Audio Craftworks Phono One και Τηλεχειριζόμενος Παθητικός Alps Blue Velvet

mipi

Senior Member
30 June 2006
655
Χίος
Λίγο βιαστικά μιας και φεύγω και θα ξαναείμαι παρών τη Τετάρτη, θα αναφέρω τις εντυπώσεις μου από τα δύο αυτά μαγικά μηχανάκια που σχεδίασε και κατασκευάζει ιδιοχείρως ο άκρως φιλικός κος Μιχάλης Σπέρτος:

Εδώ και 2 μέρες ακούω τον προενισχυτή πικάπ Phono One (το απλό χωρίς τις μπαταρίες) σε συνδυασμό με τον τηλεχειριζόμενο παθητικό του (Alps Blue Velvet) της Audio Craftworks του Μιχάλη Σπέρτου που μου τα έστειλε ο Μιχάλης.
Ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί από την ηχητική ποιότητα του Phono One (ο παθητικός απλά περνάει το σήμα - αλλά δουλεύει άψογα).
Τρία πράγματα μου έκαναν αμέσως εντύπωση:

- Η ησυχία του phono σταδίου: Τέτοια ήσυχη σχεδίαση ποτέ δεν ξανάκουσα. Ανοίγω τον τελικό και κολλάω το αυτί μου στα ηχεία και ίσα που ακούγεται ένα αμυδρό φύσημα. Ανοίγω στη συνέχεια και το Phono One και δεν αλλάζει ΚΑΘΟΛΟΥ ο θόρυβος.´Άκρως εντυπωσιακό.

- Η συχνοτική ισορροπία: Απλά εξαιρετική. Καμία συχνοτική έξαρση με πλήρως ισορροπημένα πρίμα-μεσαίες-μπάσα.

- Η καθαρότητα της μουσικής (σε συνδυασμό βεβαίως με τον παθητικό, γιατί με τον ενεργό μου προενισχυτή αλλάζει το πράγμα). Πεντακάθαρη μουσική, ποτέ άλλοτε δεν άκουσα τόσο καθαρά τα βινύλιά μου.

Η Grado Reference Sonata τώρα πραγματικά μου ανέδειξε τον πραγματικό της ήχο και ευτυχώς που "έπεσαν" στα χέρια μου τα μαγικά μηχανάκια του Μιχάλη, γιατί μέχρι αλλαγή κεφαλής προγραμμάτιζα. Όχι τίποτε άλλο, λυπάμαι για τα 3 χρόνια που την έχω για το τί πραγματικά έχανα.

Και ένα μεγάλο μειονέκτημα των υλοποιήσεων του Μιχάλη. Παίζουν τόσο καλά που έχω ξενυχτίσει 2 βράδια μέχρι τις 3:30 - 4:00 το πρωί. Δεν μου κάνει καρδιά να τα κλείσω και να πάω για ύπνο. Πάνω στα κουτάκια θα πρέπει να μπεί ένα αυτοκόλλητο που να λέει: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: Η ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΥΤΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ.

Συγχαρητήρια ξανά στον κο Σπέρτο για τις εξαιρετικές υλοποιήσεις του.:award:
(Αναμένω κάποια στιγμή τη μέρα που θα κατεβώ Αθήνα να ακούσω και τα ηχεία του.)

Μιχάλη ευχαριστώ και δημοσίως!

Last edited:
Όντως, το phono One είναι μια πολύ προσεγμένη συσκευή.
Άκουσα το phono One plus στο σύστημά μου.

Σε άμεση σύγκριση με το συνδυασμό Vanguard/Volcano, είχε πολύ καλύτερα δυναμικά και ίσως "σώμα" στις μεσαίες, αλλά είχε λιγότερη ανάλυση (η αδυναμία μου, δίνω πολλή σημασία στην ανάλυση) και ίσως λίγο λιγότερο έλεγχο στο μπάσο.

Ανάλογα με την κεφαλή που θα συνδεθεί πάνω του, μπορεί να κάνει θαύματα. Πιθανότατα αν είχε μικρομετρικές ρυθμίσεις σε αντίσταση/χωρητικότητα/gain όπως το Trigon, να το καθάριζε για πλάκα.

Επίσης, το μεγαλύτερο προσόν του phono one / one plus, είναι το απίστευτο gain του. Το μόνο που δίνει μεγαλύτερο gain στην 304 σε σχέση με το συγκεκριμένο, είναι το Dact CT100.

εμενα δεν μου φαινονται καθολου περιεργα αυτα που γραφεις.
καταρχας ολα τα μηχανηματα της AUDIO KRAFTWERKS ειναι ο ορισμος του ορου τιμη προς αποδοση και κατα δευτερον ενας παθητικος προ μπιζουδακι με δυο 6αρες εισοδους και μια 6αρα εξοδο με τηλεχειριζομενο αλπς με συνοδευει και μενα εδω και λιγο καιρο μεταξυ του εξωτερικου κροσοβερ και των τελικων μου με αριστα αποτελεσματα.

τον δικο μου εξακαναλο προ με δυο εξακαναλες εισοδους , τηλεχειριζομενο αλπς βολιουμ γυρω στα 300.

θέλουμε και φωτό (μάλλον φωτές)...

σιγά μην την βγάλετε καθαρή με δυό ξερές τιμές...

γκουμουτσοειδές ...με το συμπάθειο...

αυτό είναι το λεγάμενο ή ντιούικο στα σχέδια του λεγάμενου...?
(μην παρεξηγιόμαστε, έχω φτιάξει τρις χειρότερες γκουμούτσες...)

ακριβως αυτο εχω φτιαξει και εγω - την μια εξακαναλη εισοδο την χρησιμοποιοω για τους 3 + 3 δρομους του κροσοβερ και την δευτερη την χρησιμοποιω μονο τα δυο καναλια των χαμηλων που στελνω στο υπογουφερ απο το χομ σινεμα.

Απάντηση: Re: Audio Craftworks Phono One και Τηλεχειριζόμενος Παθητικός Alps Blue Vel

γκουμουτσοειδές ...με το συμπάθειο...

αυτό είναι το λεγάμενο ή ντιούικο στα σχέδια του λεγάμενου...?
(μην παρεξηγιόμαστε, έχω φτιάξει τρις χειρότερες γκουμούτσες...)

Είναι μόνο το μαύρο κουτάκι.
Το κάτω με την ψήκτρα είναι ο ενισχυτής.

καλα ο Μιχαλης στην μοστρα δεν τα παει καλα τον ενδιαφερει το μεσα.
Για μοστρα ξεκολας τα κιτρινα αυτοκολητακια και βαζεις στην προσοψη μεγαλα καλλιγραφικα μεγαλα ασημι γραμματα που λενε AUDIO KRAFTWORKS και μικροτερα για τις ενδειξεις .
Επισης αν θελεις βαζεις και μια νικελινη ταμπελιτσα απο πανω που λεει αουντιο κραφτγουερκς προ κ.λπ. κ.λπ. βαλε και τρεις νικελινους κωνους απο κατω και εχεις το μπιζουδακι το δικο μου που μου αρεσει η μοστρα και η φιγουρα.

άσε από μόστρα... αυτήν την χάσαμε (κακό πράγμα να νοιάζεσαι μόνο γιά το μέσα)
πρέπει να έρθεις να δεις τι παίζει στη σοφίτα...
Αφού έχω και αηποδ που λέει ο πρόεδρος..

α η μοστρα εμενα μ αρεσει, ενα μηχανημα που χαιρομαι να το βλεπω, για μενα ακουγεται και καλυτερα, αφου μου ανεβαζει την διαθεση

θέλουμε και φωτό (μάλλον φωτές)...

σιγά μην την βγάλετε καθαρή με δυό ξερές τιμές...

Το εικονιζομενο παραπανω ειναι συστημα επιλογης
δυο 6καναλων εισοδων σε μια 6καναλη εξοδο, (συνολο 18 RCA στην πλατη) και διαθετει κοινη ρυθμιση Εντασης ολων των καναλιων μεσω 6καναλου motorized ποτενσιομετρου της ALPS, ειτε χειροκινητα ειτε με Τηλεχειρισμο RF.
Η διαχειριση των σηματων ειναι τελειως παθητικη.
Ειναι εξαιρετικα compact σε διαστασεις, καθως δεν χωραει να πεσει μεσα ουτε καρφιτσα. Εαν ο χαρακτηρισμος "γκουμουτσα" αφορα τον ογκο ή το σχημα τον θεωρω τουλαχιστον ατυχη.
Κατασκευαζεται υπο παραγγελια και εφοσον μου περισσευει χρονος. Τιμη 280 Ε.

Για τα Phono ONE & Phono ONE plus (που ειναι σε συνεχη παραγωγη και διαθεση) πηγαινε εδω

http://www.audiocraftworks.gr/gr/prods.asp?Main_Id=2

και κλικ στα Phono stages.

Επισης να αναφερω οτι τα Phono ONE & Phono ONE plus, εχουν δεχτει δυο βελτιωσεις απο την πρωτη παρουσιαση τους.
Η πρωτη ηταν σχετικη με την ακριβεια της καμπυλης RIAA (εφευγε κατα 1.5 dB απο το κανονικο - ηρθε ακριβως με αλλαγη της τιμης μιας αντιστασης).
Η δευτερη ηταν σχετικη με το channel crosstalk (αλλαξε η δρομολογηση ενος καλωδιου)
Η πρωτη βελτιωση εγινε με αφορμη παρατηρησεις απο ακροασεις του μελους Internet King (τον ευχαριστω θερμα).
Η δευτερη βελτιωση εγινε χαρη σε παρατηρησεις διαφορων φιλων που μεσα απο διαφορες εκφρασεις ο καθενας, με οδηγησαν στο συγκεκριμενο.

Στις αρχες του 2008 αναβαθμιστηκε το κουτι του μοντελου plus, σε ενα ελαφρα πιο ελκυστικο σε εμφανιση.
Το κομματι που δοκιμασε ο Guybrush δεν ειχε την δευτερη βελτιωση (εξ ου και καποιες παρατηρησεις περι αναλυσης).
Το κομματι που παρελαβε ο Μιχαλης ο Πιτροπακης ειναι η τελικη εκδοση.

Κατα κοσμον Μιχαλης Σπερτος - Audio Craftworks

Απάντηση: Re: Audio Craftworks Phono One και Τηλεχειριζόμενος Παθητικός Alps Blue Vel

Επισης να αναφερω οτι τα Phono ONE & Phono ONE plus εχουν δεχτει δυο βελτιωσεις απο την πρωτη παρουσιαση τους.

Η πρωτη ηταν σχετικη με την ακριβεια της καμπυλης RIAA (εφευγε κατα 1.5 dB απο το κανονικο - ηρθε ακριβως με αλλαγη της τιμης μιας αντιστασης).
Η δευτερη ηταν σχετικη με το channel crosstalk (αλλαξε η δρομολογηση ενος καλωδιου)

Η πρωτη βελτιωση εγινε με αφορμη παρατηρησεις απο ακροασεις του μελους Internet King (τον ευχαριστω θερμα).

Η πρώτη δική μου ακρόαση του Phono One (battery PSU) πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν η κατασκευή ήταν ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης. Οι εντυπώσεις που μου άφησε το Phono One του Μ.Σπέρτου ήταν εξαιρετικές, αν και σε άμεση σύγκριση με μία δική μου ιδιοκατασκευή που χρησιμοποιούσα εκείνη την εποχή, το Phono One υστερούσε σε δύο βασικά πράγματα:

