ΑΤΙ 5450 υποστηρίζει Bitstream out????

Μιας και δεν το κατέχω το θέμα…

Πόσο χρήσιμο/απαραίτητο είναι αυτό το deinterlace mode σε εσάς που χρησιμοποιείτε vlc / mpc-hc κ.τ.λ ?

Στο vlc λ.χ. έχει bob (κατώτερος του VAD) και άλλους , που από όσο καταλαβαίνω παίζουν στο cpu.

Νταξ όσοι έχουν core-avc - έχουν επιλογή ανάμεσα σε bob ή hardware (χωρίς να ξέρω εάν βασίζετε όντος στην παραπάνω δυνατότητα της κάρτας ή εάν πρόκειται για υποστήριξη σε άλλο hardware επίπεδο)

Tο Mpc-hc τρέχει και το δικό του resizer …. Να φανταστώ μετά το deinterlace ?

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να παρεμβάλουμε στο mpc-hc άλλο *software* deinterlacer με αντίστοιχα ή και καλύτερα αποτελέσματα του Hardware-VectorAD.

Ούτως η άλλως το Vector Adaptive Deinterlacing δουλεύει στην 5450 αν απενεργοποιήσεις το smooth playback που δεν ξέρω πόσο απαραίτητο είναι - υποθέτω ότι σε δυνατά συστήματα μπορεί να μην το χρειάζεσαι.

Ίσως να πάρω μια 5450 αύριο να δοκιμάσω...

Ενημερωση: το Vector Adaptive Deinterlacing δουλευει μια χαρα στην 5450 και με enforce smooth video playback (ESVP) αλλά σε αναλύσεις μέχρι και 1920χ1200 - άρα για HTPC είναι σχεδόν τέλεια η κάρτα.

Το μόνο που αδυνατεί είναι να κάνει είναι VAD σε 1080i και ταυτόχρονα να κάνει post-processing (edge enhancement, video output levels, dynamic contrast, video gamma). Κάνει ή το ένα ή το άλλο...

Ομολογουμένως θα ήθελα να το κάνει και αυτό για την προοπτική της HD δορυφορικής αλλά θα πρέπει να πάω σε 5750 οπότε χανω το αθόρυβο του fanless design.

Επίσης η 5450 έριξε τη θερμοκρασία του συστήματος μου 10 βαθμους από την 3650 (που είχε και ανεμιστήρα!).

Σιγά σιγά γιατί μπερδεύομαι: Στα κανονικά DVD δισκάκια (αυτά από το Video club) σε interlaced δεν είναι αποθηκευμένο το υλικό? αυτό δεν βγάζουν από τις scart?
Θυμάμαι παλιότερα που γινόνταν ντόρος με τα πρώτα που βγήκαν με progressive εξόδους.

Ή το υλικό είναι αποθηκευμένο σε ολόκληρα frames, και παλιότερα "επέλεγαν" να το προβάλουν σε interlaced "φέτες" (sorry για τους νεολογισμούς, μου λέιπει η ορθή ορολογία) για λόγους συμβατότητας με τις τότε τηλεοράσεις?

Πάντως με τις fanless κάρτες έχω θέμα: Ξέρουμε πολύ καλά τι γαϊδούρι ψύκτρα χρειάζεται (από τους diy solid state ενισχυτές ) για να απάγεις συνεχώς 30-40 βαττ-τόσο καταναλώνουν ακόμα και οι λιγότερο απαιτητικές κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής.
Δεν πείθομαι με τίποτα με τα λιλιπούτεια ψυκτράκια που επιπλέον είναι κλεισμένα μέσα σε κουτιά με άλλες πηγές θερμότητας μαζί και σχεδόν πάντα έχουν και τα fins οριζόντια.

Δεν ξέρω, στην πράξη μπορεί να μην παρουσιάζουν πρόβλημα, αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά από καναδυό ώρες θα βράζει ο τόπος μέσα στο κουτί. Κι εδώ έχουμε και ζεστά καλοκαίρια..

Ένας αθόρυβος 12άρης (max 800-1000 rpm) σχεδόν εξ επαφής (1 εκ από την ψύκτρα) είναι για μένα η βέλτιστη λύση. Ακόμα και με το αυτί ακριβώς πίσω από το κουτί, μόνο σε νεκρική σιγή ακούγεται ένα ελαφρότατο θρόισμα, πόσο μάλλον στη θέση θέασης.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να γίνει - εύκολη- πατέντα για τη στήριξή του.

Φαίνεται πως το θέμα του deinterlacing σε HD υλικό που ανέφερε το www.anandtech.com ήταν θέμα οδηγών.

Στο Rage3D.com δοκίμασαν με νεώτερους οδηγούς και δουλεύει σωστά το Vector Adaptive Deinterlacing, ακόμα και στη 5450, τουλάχιστο με αναλύσεις μέχρι 1920*1200.

Πηγή:
http://www.rage3d.com/articles/hd5450_hd5570_deinterlacing_performance/

Αντίθετα, η φτηνή Nvidia GT210 δεν υποστηρίζει advanced deinterlacing (full temporal - spatial όπως το ονομάζει) σε 1920*1080i 60Hz (αντέχει μέχρι 56 fps οπότε για 1920*1080i 50Hz είναι αρκετό) και χρειάζεται να πάρει κανείς την GT220.

Συνεπώς η 5450 είναι η killer card για HTPC.

Για τις πλήρεις λεπτομέρειες και την εξήγηση της AMD μπορείτε να δείτε εδώ:

http://www.anandtech.com/weblog/default.aspx?uid=210

Προσωπικά είμαι πολύ διχασμένος. Απ τη μια μερια, η 5570 είναι η τέλεια κάρτα HTPC σε χαρακτηριστικά γιατί μπορεί να κάνει και Vector adaptive και post processing ταυτόχρονα σε 1080i.

Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το post processing που προσφέρει και θέλω πολύ να έχω και τις δύο δυνατότητες ταυτόχρονα.

Από την άλλη πρέπει να θυσιάσω την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και το passive cooling που την κάνει αθόρυβη. Έχω κακή πείρα από ανεμιστηράκια της sapphire ειδικά. Δεν ξέρω αν αξίζει να περιμένω μήπως και πότε βγεί fanless 5570...

Last edited:
Άντε να φτιάξουν και κανένα οδηγό της προκοπής για Linux, με VAAPI υποστήριξη (bitstreaming δε περιμένω στο Linux, αφού δεν έχει enforce DRM τεχνικές, αρκεί να δουλεύει το 7.1 HD LPCM).

Για τις πλήρεις λεπτομέρειες και την εξήγηση της AMD μπορείτε να δείτε εδώ:

http://www.anandtech.com/weblog/default.aspx?uid=210

Προσωπικά είμαι πολύ διχασμένος. Απ τη μια μερια, η 5570 είναι η τέλεια κάρτα HTPC σε χαρακτηριστικά γιατί μπορεί να κάνει και Vector adaptive και post processing ταυτόχρονα σε 1080i.

Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το post processing που προσφέρει και θέλω πολύ να έχω και τις δύο δυνατότητες ταυτόχρονα.

Από την άλλη πρέπει να θυσιάσω την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και το passive cooling που την κάνει αθόρυβη. Έχω κακή πείρα από ανεμιστηράκια της sapphire ειδικά. Δεν ξέρω αν αξίζει να περιμένω μήπως και πότε βγεί fanless 5570...

Νομίζω για HTPC είναι υπέρ αρκετή. Στα 1920*1080 (ή 1920*1200) έχει αρκετή ισχύ για Vector Adaptive Deinterlacing. Δε μπορεί ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει επιπλέον φίλτρα όπως Edge Enchancement ή denoise, αλλά αυτά γνώμη μου είναι πως δε χρειάζονται σε HD content ικανοποιητικού bitrate.

Re: Απάντηση: ΑΤΙ 5450 υποστηρίζει Bitstream out????

Σιγά σιγά γιατί μπερδεύομαι: Στα κανονικά DVD δισκάκια (αυτά από το Video club) σε interlaced δεν είναι αποθηκευμένο το υλικό? αυτό δεν βγάζουν από τις scart?
Θυμάμαι παλιότερα που γινόνταν ντόρος με τα πρώτα που βγήκαν με progressive εξόδους.

