει δυνατό Προϋπολογισμό: γαμάτο σπίτι με όλα τα σύγχρονα κομφορ (τίγκα στα φωτοβολταϊκά, γεωθερμίες κλπ) που να μην μασάει ούτε από ακραία κρύα ούτε από ζέστες, private ελικοδρόμιο που να "πετάγεσαι" σε χρόνο dt για ψώνια ή σε καλό νοσοκομείο, και κανά βοηθό για τις αγγαρείες (σουπερμάρκετ, κανά ξεχορτάριασμα κλπ). Θα ξεχάσετε την Αθήνα στο τσακ-μπαμ. :D

Υ.Γ έχετε δειτε κανά φραγκάτο να μένει στις πόλεις;
Οι Φραγκάτοι στην Αθήνα μένουν σε προάστια, σε σπίτια φρούρια κυρίως στα Βόρεια προάστια π.χ. Κηφισιά, Καστρί, Εκάλη, Πολιτεία, Νέα Ερυθραία κλπ... σιγά με μένουν μέσα στα τσιμέντα της Αθήνας όπως ζει ο υπόλοιπος λαός...

Προφανώς θέλει δυνατό προυπολογισμό απλά στην επαρχία μπορείς να έχεις ένα σπίτι και σε μια περιοχή πιο ανθρώπινη χωρίς να τινάξεις την μπάνκα στον αέρα.....για μένα δεν είναι ποιοτική ζωή π.χ. να μένω σε ένα διαμέρισμα στην Νέα Σμύρνη 105 τετραγωνικών, με τους γείτονες αγκαλίτσα, να βλέπω το βρακί του γείτονα στα 5 μέτρα και να έχω δώσει και 380χιλ. ευρώ για τέτοιο σπίτι όπως κάνανε οι κουμπάροι μας......ζούμε μέσα στα τσιμέντα και το καυσαέριο, τρώγοντας 2-3-4 ώρες στους δρόμους στην κίνηση και θεωρούμε ότι έτσι ζούμε...

Σωστό point, αλλά πλέον είναι ακριβά παντού. Οι μονοκατοικίες έχουν έξοδα που δεν τα έχουν τα διμερίσματα. Τα 380χιλ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω (ειδικά αν τα έχεις πάρει δάνειο).

Σωστό point, αλλά πλέον είναι ακριβά παντού. Οι μονοκατοικίες έχουν έξοδα που δεν τα έχουν τα διμερίσματα. Τα 380χιλ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω (ειδικά αν τα έχεις πάρει δάνειο).
Γενικά η Αθήνα είναι μια χαρά να ζεις αν έχεις λεφτά!! Αν δεν έχεις ατύχησες...
Πάντως βρίσκεις και μεζονέτες και μονοκατοικίες σε προάστια σε καλές τιμές...π.χ. φιλικό μας ζευγάρι μένουν πλέον στην Αρτέμιδα εδώ και 2 χρόνια, σε μονοκατοικία κουκλί (5 ετών) που την πήραν στα 340.000 και έχουν και πισίνα και το σπίτι είναι και 240τμ. τα παιδιά όλη την ώρα στον δρόμο με φίλους και ποδήλατα, όλη την ώρα στην παραλία κλπ. άλλη ποιότητα ζωής...και πέρα από τα έξοδα της πισίνας που δεν είναι αμελητέα σχεδόν τίποτα άλλο δεν έχουν σαν βαρύ έξοδο....ναι κάνουν 1 ώρα να πάνε στην δουλειά τους, όταν πάνε γιατί έχουν και τηλεργασία, άλλα επιστρέφουν μετά την δουλειά σε ένα σπίτι και ένα περιβάλλον ηρεμίας και χαλάρωσης και κάνουν και την βουτιά τους στην πισίνα ακούγοντας μουσικούλα και όχι σε ένα σπίτι κλουβί. Φίλος μου μένει εδώ και χρόνια στον Αγιο Στέφανο, μακριά μεν άλλα αν δεις το σπίτι, την περιοχή και πόσο το πήρε βάζεις τα κλάματα, ούτε μέτριο διαμέρισμα δεν θα αγόραζε μέσα στην Αθήνα.

Στην επαρχία είναι επίσης πιο φτηνά τα σπίτια, και εκεί έχουν ανέβει άλλα βρίσκεις ακόμα ανθρώπινα σπίτια σε ανθρώπινες περιοχές χωρίς να ξεβρακωθείς.

Γενικά η Αθήνα είναι μια χαρά να ζεις αν έχεις λεφτά!! Αν δεν έχεις ατύχησες...
Πάντως βρίσκεις και μεζονέτες και μονοκατοικίες σε προάστια σε καλές τιμές...π.χ. φιλικό μας ζευγάρι μένουν πλέον στην Αρτέμιδα εδώ και 2 χρόνια, σε μονοκατοικία κουκλί (5 ετών) που την πήραν στα 340.000 και έχουν και πισίνα και το σπίτι είναι και 240τμ. τα παιδιά όλη την ώρα στον δρόμο με φίλους και ποδήλατα, όλη την ώρα στην παραλία κλπ. άλλη ποιότητα ζωής...και πέρα από τα έξοδα της πισίνας που δεν είναι αμελητέα σχεδόν τίποτα άλλο δεν έχουν σαν βαρύ έξοδο....ναι κάνουν 1 ώρα να πάνε στην δουλειά τους, όταν πάνε γιατί έχουν και τηλεργασία, άλλα επιστρέφουν μετά την δουλειά σε ένα σπίτι και ένα περιβάλλον ηρεμίας και χαλάρωσης και κάνουν και την βουτιά τους στην πισίνα ακούγοντας μουσικούλα και όχι σε ένα σπίτι κλουβί. Φίλος μου μένει εδώ και χρόνια στον Αγιο Στέφανο, μακριά μεν άλλα αν δεις το σπίτι, την περιοχή και πόσο το πήρε βάζεις τα κλάματα, ούτε μέτριο διαμέρισμα δεν θα αγόραζε μέσα στην Αθήνα.

Στην επαρχία είναι επίσης πιο φτηνά τα σπίτια, και εκεί έχουν ανέβει άλλα βρίσκεις ακόμα ανθρώπινα σπίτια σε ανθρώπινες περιοχές χωρίς να ξεβρακωθείς.

Λέξη κλειδί: τηλεργασία.
Αν "χτύπαγαν" κάρτα στις 8 το πρωί θα έβριζαν κάθε μέρα.

Λέξη κλειδί: τηλεργασία.
Αν "χτύπαγαν" κάρτα στις 8 το πρωί θα έβριζαν κάθε μέρα.
Καλά προφανώς, αλλά αυτό είναι και θέμα προσωπικό, και εγώ άλλαξα δουλειά για να έχω πιο πολύ τηλεργασία. Στην προηγούμενη πηγαίναμε 3-4 φορές την εβδομάδα που δεν το μπορούσα, και τώρα πάω 1-2 φορές την εβδομάδα και αν. Κοιτά με τα χρόνια εμπειρίας, την εξειδίκευση κλπ. Χτίζεις όνομα στην αγορά εργασίας και απαιτείς….στην περίπτωση του ζευγαριού που ανέφερα στην Αρτεμιδα έχουν καλές δουλειές, που το πάλεψαν και το κυνήγησαν για χρόνια φτύνοντας αίμα, οπότε πλέον στα 40+ έχουν καταφέρει να έχουν αυτό που θέλουν….η ζωή στην Πόλη θέλει κυνήγι για να ξεχωρίσεις και τολμηρές κινήσεις……

Η τηλεεργασία είναι πολύ ωραία λύση, θα έκανε θαύματα για την κίνηση, αλλά δεν μπορεί να επιβληθεί καθολικά από την Κυβέρνηση (όπως γινόταν επί COVID) γιατί αντιστέκονται οι εταιρείες. Δυστυχώς.

Η τηλεεργασία είναι πολύ ωραία λύση, θα έκανε θαύματα για την κίνηση, αλλά δεν μπορεί να επιβληθεί καθολικά από την Κυβέρνηση (όπως γινόταν επί COVID) γιατί αντιστέκονται οι εταιρείες. Δυστυχώς.
Ισως θα μπορούσε να δώσει κάποια κίνητρα η κυβέρνηση, μην κοροϊδευόμαστε πάνω από τις μισές δουλειές εκεί έξω γίνονται άνετα από το σπίτι, μην πω και καλύτερα…προσωπικά από το σπίτι έχω τον υπολογιστή ανοιχτό από το πρωί έως το βράδυ, στο γραφείο όταν πάω 5 το απόγευμα γεια σας, δεν απαντάω με τις 5 email με τίποτα….

Σορυ Τάκη, αλλά ποτέ δεν θεωρούσα ωραία θέα το απέραντο τσιμέντο άναρχα διασκορπισμένο που θυμίζει καμπούλ.
Βλέπεις ευρωπαϊκές πολεις ψηλά από λόφους και χαίρεσαι να τις βλέπεις.

Αφενός υπάρχουν πολλά προάστια που δεν έχουν τη θέα που λες και αφετέρου το δυνατό σημείο της Αθήνας είναι πως σε 30 λεπτά βρίσκεσαι σε παραθαλάσσιες φοβερές τοποθεσίες αλλά και ορεινές ενώ ως μητρόπολη έχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ από πλευράς διασκέδασης, κουλτούρας, γαστρονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί φραγκατοι και μη ξένοι επιλέγουν να μετακομίσουν μόνιμα στην Αθήνα.

Είπες την λέξη κλειδί όμως ''Φραγκάτοι''....και εκει είναι όλο το ζουμί, τα είπαμε, αν έχεις λεφτά, η Αθήνα είναι σούπερ, αν δεν έχεις και βγάζεις το μήνα με το ζόρι, άστα κλάφτα πας καλύτερα στην επαρχία για να έχεις τουλάχιστον μια ποιότητα ζωής.

Παιδιά, αν είσαι φραγκάτος ακόμα και στην φυλακή περνάς καλά 🤣
Ολοι αυτό λέμε για την επαρχία, αλλά εγώ τελικά δεν έχω κανέναν γνωστό που να μετακόμισε στην επαρχία.