Αθήνα-Επαρχία. Υπέρ και κατά

Δεν νομιζω οτι ειναι δικαιολογίες τα περι πολιτισμού και είναι τουλάχιστον υπερβολικό να παρομοιάζεις τη διαβίωση στην Αθήνα με κόλαση. Υπαρχουν ωραιότατα σημεία στην Αθήνα/Αττική εως και χάλια.
Για Αθηνα κυριως ειπα, η ευρυτερη Αττικη ειναι αλλιως. Το μονο που ζηλευω παντως ειναι το κλιμα σας!

Αυτα "δεν υπάρχουν εναλλακτικές για κάποιον που έχει ανάγκη τον πολιτισμό (με την έννοια των συναυλιών, εκθέσεων, παραστάσεων, κλπ)" ειναι η δευτερη δικαιολογια που υπαρχει

Αυτό δεν θα μπορέσεις να το κάνεις εύκολα αντιληπτό, γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες παραστάσεις στους υπόλοιπους. Εξαρτάται δε και από το τι εννοείς πολιτισμό, αλλά και τι εννοούν οι άλλοι πολιτισμό και κατά συνέπεια ευκαιρία να ακούσεις/δεις/γευτείς/βιώσεις κάτι που δεν υπάρχει αλλού.

• Like
Reactions: Maestro
Ούτε ο όρος Αθήνα αλλά ούτε και ο όρος επαρχία περιγράφουν μια κατασταση
Παρόλα αυτά να πω ότι για να ζήσει κάποιος στην επαρχία χωρίς να έχει γεννηθεί/μεγαλώσει εκεί, είναι πολύ δυσκολο
Σημείο κλειδί η παρουσία ενός μικρού έστω κύκλου ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα ώστε να εκμεταλλευτεί κάποιος τα όποια προτερήματα της επαρχίας

• Like
Reactions: avpap
Για Αθηνα κυριως ειπα, η ευρυτερη Αττικη ειναι αλλιως. Το μονο που ζηλευω παντως ειναι το κλιμα σας!
Κοιτα, Αθήνα ειναι και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η πλατεία Βάθης. Σιγουρα ομως πιο ανθρωπινα ειναι να μένεις στα προάστια και να πετάγεσαι κέντρο οποτε θές.

• Like
Reactions: anderm
Κοιτα, Αθήνα ειναι και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η πλατεία Βάθης. Σιγουρα ομως πιο ανθρωπινα ειναι να μένεις στα προάστια και να πετάγεσαι κέντρο οποτε θές.
H Aθήνα είναι μια χαρά αν ζείς στα προάστια, αν ζεις από κέντρο μέχρι και Πειραιά, η κατάσταση είναι δράμα, ειδικά αν πρέπει να κινείσαι με αυτοκίνητο σε αυτές τις περιοχές. Επειδή είναι τόσο μεγάλη η Πόλη έχει πράγματι περιοχές εξαιρετικές έως και απελπισία...και φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο πόσο είσαι έξω στον δρόμο με αμάξι για δουλειά....με λίγα λόγια η εμπειρία του να ζεις στην Αθήνα έχει διακυμάνσεις από το εξαιρετική έως το άστα να πάνε...

Αυτα "δεν υπάρχουν εναλλακτικές για κάποιον που έχει ανάγκη τον πολιτισμό (με την έννοια των συναυλιών, εκθέσεων, παραστάσεων, κλπ)" ειναι η δευτερη δικαιολογια που υπαρχει (η πρωτη ειναι οι οικονομικες ευκαιριες) για καποιον που θελει να δινει στον ...εαυτο του για τη μη φυγη του απο την κολαση (με ή ανευ "..."). Αν και σε παρα πολλες πολεις τα πολιτιστικα ανθουν - οχι βεβαια στο βαθμο της Αθηνας, μα αν καποιος ενδιαφερεται να παρακολουθησει η να ασχοληθει υπαρχουν δυνατοτητες και ευκαιριες. Δεν συγκρινεται η ποιοτητα ζωης της επαρχιας με αυτην των Αθηνων - της ευρυτερης Αττικης ισως.

Κανένα από τα δυο δεν είναι δικαιολογίες, αλλά ειδικά το δεύτερο. Εξαρτάται φυσικά με το τι εννοεί κάποιος ως πολιτισμό. Εκτός αν εσύ ξέρεις να υπάρχουν όπερες ή εβδομαδιαίες συμφωνικές συναυλίες ανά την περιφέρεια. Όπως προείπα, μόνο στη Θεσσαλονίκη, και ακόμα κι αυτή δε συγκρίνεται.

