Καλημέρα
Μια και άνοιξε κουβέντα περί Audio Specrum, σκέφτηκα να γράψω κι εγώ την εμπειρία μου...
1978: 1ο μου ηχείο ένα B&O S35
Συνοδεύει ένα σύστημα της B&O με ραδιοενισχυτή Beomaster 1900 και πικάπ B&O 1902.
Ακούω κυρίως κλασσική μουσική και λιγότερο ροκ και ελληνική...
Ακόμα σκέφτομαι, αν τα S35 ήταν τόσο αξιοπρεπή και φιλικά, πόσο καλύτερα θα ήταν τα S45 της ίδιας εταιρείας ή κάποιο της σειράς Μ...
Τα ηχεία μου κάνουν συντροφιά μέχρι το 1987 (και ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ!!! και αξιοπρεπέστα!)
1987: 2ο ηχείο μου το Audio Specrum S37II
Πολύ διαφορετικό άκουσμα σε σχέση με το B&O.
Πολύ πιο δυναμικό, γεμάτο, ακριβές ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τον ολοκληρωμένο Musical Fidelity, που αντικατέστησε τον Beomaster.
Οταν προστίθεται στο σύστημά μου ένα KUZMA Stabi με βραχίονα KUZMA Stogi και κεφαλή Empire MC1000 VDH, από κει και μετά ξεκινάει η περίοδος των "Διονυσιακών" ('οπως κάποτε έλεγε ο Θ. Σπίνουλας) ακουσμάτων και τα S37 μου κάνουν όλα τα χατήρια αδιαμαρτύρητα!
Σας συστήνω να δοκιμάσετε σε οποιοδήποτε ηχείο εκτιμάτε ή ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ή θέλετε απλά να τεστάρετε το ακόλουθο κομμάτι:
Συμφωνία Αρ. 3 του Saint Saens για ορχήστρα και εκκλησιαστικό όργανο με τον Leonard Bernstein (κατά προτίμηση σε Mobile Fidelity)
Αν το σύστημά σας τα βγάζει πέρα ΣΩΣΤΑ με ΟΛΟ τον δίσκο, είναι ΚΑΛΟ σύστημα και, επομένως. και καλά τα ηχεία!...
30 κάτι λεπτά (απολαυστικής) ακρόασης...
Εδώ τα S37 ζωγραφίζουν μουσική ΚΑΙ εντάσεις!!!
1989: 3ο και ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ηχείο το Audio Spectrum Ερμής 1η έκδοση
Είναι ο Ερμής με την καμίνα πρισματκής διατομής (από τα πλάγια)
4 δρόμοι!!!
Εχει από πάνω προς τα κάτω:
Midrange ΘΟΛΟΥ!!!!!!!
Τουΐτερ θόλου (ιδιο μάλλον με των S37...)
Σούπερ τουΐτερ θόλου (τιτανίου)
10´´ γούφερ της SEAS (χαρτί με επίστρωση "πλαστικού")
Η καμπίνα του θυμίζει θωρηκτό στην συνοχή, στην ακαμψία και στα δεσίματα (βγάζεις το γούφερ και απλά κοιτάς μέσα!)
Το crossover ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΜΕΝΟ με πυκνωτές ΜΚΡ και ΜΚΤ ERO και Philips και (3) πηνία αέρος!
Το ηχείο αυτό διατηρούσε όλα τα καλά χαρακτηριστικά του S37II και τα ανέπτυσε και εξέτεινε εντυπωσιακά!
Σε συνδυασμό και με τα μεγαλύτερα γούφερ και με τον μεγάλο όγκο το σώμα και η έκταση των χαμηλών είναι εντυπωσιακά.
ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ!!!, δύναμη, έλεγχος, εικόνα, αέρας, δυναμικά, φωνές, κορυστά, έγχορδα, πνευστά, καμπανάκια, μεγάλα τύμπανα (!!!) όλα στην θέση τους
και σε υποδειγματική συνέργεια!
Από τότε έχω ακόυσει πολλά και, ενίοτε, φημισμένα ηχεία.
Στις περισσότερες ακροάσεις, ενώ υπήρχαν καλά στοιχεία, τους έλειπε η ομοιογένεια!
Αλλοτε δεν "άντεχαν" στα δυναμικά (!!!)
Αλλοτε ήταν υπερβολικά αναλυτικά και η μουσική ΔΕΝ είναι "κβαντισμένα" μεγέθη... Πάντα έχουν (εκ της φύσεως του ήχου) κάποια "διάχυση" και κάποια "ασάφεια" (πχ. ο ήχος από την μεμβράνη του τυμπάνου ΔΕΝ παράγεται από ένα σημείο!!! έδωσα σαν παράδειγμα το τύμπανο, που εγγενώς έχει αρκετά μεγάλες διαστάσεις... ακόμα και το μικρό καμπανάκι "απλώνει" τον ήχο του και μόνο το σημείο, όπου "χτυπήθηκε", απ' όπου "ξεκίνησε" το "ντιν" ή το "μπλιν" είναι συγκεκριμένο...)
Μετά από 23 περίπου χρόνια το μόνο ηχείο, που με εντυπωσίασε θετικά και στο σύνολο, αλλά ΧΩΡΙΣ να μπορέσω να του κάνω τα τέστ, που ένα τους σας είπα πιο πάνω, ήταν ένα θηριώδες Wilson στο AV Art (όπου υπεύθυνος στα Hi End είναι ο Νικος ο Μενδρινός)...
Δυστυχώς αυτό το ηχείο είχε ξυλοκατασκευή απίθανα δύσκολη και "βγήκαν" ελάχιστα ζευγάρια...
Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι κάθε εταιρεία, όπως η AS, έχει κάνει και κάνει προσπάθειες...
Αλλοτε καλές και επιτυχημένες (πιό σπάνια έως πολύ σπάνια) και άλλοτε λιγότερο επιτυχημένες.
Το S37 και ο Ερμής Ι ήταν πετυχημένες...
Ο Ερμής είναι ΠΟΙΗΜΑ!!! (όποιος θέλει είναι ευπρόσδεκτος)
Ενδεχόμενα και το Xanadu, αλλά δεν το έχω ακούσει...
Από την άλλη, το Αρτεμις και το Αθηνά, που είχα ακούσει, δεν με κάλυψαν, ειδικά σε σχέση με τον Ερμή, πράγμα λογικό...
Ασε που, όπως όλοι ξέρουμε, όταν κρίνεις ένα "μηχάνημα", όλα τα άλλα ΠΡΕΠΕΙ να μένουν σταθερά... οπότε...
Για να καταλήξω, άμα σήμερα η AS και ο Πετρόπουλος μπορούσαν να επανεκδώσουν τον Ερμή Ι, λεγοντάς τον ίσως "επετειακό Ερμή", δικαιολογημένα θα μπορούσαν να τον πουλήσουν ΟΣΟ ΗΘΕΛΑΝ!!! (απ' όσο όμως ξέρω, οι μονάδες του ηχείου είναι από χρόνια εκτός παραγωγής...)
Διότι, απλά, η μαγεία των ευνοϊκών συμπτώσεων και σχέσεων στο σύνολο αυτού του έργου (= ηχείο) "ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΠΕΤΥΧΕΙ"!!! (και ξυλοκατασκευή και μεγάφωνα και καλώδια (!!!) και crossover και σωλήνας Bass Reflex ΚΑΙ ΟΛΑ!!!)
Σε τέτοιες πολυσύνθετες και ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΕΣ κατασκευές, όπως είναι τα ηχεία, όταν πετύχουν, αξίζει ο κατασκευαστής και δικαιούται να "εισπράξει" την αμοιβή για την αρχική του έμπνευση, τις ατελείωτες ώρες ακουστικών δοκιμών και μικρορυθμίσεων (αδιανόητα αβέβαιη και δύσκολη διαδικασία) και, κυρίως, για την καλή του τύχη, που τον οδήγησε σε ένα απρόβλεπτα καλό αποτέλεσμα!!! (λέω απρόβλεπτα, διότι αλλιώτικα, όλες οι προτεινόμενες απο Η/Υ κατασκευές θα κελαηδούσαν και καθένας θα έφτιαχνε χαλαρά και απροβλημάτιστα το δικό του ηχείο - αστέρι!!!)
Αυτά και τα ξαναλέμε
Αντώνης Δραγώνας
ΥΓ: Το σύστημα, που έχω τώρα και "ταΐζει" τους Ερμήδες μου, το έχω αναφέρει αναλυτικά σε άλλο thread, στο Hi-End Πηγές, εκεί που ρωτάω για καλώδια σύνδεσης για προ-προενισχυτές ή Step Up tranformers.