Audio server με ελάχιστο κόστος και θόρυβο

Το ECC ειναι Error Correction (->αξιοπιστία) για RAM.

Εχει νόημα μονο σε servers.

Για ενα οικιακο μηχανακι που δουλευει 8 ωρες την ημέρα δεν εχει νοημα.

Τωρα βεβαια οι μνημες εχουν φθηνύνει τοσο που η διαφορα των ECC μπορει να ειναι αμελητέα σε απολυτα νουμερα.

Παντα βεβαια πρεπει να προσεχεις την υποστηριξη απο το chipset / cpu (δεν υποστηρίζουν όλα ECC).

ΥΓ Εκανα χιούμορ :p

ξέρεις ....το κακό με το χιούμορ είναι ότι ...
σε ανήξερους πάει χαμένο !:flipout:

Οι amd υποστηρίζουν ecc, ανάλογα με τον κατασκευαστή της Mobo μπορούμε να χρησιμοποιούμε. Η Asus , HP πάντα υποστηρίζουν… κάποιοι άλλοι όχι.

Η Intel ecc υποστηρίζει μόνο σε xeon …

Θυμαμαι παντως (παλια βεβαια) οτι ECC ''επαιζε'' και σε ''μικρότερα'' μοντέλα CPU....

Εχω καιρο ομως να ασχοληθω...

A bit 2 much ρε Δημήτρη....

(ο δικος μου ειναι τωρα κατι χρονια 24/7 και δεν εχει βγαλει κιχ (με ''απλες'')...βεβαια better safe than sorry....)

(εχουν φθηνύνει αρκετα; εχω χρονια να κοιταξω....)

Η υποστήριξη ECC είναι κυρίως θέμα chipset + κατασκευαστή μητρικής.

Όσο για το "δεν έχει βγάλει κιχ" σκέψου πόσο συχνά τον κάνεις (αν τον κάνεις) reset. Αν παίζεις με ECC μνήμη αραιώνει κι άλλο αυτή η συχνότητα..

Τη στιγμή που για το συγκεκριμένο μηχάνημα το stick των 4GB DDR3 ECC στοίχιζε περίπου 40 , δηλαδή σε απόλυτα νούμερα όχι πολύ παραπάνω από αντίστοιχη συμβατική μνήμη, προσωπικά δεν το σκέφτηκα καν.

Από εποχής athlon 64 (AMD K8) όλοι οι amd υποσιτίζουν ecc (unbuffered unregistered)
Αλλά *απαιτείται* και υποστήριξη από τη mobo / bios

Intel οικιακός από εποχής P4 κανένας δεν υποστηρίζει (καπου εκεί αποφάσισε η Intel ότι αυτό δεν ενδιαφέρει τους χρήστες τους)

Xeon / Opteron υποστηρίζουν και registered / buffered

(Ακόμα παλιότερα φυσικά και υπήρχαν Pentium mmx , amd k6 που υποστήριζαν ecc, έχω ακόμα κάποια που δουλεύουν)

Όχι παίδες δεν είναι θέμα chipset, ο memory controller είναι πια εσωτερικός και όχι στο Northbridge.
Αλλά ο κατασκευαστής mobo πρέπει να έχει σωστά μελετημένα traces & ηλεκτρικά χαρακτιριστικά και να υπάρχει υποστήριξη στο bios (ή άλλος τρόπος).

Όσο για το "δεν έχει βγάλει κιχ" σκέψου πόσο συχνά τον κάνεις (αν τον κάνεις) reset. Αν παίζεις με ECC μνήμη αραιώνει κι άλλο αυτή η συχνότητα..
Δεν τον κανω ποτε (μονο για Win updates).

Τη στιγμή που για το συγκεκριμένο μηχάνημα το stick των 4GB DDR3 ECC στοίχιζε περίπου 40 , δηλαδή σε απόλυτα νούμερα όχι πολύ παραπάνω από αντίστοιχη συμβατική μνήμη, προσωπικά δεν το σκέφτηκα καν.
Ναι, ειναι αυτο που εγραψα παραπανω.

Όχι παίδες δεν είναι θέμα chipset, ο memory controller είναι πια εσωτερικός και όχι στο Northbridge.

Good point. :a0210:

Αλλά ο κατασκευαστής mobo πρέπει να έχει σωστά μελετημένα traces & ηλεκτρικά χαρακτιριστικά και να υπάρχει υποστήριξη στο bios (ή άλλος τρόπος).

Όντως.

Όλα αυτά τα atom based servers … δεν υποστηρίζουν ecc… άλλο ένα πλεονέκτημα δηλαδή του HP box!

Για αυτό τα atom-based έχουν φάει πόρτα από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις… διαφορετικά θα αγόραζαν και μεγάλες επιχειρήσεις φτηνά atom nas boxes.

Στατιστικά, όση περισσότερη RAM έχουμε τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα να κάνει flip ένα bit.

Μερικά error codes
http://fujiwara-www.cs.titech.ac.jp/res/bitbyte-e.html

Και ένα έναυσμα για στατιστική μελέτη:
http://lambda-diode.com/opinion/ecc-memory-2

Είναι καλή συμβουλή να βάλετε ecc , όσο και να ψάχνετε στατιστικά τα νούμερα…

Πάμε και σε ποιό προχωρημένες ερωτήσεις τώρα...

Προκυμένου να μπορουν το PS3 και το Logitech Touch να βλέπουν τα αρχεία, πρέπει να είναι το share σε homegroup ή μπορούν να το κάνουν και μέσω user account?
Προτιμώ να στήσω user accounts που θα ορίζω τί μπορεί να βλέπει και να κάνει ο κάθε χρήστης απο το να τα έχω όλα βόρα σε όποιον συνδεθεί στο δίκτυο.