Ή το υλικό είναι αποθηκευμένο σε ολόκληρα frames, και παλιότερα "επέλεγαν" να το προβάλουν σε interlaced "φέτες" (sorry για τους νεολογισμούς, μου λέιπει η ορθή ορολογία) για λόγους συμβατότητας με τις τότε τηλεοράσεις?

Πάντως με τις fanless κάρτες έχω θέμα: Ξέρουμε πολύ καλά τι γαϊδούρι ψύκτρα χρειάζεται (από τους diy solid state ενισχυτές ) για να απάγεις συνεχώς 30-40 βαττ-τόσο καταναλώνουν ακόμα και οι λιγότερο απαιτητικές κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής.
Δεν πείθομαι με τίποτα με τα λιλιπούτεια ψυκτράκια που επιπλέον είναι κλεισμένα μέσα σε κουτιά με άλλες πηγές θερμότητας μαζί και σχεδόν πάντα έχουν και τα fins οριζόντια.

Δεν ξέρω, στην πράξη μπορεί να μην παρουσιάζουν πρόβλημα, αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά από καναδυό ώρες θα βράζει ο τόπος μέσα στο κουτί. Κι εδώ έχουμε και ζεστά καλοκαίρια..

Ένας αθόρυβος 12άρης (max 800-1000 rpm) σχεδόν εξ επαφής (1 εκ από την ψύκτρα) είναι για μένα η βέλτιστη λύση. Ακόμα και με το αυτί ακριβώς πίσω από το κουτί, μόνο σε νεκρική σιγή ακούγεται ένα ελαφρότατο θρόισμα, πόσο μάλλον στη θέση θέασης.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να γίνει - εύκολη- πατέντα για τη στήριξή του.

Στην πράξη ευτυχώς τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι φαντάζεσαι.
Πέρασα όλο τον καύσωνα με μητρική με ενσωματωμένο 780g. Στην ουσία ati3200 η οποία βρίσκετε πάνω στην μητρική με ψήκτρα μικρότερη από αυτή που βλέπεις στην 5450. Σε κουτί υπερβολικά μικρό με μονό ανεμιστήρα του cpu (original χάλκινη από athlon) και του λιλιπούτειου psu (250w με μόλις 6cm ανεμιστήρα).

Τώρα είμαι πάλι χωρίς ανεμιστήρες κουτιού με custom cpu cooler και κανονικό psu με το 785G (στην ουσία ατι4200).

Γιατί γράφω τα παραπάνω? γιατί η 5450 καταναλώνει όσα και οι παραπάνω Onboard 780g/785g, 20watt maximum. Και στην περίπτωση της η ψήκτρα είναι και μεγαλύτερη από αυτή που βρίσκουμε πάνω στο motherboard.

Φυσικά κάθε κουτί έχει τους περιορισμούς του και κάλου κακού έχω και εγώ βιδωμένους δυο ανεμιστήρες στην πλάτη… αποσυνδεμένους για την ώρα.

Στο κουτί του HTPC μου που δεν εχει πολύ καλή ροή αλλά έχει 2χ120μμ ανεμιστήρες Nexus (σχεδόν εντελώς αθόρυβους), η 5450 έριξε τις θερμοκρασίες γύρω στους 10-12 βαθμούς εν σύγκρισή με την 3650 που είχα πρίν (με active cooling).

Μετά απο 2 ώρες σε χρήση με bluray acceleration ήταν πάλι 8 βαθμούς χαμηλότερη. Tο system temp ήταν 32 βαθμοί(!) σε ένα σύστημα Athlon x2 5600+/4GB DDR2/640GB WD HDD, που πρωτύτερα ήταν 45-48.

Μετά από 3 μέρες ανοιχτό σε idle (το ξέχασα και έφυγα ο βλάκας) ήταν στους 28 βαθμούς, αρα δεν ανησυχώ καθόλου για το καλοκαίρι...

Ωραία, πολύ καθησυχαστικό. Αν και τα 20 βαττ max. είναι άλλη κλάση από τα 40 της δικής μου 4670 ή τα λίγο παραπάνω των παλαιότερων 36χχ. Και κυκλοφορούσαν και αυτές με παθητική ψύξη.