Μιλάμε για την ελληνική επαρχία, όχι τη γερμανική ή την ελβετική, που αφενός υπάρχει δεκάδες φορές καλύτερη αποκέντρωση, αφετέρου μπαίνεις σε τρένο και σε λιγότερο από μια ώρα είσαι σε αστικό κέντρο.

Κανένα από τα δυο δεν είναι δικαιολογίες, αλλά ειδικά το δεύτερο. Εξαρτάται φυσικά με το τι εννοεί κάποιος ως πολιτισμό. Εκτός αν εσύ ξέρεις να υπάρχουν όπερες ή εβδομαδιαίες συμφωνικές συναυλίες ανά την περιφέρεια. Όπως προείπα, μόνο στη Θεσσαλονίκη, και ακόμα κι αυτή δε συγκρίνεται.

Μιλάμε για την ελληνική επαρχία, όχι τη γερμανική ή την ελβετική, που αφενός υπάρχει δεκάδες φορές καλύτερη αποκέντρωση, αφετέρου μπαίνεις σε τρένο και σε λιγότερο από μια ώρα είσαι σε αστικό κέντρο.
Η Επαρχία με εξαίρεση την θεσσαλονίκη, και αυτή ακόμα σε ένα βαθμό, είναι στα όρια του 0 όσον αφορά τον πολιτισμό, τυχερός θα είσαι αν μένεις σε επαρχιακή πόλη και έχει έστω 1 Cinema της προκοπής με καλή οθόνη....η Συζηγός μου κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη, μια στα χαρτιά καλή επαρχιακή πόλη, είναι απίστευο το πόσσα πράγματα δεν έχει, πηγαίνουμε να δούμε τοιυς δικούς της κάθε χρόνο 1-2 φορές και πάντα εκπλήσομαι με το πόσο περιοριστικά είναι τα πράγματα εκει όσον αφορά την διασκέδαση, γευση, ψώνια, έξοδος, πολιτισμός, αθλητισμός κλπ....πέρα απο ταβερνάκια και 1-2 σινεμά της κακιάς ώρας δεν έχει τίποτα άλλο να κάνεις.

Οταν ερχομαι Αθηνα μενω Κ. Χαλανδρι ορια με Ν. Ψυχικο, μια περιοχη τοσο ησυχη λες και εισαι στο... Παπιγκο χειμωνα. Αρα πολυ καλη και σε 10' εισαι στο κεντρο με ολα τα καλα του - ομως οσοι μενουν "κεντρο" τι ...ομολογουν;
Η επαρχια δεν εχει οπερες (που και που δινεται καμια παρασταση εδω -Λαρισα- στο ηχητικα χαλια ωδειο), δεν εχει πολλες θεατρικες σκηνες (εδω καμια 10αρια, αλλα η μια επαγγελματικη το "Θεσσαλικο Θεατρο"), μουσικες ισως ελαχιστες κλπ κλπ. Ποσο κακη ειναι αυτη η ελλειψη γενικα; βεβαιως για εμας ισως αρκετα, αλλα για τη συντριπτικη πλειοψηφια ελαχιστα. Οπως ελαχιστα καλη ειναι για τη συντριπτικη πλειοψηφια των κατοικων της Αττικης (ιδιως του κεντρου των Αθηνων), η υπαρξη πολιτιστικων εκδηλωσεων. Ολα ειναι σχετικα φυσικα...

Οταν ερχομαι Αθηνα μενω Κ. Χαλανδρι ορια με Ν. Ψυχικο, μια περιοχη τοσο ησυχη λες και εισαι στο... Παπιγκο χειμωνα. Αρα πολυ καλη και σε 10' εισαι στο κεντρο με ολα τα καλα του - ομως οσοι μενουν "κεντρο" τι ...ομολογουν;
Η επαρχια δεν εχει οπερες (που και που δινεται καμια παρασταση εδω -Λαρισα- στο ηχητικα χαλια ωδειο), δεν εχει πολλες θεατρικες σκηνες (εδω καμια 10αρια, αλλα η μια επαγγελματικη το "Θεσσαλικο Θεατρο"), μουσικες ισως ελαχιστες κλπ κλπ. Ποσο κακη ειναι αυτη η ελλειψη γενικα; βεβαιως για εμας ισως αρκετα, αλλα για τη συντριπτικη πλειοψηφια ελαχιστα. Οπως ελαχιστα καλη ειναι για τη συντριπτικη πλειοψηφια των κατοικων της Αττικης (ιδιως του κεντρου των Αθηνων), η υπαρξη πολιτιστικων εκδηλωσεων. Ολα ειναι σχετικα φυσικα...

Από το Χαλάνδρι στο κέντρο είσαι σε πολύ περισσότερο από 10 λεπτά. Εξαρτάται από την κίνηση, μπορεί να κάνεις και μια ώρα με το αυτοκίνητο.

Για τα περί πολιτισμού, εμένα το μυαλό μου πήγε αλλού σχετικά με τις παραστάσεις. Αν και στις πόλεις σίγουρα οι κεντρικές σκηνές είναι εκείνες που θα συγκεντρώσουν από όλη την Ελλάδα το περιεχόμενο, εν τούτοις αν μιλήσουμε για περιπτώσεις ειδικότερες που αφορούν την επαρχία, δεν θα το βρει το ίδιο εύκολα.
Κοινώς, υπάρχει το πλεονέκτημα να πάρεις σβάρνα τα χωριά προς αναζήτηση τοπικών μουσικών διαδρομών, κάτι που σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις εύκολα στην Αθήνα.

Μιλαμε για "ποιοτητα" και οχι ποσοτητα.... αρα νομιζω θα επρεπε να μετραμε/αξιολογουμε την "προσβαση" στα ποιοτικα χαρακτηριστικα καθε περιοχης (οποια θεωρει ο καθεας) και οχι στο πόσα μας προσφερει.
Στην επαρχιακη μου πολη (περιπου 50.000 πληθυσμο), κινουμαι ειτε για δουλεια, ειτε για ψωνια, ειτε για διασκεδαση με τα ποδια.
Στην "πρωτευουσα" που λογω δουλειας μενω το μεγαλυτερο διαστημα, δεν πας πουθενα χωρις αυτοκινητο.... με ολα τα αρνητικα του τι σημαινει αυτο.

Μπορει να εχει περισσοτερα θεατρα και οπερες και καλυτερα σινεμα και κλαμπ, αλλα.... καλυτερη ποιοτητα ζωης θεωρω οτι εχω στην επαρχια.

Μιλαμε για "ποιοτητα" και οχι ποσοτητα.... αρα νομιζω θα επρεπε να μετραμε/αξιολογουμε την "προσβαση" στα ποιοτικα χαρακτηριστικα καθε περιοχης (οποια θεωρει ο καθεας) και οχι στο πόσα μας προσφερει.
Στην επαρχιακη μου πολη (περιπου 50.000 πληθυσμο), κινουμαι ειτε για δουλεια, ειτε για ψωνια, ειτε για διασκεδαση με τα ποδια.
Στην "πρωτευουσα" που λογω δουλειας μενω το μεγαλυτερο διαστημα, δεν πας πουθενα χωρις αυτοκινητο.... με ολα τα αρνητικα του τι σημαινει αυτο.

Μπορει να εχει περισσοτερα θεατρα και οπερες και καλυτερα σινεμα και κλαμπ, αλλα.... καλυτερη ποιοτητα ζωης θεωρω οτι εχω στην επαρχια.

Κι αυτό σχετικό είναι. Στην Αθήνα, έστω και θεωρητικά, μπορείς να πας οπουδήποτε με ΜΜΜ. Στο χωριό μου (~2000 κάτοικοι το καλοκαίρι), είναι αδύνατον να ζήσεις χωρίς αμάξι.

• Like
Reactions: ilias
Κι αυτό σχετικό είναι. Στην Αθήνα, έστω και θεωρητικά, μπορείς να πας οπουδήποτε με ΜΜΜ. Στο χωριό μου (~2000 κάτοικοι το καλοκαίρι), είναι αδύνατον να ζήσεις χωρίς αμάξι.
Βασικά ισχύει αυτό, στην Αθήνα μπορείς να πας ουσιαστικά παντού με ΜΜΜ, ενώ στην επαρχία δύσκολα μπορείς χωρίς αμάξι…η διαφορά είναι ότι στην Επαρχία με αμάξι όπου και να πας θες μαξ 10-15 λεπτά, ενώ στην Αθήνα μόνο σε άλλο δήμο να πας με αμάξι ή ΜΜΜ ξεκινάς από το μισάωρο minimum, δεν μιλάμε καν για πιο μακριά…

Βασικά ισχύει αυτό, στην Αθήνα μπορείς να πας ουσιαστικά παντού με ΜΜΜ, ενώ στην επαρχία δύσκολα μπορείς χωρίς αμάξι…η διαφορά είναι ότι στην Επαρχία με αμάξι όπου και να πας θες μαξ 10-15 λεπτά, ενώ στην Αθήνα μόνο σε άλλο δήμο να πας με αμάξι ή ΜΜΜ ξεκινάς από το μισάωρο minimum, δεν μιλάμε καν για πιο μακριά…

Θες και μισάωρο και παραπάνω στην επαρχία. Απλά σε αυτό διανύεις μεγαλύτερη απόσταση. Αλλά για σκέψου να είσαι σε ένα ορεινό χωριό και να χρειαστεί να κατέβεις στην πόλη κάτω. Έχει κι αυτό την ώρα του. Ή σκέψου να μην είναι κοντά η θάλασσα.
Βέβαια δεν θα σου σπάει τα νεύρα καμία κίνηση. Κάτι είναι κι αυτό.
Τώρα για το αμάξι, προφανώς και είναι απαραίτητο στην επαρχία.

Θες και μισάωρο και παραπάνω στην επαρχία. Απλά σε αυτό διανύεις μεγαλύτερη απόσταση. Αλλά για σκέψου να είσαι σε ένα ορεινό χωριό και να χρειαστεί να κατέβεις στην πόλη κάτω. Έχει κι αυτό την ώρα του. Ή σκέψου να μην είναι κοντά η θάλασσα.
Βέβαια δεν θα σου σπάει τα νεύρα καμία κίνηση. Κάτι είναι κι αυτό.
Τώρα για το αμάξι, προφανώς και είναι απαραίτητο στην επαρχία.
Εννοούσα μέσα στην πόλη δεν θες πάνω από 10-15 λεπτά…τώρα αν είσαι σε χωριό κι πας σε πόλη ή μακριά σε θάλασσα ε εκεί προφανώς κάνεις και πολύ παραπάνω..απλά σε μια επαρχιακή πόλη μπορείς να πας παντού μέσα σε αυτή το πολύ σε 10-15 λεπτά…προφανώς δεν εννοώ τις μεγάλες όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηρακλειο κλπ.

Υ.Γ. Σε χωριό δεν θα έμενα ποτέ προσωπικά και ας με πληρώνανε.

• Like
Reactions: lakiss51
Bασικα δεν εννοω την αυτοκινηση/μετακινηση αυτη καθ εαυτη, εννοω την "καθημερινοτητα του καθενα μας" και πως τη βιωνουμε... αυτη νομιζω καθοριζει την ποιοτητα ζωης μας.... που μπορει να υπαρχει και στη Σαγκαη, και στην ορενη Ανω Ραχουλα...

Ούτε ανήμερα το δεκαπενταύγουστο…
Εκτός αν «κέντρο» θεωρείς τον φάρο Ψυχικού :)
Βρε σεις δεν εννοουσα με συτοκινητο, αλλα με το μετρο! Τι στο καλο, για τοσο αδαη με περασατε; εχω κατεβει και με αυτοκινητο και ηταν αυτο που ονομασα ως "κολαση"!
Η οποια "κολαση" τελευταια μεταφερθηκε κι εδω, οπου λογω κυκλοφοριακων αλλαγων το παρκαρισμα μη κατοικων της περιοχης/οδου ειναι απαγορευτικο και σπανιο. Ετσι το ταξι, για εμας τους εκτος κεντρου ειναι απαραιτητο (η το αστικο λεωφορειο αν εχεις υπομονη). Ωστοσο αυτο εχει κι ενα καλο: μπορεις να πιεις κι ενα ποτακι παραπανω σαν ανθρωπος, χωρις το φοβο της τροχαιας😀

Last edited:
Βρε σεις δεν εννοουσα με συτοκινητο, αλλα με το μετρο! Τι στο καλο, για τοσο αδαη με περασατε; εχω κατεβει και με αυτοκινητο και ηταν αυτο που ονομασα ως "κολαση"!

Κάνε πως πας από το σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό στο Παγκράτι δίπλα όμως, κι άμα δεν κάνεις 40 λεπτά σε καθημερινή, να μου τρυπήσεις το εισιτήριο... :p

Πες το ντε… 😀

• Like
Reactions: lakiss51
Κάνε πως πας από το σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό στο Παγκράτι δίπλα όμως, κι άμα δεν κάνεις 40 λεπτά σε καθημερινή, να μου τρυπήσεις το εισιτήριο... :p
Τοσο χαλια εγινε; εχω καιρο να κατεβω. Παλιοτερα πηγαινα μεχρι Ν.Κοσμο (στο γνωστο ηχομαγαζο) λες και αλλαζα δωματιο στο σπιτι!