Εκτός αν δώσω share στο homegroup μόνο την μουσική και τις ταινίες, και στήσω και user accounts παράλληλα. Τί έχετε κάνεις εσείς?

Όσο αφορά το Squeezebox, δεν χρειάζεται να κάνεις εσύ τίποτα. Θα τα ρυθμίσει όλα ο Squeezebox Server (δεν θα ανοίξει κανενός είδους share - τη μουσική τη στέλνει μέσω μιας δικιάς του πόρτας και αν θέλεις βάζεις και password).

Όσο αφορά το PS3, δεν έχω ιδέα πως βλέπει δίκτυο.

Γενικά πάντως, το homegroup είναι μια ευκολία για τους εντελώς άσχετους / υπερβολικά νιούμπηδες. Αν ξέρεις από shares μπορείς να κάνει μια χαρά τη δουλειά σου με αυτά.

Πάντως user account επιβάλλεται να στήσεις. Πρέπει να είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείς στα PCs σου για να κάνεις login (ίδιο username και password).

Όσο αφορά το Squeezebox, δεν χρειάζεται να κάνεις εσύ τίποτα. Θα τα ρυθμίσει όλα ο Squeezebox Server (δεν θα ανοίξει κανενός είδους share - τη μουσική τη στέλνει μέσω μιας δικιάς του πόρτας και αν θέλεις βάζεις και password).

Όσο αφορά το PS3, δεν έχω ιδέα πως βλέπει δίκτυο.

Γενικά πάντως, το homegroup είναι μια ευκολία για τους εντελώς άσχετους / υπερβολικά νιούμπηδες. Αν ξέρεις από shares μπορείς να κάνει μια χαρά τη δουλειά σου με αυτά.

Πάντως user account επιβάλλεται να στήσεις. Πρέπει να είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείς στα PCs σου για να κάνεις login (ίδιο username και password).

Γιατί πρέπει να είναι το ίδιο?
Το ερώτημα μου είναι πώς μπορώ να ελέγχω το τί θα βλέπει ο κάθε ένας που θα συνδέεται στο δίκτυο μου. Εγώ ας πούμε θέλω να έχω πρόσβαση σε όλα, αλλά ένας επισκέπτης μόνο σε μουσική ας πούμε. Ή μπορώ να φτιάξω δυο τρία homegroup με διαφορετική διαβάθμιση στο κάθε ένα και να τους βάζω τότε σε αυτά?

Τον έλεγχο θα τον έχεις σε επίπεδο χρήστη και μετά σε επίπεδο share.

Π.χ. ο Alex θα τα βλέπει όλα (read & write).

Ένας άλλος θα μπορεί να κάνει μόνο read σε κάποια και read/write σε άλλα.

Ένας τρίτος μόνο read και μόνο σε συγκεκριμένα. Κ.ο.κ.

Πάντως το guest account που θα έχεις δει μην το ενεργοποιήσεις. Είναι (εν δυνάμει) τεράστια τρύπα ασφαλείας.

Το δικό σου user name καλό είναι να είναι το ίδιο για να μην σε ρωτήσει ποτέ το pc σου username & pass για οποιοδήποτε share του WHS. Δηλαδή να έχεις εγγυημένα εύκολη πρόσβαση στα shares χωρίς να δίνεις credentials (έστω και μια φορά..).

Γιαυτό λες παρόλο που είμαι login με το dashboard ως admin δεν με αφήνει να δώ κάποιους φακέλους στον σέρβερ?

Προς το παρόν περνάω απο εξωτερικούς δίσκους αρχεία στους σκληρούς του σέρβερ. Τα έχω κάνει share στο homegroup που δημιουργησα απο τον σερβερ, και έχω συνδεθεί με το λαπτοπ στο ίδιο homegroup. Μπορώ να τα δώ ακόμα και αν δεν έχω συνδεθεί με το launchpad. Αυτό δεν έχω καταλάβει πώς θα το περιορίσω. Να μην βλέπει αυτόματα κάθε ένας που μπαίνει στο homegroup όλα τα shares.
Ή μηπως αφού δημιουργήσω και άλλους accounts με περιορισμένα δικαιώματα να μπορώ να διαφοροποιήσω ξεχωριστά για τον καθένα τί βλέπει απο το homegroup...

Αμα δεν τον πετάξω τον σερβερ απο το παραθυρο κάποια στιγμή καλά θα είναι.

Αφού έλυσα αρκετά απο τα προβλήματα που είχα, έβαλα όλη μου την μουσική εκεί, έβαλα και το Squeezebox Server, και τώρα δεν βλέπει το Touch. Μου λέει να ελέγξω αν είναι συνδεδεμένο κλπ. Απο το λαπτοπ όμως το βλέπω κανονικά!!!

Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει.

Αμα δεν τον πετάξω τον σερβερ απο το παραθυρο κάποια στιγμή καλά θα είναι.

Αφού έλυσα αρκετά απο τα προβλήματα που είχα, έβαλα όλη μου την μουσική εκεί, έβαλα και το Squeezebox Server, και τώρα δεν βλέπει το Touch. Μου λέει να ελέγξω αν είναι συνδεδεμένο κλπ. Απο το λαπτοπ όμως το βλέπω κανονικά!!!

Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει.

ακυρο...

Αλλά έχουν έχουν γίνει τα νεύρα μου σμπαράλια σήμερα... Φαντάσου να έβαζα και κανα λινουξ... :smash::smash::smash: