Άθως, Μάρτιος 2010

σας ευχαριστουμε για τις υπεροχες φωτο
το υλικο
και το ταξιδι
στο επομενο προσκυνημα σας
κρατηστε και μια θεση για ενα Αθηναιο

Winter, spring, summer or fall
All you have to do is call
And I'll be there .

.

Απάντηση: Re: Άθως, Μάρτιος 2010

Ό,τι ανέφερα το ανέφερα απλά ως ενημερωση χωρίς υπονοούμενα, καθώς ο φίλος μας είπε ότι τα κτίρια φαίνονται να μην τα αγγίζει ο χρόνος.
Τα αγγίζει με το παραπάνω - απλά έχουν όλα ανακαινισθεί χωρίς να αλλάξει ο χαρακτήρας τους. (τουλάχιστον εξωτερικά. Μέσα θα βρείτε και ανελκυστήρες και Η/Υ και μπάνια πολυτελείας - χωρίς υπονοούμενα επίσης)

Πόρρω απέχει η εικόνα που βρήκα (μην θεωρηθώ και ειδικός, μια φορά αξιωθήκαμε να πάμε, με τον Βλάση) από το να χαρακτηριστούν οι μονές και τα κτήρια στο Όρος ως πολυτελώς ανακαινισμένα. Μην ξεχνάμε η φωτογραφία κυνηγάει να αναδείξει μια συγκεκριμένη ματιά, αυτή του φωτογράφου (τουλάχιστον έτσι την αντιλαμβάνομαι), δεν είναι φωτορεπορτάζ. Και προσωπικώς το τμήμα της εγκατάλειψης φροντίζω όσο μπορώ να το κρατώ έξω, προτιμώ να το αποτυπώνω ως φθορά του πανδαμάτορος Χρόνου (γιατί γίνεται, προφανώς, το ίδιο πράγμα να αποτυπωθεί με διαφορετικούς τρόπους, είναι σχετικό πράμα, παρ'όλο το όνομά του, αυτό που λέμε "photographic truth"). Δεν νομίζω ωστόσο πχ τα παραπάνω, τα πέριξ της Ιβήρων, να φαίνονται και "πολυτελώς ανακαινισμένα", σωστά?

άλλο το πιστά ανακαινισμένα και άλλο το πολυτελώς.
Το δε τελευταίο το βλέπεις μόνο εκ των έσω και μόνο εφ όσον είσαι "διαπιστευμένος" τροπον τινα.
Επίσης εξαρτάται η εικόνα που απεκόμισες από τις μονες που επισκέφθηκες.

Τάσο πολύ όμορφο το οδοιπορικό σας στο Όρος.
Πραγματικά σε κάνει να θες να πας ξανά και ξανά.
Έχω πάει δυο φορές με το πλοίο για λίγες ώρες και πραγματικά θα ήθελα να
το επισκεφθώ όπως του αρμόζει.
Ίσως στην επόμενη επίσκεψης σας να ανηφόριζα...
Στην υπογραφή μου το γράφω,όπως μου το είχε πει ένας υπέροχος άνθρωπος τότε...
''Κατηφοριά ποτέ καμιά σε κορυφές δεν ανεβαίνει''.

Να συνεχίσω με τις φωτογραφίες.

Αφήνοντας την Ιβήρων επισκεφθήκαμε την Καρακάλλου, με τη βοήθεια του μινι-βαν του μοναχού (Καλλίνικου? εάν θυμάμαι) καθώς οι δρόμοι είχαν γίνει από τη νεροποντή πρακτικά αδιάβατοι. Λίγο αφού φτάσαμε, λες και εκεί ήταν άλλος Θεός, διαλύθηκαν τα βαριά σύννεφα, και βγήκε επιτέλους (για εμάς τους φωτογράφους) και λίγο ήλιος!

Mt Athos, Karalallou monastery by S_end, on Flickr

(τώρα η κύρια είσοδος είναι αυτή ή παραπόρτι, θα σας γελάσω. Εμείς πάντως από εδώ μπήκαμε)

πανέμορφο, και κουκλίστικο, σε σχέση με τη μεγάλη Ιβήρων, μοναστήρι η Καρακάλλου. Με έντονο χρώμα, και ατμόσφαιρα πιο ήρεμη, πιο ανάλαφρη. Η Ιβήρων είχε το βάρος του παλιού, θαρρώ.

Κομψοτέχνημα, και οι φωτογραφίες για άλλη μία φορά εκπληκτικές.

@Βλασίδης
Φίλε Βλάση, τώρα πήρα χαμπάρι και το δικό σου νήμα. Τα σχόλια είναι περιττά.

Λογικό είναι, εάν σκεφτούμε ότι είχαν να αντιμετωπίσουν και πειρατές.

Και δυο ακόμη χαρακτηριστικά πλάνα αυτού του υπέροχου, και μόνο λόγω της μοναδικής του θέσης, μοναστηριού, με τον Άθωνα στα χειμερινά του ακόμη ρούχα να δέχεται το τελευταίο φως της ημέρας (μην ξεχνάμε, είμαστε στην ανατολική πλευρά όπου νυχτώνει νωρίς)

Mt Athos, Karakallou monastery by S_end, on Flickr

(ένα σωρό τριπλολήψεις για hdr ξεχασμένες στους δίσκους μου για 3,5 χρόνια... απαράδεκτος)

O Ήλιος ζωγραφίζει μια μυτούλα μόνο της κορυφής του Άθωνα... έφυγε η μέρα.

Και ιδού το ερώτημα:

έγχρωμη

ή ασπρόμαυρη?

(φαίνονται ίδιες, αλλά είναι από διαφορετικές τριπλέτες λήψεων η καθεμία)

Κι εγώ, δεν σας κρύβω ότι ενώ πρώτα έφτιαξα την Α/Μ, μου έλειψε κάτι και είπα τελικά να φτιάξω και την έγχρωμη εκδοχή της. Αν και πολλές από αυτές που ανέβασα θα ταίριαζαν σε Α/Μ (ειδικά εκείνες με βαρύ ουρανό, όπου το Α/Μ κρύβει ατέλειες και δυναμικές διαφορές), ήταν η μόνη από το σετ εμφάνισα έτσι.