Αθήνα-Επαρχία. Υπέρ και κατά

Ζω τα τελευταια 9 χρονια της ζωης μου στην Αθηνα. Δε μου αρεσει η Αθηνα, αν και ζω στα προαστια. Θεωρω τη Θεσσαλονικη το sweet spot για ποιοτητα ζωης. Ισως βεβαια ειμαι επηρεασμενος σε ενα βαθμο οτι γεννηθηκα και μεγαλωσα εκει αλλα και παλι.... Επειδη η δουλεια μου και η οικογενεια μου ειναι εδω ειμαι αναγκασμενος να μενω στην Αθηνα και μου λειπει συνεχως η Θεσσαλονικη. Θεωρω οτι υστερει στα παντα σε σχεση με τη Θεσσαλονικη.

Last edited:
Βασικό θέμα με τα κλειστά σχολεία είναι και ότι πολλοί γονείς αναγκάζονται να μείνουν σπίτι (αν είναι τυχεροί τηλεργασία, αλλιώς άδεια), εφόσον δεν έχουν πού ν' αφήσουν τα παιδιά. Κυρίως εκεί έγκειται νομίζω η μείωση της κίνησης, όχι τόσο στη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο.
Σωστό και αυτό!! Αν και για να λέμε την αλήθεια, ειδικά στην Αθήνα τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν με τους Παππούδες και λιγότερο με τους Γονείς.

Ζω τα τελευταια 9 χρονια της ζωης μου στην Αθηνα. Δε μου αρεσει η Αθηνα, αν και ζω στα προαστια. Θεωρω τη Θεσσαλονικη το sweet spot για ποιοτητα ζωης, Ισως βεβαια ειμαι επηρεασμενος σε ενα βαθμο οτι γεννηθηκα και μεγαλωσα εκει αλλα και παλι.... Επειδη η δουλεια μου και η οικογενεια μου ειναι εδω ειμαι αναγκασμενος να μενω στην Αθηνα και μου λειπει συνεχως η Θεσσαλονικη. Θεωρω οτι υστερει στα παντα σε σχεση με τη Θεσσαλονικη.
Γούστα είναι αυτά, εγώ θα έλεγα το αντίθετο, ότι δεν υπάρχει τίποτα στην Θεσσαλονίκη καλύτερο σε σχέση με την Αθήνα και μάλιστα έχει όλα τα κακά της Αθήνας χωρίς να έχει τα θετικά...περι ορέξεως βέβαια...πριν πολλά χρόνια είχα ζήσει για έναν χρόνο στην Θεσσαλονίκη λόγω ότι ανοίγαμε καινούριο γραφείο στην δουλειά, ανυπομονούσα πότε θα φύγω για να γυρίσω πίσω στην Αθήνα...ούτε απέξω δεν περνάω από τότε...

Υ.Γ. Χωρίς να το αναλύσω πολύ θα σου πω ένα απλό μόνο, επειδή κάνω πολλά ταξίδια στο εξωτερικό σε όλο τον πλανήτη, μόνο από την Αθήνα μπορείς να το κάνεις αυτό....αν ζεις σε άλλη Πόλη κάθε φορά που ταξιδεύεις θα πρέπει να έρχεσαι στο Βενιζέλος με συνέπεια και να ταλαιπωρείσαι και να αυξάνεις και άλλο το κόστος και τον χρόνο του ταξιδιού σου. Να πιάσω το καλοκαίρι που για να πας σε νησιά από την Θεσσαλονίκη πρέπει να σου βγει ο πάτος? Χωρίς να πω παραπάνω μόνο και μόνο για αυτά δεν θα ζούσα πουθενά αλλού στην Ελλάδα πέρα από την Αθήνα και δεν πιάνω καν την διασκέδαση, μουσεία, συναυλίες, σχολές, παιδεία, αθλητισμός, αγορά/ψώνια, καλύτερες δουλειές, υγεία και τόσα και τόσα άλλα...

Last edited:
Να πιάσω το καλοκαίρι που για να πας σε νησιά από την Θεσσαλονίκη πρέπει να σου βγει ο πάτος?
Δε πάμε σε νησιά εμείς, έχουμε Χαλκιδική, έχουμε και Νέα Πέραμο - Αμμόλοφους.

Μαγευτικός Υμηττός τώρα με ομίχλη.
Χθες το βράδυ ήταν πανέμορφος με τα πορτοκαλί φώτα της Περιφερειακής Υμηττού κάτω από την ομίχλη.

1764930308026.png

Δε πάμε σε νησιά εμείς, έχουμε Χαλκιδική, έχουμε και Νέα Πέραμο - Αμμόλοφους.
Και εγώ έχω πάει στην Χαλκιδική αρκετές φορές, άλλα βαρέθηκα, θέλω να βλέπω καινούρια μέρη και στην τελική άλλη χάρη έχει ένα νησί και άλλο η Ηπειρωτική Ελλάδα. Εχουμε τόσα πανέμορφα νησιά με τον δικό τους χαρακτήρα το καθένα, αμαρτία ενώ ζουμε σε αυτή την χώρα να μην προσπαθούμε να επισκεφθούμε όσα παραπάνω μπορούμε και να περνάμε τα καλοκαίρια μας στο ίδιο και το ίδιο μέρος συνέχεια, ενώ βλέπεις ξένους να έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα για να δούνε όσο πιο πολλά νησιά μπορούν.

Όταν μιλάμε για διαφορά ποιότητας ζωής επαρχία - πρωτεύουσα σίγουρα αναφερόμαστε στο παρελθόν. Ίσως δεκαετία 70 με 80.

Πλέον η μόνη διαφορά είναι ότι όταν δεν έχεις χρήματα, περνάς πιο εύκολα με τα βασικά. Όλο και κάποιος θα σου δώσει ζαρζαβατικά, όλο και σε κάποιο χωράφι θα μαζέψεις λάχανα, θα ζητήσεις κάνα αβγό και κυρίως θα βρεις ένα μεροκάματο...

Τίποτα παραπάνω.
Από υγεία όταν έρθει η ώρα να πάτε νοσοκομείο ή από παιδεία όταν θα δείτε τις εγκαταστάσεις ή από αθλητισμό όταν θα θέλετε να γράψετε το παιδί σας σε κάποια ομάδα, θα φύγετε τρέχοντας.

Για να μη μιλήσω για διασκέδαση, εργασιακές ευκαιρίες κλπ.

Μπορεί τα παραδείγματα μου να είναι τραβηγμένα αλλά δυστυχώς έτσι είναι.

Συμπέρασμα? Μακρυά...
Σε μια άλλη πιο ρομαντική εποχή, ίσως...

Όταν μιλάμε για διαφορά ποιότητας ζωής επαρχία - πρωτεύουσα σίγουρα αναφερόμαστε στο παρελθόν. Ίσως δεκαετία 70 με 80.

Πλέον η μόνη διαφορά είναι ότι όταν δεν έχεις χρήματα, περνάς πιο εύκολα με τα βασικά. Όλο και κάποιος θα σου δώσει ζαρζαβατικά, όλο και σε κάποιο χωράφι θα μαζέψεις λάχανα, θα ζητήσεις κάνα αβγό και κυρίως θα βρεις ένα μεροκάματο...

Τίποτα παραπάνω.
Από υγεία όταν έρθει η ώρα να πάτε νοσοκομείο ή από παιδεία όταν θα δείτε τις εγκαταστάσεις ή από αθλητισμό όταν θα θέλετε να γράψετε το παιδί σας σε κάποια ομάδα, θα φύγετε τρέχοντας.

Συμπέρασμα? Μακρυά...
Ο Μόνος λόγος να μην ζεις στην Αθήνα πλέον είναι αν είσαι πάμφτωχος και ζεις ξέρω εγώ σε ένα δυάρι του 1970 στα Κάτω Πατήσια, εκει ναι καλύτερα να πας σε Επαρχία να έχεις μια καλύτερη ζωή.

Τίποτα παραπάνω.

Συμπέρασμα? Μακρυά...
Πες μου ότι δεν έχεις ζήσει ποτέ μακριά από την Αθήνα χωρίς να μου πεις ότι δεν έχεις ζήσει ποτέ μακριά από την Αθήνα.

Πες μου ότι δεν έχεις ζήσει ποτέ μακριά από την Αθήνα χωρίς να μου πεις ότι δεν έχεις ζήσει ποτέ μακριά από την Αθήνα.
Προσωπικά έχω ζήσει (εξαιρώντας το εξωτερικό) 1 χρόνο Θεσσαλονίκη, πάνω από 7 χρόνια στην Σκιάθο, 1 χρόνο Αλεξανδρούπολη και 4 χρόνια σαν φοιτητής στην Χίο....ε Την Αθηνα δεν την αλλάζω με τίποτα.

Προσωπικά έχω ζήσει (εξαιρώντας το εξωτερικό) 1 χρόνο Θεσσαλονίκη, πάνω από 7 χρόνια στην Σκιάθο, 1 χρόνο Αλεξανδρούπολη και 4 χρόνια σαν φοιτητής στην Χίο....ε Την Αθηνα δεν την αλλάζω με τίποτα.
Εγώ την θέλω σαν τρελός για τουλάχιστον 6 μήνες και θέλω σαν τρελός να μην είμαι εδώ για τουλάχιστον 4.
Φυσικά και δεν μπορώ να το κάνω αυτό...τώρα παίζω στο 2 μήνες εκτός, αλλά λόγω σχολείων δεν θα αλλάξει για πολλά χρόνια ακόμη.

Εγώ κάθε φορά που πρέπει να κατέβω στην Αθήνα βρίζω. Έχω καταφέρει να το μειώσω στις 4 φορές τον χρόνο, με μεγάλη μου χαρά.
Η γυναίκα μου από την άλλη θα ήθελε πολύ να επιστρέψει στην πρωτεύουσα.

Είναι όπως είπαμε πως έχει μάθει ο καθένας, τις ανάγκες του, τις απαιτήσεις του, τον τρόπο ζωής, την οικονομική του κατάσταση, τις εμπειρίες του, τον χαρακτήρα του κλπ. δεν είναι δηλαδή άσπρο ή μαύρο. Είναι όπως τα αμάξια, άλλος αγοράζει π.χ. Toyota και το λατρεύει, και άλλος και να του το χαρίζανε που λέει ο λόγος θα το έδινε...

Το μόνο που θα μπορούσα να πω που είναι γενικά αποδεκτό, ότι αν έχεις φράγκα, η Αθήνα είναι τρομερό μέρος να ζεις για αυτό έρχονται και μένουν και μόνιμα και αρκετοί λεφτάδες ακόμα και από το εξωτερικό και για αυτό ζουν εκει και οι ντόπιοι Λεφτάδες. Μέχρι και ο Αντετοκούνμπο εγκατέστησε την οικογένεια του στο Ψυχικό, δεν πήγε σε καμιά επαρχιακή Πόλη, αν έχεις λεφτά και όχι μόνο μένεις Αθήνα.

Ειχα την τυχη να φτιαξω ενα σπιτι στην Παιανια. Κινουμαι απο Σταυρο Αγιας Παρασκευης μεχρι Σουνιο. Κεντρο Αθηνας με την καμια. Εδω και μια 10ετια, τρεις φορες χρειαστηκε να κατεβω κεντρο για καποια δουλεια. Το Σμαρτακι απο το σπιτι μεχρι το σταθμο μετρο στο Κορωπι, το τραινακι, στα γρηγορα τις δουλειες μου κι οπου φυγει γλυτωνει! Τολμησα μια φορα να παω Χαλαντρι επισκεψη στον γιο μου και γυριζα γυρω γυρω μιαμιση ωρα να βρω να παρκαρω το Σμαρτακι. Αν ειχα και κανα αυτοκινητο της προκοπης, ακομα θα εψαχνα. Την επομενη φορα ταξακι και το κεφαλι μου υσηχο. Στον αλλο μου γιο που μενει Περιστερι, μονο με ελικοπτερο θα το επιχειρουσα. Τους το εχω ξεκαθαρισει. Παιδια μου θελετε να ερθετε να με δειτε? Καλως να ορισετε και δικο σας το σπιτι. Δεν θελετε ΟΚ εχουμε και τις βιντεικλισεις! Και Λουτσα/Αρτεμιδα που αναφερατε, καλοκαιρι, βραδυ, Σαββατικυριακα, πιχτρα. Ομονοια-Συνταγμα κατι. Εγω μακρυα, εχει ενα σωρο μερη η ανατολικη Αττικη να παω ανετα, χωρις ανγχος να διασκεδασω, να κανω τα ψωνια μου, πολλα κεντρα υγειας, αχριαστα ναναι. Μου λυπει λιγο ο Πειραιας γιατι εχω φιλους και αναμνησεις, αλλα τι να κανουμε? Αν θελουν οι κολητοι, να βρεθουμε, απο Βαρκιζα και προς τα εξω. Πλεον πολη, κεντρο, γιοκ για εμενα, απο μακρυα και αγαπημενοι

• Like
Reactions: glaros
Δεν έζησα ποτέ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά πάντα σε προάστια. Η Αθήνα ως οδήγηση πλέον δεν αντέχεται με τίποτα, τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια, ωστόσο δυστυχώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές για κάποιον που έχει ανάγκη τον πολιτισμό (με την έννοια των συναυλιών, εκθέσεων, παραστάσεων, κλπ). Μόνο η Θεσσαλονίκη στέκεται αξιοπρεπώς, ωστόσο είναι κι αυτή ζούγκλα πλέον οπότε δεν κερδίζεις κάτι.

Αν ποτέ αξιωθώ να γυρίσω μόνιμα στην Ελλάδα, νομίζω θα προσπαθήσω να ζήσω στην Αθήνα, αλλά κάπου που θα έχω μετρό με 5 λεπτά περπάτημα, και θα έχουμε ένα αμάξι που θα χρησιμοποιείται μόνο για χαβαλέ και όχι για καθημερινότητα.

Η επαρχία έχει τα ωραία της, αλλά δυστυχώς δεν είναι για όλους.