Audio transformers

Κωνσταντίνε,με έχεις παρασύρει σε μιά αντιπαράθεση,η οποία ξεφεύγει από τους σκοπούς του αρχικού μου thread.
Το θέμα δεν είναι μόνο,πως σχεδιάζεται ένας σωστός Μ/Τ,αλλά το γιατί περιγράφουν οι διάφοροι κατ/τες μεθόδους,οι οποίες, είτε ακολουθούνται από όλους ούτως ή άλλως,είτε είναι περιττές,είτε έχουν σαν σκοπό να μας εντυπωσιάσουν και σ'αυτό ήμουν συνεπής από την αρχή.
Παραιτούμαι κι εγώ,γιατί το όλο σκηνικό έχει μετατραπεί σε θέατρο πρόκλησης εντυπώσεων.

Βρε μπαγασα δε σε προλαβαινουμε. Τι οιστρος εινα αυτος ?

ΥΓ. Για αυτην την ανοπτυση τι ξερουμε?
Ηξερα, παλια που ασχολουμουν με τις μηχανες, οτι υπηρχε καποιος που εκανε σε καποια μερη του κινητηρα βελτιωνωντας, υποτιθεται, καποια μηχανικα χαρακτηριστικα τους. Επισεις κυκλοφορισαν καποιες φημες οτι το εκαναν βιομηχανιες αυτοκινητων. Τι μπορει ν αλλαξει στη λαμαρινα Μ/Τ?

Annealing ή διαφορετικά ανόπτυση..
http://en.wikipedia.org/wiki/Annealing_(metallurgy)
-bye-

Υ.Γ. @@φάλες υπόλοιποι δεν βοηθάτε καθόλου! Τενοντίτιδα κοντεύω να πάθω.

Κύριε Καθηγητά,

Όταν αγορεύετε από έδρας εσείς, τι να βοηθήσουμε εμείς οι ελάχιστα γνωρίζοντες μαθητές σας; Απλώς σας ακούμε (με το στόμα ανοιχτό) και μαθαίνουμε...

Α, και κάτι άλλο κ. Καθηγητά (χωρίς καμία παραξήγηση και για να απαντήσω και στον φίλο Τζιμάκο): ο όρος γράφεται "ανόπτηση" (εκ του ρήματος "ανοπτώ", όπου οπτώ = ψήνω [πρβλ. το κυπριακόν "οφτόν" δηλ. "ψητό"]), η δε μετοχή του είναι "ανοπτημένο".

Πρόκειται για μία διαδικασία όπου το μέταλλο θερμαίνεται ομοιόμορφα μέχρι να κοκκινίσει (περίπου στους 700-900 °C) και αφήνεται να ψυχθεί αργά μέχρι τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Με το τρόπο αυτό αλλάζει η κρυσταλλική δομή του μετάλλου (συγκεκριμένα για το σίδερο, αυτό γίνεται πιο μαλακό). Επίσης για τον χάλυβα, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τις μαγνητικές ιδιότητες του μετάλλου.

Κώστα, μήπως σιγά σιγά πρέπει να ξεκινήσεις να γράψεις κανα βιβλίο περι μετασχηματιστών, νομίζω θα έχει πολύ επιτυχία στη διεθνή κοινότητα επίδοξων DIYers!:grandpa:

Δώσε γνώση στο λαό! Διψάμε λέμεεεεεεεεεεε

Κύριε Καθηγητά,

Όταν αγορεύετε από έδρας εσείς, τι να βοηθήσουμε εμείς οι ελάχιστα γνωρίζοντες μαθητές σας; Απλώς σας ακούμε (με το στόμα ανοιχτό) και μαθαίνουμε...

Α, και κάτι άλλο κ. Καθηγητά (χωρίς καμία παραξήγηση και για να απαντήσω και στον φίλο Τζιμάκο): ο όρος γράφεται "ανόπτηση" (εκ του ρήματος "ανοπτώ", όπου οπτώ = ψήνω [πρβλ. το κυπριακόν "οφτόν" δηλ. "ψητό"]), η δε μετοχή του είναι "ανοπτημένο".

Πρόκειται για μία διαδικασία όπου το μέταλλο θερμαίνεται ομοιόμορφα μέχρι να κοκκινίσει (περίπου στους 700-900 °C) και αφήνεται να ψυχθεί αργά μέχρι τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Με το τρόπο αυτό αλλάζει η κρυσταλλική δομή του μετάλλου (συγκεκριμένα για το σίδερο, αυτό γίνεται πιο μαλακό). Επίσης για τον χάλυβα, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τις μαγνητικές ιδιότητες του μετάλλου.

Mια μικρή παρένθεση και δεν επανέρχομαι. Υπαρχουν δυό ειδών ανοπτήσεις. Η συνεχής - continues annealing και η εν θερμό ή διαφορετικά Batch annealing.
Στην πρωτη περίπτωση το προς επεξεργασία έλασμα, υπο μορφήν ρολλού ακόμα, εναλλάσεται και διέρχεται μεσα απο πλήρως ελεγχόμενες συνθηκες θερμοκρασίας. Συνηθως εναλλάσονται αρκετές θερμές περιοχές με περιοχές σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η ταχύτητα διέλευσης του ελάσματος σε αυτή την φάση επεξεργασίας ξεπερνάει τα 100 μέτρα το δευτερόλεπτο. Το αποτέλεσμα της συνεχούς ανόπτησης είναι πολύ συγκεκριμένες τιμές σκληρότητας - εφελκισμού αλλά και κρυσταλλική δομή στα επιθυμητα πλάισια.
2η περίπτωση : Στατικό - Batch annealing. Σε αυτή την επεξεργασία οι προαναφερθέντες ιδιότητες του μετάλλου επιτυγχάνονται όπως περίπου ανέφερε ο Βαγγέλης. Τα ρολά ελάσμάτων (coils) στοιβάζονται συνήθως 5 έως έξι το ένα πάνω στο άλλο. Εννοείται ότι όλα έχουν ίδια και σταθερή εσωτερική διάμετρο και γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να είναι περίπου ίδια και τα υπόλοιπα διαστασιολογικά μεγέθη. Κάθε ντάνιασμα (Batch) σφραγίζεται με έναν κύλινδρο ώστε το σύνολο να παρει τις ιδιότητες ενος φουρνου. Αρχίζει η ανοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδο ανάλογα με την κατηγορία συγγενών προδιαγραφών που θέλουν να επιτυχουν. Ο χρόνος ανόδου θερμοκρασίας διαρκεί λίγες ώρες Ο χρόνος σταδιακής επαναφοράς σε επίπεδο θερμοκρασίας περιβάλλοντος μπορεί να κρατήσει μέχρι και δύο μέρες. Σε όσες φάσεις παρακολούθησα, η θερμοκρασία ήταν 500 - 600 βαθμούς. Μεταξύ των δύο διαφορετικών τρόπων ανόπτησης υπάρχουν κα διαφορες στην ομοιογένεια - ομοιομορφία των τελικών προδιαγράφων που επιτυγχάνονται. Στην πρωτη περίπτωση Continues Annealing η προδιαγραφή σκλήρότητας έχει σαφώς μεγαλύτερη ομοιομορφία σε όλη την επιφάνεια του ελάσματος καθώς το ίδιο ισχύει και για την κρυσταλλική δομή του μετάλλου. Η ελατότητα - εφελκισμός είναι το μόνο "μελανό" σημείο που εδώ υπερέχει η 2η περίπτωση Batch Annealing. Γενικά όπου υπερτερεί η μία μεθοδος, μειονεκτεί η αλλη. Διαφορες τελικές χρήσεις και επεξεργασίες υπαγορεύουν ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί. Με την συνεχή πρόοδο στην μεταλλουργία και την βελτίωση των διαφόρων τεχνικών η 1η μέθοδος καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο έναντι της 2ης, ασύμφορης κοστολογικά και χωροταξικά, μεθόδου. Είπα παρα πολλά, αλλά και εγω μια ευκαιρία βρηκα να βγάλω τα αποθημένα περίπου 7 ετών και μιας βραχείας παραμονής - εκπάιδευσης σε κάποια χαλυβουργία της Ολλανδίας. Σόρυ εαν σας ζάλισα..

-bye-

Thanks για τις απαντησεις. Βεβαιως η ερωτηση ειχε να κανει περισσοτερο με
την αλλαγες που επιφερει στο υλικο του πηρυνα και οχι με την διαδικασια.
Φταιω εγω που δεν το διατυπωσα σωστα.
Δηλαδη, τι αλλαζει στις μαγνητικες ιδιοτητες του μεταλλου (και για να το κανουμε και πιο συγκεκριμενο, 96αρα λαμαρινα, που υπαρχει διαθεσημη αυτη τη στιγμη) αν μπορουμε να το υπολογισουμε και τελικα αν αξιζει το κοπο η διαδικασια (φανταζομαι θα καταστρεφεται η μονωση και πρπεπει να ξαναπεραστει απ την αρχη)

ΤΙΑ

υπάρχουν σκόρπια πολλά διαμάντια στην κατηγορία μας, το συγκεκριμένο είναι ένα από αυτά

κάπως πρέπει να οργανωθούν ...

υπάρχουν σκόρπια πολλά διαμάντια στην κατηγορία μας, το συγκεκριμένο είναι ένα από αυτά

κάπως πρέπει να οργανωθούν ...

Σίγουρα.

Αυτό, όπως και το θέμα με την EMU.

Έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν οτι ορισμένα θέματα που έχουν ενδιαφέρον θα πρέπει να γίνουν sticky.

Ίσως να "καθαριστεί" και απο κάποια άσχετα μηνύματα, αν συμφωνούν βέβαια και οι υπόλοιποι ...

Οφ-τοπικ

Εγω πιστευω οτι θα πρεπει να γινει καποιο index σε ενα sticky thread απ' οπου εκει θα μπορει να βρει κανεις οτι θα ηθελε να διαβασει, γιατι αλλιως αν ολα γινουν sticky θα γινει ενας μικρος χαμος.
Αλλα αυτο θελει μια μικρη δουλιτσα, και στην αποδελτιωση των thread και βεβαια στην επιλογη των θεματων που θα μπουν στο index. Και για την επιλογη θελει δουλια απο ανθρωπους που ξερουν οχι απο οποιον να'ναι.

Οφ-τοπικ

Σίγουρα.

Αυτό, όπως και το θέμα με την EMU.

Έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν οτι ορισμένα θέματα που έχουν ενδιαφέρον θα πρέπει να γίνουν sticky.

Ίσως να "καθαριστεί" και απο κάποια άσχετα μηνύματα, αν συμφωνούν βέβαια και οι υπόλοιποι ...

έχεις δίκιο

το θέμα με την ΕΜU είναι καταπληκτικό

ευτυχώς είναι πρόσφατο και είναι ακόμα στον αφρό

Και εγω φυσικα ειμαι μεσα, αν και οι τεχνικες μου γνωσεις ειναι του... δημοτικου (ειδικα αν τα συγκρινω με πραγματα που εχω διαβασει σε αυτο το thread αλλα και σε αλλα... :grinning-smiley-043 )
Αλλα σε χαμαλο δουλια αντεχω ;)

Όχι νέο νήμα, δεν υπάρχει πρόβλημα κι εδώ. Θα το δούμε - τι δυνατότητες υπάρχουν τεχνικά - και θα πράξουμε ανάλογα. Μέχρι τότε μας σώζει μόνο η αναζήτηση.

καλή η αναζήτηση Κωνσταντίνε αλλά ο όγκος μεγαλώνει

νομίζω οτι κάτι ανάλογο με το index στη μουσική κατηγορία θα ήταν ταμάμ, δύσκολο μεν χρήσιμο δε ...

εθελοντές για την αποδελτίωση υπάρχουν ...

αναμένουμε !

Νομίζω οτι τα θέματα , βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνδρομή του συντάκτη, θα πρέπει να επεξεργαστούν και μετα να μπούν στο index.

Πράγμα το οποίο συνεπάγεται αρκετή δουλειά μερικούς συναδέλφους ...