α) Το πρώτο ήταν αυτό το οποίο ανέφερε πιο πριν και ο Μ.Σπέρτος (VanDenZoom), αφορούσε μάλλον την ακρίβεια της ισοστάθμισης κατά RIAA, στοιχείο άμεσα αντιληπτό σε σύστημα το οποίο βασίζεται σε ηχεία monitor. Με προσεκτική ακρόαση και χωρίς να χρειαστεί να προβώ σε μετρήσεις το Phono One μου φάνηκε αρχικά ότι υποβάθμιζε τον αρμονικό πλούτο της μουσικής, ένα στοιχείο που σε γνωστές καλές ηχογραφήσεις κλασικής κιθάρας μπορούσα με μεγάλη ευκολία να αντιληφτώ. . Στη συνέχεια και μετά από αρκετή συζήτηση ο Μιχάλης αποφάσισε να το ψάξει περισσότερο το θέμα και τελικά όπως αναφέρει και πιο πάνω το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Δεν είχα την ευκαιρία, αν και κάποτε μου δόθηκε, να το ακούσω και για δεύτερη φορά στο σύστημά μου ώστε να έχω σήμερα μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το Phono One.

β) Οσον αφορά τη δεύτερη βελτίωση στο υποτιθέμενο Channel Crosstalk” , αυτό που παρατήρησα εγώ ήταν ένα περίεργο “στένεμα” της στερεοφωνικής εικόνας, που σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να χαρακτηρίσω σήμερα ως μονοφωνικό άκουσμα ή ως ένα είδος “κακοφωνίας”. Από τεχνικής πλευράς πάντα, το Phono One μου έδινε την εντύπωση ότι παρουσίαζε κάποιο είδος συμπίεσης στα δυναμικά με τα δύο κανάλια να μάχονται διαρκώς προσπαθώντας να απομυζήσουν και την τελευταία σταγόνα κοινής ενέργειας και δυναμικών που υπήρχε μέσα σε αυτό το μικρό και συνάμα μαγικό κουτάκι αλουμινίου. Πιστεύω πάντως ότι η κατασκευή θα έχει ήδη βελτιωθεί σε αυτό το σημείο σημαντικά αφού και ο ίδιος ο κατασκευαστής μας ανέφερε πριν ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε και διορθώθηκε με μια απλή αναδρομολόγηση καλωδίου. Το τελευταίο το χαρίζω σε όσους δεν πιστεύουν στα θαύματα που μπορούν να κάνουν ακόμα και μερικά εκατοστά μήκους καλωδίου που ανα-δρομολογείται.

Εν κατακλείδι, το phono One (battery PSU) είναι τρομερά ήσυχο, δεν προβληματίζει στην τοποθέτησή του στο rack και ακούγεται πολύ ευχάριστα εφόσον δεν το κρίνουμε σαν ένα phono stage υψηλών απαιτήσεων. Για μένα αυτό το phono stage θα ταίριαζε πολύ καλά στους μουσικόφιλους εκείνους που δεν ασχολούνται με τις χειρουργικές επεμβάσεις και με τα έργα οδοποιίας σε αυλάκια βινυλίου. Ένα Phono Stage ικανό να σε μεταφέρει αρκετά κοντά στην εποχή που ηχογραφήθηκε το βινύλιο αλλά χωρίς να σου ζητάει ως αντάλλαγμα να δεχτείς τον χαρακτήρα των επιμέρους τεχνολογιών που έχουν περάσει στη ζωή μας τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι ένα Phono Stage για κατασταλαγμένους μουσικόφιλους (ή πικραμένες και ταλαιπωρημένες χαϊεντούδες νοικοκυρές) που έχουν βαρεθεί τα Glossy περιτυλίγματα και τα ημιδιαφανή πικάπ χωρίς ανάρτηση από επεξεργασμένο πλεξιγκλάς.

Ι.Κ

Re: Απάντηση: Audio Craftworks Phono One και Τηλεχειριζόμενος Παθητικός Alps Blue Vel

α η μοστρα εμενα μ αρεσει, ενα μηχανημα που χαιρομαι να το βλεπω, για μενα ακουγεται και καλυτερα, αφου μου ανεβαζει την διαθεση

Συμφωνώ απόλυτα. Και εγώ έτσι λειτουργώ...

Όμως τα συγκεκριμμένα "κουτάκια" παίζουν τόσο (μα τόσο) όμορφα που παραβλέπω τις όποιες κατασκευαστικές τους ατέλειες στο φινίρισμα, αν και ευχαρίστως θα πλήρωνα και 100-200 ευρώ παραπάνω για φινίρισμα σαν τα έτοιμα (π.χ. τυπωμένα γράμματα μεταξοτυπίας, έτοιμες τρύπες από cnc, παχύτερες αλουμινένιες (ή και ξύλινες!!) εμπρός - πίσω πλευρές κλπ. (βλ. εμφάνιση π.χ. αλα ERA GOLD / ELEVATOR).
Όμως τα προϊόντα έτσι φτιάχνονται τώρα, αν τα θές ως είναι, τα αγοράζεις...

Το σημαντικό όμως (και εκεί έδωασ βάση και τα αγόρασα άμεσα) είναι η ηχητική ποιότητα. Ο συνδυασμός Michell Gyro SE / Technoarm / Denon DL-304 / Audio Craftworks Phono One + παθητικός / Rotel RB991 / Audio Spectrum Artemis TLS (αρκετά βελτιωμένα όμως) με έχει κάνει να μην πιστεύω το πόσο καλά θα μπορούσα να ακούω μουσική στο σπίτι, και το μόνο που μου λείπει πιά είναι ο χρόνος να ακούσω τα βινύλιά μου. Πεντακάθαρος, ταχύτατος, αναλυτικός ήχος ακόμη και σε εντάσεις που οι γείτονες λένε ήμαρτον...

Κε Μιχάλη σας βγάζω το καπέλλο!:award:

Re: Απάντηση: Audio Craftworks Phono One και Τηλεχειριζόμενος Παθητικός Alps Blue Vel

Συμφωνώ απόλυτα. Και εγώ έτσι λειτουργώ...

Όμως τα συγκεκριμμένα "κουτάκια" παίζουν τόσο (μα τόσο) όμορφα που παραβλέπω τις όποιες κατασκευαστικές τους ατέλειες στο φινίρισμα, αν και ευχαρίστως θα πλήρωνα και 100-200 ευρώ παραπάνω για φινίρισμα σαν τα έτοιμα (π.χ. τυπωμένα γράμματα μεταξοτυπίας, έτοιμες τρύπες από cnc, παχύτερες αλουμινένιες (ή και ξύλινες!!) εμπρός - πίσω πλευρές κλπ. (βλ. εμφάνιση π.χ. αλα ERA GOLD / ELEVATOR).
Όμως τα προϊόντα έτσι φτιάχνονται τώρα, αν τα θές ως είναι, τα αγοράζεις...

Το σημαντικό όμως (και εκεί έδωασ βάση και τα αγόρασα άμεσα) είναι η ηχητική ποιότητα. Ο συνδυασμός Michell Gyro SE / Technoarm / Denon DL-304 / Audio Craftworks Phono One + παθητικός / Rotel RB991 / Audio Spectrum Artemis TLS (αρκετά βελτιωμένα όμως) με έχει κάνει να μην πιστεύω το πόσο καλά θα μπορούσα να ακούω μουσική στο σπίτι, και το μόνο που μου λείπει πιά είναι ο χρόνος να ακούσω τα βινύλιά μου. Πεντακάθαρος, ταχύτατος, αναλυτικός ήχος ακόμη και σε εντάσεις που οι γείτονες λένε ήμαρτον...

Κε Μιχάλη σας βγάζω το καπέλλο!:award:

Σε ευχαριστω.

Η επομενη παρτιδα ειναι στα υποψιν να ειναι βελτιωμενη εκει που πρεπει (πιο χοντρο μπροστα και πισω φυλλο αλουμινιου - μεταξοτυπιες).
Και δεν ειναι απαραιτητο οτι θα ανεβουν τοσο οι τιμες.

Βαλε και καμμια φωτο. Ειδικα το διπλομπρατσο πικαπ.

Last edited: